Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Top 5 najgorih šaltera u Srbiji  (Pročitano 1226 puta)
17. Apr 2013, 15:22:20
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
Browser
Opera 12.15
Meseci, pa i godine, potrebni su čoveku u Srbiji da dobije građevinsku dozvolu, legalizuje objekat, prenese hipoteku, ode na operaciju ili u invalidsku penziju. Decenijama nas "vežbaju" da moramo da čekamo na sporu i neefikasnu administraciju. Ne čudi što smo oguglali na redove.

1. Legalizacija objekata

-Na rešenje se čeka godinama.
-Potrebne su na desetine dokumenata.
-Predato 700.000 zahteva.
-Rešeno svega 7 odsto.

Od svih procedura, ubedljivo najduže traje legalizacija objekta. Tu kao da nema nikakvih pravila. Ko želi da legalizuje kuću ili poslovni prostor, a takvih je oko 700.000 prijavljenih (ukupno milion i po izgrađenih objekata), godinama čekaju na rešenje. Zbog toga neki ljudi odustaju.

- Sazidao sam kuću do krova, ali nisam je završio. Predao sam za legalizaciju u jeku kampanje da se predaju prijave, 2010. godine. Niko mi se nikad nije obratio iz Opštine da mi kaže šta se dešava sa predmetom. Da li mi nedostaje neki dokument, dokle su stigli sa odlučivanjem. Nekoliko meseci nakon predaje dokumenata, nezvanično sam se raspitao u opštini o stanju mog predmeta i saznao da je slučaj otišao na gradski nivo. Kako ništa ni od grada nisam mesecima dobijao, opet sam se preko prijatelja raspitivao i saznao da je moj predmet otišao u Ministarstvo! E tamo ne poznajem nikoga, pa sam digao ruke. A da su mi rešili legalizaciju, uzeo bih kredit i završio kuću. Već bismo se uselili, a ovako još živimo kao podstanari - priča Nenad J. magacioner iz Beograda.

2. Građevinska dozvola

-Prosečno čekanje 279 dana.
-Potrebno najmanje 30 dokumenata.
-Najviše koči lokalna samouprava.

Građevinske dozvole su postale sinonim za višemesečno čekanje, pribavljanje gomile dokumenata, skupih projekata, dobijanja saglasnosti, plaćanja naknada. Ni sa novim Zakonom o planiranju i izgradnji, koji je trebalo da skrati vreme dobijanja dozvole za gradnju, Srbija se nije približila standardima brze i efikasne administracije. I dalje smo, prema proceni Svetske banke, na začelju kolone, sa prosečnim čekanjem na dozvolu od skoro godinu dana.

- Za brže dobijanje građevinske dozvole, gde se očekuje i dosta dozvola od lokalne samouoprave, najbolje je da sa njima budete u dobrim odnosima jer oni mogu da vas reketiraju. Znam za slučaj čoveka koji je devet meseci čekao na seču dva stabla, za šta je trebalo da dobije odobrenje lokalne samouprave - kaže Aca Popović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije, poznavalac oblasti građevinskih propisa i dozvola.

3. Invalidska penzija

-Na pregled komisije čeka se 60 dana.
-Mesec, dva čekanje na rešenje.
-Nekoliko meseci čekanja na prvu penziju.

Branko M. otišao je, pre tri godine, u invalidsku penziju zbog bolesti srca, u svojoj 46. godini. Iako je bilo potrebno skoro pola godine da završi celu proceduru, obiđe komisije i odradi preglede, pa još i da sačeka prvu isplatu, srećan je što je penziju na kraju dobio.

- Ma nije to, ništa, ide relativno brzo. Komisija za odlazak u invalidsku penziju pozvala me već nakon dva meseca otkad sam predao dokumentaciju. Problem ljudima pravi to što čekaju po nekoliko meseci na prvu penziju. Od čega živeti tri-četiri meseca dok ne stigne novac - kaže Branko.

