Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3 4 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Odliv mozgova i alternativa istom  (Pročitano 9891 puta)
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows 7
Browser
Chrome 33.0.1750.154
Citat
Smatrate li da u zemlji u kojoj živite ima mjesta za vas u smislu da se profesionalno ostvarite
Smatram da mogu. Imam dobre veze i ovde.  Smile

Citat
da li biste otišli i normalno- zašto da ili ne?
Bih otisao. Da mi se pruzi neka profesionalna ili pak licna prilika zasto da ne bih. Ja u sustini volim ovu zemlju ali ako bih imao neku sansu za boljim zivotom koju ne bih nasao ovde svakako da bih otisao...

Citat
Šta vam se, kako iz samog naslova možete da vidite-čini kao alternativa, da li je to preduzetništvo ili nešto drugo?
Da se stvore bolji uslovi za zaposljavanje i sigurnost radnika i ovde. Evo jedan drugar otisao u Sibir, drugi na one prekookeanski brod da radi. Obadvojica zavrsili fakultete u roku kao sjajni studenti. To je ono sto i "ubija" ljude ovde, to sto se izmuce i zavrse nesto a posla nema ni u struci ni ovako. Ovaj drug sto je otisao na brod tamo ce da radi kao konobar ali ce da zna zasta radi makar. Ovde da se zaposlio kao isti ne bi znao zasta radi. A covek je masinski inzenjer.  Smile
« Poslednja izmena: 04. Apr 2014, 00:07:07 od marko 284 »
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 28.0
@Sofi, za ankete - da ne bi bilo neke zabune - mislila sam na ove na bureku - uopste nisam ciljala na ista sto ima veze sa tvojim poslom Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

pĆelica

Zodijak
Pol Žena
Poruke 49554
OS
Windows 7
Browser
Mozilla 11.0
mob
Nokia 
znam znaam  Smile ali me i van bureka progone, sluh me izdaje, eto me k'o polu-Betoven  Smile

Marko, to za radnike se slažem, ne osjećaju se sigurno niti se valorizuje ono što rade jer se dobar rad podrazumijeva, a i sitne greške kažnjavaju kao ne znam kakav prestup  Smile

IP sačuvana
social share
Najbolje se osjećam među jednostavnim ljudima pred kojima mogu da odbacim svoje oklope, da zaboravim komplekse i opreznost, s kojima mogu da se smijem, da kažem sve što mislim, ne plašeći se da će me pogrešno razumjeti
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 27.0
Genijalno  Smile

Opis Balkana u 4 minuta.  Smile  Smile

Sofija,dobićeš odgovore od mene sutra. Em sam umoran sad,em oću da vidim oće li se razviti ona dobra stara epska bitka dežurnih branilaca Srbije vs. dežurnih pljuvatora Srbije.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

pĆelica

Zodijak
Pol Žena
Poruke 49554
OS
Windows 7
Browser
Mozilla 11.0
mob
Nokia 
Nije se razvila, nastavi  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Najbolje se osjećam među jednostavnim ljudima pred kojima mogu da odbacim svoje oklope, da zaboravim komplekse i opreznost, s kojima mogu da se smijem, da kažem sve što mislim, ne plašeći se da će me pogrešno razumjeti
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.9.2
Browser
Safari 537.74.9
mob
I-mate 30 Pro
Ovo je jedna od onih tema dje ja od vas tražim da mi vašim mišljenjima pomognete, što kasnije iskoristim u edukativne svrhe  Smile Smile

Pretpostavljam da zato odziv neće biti preveliki, ali me zanima konkretno- Smatrate li da u zemlji u kojoj živite ima mjesta za vas u smislu da se profesionalno ostvarite, da li biste otišli i normalno- zašto da ili ne?

