Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Opa­sno skri­va­nje blud­ni­ka  (Pročitano 937 puta)
24. Jul 2006, 02:42:39
Moderator
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
SLI­KA bez­bri­žne igre de­ce u par­ko­vi­ma, vr­ti­ći­ma ili škol­skim dvo­ri­šti­ma je pro­šlost. U sve­tu, pre­ma pro­ce­na­ma struč­nja­ka, sva­ka tre­ća de­voj­či­ca i sva­ki sed­mi de­čak su žr­tve pe­do­fi­la. Slič­na si­tu­a­ci­ja je, ka­žu, i kod nas. Broj pri­ja­vlje­nih, a po­seb­no pro­ce­su­i­ra­nih slu­ča­je­va, i stvar­ni broj sek­su­al­no zlo­sta­vlja­ne de­ce se ve­o­ma raz­li­ku­je. Ta "tam­na broj­ka" u Sr­bi­ji pro­ce­nju­je se na vi­še od dve tre­ći­ne.
Slu­ča­je­vi pe­do­fi­li­je po pra­vi­lu do­la­ze u ži­žu in­te­re­so­va­nja jav­no­sti sa­mo ka­da se do­go­de dra­stič­ni slu­ča­je­vi sa, re­ci­mo, smrt­nim is­ho­dom ili ako je u pi­ta­nju ne­ka po­zna­ta lič­nost. Ipak, broj­ni­ji su oni u ko­ji­ma na­pa­sni­ci osta­ju ano­nim­ni za ve­ći­nu gra­đa­na, ali i za sre­di­nu u ko­joj bo­ra­ve.
Kao zlo­sta­vlja­či naj­če­šće se ja­vlja­ju oso­be iz okru­že­nja, rod­bi­na, kom­ši­je (89 po­sto)... Ipak, naj­lak­še do pri­ja­ve do­la­zi ka­da je u pi­ta­nju ne­ko ne­po­zna­to li­ce. Ceo pro­ces po­či­nje "za­vo­đe­njem" de­te­ta, a za­vr­ša­va se pret­nja­ma da će ne­ko nje­mu bli­zak na­stra­da­ti. Zlo­sta­vlja­nje po pra­vi­lu tra­je vi­še go­di­na (89,75 po­sto slu­ča­je­va), a vi­še me­se­ci u 10,25 po­sto slu­ča­je­va.
- Oni la­ko ma­ni­pu­li­šu de­com jer igra­ju na kar­tu nji­ho­vog po­ve­re­nja i lju­ba­vi, a če­sto se ko­ri­ste strah i emo­tiv­ne uce­ne da bi se spre­či­lo da de­te pro­go­vo­ri - ka­že Mi­le­na Ži­va­no­vić iz be­o­grad­skog SUP-a. - Jer, ka­da de­ca pro­go­vo­re, na­pa­sni­ci gu­be sve - po­lo­žaj, sta­tus, ugled, a la­ko mo­gu i da odu u za­tvor. Sto­ga su sprem­ni na sve da bi ih spre­či­li da pro­go­vo­re.
Ona is­ti­če da je iz­u­zet­no va­žno da se po­ve­ru­je de­te­tu ka­da sku­pi hra­brost da pro­go­vo­ri o to­me što mu se de­ša­va, pa tek on­da da se is­pi­tu­je da li je to isti­na.
- Mo­že­te li za­mi­sli­ti ka­ko se ose­ća de­te ka­da vam is­pri­ča šta je pre­ži­ve­lo, a vi mu ka­že­te da iz­mi­šlja? To je kao da ste ga na me­stu ubi­li - ka­že Ži­va­no­vi­će­va. - Ume­sto da mu po­mog­nu, naj­lak­še je okri­vi­ti de­te.
Sa­ma osu­da, ka­ko ka­že ovaj vr­sni po­li­cij­ski struč­njak, ne­će da­ti re­zul­ta­te uko­li­ko se iz­ri­ču za­kon­ski mi­ni­mu­mi. Re­ci­di­vi­zam u ovoj ka­te­go­ri­ji je go­to­vo sto­po­sto­tan i po­treb­no je uve­sti ne­ke do­dat­ne me­re za za­šti­tu de­ce. U sve­tu se za­bra­nju­je osu­đe­nim pe­do­fi­li­ma pri­la­zak objek­ti­ma u ko­jim bo­ra­ve de­ca, sta­vlja im se "lo­ka­tor", i sl. Ipak, kao pr­vi ko­rak u bor­bi pro­tiv zlo­sta­vlja­nja pu­kov­nik Mi­le­na Ži­va­no­vić is­ti­če stva­ra­nje evi­den­ci­je i tim­ski, mul­ti­di­sci­pli­na­r­ni, pri­stup ovom pro­ble­mu.
- Ka­da bi se stvo­rio cen­tral­ni re­gi­star u ko­jem bi bi­le evi­den­ti­ra­ne sve pri­ja­ve zlo­sta­vlja­nja, a ko­ji bi bio do­stu­pan, pod od­re­đe­nim uslo­vi­ma, i struč­nim slu­žba­ma ko­je ra­de sa de­com (ob­da­ni­šti­ma, ško­la­ma, cen­tri­ma za so­ci­jal­ni rad, i dr.) mo­gao bi da spre­či da se ta­kva li­ca za­po­šlja­va­ju u ovim usta­no­va­ma - ka­že Ži­va­no­vi­će­va.
Pre­ma re­či­ma Ve­sne Br­zev-Čur­čić, psi­ho­lo­ga-psi­ho­a­na­li­ti­ča­ra, sek­su­al­no zlo­sta­vlja­nje vi­še ni­je ta­bu te­ma, a de­ca se uče o svo­jim pra­vi­ma i ohra­bru­ju da iz­ne­su pro­ble­me.
- Sek­su­al­no zlo­sta­vlja­nje iza­zi­va dra­ma­tič­ne po­sle­di­ce kod de­ce i za­vi­si od uz­ra­sta de­te­ta. Ona se po­vla­če u se­be, ma­nje ko­mu­ni­ci­ra­ju, oda­ju se al­ko­ho­lu, pro­sti­tu­ci­ji, nar­ko­ti­ci­ma... - ka­že Ve­sna Br­zev-Čur­čić. - Od zlo­sta­vlja­ne de­ce če­sto se "re­gru­tu­ju" bu­du­ći zlo­sta­vlja­či ili "do­ži­vot­ne" žr­tve. De­ci žr­tva­ma, pre­ma nje­nim re­či­ma, kao pr­vo, mo­že se po­mo­ći ako im se po­ve­ru­je. Ve­ra im vra­ća po­ve­re­nje u lju­de, sma­nju­je kri­vi­cu i stid ko­ji im se na­me­će. Dru­gi seg­ment je pre­ven­tiv­no de­lo­va­nje dru­štva u ce­li­ni, a po­seb­no pra­vo­sud­nog si­ste­ma.
- Tre­ba­lo bi raz­vi­ti si­stem ra­nog ot­kri­va­nja zlo­sta­vlja­nja (jer zlo­sta­vlja­nje mo­že da tra­je i po ne­ko­li­ko go­di­na), po­o­štri­ti ka­zne­ne me­re i oja­ča­ti slu­žbu za pru­ža­nje po­mo­ći žr­tva­ma na­si­lja - ka­že Ve­sna Br­zev-Čur­čić.

