Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 24. Sep 2025, 23:42:36
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Odakle znamo ono sto znamo?  (Pročitano 11142 puta)
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 1981
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.52
Citat
'Why don't you leave the ol big frame where it is and give it a new name, like Art Theft?'
odlichna ideja

Jedno vrijeme bile su popularne slike gdje su "umjetnici" samo bacali boju na platno, a onda bi dosli Kritičari koji bi tumačili Smisao i Veličinu dotičnog djela. Neko ko ima mozak sličan mom uzeo je 3 platna i dao ih: petogodišnjem djetetu, šimpanzi i "pravom" slikaru.

Kritičarima su dali slike i slagali ih da su one sve djelo "pravog" slikara - oni su onda razvezli 15 minuta tumačenja o svakoj slici, o njenoj dubini, maštovitosti, emocijama...

Kada su im rekli da su upravo nahvalili rad jednog majmuna, oni su se silno naljutili i optužili organizatore za prevaru. Da li su ovim opale cijene slika "pravog" slikara - naravno da ne?
Ali je li normalno da nešto, što ni Kritičari nisu u stanju da razlikuju od radova petogodišnjeg djeteta ili majmuna zaista ima mjesto u muzeju savremene umjetnosti?

Ili krave i telad prepilani na pola i umočeni u velike tankove sa rastvorom koji ih čuva u prvobitnom stanju. I ti onda prolaziš pored krava i teladi koji su savršeno prepilani na pola i sa jedne strane im gledaš sve unutrašnje organe, a sa druge krave i telad koji izgledaju čitavo. I to je u muzeju savremene umjetnosti u Kopenhagenu, čini mi se.

I onda ti još neko soli pamet kako si ti ovakav ili onakav i kako ne razumiješ šta je "prava" umjetnost.

Meni može da se dopadne parče drveta ili kamena i da mi prija da ga posmatram, da mi to stimuliše misaone tokove ili da me opušta i oslobadja stresa - da li je i to onda umjetnost?
IP sačuvana
social share
'If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe." - Carl Sagan

I may be lazy, unmotivated and arrogant, but at least I'm good at it.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13

Elem.. u cemu je problem... grupica koja se tamo skupila je navodno urbana, slusaju navodno urbanu muziku, citaju navodno urbane pisce, vode navodno urabane zivote i totalna je blasfemija reci da to bas i nije tako.

pa shto se druzish s njima ?  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Nepoznat
Browser
Opera 9.60
mob
Apple 15
Ne druzim se. U pitanju su potpuni stranci.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13
mob
LG 4X HD
Citat
I onda ti još neko soli pamet kako si ti ovakav ili onakav i kako ne razumiješ šta je "prava" umjetnost.
Chuo sam  za tu prichu o kriticharima i
u potpunosti se slazem, ja sam uvek imao problema  da "prepoznam" umetnost kao umetnost (pogotovo u slikarstvu), uglavnom se moram zadovoljiti prepoznavanjem majstorstva u izradi nekog dela. Recimo, Mikelandjelov David je za mene  "samo" vrhunska egzibicija u veshtini klesanja kamena. Ja ne porichem da ima  umetnichku vrednost ali mene lichno ne dotiche u tom smislu.
A "poznavaoci" vole da se preseravaju ili ja stvarno ne kapiram umetnost ni malo, Jedan. tj. jedna od nazovi poznavaoca videshi neke moje radove se odushevila nechim shto sam nacrtao za minut ipo dok sam prichao preko telefona sa mushterijom..."Ovo je fenomenalno, kao Magrit-ovi radovi, jel te on inspirisao?" Ja: "Magrit?. Aaaaa, zvuchi mi poznato, ali pravo da ti kazem nisam bash siguran ko je on i shta je radio."
Posle ja na netu prelistam malo o njemu i stvarno chovek lepo radio i svidelo mi se, ali ne nadjoh nishta shto iole lichi na moju shkrabotinu. A ono u shta sam ulozio dosta vremena a i emocija i shto pokazuje u nekoj ( skromnoj) meri posedovanje veshtine,  je tog poznavaoca ostavilo potpuno ravnodushnim.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4910
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13
Odakle znamo ono sto znamo? Pa odgovor je dosta opsiran gledajuci sa naucne strane tako da cu da skratim pricu sto vise koristeci metafore...Ljudski mozak je kao hard disk ogromnog kapaciteta koji pocinje da se puni od kako se napuni prvih 10 meseci zivota. Inteligencija kod bebe jos ne moze da kulminira pa ostavlja prostora za razvoj iste (verujte tako je,da sad ne pisem...).Bebin mozak je ravan,nije izbrazdan kao kod odraslog coveka...Zasto je tako? Zato sto nema podataka u njemu,pa kako se puni,cerebralni korteks ima tu mogucnost da se brazda u cilju prosirenja...Inteligenciju mozemo da uporedimo sa brzinom prenosa podataka u hard disk,odnosno sto je konekcija brza to ce hard disku trebati manje vremena da nesto shvati...Stvari koje znamo su produkt logickog razmisljanja i povezivanja cinjenica koje smo tokom zivota pokupili,nigde konkretno nego svugde. Covek uci dok je ziv bilo iz udzbenika,bilo iz iskustva i ima tu sposobnost da povezuje svoja znanja,odnosno da ih kombinuje...Sto se mene tice,postoje stvari koje znam i u kojima sa odlican a nisam isao na kurseve za te stvari, pa me ljudi pitaju gde sam to naucio...sve sto im kazem je da ne znam,jednostavno znam te stvari...
IP sačuvana
social share
tvrdji od hard core-a