Šta vam se, kako iz samog naslova možete da vidite-čini kao alternativa, da li je to preduzetništvo ili nešto drugo? I tako, sjetiću se još, a vi slobodno pišite  Smile

Sigurno jos 30 godina nece biti primetno bolje kod nas...tako da odgovori se sami namecu...

IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Chrome 33.0.1750.154
Шта знам...ћале ми је увек говорио да је сналажљивост најбитнија где год се налазиш. Што се мене тиче - све остало су изговори. Али, то сам само ја Smile Тако да... коме овде није добро, коме је тешко и ко мисли да је негде боље...срећан пут и све најбоље од срца желим Smile
IP sačuvana
social share
"Једном су ми пустили Балашевића. Од тада сам у бесповрат изгубио пословну способност."

Неки лик са Твитера  Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28353
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 33.0.1750.154
mob
Nokia krntija
Господа из СМФ-а су одговорила уместо мене

Што се осталог тиче, сматрам да Хрватску треба разорити.
IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 27.0
Da odgovorim na pitanje - Ima mogućnosti,još uvek. Ne znam da li bih otišao jer sam konstantno na klackalici. Jednog trenutka kažem sebi ''ma, jeste ovo rupčaga,ali mi je draga i neponovljiva rupčaga... bolje da ostanem'',a onda par dana kasnije poželim da bacim napalm na celu zemlju. I tako stalno.

Inače,evo jednog fenomenalnog teksta sa Vukajlije o našim ljudima koji odu.
Pročitajte ga celog ili ga ne čitajte uopšte I naravno,neke stvari u njemu su metafore. Bitna je poenta,a to je, po meni, da mi nikad i nigde nismo srećni jer se uvek osećamo kao stranci,bilo u svojoj,bilo u tuđoj zemlji.

Život preko grane

А, није лако, брале мој, немој нико да те лаже. Јесте све: и 'ладно и врућина и стандард и уређена држава, али нешто фали. Тојест, фали много, ствари за које ниси ни сањао да могу да недостају. Овако то иде, немој да буде да ниси знао:

