Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 12. Jun 2025, 21:27:30
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Za sva pitanja u vezi kupovine novog hardware-a ili procene vrednosti i preporuke koristite - ovu temu

Spyware,sta je,kako radi,kako se zastititi? :: Kako rade mreze :: Burek Anti-virus software review :: Index tema koje ne treba propustiti

Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Odaberite štampač za sebe  (Pročitano 2383 puta)
31. Jan 2006, 21:53:54
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
mob
Apple 15
Matrični, inkdžet ili laserski - sve o štampačima koji se nude na tržištu

Odaberite štampač za sebe

Treba vam štampač? Pre nego što kupite najskuplju varijantu koja se nudi na tržištu, preispitajte se zbog čega kupujete štampač. Unapred definišete: šta ćete štampati, koliko ćete često štampati i, naravno, koliko ćete štampati. U skladu sa odgovorima odaberite štampač baš za vas.

Štampači se dele na tri klase:

1. Matrični
2. Inkdžet
3. Laserski

Matrični štampači (iglični)

Reč je o najstarijim štampačima koji se i dalje koriste za obimnu štampu. Dobijeni otisak nije naročito kvalitetan, ali se štampa veoma brzo. Za ispis koriste ribon (indigo) trake koje su veoma jeftine. Po njima, kao na starim pisaćim mašinama, udaraju iglice i formiraju otisak na papiru.

Brojem iglica na glavi ovu klasu uređaja delimo na devetopinske i dvadesetčetvoropinske modele. Veći broj iglica daje i veći kvalitet otiska i veću brzinu štampanja.

Ova klasa štampača uglavnom koristi takozvani traktor papir (papir sa rupičastim ivicama). Na ovaj način je rešen problem pomeranja papira - papir se retko zaglavljuje.

Cena

Ova vrsta štampača koristi se isključivo za štampanje teksta, ali cena mu je i dalje visoka u odnosu na laserske štampače. Zvuči nelogično, ali ovi štampači prilikom jednog štampanja mogu da naprave više kopija istog teksta. Na taj način se štedi ribon, jer mehaničkim pritiskom iglica otisak prenosi na donje slojeve papira.

Primena

Ovu klasu štampača uglavnom koriste banke, pošte i firme koje imaju potrebu za štampom velikog broja kopija (štampanje platnih spiskova).

Inkdžet štampači

Kod nas popularni „pljuckavci“ kvalitetom i mogućnošću štampe u boji predstavljaju optimalno kućno rešenje. Naziv je proistekao iz principa rada samog štampača, gde se nanos vrši prskanjem boja iz kertridža (tankova sa bojom) na papir. Količina precizno nanetih kapi na jedan kvadratni inč (DPI) je ujedno i osnovna razlika kvaliteta kod štampača. Na ovaj način štampači se kvalitetom dele na 300, 600, 1200 i 2400 DPI. Kertridž sadrži četiri osnovne boje čijim se mešanjem dobijaju nijanse kojima je moguće odštampati oko 300 strana, pet odsto popunjenosti (što je, recimo, štampani tekst).

S obzirom na to da je reč o komercijalnoj klasi, kupac mora da bude obazriv prilikom kupovine. Neki proizvođači nude izuzetno jeftine štampače sa 20 odsto popunjenosti osnovnog kertridža. Kada takav kertridž istrošite, moraćete da izdvojite više novca za novi nego što vas je izneo kompletan štampač.

Reciklirani (ručno punjeni) kertridži predstavljaju jeftinije rešenje, ali se pri ovom poduhvatu pored slabljenja kvaliteta štampe gubi garancija na štampač. Dakle, prilikom odabira ovog modela treba napraviti sklad karakteristika i cene uređaja i cene potrošnog materijala.

Laserski štampači

Principom savršeno usmerenog laserskog zraka ova grupa štampača predstavlja najkvalitetnije, ali možda i najskuplje rešenje. Funkcioniše principom foto-osetljivog cilindra koji prima elektrostatički napon svaki put kada ga laserski zrak osvetli. Na toj tački cilindar preuzima magnetni prah iz tonera (potrošni plastični umetak za skladištenje magnetnog praha) i postavlja ga na papir. Papir zatim prolazi kroz zagrejani valjak koji ga vezuje za papir.

Cena ovog štampača je oko 100 evra u najosnovnijoj varijanti. Preporučuje se potrošačima koji često štampaju tekstove i crno-bele fotografije.

Kolor laserski štampači izuzetno su skupi, pa nisu ekonomični za kućnu upotrebu.

Izvor: Blic \ Marko Josifović
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 0.9
mob
LG Nexus 5
Po meni HP 1020 laserjet, najbolje resenje. Za tu cenu, extra kvalitet!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 3470
Zastava BG
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
mob
SonyEricsson K800i
Pa i meni je moj Lexmark E230 odlican za kucni upotrebu, ali voleo bih da sam u mogucnostima za neki bolji laserski u boji, ali pre toga ce sigurno ici SLI kartica cim malo pojeftini, ali to je za drugu temu!  Smile
IP sačuvana
social share
Ja volim samo sebe
Svog predivnog sebe
Ja volim samo sebe
Svog jedinog sebe
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 0.9
mob
LG Nexus 5
Pa i meni je moj Lexmark E230 odlican za kucni upotrebu, ali voleo bih da sam u mogucnostima za neki bolji laserski u boji, ali pre toga ce sigurno ici SLI kartica cim malo pojeftini, ali to je za drugu temu! Smile

Ja nemam stampac. Nego sam gledao karakteristike/cenu/kval;itet. Ovaj je mozda i najbolje ocenjen....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 12. Jun 2025, 21:27:30
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.