4. Kredit za stan

-Ceo proces traje najmanje tri meseca.
-Na upis ili prenos hipoteke čeka se i do godinu dana.
-Provere Nacionalne službe za osiguranje kredita traju najmanje mesec dana, a često i duže.

Pravi pakao prošao je Nemanja K., vlasnik privatne prodavnice, kad je hteo da prebaci hipoteku sa jednog na drugi stan.

- Šest meseci trajalo je prebacivanje hipoteke u katastru sa jednog uknjiženog stana na drugi, takođe uknjižen. Svaki dokumenat su naplatili, a poslednji, takozvanu Brisovnu dozvolu, platio sam 4.000 dinara. Za takvu uslugu, koja me koštala živaca i neprijatnosti, trebalo bi oni meni da plate. Nije mi jasno šta rade, koliki je to posao kad imaju sve podatke u kompjuterima - pita se on.

5. Pregled kod specijaliste

-Na magnetnu rezonancu čeka se do godinu dana u KC Srbije.
-Čekanje na kardiohiruršku intervenciju i dve i po godine.
-Čekanje na ugradnju kuka u Kragujevcu i do 10 godina.

Socilozi kažu da se radi o “birokratskom obrascu”.

- Nije čudo što su šalteri napravljeni da morate malo da se sagnete i da od šest šaltera četiri nikad ne rade. A mi smo se od devedesetih navikli na redove, čekanja. Neorganizovani smo kao država, a slabi kao građani. Zato i gubimo vreme u redovima - kaže socilog Dragan Koković.

Izvor
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Nisam mudar, samo tiho pricam

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava
OS
Windows
Browser
Opera 12.15
mob
Nokia 6220
Zna se sta svi oni cekaju  Smile
IP sačuvana
social share
Баш још једна бенефиција тренирања у јавности, поред очитих бенефиција по физичко здравље, је управо развијање курцобоље за мишљење других...
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 209
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.15
 Za petu stavku mogu govoriti iz prve ruke. Istina, doktor mi je rekao da postoji način da, umesto sledeće godine, na red dođem već za tri meseca !... Nisam ni hteo da ga pitam koji je to način ! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 20.0
Citat
1. Legalizacija objekata

-Na rešenje se čeka godinama.
-Potrebne su na desetine dokumenata.
-Predato 700.000 zahteva.
-Rešeno svega 7 odsto.

Od svih procedura, ubedljivo najduže traje legalizacija objekta. Tu kao da nema nikakvih pravila. Ko želi da legalizuje kuću ili poslovni prostor, a takvih je oko 700.000 prijavljenih (ukupno milion i po izgrađenih objekata), godinama čekaju na rešenje. Zbog toga neki ljudi odustaju.

E,što mi žao,jbt...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 20.0
Dom zdravlja - termin kod ginekologa za redovan pregled se čeka i po 2 meseca

Fond za zdravstveno osiguranje - kad god da dođeš, čekaćeš najmanje sat i po (i to ako te baš usere), ako ne i po 3, 4 sata

E sad, ova gornja lista se meri u nedeljama, mesecima... kapiram da je sranje, ali makar živiš tih nedelja i meseci. Ovde, kad čekaš na red 2 sata, šta onda? Proverim po pet puta na mobilnom sve mejlove, naloge na društvenim mrežama, kurs evra, vremensku prognozu, crnu hroniku, a onda ti ostane još 1,5 vremena koje provodiš u zagušljivoj prostoriji sa još masom ljudi (bez vazduha i mesta da se sedne, sede matorci i trudnice, ti se jebi, imaš noge pa stoj), a ako izađeš napolje proradiće ti prirodni nagon sa preživljavanjem i pobeći ćeš kud te noge nose. Ja sam tek iz trećeg puta uspela, kad sam ponela knjigu i rešila da sedim na podu. Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows
Browser
Chrome 26.0.1410.64
ееее...немате ви појма који је најгори шалтер Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.108 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.