Дошао си у иностранство, побегао, спасао се, еј бре, само нек је главе на раменима! Срећан си и не можеш да верујеш да кад на семафору притиснеш дугме за пешаке, заиста и буде зелено ускоро, у парку клупе и канте за смеће све у комаду и редовно одржаване, а на излетишту у дивљини стоји исправан роштиљ спреман за употребу! А улице чисте, ни пластична кеса да пролети кад дуне устока, стално иду неки комуналци и брискају, гладе, трљају и гланцају. Администрација - милина, канцеларије осветљене, сви насмејани и предусретљиви, просто им дође драго што треба нешто да ти помогну, а ти не мораш да их подмитиш. Градски превоз тачан у минут, ако, пак, возиш, сигнализација је перфектна, нико те не зауставља осим ако направиш прекршај или је петак вече па су затворили рандом улицу да одраде алко-тест. Ти не верујеш, живиш бајку, штипаш се за образе, па и посао си нашао, језик ти добро иде, коначно те кренуло, батице! Изнајмио си гајбу, фрижидер је пун лименки пива и шкотских вискија, купио си комп и инсталирао нет, улетео си у полован ауто у екстра стању! Кући јављаш да ти се снови полако остварују, и да не можеш да верујеш колико си времена изгубио у пропалој Србији, саветујеш свима да се што пре отисну у бели свет! Упознајеш колеге домороце који су тако пажљиви, учтиви и културни, 'Бечка школа' у пракси. Са тобом ради девојка која се презива на ''ић'' и док покушаваш да се представиш, она ти говори да је рођена ту, да не говори српски и да веома жури на састанак. Теби пролети кроз главу да је сигурно нека наша покондирена тиква, и ако ти којим случајем пође за руком да је одведеш у кревет, трсио би је 3 сата без престанка, чисто из ината, док би све време мислио на брчине Вука Караџића и његову дрвену штулу, како би одложио ејакулацију.
Онда схватиш да ти недостаје неко наш, ко је у сличној позицији, да мало размените искуства и да ти каже где има 'Дон кафа' да се купи, јер ти 'Нес' одувек помало иде на ганглије. И ту упознаш пар ликова и неколико младих парова сличних година, и они су се фино снашли, лепо се живи, неки чак нису били у завичају по 3 године, нити им пада напамет! Ти ипак мислиш да је то мало превише, сва ти је фамилија тамо, и сви ортаци и бивше рибе, и најбољи бурек, и најбољи јогурт, и кевина сарма, и ћалетово прасе печено на виновој лози, и све тако нешто, али потиснеш све то, јер правиш каријеру и крећеш од нуле, имаш перспективу и може само да ти буде боље!
Док си се окренуо, прошло је годину дана, ситуирао си се, чак си и кући послао 300 еврића, велики су расходи, али опет остане. Петак је, славиш годишњицу у дијаспори, сам у свом студију (читај: гарсоњера од 17 квм) уз песме са тјуба и чашицу Балантајна, којег си купио још пре 6 месеци, схватиш да си обишао град и околину уздуж и попреко, да коментари на фејсу алудирају да смараш са сликама и статусима о свом успеху, и да ти је, искрено, социјални живот раван нули. Ови овдашњи су други свет, другачије се зезају, немате заједничке теме, а пробао си, није да ниси, и сад жалиш за ловом коју си стуцао са њима у пабу, плаћајући сам себи пиће. Изашао би мало у клуб, у орману су исте оне ствари који си донео, капираш да користиш само одећу за посао и мајице за спавање. Листа контаката у мобилном да се пребројати на прсте и вероватно сви већ спроводе своје планове за викенд у дело, а и ако би код некога отишао - ниси се најавио. Стучеш целу флашу вискија и отвориш лименку пива којој је давно истекао рок, а на тјубу сад пичи Шабанова ''С намером дођох у велики град'' и питаш се одакле знаш ту песму, ти: рокер, ерудита, европејац и интелектуалац, а овамо те стеже у грлу да једва дишеш. Хваташ се за телефон, није те брига шта кошта, кева се јавља и ти спушташ, јер не можеш да говориш од ридања. Зовеш бившу рибу са којом си провео 4 године, она те најбоње зна и њен бураз ти говори да се она удала пре 3 месеца и да чека бебу, и да је већ касно, а он мора да учи. И зовеш најбоље другове на мобилни, они те не чују, један је у кафани, други на фудбалу, трећи у позоришту, нико не може да разговара сада, а и шта, који мој, хоћеш, па теби је бар добро, зар не?
Не знаш баш кад си заспао, светло је остало упаљено, мамуран си целе суботе, лупаш себи шамаре пред огледалом и киван си због тренутка слабости. Ипак решаваш да сутра одеш у нашу цркву, јер Коло српских сестара спрема ручак, а ти си жељан нечег чорбастог. И тамо сви знају ко си ти, али се чуде откуд ту, па сам си рекао да си атеиста, шта сад? Палиш свеће за здравље и за мртве, мирис тамјана те враћа у детињство, прожима те неки чудан осећај. После службе, седиш сам за столом, симпатичне су ти оне бакице што спремају пилећу чорбу и мешају салату рукама, лепо си ручао и залио ''Књаз-Милошем''. У повратку кући пада одлука да идеш на дужи одмор у Србију, и док калкулишеш колико то може да те кошта, схваташ да нећеш то себи моћи да приуштиш, јер си до гуше у кредитима, одмора немаш јер радиш на уговор, а ни трошкови пута и поклона нису занемарљиви.
Одједном ти пуца пред очима да су ти јаја у процепу и да ништа више није сјајно, ако је икада и било. Од својих си се отуђио, а да се овде ниси асимилирао и не знаш да ли би остао или би се вратио, ништа више не знаш. И временом, материјално стојиш далеко боље, а духовно си скоро банкротирао, и сваки даљи корак је све тежи и неизвеснији и не усуђујеш се да ишта промениш, јер може бити само на горе. Да бар ниси ни долазио овамо, али би и онда свакако кукао, јер ни кући никако да крене на боље. Па да, али си кући, свој међу својима, јок, ајде сад сви да запалимо преко!
Од тамо те бодре да си паметно урадио што си отишао, док ти њима говориш да не напуштају земљу нипошто и не разумете се, јер је трава увек зеленија са оне друге стране.

