Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Odaberite pravu ­metodu kontracepcije  (Pročitano 36730 puta)
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
mob
Nokia the best
Postinor 2

...............

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

ScreenHunter_08 Mar. 14 08.31.gif
(17.2 KB, 418x337)
ScreenHunter_09 Mar. 14 08.32.gif
(8.2 KB, 420x184)
ScreenHunter_10 Mar. 14 08.32.gif
(9.69 KB, 414x213)
ScreenHunter_11 Mar. 14 08.32.gif
(10.42 KB, 414x220)
ScreenHunter_12 Mar. 14 08.32.gif
(11.93 KB, 417x248)
ScreenHunter_13 Mar. 14 08.32.gif
(7.91 KB, 417x167)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
mob
Nokia the best
Mladi u Srbiji neinformisani o kontracepcijiViše od polovine mladih u Srbiji, 53 odsto, izjasnilo se da nema dovoljno informacija o savremenoj kontracepciji, ali ipak 80 procenata koristi neki vid kontracepcije, saopšteno je iz Udruženja za reproduktivno zdravlje.

Više od 85 odsto mladih navelo je da im je "seks u vezi" veoma važan, a kao najčešće korišćeno kontraceptivno sredstvo navodi se kondom (71 odsto), pilula (devet procenata), dok 20 odsto mladih ne koristi nijedan vid kontracepcije.

Najveći porast u informisanju o metodama kontracepcije beleži internet, koga je kao vid informisanja o kontracepciji navelo čak 18 odsto mladih. Lekaru (27 odsto) i prijateljima (21 procenat) se mladi i dalje najčešće obraćaju za savete o kontracepciji, a rodeteljima tek devet odsto ispitanika.

Više od 60 odsto ispitanika je izjavilo da poznaju bar jednu osobu koja se podvrgla abortusu, a čak 90 procenata mladih smatra da bi u osnovnim školama trebalo uvesti predmet seksualno vaspitanje.

Reč je o preliminarnim rezultatima istraživanja koje je Udruženje za reproduktivno zdravlje sprovelo među mladom populacijom u Beogradu, uzrasta od 15 do 35 godina od februara do aprila ove godine.

Prva faza istraživanja rađena je na uzorku od 720 ispitanika, koje Udruženje i dalje sprovodi sa ciljem da se dobije uvid na koje načine može da se unapredi svest, ali i da se preduzmu konkretni koraci u očuvanju reproduktivnog zdravlja mladih u Srbiji.

Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
mob
Nokia the best
Mehanička kontracepcija

Prezervativ je zasad jedino kontracepcijsko sredstvo za muškarce (muška pilula još se ispituje) i najdjelotvorniji je način sprječavanja od bolesti koje se prenose spolnim putem. Najbolji su oni od lateksa. Da bi sigurnost bila veća, može se koristiti u kombinaciji sa spermicidnom kremom.

Intrauterini uložak
Prezervativi
Ostala mehanička sredstva
Lokalna kontracepcijska sredstva
Sterilizacija
Intrauterini uložak

Intrauterini uložak (spirala) sprječava uspješnu ugradnju oplođenog jajašca svojim mehaničko-kemijskim djelovanjem. Najrašireniji su intrauterini ulošci koji se sastoje od plastike obložene bakrom i stavljaju se u maternicu da spriječe spermije na putu do jajašca. U većini slučajeva obložen je bakarnom žičicom (klasična spirala) ili u novije vrijeme uložena u hormonski (gestagenski) cilindar.

Prednosti su što intrauterini ulošci pružaju dugotrajnu kontracepciju kod koje je za ugradnju potrebno samo nekoliko minuta. Intrauterini uložak s progesteronom uz to smanjuje menstrualne bolove i obilne menstruacije. Smatra se jednom od najboljih i najsigurnijih metoda kontracepcije. Prije postavljanja spirale potreban je ginekološki pregled i papa test, a svakih šest mjeseci kontrola. Preporučuje se ženama koje su već rodile i u dugoj su i stabilnoj vezi s jednim partnerom (obostrana monogamija), te žele pričekati još nekoliko godina do sljedećeg djeteta. Trajnost intrauterinog uloška je oko pet godina, a zatrudnjeti se može odmah nakon što ga se izvadi.