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Tako, tako, tako ... samo plivaj !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10648
Zastava Leva strana kreveta
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13
mob
Nokia N97
jedna od nazovi poznavaoca videshi neke moje radove se odushevila nechim shto sam nacrtao za minut ipo dok sam prichao preko telefona sa mushterijom..."Ovo je fenomenalno, kao Magrit-ovi radovi, jel te on inspirisao?"

Mislim da je htela da je bocnesh ...  Smile
IP sačuvana
social share
"Brian: You're drunk.
Stewie: You're sexy."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Записи из подземља

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 15650
Zastava Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
mob
Samsung S8
Zasto voz ide brze sinama kada je hladnije nego nocu sa otvorenim prozorima? Smile
IP sačuvana
social share
Ako je nesto ocigledno, ne mora biti istinito.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.63
mob
Apple iPhone 6s
Citat
Ja ne porichem da ima  umetnichku vrednost ali mene lichno ne dotiche u tom smislu.
Jes.. ima mali penis, znacajno kracu jednu nogu od druge, i vrlo feminiziranu frizuru Smiley

Citat
Chuo sam  za tu prichu o kriticharima i
u potpunosti se slazem, ja sam uvek imao problema  da "prepoznam" umetnost kao umetnost (pogotovo u slikarstvu), uglavnom se moram zadovoljiti prepoznavanjem majstorstva u izradi nekog dela.
Mislim da bi ja i ti bili pravo drustvo za obilazak neke moderne izlozbe Smiley
A sta ces... ne razumemo mi to...
Mi smo seljaci... mi kad kupimo sliku, hocemo da znamo sta je na njoj, i pre nego sto procitamo opis Smiley
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13
mob
LG 4X HD
Citat
Jes.. ima mali penis, znacajno kracu jednu nogu od druge, i vrlo feminiziranu frizuru Smiley
Chuo sam objashnjenje da mu je kita mala jer se uplashio od prestojeceg duela sa Golijatom, pa mu se , jadan, skupio  Smile Smile
za nogu nisam ni primetio da mu je kraca, a za frizuru se slazem  Smile

Citat
Mislim da bi ja i ti bili pravo drustvo za obilazak neke moderne izlozbe Smiley
Ja definitivno nisam, verovatno bih trazio umetnika da se svadjam sa njim, i tako izblamirao sve koji su u mom drushtvu.  Smile

Citat
Mi smo seljaci... mi kad kupimo sliku, hocemo da znamo sta je na njoj, i pre nego sto procitamo opis Smiley
Pa bash taj fazon, bar da znam shta je dole a shta gore , da je ne okachim naopachke.
Ova slika dole je prodata za 140 miliona dolara 2006. I da, okrenuta je naopachke

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

pollockno5.jpg
(97.92 KB, 425x879)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 1981
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.52
Moze samo jedno pitanje - Kako znas da je naopacke?
IP sačuvana
social share
'If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe." - Carl Sagan

I may be lazy, unmotivated and arrogant, but at least I'm good at it.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 24. Sep 2025, 23:42:36
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.089 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.