Zanimaju me rok pesme (vise domace, mada moze i strane) koje opisuju stanje u drustvu, zemlji, svetu. Primeri Riblja Corba - Przir Riblja Corba - Pobeci negde Smak - Strasilo
Azra - Kurvini sinovi, Balkan i još jedna čijeg naslova ne mogu da se setim, a stihovi su "Čini mi se rođače, da je standard pokvario ljude, jedu govna i sanjare..." E ta pesma i Kurvini sinovi su mi dve najjače angažovane pesme uopšte. S tim da su kurvini sinovi neprimetno stigli, a da nismo obratili pažnju na Džonijeva upozorenja i sada nam oni sudbinu kroje. Riblja Čorba - Pogledaj svoj dom anđele, Na zapadu ništa novo, Dvorska budala, Besni psi, Član mafije, Ja ratujem sam, Ja ći da pevam, Tu nema boga, nema pravde, Kako je lepo biti glup, Pravila, pravila, Kad ti se na glavu sruši čitav svet, Neću da živim u bloku 65, Hleba i igara, Alo, Crvena su dugmad pritisnuta, Oko mene, Jak mlad i glup, Danas nema mleka, Nojeva barka.
Gomila pesama od Dzonija Stulica, sigurno pre 100 pesama : Sloboda, Krivo srastanje, Tesko vrijeme, Nedeljni komentar, Mon ami, Nemir i strast, Uvijek ista prica ..... Corba ima isto dosta, ali bih izdvojio : Tamna je noc, Na zapadu nista novo, Kako je lepo biti glup, Juzna afrika itd. ima sigurno od nekih pojedina jos po neka, ali su mi ove prve nekako dosle na pamet
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom. I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...