S druge strane kontracepcija intrauterinim uloškom ne preporučuje se ženama koje su imale upale u području male zdjelice. Intrauterini ulošci s bakrom ponekad uzrokuju obilnije menstruacije. Niti jedna vrsta spirale ne štiti od spolno prenosivih bolesti i ADIS-a. Ne štiti od izvanmaterične trudnoće (50% svih trudnoća kod spirale). Menstruacije mogu biti obilnije i bolnije.

Prezervativi

Prezervativ (kondom) je zasad jedino kontracepcijsko sredstvo za muškarce (muška pilula još se ispituje) i najdjelotvorniji je način sprječavanja od bolesti koje se prenose spolnim putem. Najbolji su oni od lateksa. Da bi sigurnost bila veća, može se koristiti sa spermicidnom kremom. Treba ga staviti neposredno prije odnosa, a kad se penis izvlači iz vagine, treba ga pridržati kako prezervativ ne bi ispao. Prezervativi su jeftini, ne ugrožavaju zdravlje i štite u određenom rasponu od spolno prenosivih bolesti poput gonoreje, hepatitisa B i C, AIDS-a.

Stavljanje prezervativa može s druge strane narušiti spontanost vođenja ljubavi, a ponekad treba dosta vježbe da se mogu brzo primijeniti. Kondomi mogu, doduše rijetko, puknuti, pa treba koristiti one najbolje, od lateksa.

U 3 do 15 posto slučajeva nije djelotvoran, prvenstveno zbog oštećenja. Svaki put prije upotrebe treba provjeriti da li je prezervativ neoštećen. Prije stavljanja treba ga stisnuti na kraju, kako bi izišao zrak, pa za vrijeme odnosa neće puknuti. Prezervativ je idealno kontracepcijsko sredstvo za osobe koje često mijenjaju partnere.

Ostala mehanička sredstva

Tu spadaju dijafragma, cervikalna kapa, femidom (ženski kondom). Uz dijafragmu ili cervikalnu kapu potrebno je koristiti spermicidne kreme. Femidom je "ženski kondom", koji je napravljen od tanke, ali čvrste gume, u obliku crijeva, s jednim zatvorenim krajem, koji prijanja na grlo maternice, a drugim otvorenim krajem prijanja uz njen vanjski otvor. Dijafragma se obično kombinira s lokalnim spermicidom u obliku kreme, vaginalete ili pjene. Postavlja se ne više od dva sata prije odnosa i ne smije se odstranjivati najmanje šest sati nakon odnosa.

Lokalna kontracepcijska sredstva

U lokalne kontraceptive ubrajamo različite kreme, vaginalete i pjene koje imaju spermicidno djelovanje (uništavaju spermije), ali djeluju i mehanički. Stavljaju se u rodnicu prije svakog odnosa. Postoje i spužvice impregnirane spermicidom za jednokratnu upotrebu. Prije upotrebe natope se vodom, a 6 sati nakon spolnog odnosa izvade se iz rodnice.

Trajanje njihovog djelovanja nije dulje od jednog sata nakon čega treba ponoviti primjenu. Tuširanje treba izbjegavati najmanje 6 sati nakon odnosa. Lokalna spermicidna sredstva upotrebljavaju se najčešće u kombinaciji s nekim mehaničkim sredstvom ili uz prirodne metode (računanje plodnih dana).

Mane su niska djelotvornost (od 75 do 90 posto) i uvijek se koriste u kombinaciji s drugim mehaničkim kontracepcijskim sredstvima. Spermicidi mogu nadražiti, izazvati osjećaj žeženja i alergijske reakcije. Kombinirana upotreba s mehaničkim sredstvima pojačava sigurnost.