ZA­KON
PO­SLED­NjIM iz­me­na­ma za­ko­na sa ob­lju­bom nad de­te­tom iz­jed­na­če­na je i sva­ka slič­na rad­nja. Za naj­lak­ša de­la ka­zna za­tvo­ra mo­že se iz­re­ći do tri go­di­ne (tzv. blud­ne rad­nje), dok je za naj­te­že ob­li­ke (po­sle­di­ca smrt) pred­vi­đe­no 18 go­di­na za­tvo­ra.

GLO­BAL­NO
Na svet­skom pla­nu pe­do­fi­li­ja je pre­šla okvi­re dr­ža­va, pa i kon­ti­ne­na­ta naj­vi­še za­hva­lju­ju­ći in­ter­ne­tu. Glo­bal­na elek­tron­ska mre­ža omo­gu­ća­va brz kon­takt iz­me­đu pe­do­fi­la bez po­tre­be da se di­rekt­no upo­zna­ju. Ne­dav­no je za­jed­nič­kom ak­ci­jom po­li­ci­je u vi­še evrop­skih ze­ma­lja uhap­še­no 67 oso­ba zbog pe­do­fi­li­je. Ipak, pre­ma ras­po­lo­ži­vim po­da­ci­ma naj­če­šće je je­dan po­či­ni­lac (72 po­sto) u pi­ta­nju. Dva po­či­ni­te­lja ja­vlja­ju se u 10 po­sto, a tri i vi­še u 18 po­sto slu­ča­je­va zlo­sta­vlja­nja de­ce.

GO­DI­NE
PRE­MA me­đu­na­rod­nim kon­ven­ci­ja­ma de­te­tom se sma­tra oso­ba sta­ra do 18 go­di­na, a kod nas do 14 go­di­na. Sa dru­ge stra­ne pe­do­fi­li su uglav­nom oso­be sa po­re­me­ća­jem lič­no­sti ili po­na­ša­nja, ko­je vu­ku iz de­tinj­stva.

DO­KA­ZI
SA aspek­ta do­ka­zi­va­nja naj­te­že je do­ka­za­ti tzv. blud­ne rad­nje, od­no­sno raz­ne ob­li­ke ne­do­lič­nog do­di­ri­va­nja, štip­ka­nja... - Ne po­sto­je ma­te­ri­jal­ni do­ka­zi, DNK i dr. već uglav­nom ima­te slu­ča­je­ve da je u pi­ta­nju reč na­pa­sni­ka ko­ji je "ugled­na lič­nost", "do­bar ro­di­telj", pro­tiv re­či de­te­ta - ka­že Ži­va­no­vi­će­va. - Vr­lo je bit­no da se u ovim slu­ča­je­vi­ma is­po­štu­ju ro­ko­vi jer su ka­zne re­la­tiv­no ni­ske (do tri go­di­ne za­tvo­ra), a ap­so­lut­na za­sta­re­lost na­stu­pa za sve­ga šest go­di­na!

BROJ­KE
6 GO­DI­NA pro­seč­no tra­je zlo­sta­vlja­nje
9 GO­DI­NA pro­đe do pri­ja­vlji­va­nja
6 ME­SE­CI naj­mla­đe zlo­sta­vlja­no de­te
9 SLU­ČA­JE­VA ne­delj­no se pri­ja­vi
82 PO­STO zlo­sta­vlja­nih su žen­ska de­ca
98 PO­STO zlo­sta­vlja­ča su mu­škog po­la

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.051 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.