MileBubreg - Vukajlija
« Poslednja izmena: 04. Apr 2014, 14:13:12 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
androidNepoznat
Browser
Opera 11.10
mob
Apple 15
Mi smo generacija svilenih. Podrobniji odgovor, kasnije.

Edit: Razrada

Mi smo generacija ljudi ciji su roditelji odrasli u jednom relativno dobrom sistemu koji je od njih napravio pomalo zadrte ljude. Dobar deo njih nije uspeo da se prilagodi novim uslovima, tako da su taj momenat - samo ti uci i sve ce biti uredu, samo ti budi posten, samo se ti ozeni\udaj, preneo i na nas.

Ja mogu da kazem sa nivoa ljudi sa kojima sam isala u osnovnu, srednju i na fakultet. Sve smo dobili na tacni. I niko nas nije naucio da se probijamo kroz zivot.
I kada kazem - dobili na tacni - to ne znaci samo materijalno, vec su zbog dobrih ocena i morala koji je usadjen jos u kuci, bez obzira koliko sranje bilo oko nas, bez obzira sto su patike nosene po 3-4 godine, bez obzira na rat, nemastinu, propadanje, kevu i caleta na prinudnom, prodavanje vegete na ulici i zivot "na cek", uspeli da ostanemo razmazeni.

Znam jako malo ljudi koji su uspeli da se snadju u areni. Pa cak i oni placaju jako visoku cenu po pitanju svog zdravlja i nemanja privatnog zivota.

Ovi ostali uglavnom kukaju. Jer nisu nauceni.
A i nije im dovoljno lose da promene nesto.

Prema tome, ovde... u citavoj ovoj generaciji... vazi ta negativna motivacija - Radis nesto samo ako ti je lose!

Problem je i sto sto si matoriji, pada ti samopouzdanje (jesam li rekla da smo veliki egoisti), tako da se i ta granica "lose" sve vise spusta...

Oni koji se uskobeljaju i rade nesto sto zele, obicno budu zapljunuti kao snobovi.

i tako.. svi mi nesto cekamo.
I niko nece da odraste.

Sto se tice odgovora:

1. Da li mogu prof. da se ostvarim? Da i ne. Da - jer mogu da se bavim bilo cim sto pozelim i  ne - jer ne znam sta zelim.

2. Da li bih otisla iz zemlje?

Da i ne. Da jer imam gde da odem, ne - volim da lazem sebe.

Ali isto tako mislim da neke stvari def. nije moguce ostvariti u ovoj zemlji. Tipa - da budes astronom.

3. Sta je alternativa?

Alternativa je sto se mene tice - u se i svoje kljuse. I takvo kljuse koje mozes da radis sa bilo koje tacke sveta, pa gde te put odvede ili neodvede...

I sto se CG tice, posto sam imala neki pogled sa strane... mislim da je tamo najveca mana upravo to guranje u blato, da ne kazem zavist.
Doduse, to je i u Srbiji, samo sto se nacin razlikuje. U Srbiji je perfidno, posto su Srbi kukavice kada je u pitanju kontakt izmedju ljudi, pa ti laju iza ledja i miniraju te. U CG ti pljusnu u lice sa sve omalovazavanjem.

Mislim da je to postenije. Lakse saznas koja mozes da precrtas.

« Poslednja izmena: 04. Apr 2014, 14:51:18 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3 4 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.