Sterilizacija

Sterilizacija je kirurška metoda kojom se prekida kontinuitet jajovoda i tako onemogućava kontakt spermija i jajne stanice. Kod muškaraca se postupak zove vazektomija tzv. podvezivanje. Izvodi se ambulantno (za razliku od žena kod kojih je sterilizacija prava operacija), a metoda je uglavnom reverzibilna. Naime, poželi li muškarac imati dijete, jednostavnim zahvatom opet postaje plodan. Prednosti su što je to veoma sigurna metoda, kontracepcija više nije potrebna.

Mane su što nema zaštite od spolno prenosivih bolesti i ADIS-a. Isto tako, nije 100 posto sigurna metoda (iako se tako čini). Iako u prvoj godini nakon sterilizacije samo 1 od 200 steriliziranih žena zatrudni, taj odnos u razdoblju od 10 godina raste na 1 naprama 50. Kao i kod svake operacije, rizik postoji.

Na kraju, iako se sterilizacija smatra definitivnom metodom kontracepcije nakon koje ne možete imati djecu, ovisno o tome kako je učinjena, jajovodi mogu ponovo biti prohodni.

Izvor: Pliva Zdravlje

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
mob
Nokia the best
Postkoitalna kontracepcija

Postkoitalna kontracepcija, poznata i kao "pilula za jutro poslije" (engl. morning after pill), primjenjuje se poslije spolnog odnosa koji se dogodio u plodnom razdoblju, a za koji se iz nekog razloga nije koristila kontracepcija ili je neka od korištenih metoda zakazala. Primjenjuje se SAMO kao "hitna pomoć" i ne preporuča se kao redovna metoda kontracepcije.

Koje su metode postkoitalne kontracepcije?
Kako primijeniti kombinirane kontracepcijske tablete kao postkoitalna kontracepciju?
Kada uzeti postkoitalnu kontracepciju?
Kada se ne smije uzimati postkoitalna kontracepcija i koje smetnje može izazvati?
Koje su druge metode postkoitalne kontracepcije?
Koje su metode postkoitalne kontracepcije?

Najčešće se koriste kontracepcijske tablete, koje sadrže oba ženska hormona, i estrogen i progesteron.

   1. kontracepcijske tablete s određenim dozama oba ženska hormona (estrogeni i progesteron)
   2. kontracepcijske tablete koje sadrže samo progesteron, a imaju istu vrijednost kao i prethodne, no rjeđe se primjenjuju i to obično kod žena koje imaju zdravstvene rizike za primjenu estrogena
   3. materični uložak (spirala), koja je najefikasnija metoda (uspješna u oko 99 posto slučajeva), ali se najrjeđe primjenjuje jer je i ograničen broj žena kojima se može staviti (ne preporuča se ženama koje još nisu rađale).

Efikasne u oko 75 posto i više primijenjenih ciklusa. Posljednjih desetak godina najčešće se koriste kontracepcijske tablete, koje sadrže oba ženska hormona i estrogen i progesteron. Njihova primjena značajno smanjuje broj neželjenih trudnoća poslije nezaštićenih odnosa u vrijeme plodnih dana.

Kako primijeniti kombinirane kontracepcijske tablete kao postkoitalna kontracepciju?

Jednu dozu hormona, treba uzeti u razdoblju do 72 sata poslije odnosa, a sljedeću dozu 12 sati nakon prvih. Koristi li se ova metoda kod odnosa u različitim fazama ciklusa, uspješnost joj je 97 do 98 posto. No, ako se primjenjuje isključivo poslije odnosa koji su bili u vrijeme plodnih dana, gdje bi sigurno došlo do začeća, uspješnost je veća, a smanjuje se produljenjem vremena od odnosa do uzimanja prvih tableta.

Tablete se mogu uzeti i do pet dana poslije odnosa, ali se tada uspješnost smanjuje na oko 50 posto. Ako smatrate da vam je potrebna postkoitalna kontracepcija obratite se liječniku opće medicine ili svom ginekologu koji će vam prepisati hormonske tablete i objasniti koliko i u koje vrijeme ih morate uzeti.

