Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 23. Nov 2024, 06:01:53
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Maglev  (Pročitano 1103 puta)
08. Avg 2007, 19:27:10
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.22
mob
Apple iPhone 6s
MAGLEV (skraćeno od magnetska levitacija) vozovi predstavljaju posebnu vrstu brzih vozova čiji je princip rada baziran na tzv. magnetskoj levitaciji.To u praksi znači da sam voz zahvaljujući dejstvu elektromagnetske sile lebdi(levitira) nad posebnom vrstom šina, što znači da ne postoji sila trenja između voza i šina.Na taj način je voz u svom kretanju suočen samo sa silom otpora vazduha koja je mnogo manja u odnosu na silu trenja između klasičnih vozova i šina, čime se kod MAGLEV vozova postiže drastično veća brzina.Ovaj sistem je za sada i dalje u fazi ispitivanja.Jedina za sada operativna MAGLEV železnica se nalazi u Šangaju i povezuje grad sa aerodromom Pudong u dužini od 30km na kojoj je najveća zabeležena brzina 501km/h.Pored toga širom sveta postoji nekoliko eksperimentalnih trasa na kojima je najveća do sada zabeležena brzina 581km/h,a naučnici pretpostavljaju da je teorijski moguće dostići brzine od oko 900km/h.Jedna od najvećih mana ovog sistema je visoka cena izgradnje,zbog koje gradnja MAGLEV železnica isplativa samo na deonicama na kojima se prevozi velika količina putnika i dobara,iako je cena samog održavanja(kako vozova,tako i pruge) nakon gradnje izuzetno niska.

Izvor: Wikipedia
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Sony xperia
Verovao ili ne to je jedna ako ne i jedina stvar sto bih otisao u Japan. Samo da se jednom njime provozam. Koliko sam ga puta samo gledao na TV-u....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 338
OS
Windows XP
Browser
Mozilla ImageShackToolbar
mob
Nokia 3600
Verovao ili ne to je jedna ako ne i jedina stvar sto bih otisao u Japan. Samo da se jednom njime provozam. Koliko sam ga puta samo gledao na TV-u....

Da li si pročiato da ima samo u Kini, ili su tebi svi "kosooki" isti  Smile

Inače tu trasu u Sangaju su napravili Siemensovi stručnjaci. Kinezi imaju praksu da kad neki stranci rade u njihovoj zemlji velike projekte da su dužni uvrstiti
i kineske inžinjere u projekat da bi prenjeli nešta znanja na njih.
I tako su Kinezi pre koju gofdinu najavili da će graditi Maglev železnice između velikih Kineskih gradova, ALI bez Siemensa.
Siemens ih je tužio da su ih pokrali, što i jesu. Sad ne znam dokle je s tim došlo...
Kineska praksa kopiranja, u tome su najbolji.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Poznata licnost

Shit happens, rama rama.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4233
Zastava Slovenia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla MEGAUPLOAD
mob
Nokia 
Citat
Kineska praksa kopiranja, u tome su najbolji.
....da u tom jesu najbolji ali jebat ga takva jim je praksa..... Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
moj teca je svojevremeno(sad,skoro do pre 3-4godine) bio generalni direktor ZTPa(dok ga nije smenila ona kurvetina Marija-Raset Vukosavljevic,jer joj nije dao da uzima tek-tako stanove za sebe iz budzeta i da krade pare... Smile  Smile ) i sada je profesor na Saobracajnom.kaze da su ti vozovi stvarno udobni i onako-hehe-osetis se kao u nekom filmu...ma,jedva da osecas da se kreces...cak i kada polazi...i ono sto je jako zanimljivo jeste da se pri krivinama "amortizeri" na tim vozovima dizu,tako da u stvari- voz-osovina-horizontala voza ostaje ravna,a vagon se krvi tako da putnici ne bi osecali inerciju pri sketanju,i da bise omoucilo glatko kretanje cak i u krivinama...pravo cudo tehnike...iako obozavam konvencionalne vozove,ovo je stvarno po meni"brzi Gonzales-ali besumni!"... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Sad se nesto vodi politicka igra oko toga da München dobije vezu izmedju aerodroma i grada sa tim famoznim "Magnetbahnom" ali kosta strahota jedna a usteda je nesto manje od 20 minuta.
Ja sam se tamo jos pred kraj osamdesetih vozio sa tim "magnetnim" koji je bio u obliku gradske zeljeznice, dva manja vagoncica i to bez vozaca, na sve strane prozori. Pocetna stanica je bila u prastaroj nadzemnoj stanici, a sine su bile odvojene od putnika staklenom pregradom sa vratima koja su se otvarala kad vagoni udju u stanicu. SPoj prastarog i supermodernog. Kasnije su sve to obustavili i sada na tom mjestu ide obicna podzemna zeljeznica.
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Nov 2024, 06:01:53
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.091 sec za 18 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.