Uzimanjem ovih tableta unosi se "izvan programa" spontanog ciklusa određena doza dvaju hormona, koja svakako remeti hormonsku ravnotežu, pa ili sprječava ovulaciju ili ju odgađa djelovanjem na žlijezdu hipofizu.

Također mijenja funkciju žutog tijela, čije su stanice glavni izvor stvaranja hormona progesterona, pa se remeti sazrijevanje sluznice maternice, koja više nije u stanju prihvati oplođeno jajašce. dokazano je da se mijenja i brzina kretanja bilo spermija ili jajne stanice kroz jajovod.

Kada uzeti postkoitalnu kontracepciju?

Tablete svakako treba uzeti:

    * ako je spolni odnos u vrijeme plodnih dana bio nezaštićen;
    * ako je žena nepravilno uzimala svoje redovite kontracepcijske tablete i imala odnos;
    * u slučajevima kad zataje metode mehaničke kontracepcije (pukne prezervativ ili se makne dijafragma);
    * ako žena sumnja da je ovulacija bila u nekom drugom terminu i tada ima odnos.

Pilule se mogu uzeti i u vrijeme dojenja, jer ne škode djetetu.
Treba voditi računa kakva je bila prethodna menstruacija da se tablete ne uzmu u vrijeme trudnoće, jer tada neće djelovati. Nije dokazano da su štetne za plod.

Kada se ne smije uzimati postkoitalna kontracepcija i koje smetnje može izazvati?

Postkoitalnu kontracepciju mora prepisati liječnik opće medicine ili ginekolog i dati precizne uputa za uzimanje te upozoriti na eventualne rizike. Važno je da se prve tablete uzmu što prije, jer je tada i uspješnost veća. Osim što se ne uzima u trudnoći, jer ne djeluje, postkoitalna kontracepcija se ne preporučuje ni ženama koje su imale trombozu, emboliju, srčane bolesti, moždani udar, tumor jetre ili karcinom dojke. Prolazne tegobe mogu imati i žene koje pate od migrene, bolesti jetre; šećerne bolesti (povisi se šećer u krvi), visokog tlaka te pušačice. U tim slučajevima radije se primjenjuju tablete koje sadrže samo progesteron.

Oko 50 posto žena ima probleme s probavnim traktom, poput mučnina i povraćanja, pa neki liječnici prepisuju lijekove protiv tih smetnji, koji se uzimaju oko jedan sat prije hormonskih tableta. Osim toga, mogu se javiti glavobolja, bolovi u trbuhu, sukrvica i poremećaj ciklusa. Većina žena dobiva krvarenje u terminu ili nešto ranije, a rjeđa su kasnija krvarenja. Do krvarenja svakako mora doći do tri tjedna po uzimanju tableta, a u slučaju izostanka treba se odmah javiti liječniku.

Koje su druge metode postkoitalne kontracepcije?

Kod žena koje imaju rizik zbog uzimanja estrogena, primjenjuju se tablete koje sadrže samo progesteron po istom režimu: prve se uzimaju do 72 sata poslije odnosa i ponavljaju se nakon 12 sati.

U nas se vrlo rijetko primjenjuje materični uložak, koji se može staviti odmah pa do 7 dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa, jer i tada djeluje. U tom slučaju onemogućuje da se jajašce ugnijezdi u maternicu. Primjena ove metode je ograničena jer se uložak ne stavlja ženama koje nisu rodile, zatim onima koje češće imaju upale, jer pri stavljanju uloška ne smije biti nikakvih znakova infekcije.

Spirala se ne stavlja ni ženama koje imaju produljena krvarenja, loš papa-nalaz i neke druge ginekološke probleme. Isto tako, pretpostavlja se da će žena kojoj se stavi uložak, koristiti ga i dalje kao metodu kontracepcije. Uspješnost ove metode je oko 99 posto.

Prema tome, pri sumnji na moguću trudnoću treba se odmah obratiti ginekologu, koji će odrediti koje tablete žena treba uzeti. Važno je da se prve tablete uzmu što prije, jer je tada i uspješnost veća.

Izvor: Pliva Zdravlje
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.202 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.