Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 07. Avg 2025, 19:46:45
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Od "žitnice Evrope" do prosjačkog štapa  (Pročitano 2102 puta)
10. Feb 2011, 01:32:08
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Nokia 6230
Iako vlada mišljenje da je Vojvodina najrazvijeniji deo Srbije, podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je ova pokrajina, u poslednjih nekoliko godina, prema svim pokazateljima - danas na nivou nerazvijenih regiona.

Bruto društveni proizvod Vojvodine pao je ispod proseka Srbije za čak pet procenata, dok je od BDP centralne Srbije niži za sedam odsto. Istovremeno, BDP Beograda skoro je duplo veći od BDP-a Vojvodine. U Vojvodini su i plate niže od proseka zarada u centralnoj Srbiji.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže za Dojče vele da Statut Vojvodine ovoj pokrajini uopšte nije obezbedio suštinske nadležnosti za upravljanje sopstvenom sudbinom: „Statut Vojvodine je zapravo bio jedna vrsta podvale. Mislim da je prava stvar bila da se izvrši prava decentralizacija i da se u tom pravcu mora ići. Da Vojvodina dobije izvorna ovlašćenja, da dobije izvorna sredstva, da joj se vrati imovina… Verujem da bi Vojvodina onda mogla daleko bolje da odlučuje o sopstvenom razvoju i da unapređuje svoju privredu i standard svojih građana”, kaže Popov.

Hajdučka privatizacija osiromašila Vojvodinu

Popov smatra da dodatni problem predstavlja divlja privatizacija koja je vojvođanske gradove učinila sirotinjskim, koja je uništila njihovu supstancu, privredu. „Sve se to desilo kroz jednu hajdučku privatizaciju koja je sprovedena. To je sigurno jedan od razloga siromašenja Vojvodine”, navodi Popov. 

Ekonomski analitičar Miroslav Prokopijević za naš program kaže da je do siromašenja Vojvodine pre svega došlo zbog besomučne centralizacije Srbije, ali, po njemu, to nije jedini uzrok. „Plašim se da je došlo i do promene privredne situacije, odnosno da su neke firme koje su ovde postojale i imale tržište, izgubile to tržište. I sada mora da se pravi nova privredna struktura i nova privredna strategija, jer jedino ona može da Vojvodinu ponovo izvede na zelenu granu”, kaže Prokopijević.

Mršava autonomija

On ukazuje i na činjenicu da je jedini pravi centar u Vojvodini zapravo Novi Sad, dok su ostale sredine zapuštene. „Vojvođanska autonomija je mršava, a i ono malo instrumenata koristi na pogrešan način. Imam utisak da u Novom Sadu preovlađuje isti onaj etatizam koji vlada i u Beogradu. A taj etatizam, kao što i Srbiji ne donosi razvoj zbog Beograda, tako ne donosi razvoj ni Vojvodini, zbog Novog Sada”, upozorava Prokopijević. 

I još jedan egzaktan podatak, u prilog razbijanju predrasuda: u Vojvodini, koja se nekada nazivala „žitnicom Evrope”, danas ima manje površina pod pšenicom nego u Srbiji. Vojvodina je u bivšoj SFRJ po ekonomskoj razvijenosti bila blizu nivoa razvoja Slovenije, a iznad Hrvatske.

Autor: Dinko Gruhonjić

Izvor:Danas
« Poslednja izmena: 10. Feb 2011, 01:33:24 od shkorpion »
IP sačuvana
social share
Srbin je lud, Srbin je proklet. Jednom ga ubi, on hoce opet!!! :  Bora Corba.
Ne kradite. Vlast ne voli konkurenciju shkorpi
Trudnice,ja znam kako vam je Toma Nikolic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Шио ми га Ђура Smile

Ја говорио да ова аутономија нема везе с везом, и ево испало да је тако. А овај магарац још каже да је мршава, да треба већа. Моментално Нови Сад черупа више него што је Београд икада. А шта би онда било да овом олошу даш још већу аутономију..

Мајку им јебем да им јебем. А и нама ко јебе матер, сами смо криви што смо ово допустили Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.16
Problem je jedan, nema vise federacije. Ranije je Vojvodina uzivala dobre subvencije od cele federacije jer je tu i bilo najisplativije za poljoprivredu, tj. dobijali su se najveci prinosi. Danas nema vise federacije, nema vise direktnih i indirektnih donacija i nema vise industrije koja bi to financirala. Jeftiniji je sada uvoz od subvencija a uzima se i lepa marza na sve to.
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Citat
Autor: Dinko Gruhonjić

мени довољно Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Nokia 6230
Шио ми га Ђура Smile

Ја говорио да ова аутономија нема везе с везом, и ево испало да је тако. А овај магарац још каже да је мршава, да треба већа. Моментално Нови Сад черупа више него што је Београд икада. А шта би онда било да овом олошу даш још већу аутономију..

Мајку им јебем да им јебем. А и нама ко јебе матер, сами смо криви што смо ово допустили Smile

Ja sam to govorio od samog pocetka, ali jebi ga covek se uci dok je ziv. I ja sam bio odusevljen jogurt revolucijom, misleci da ce to nesto da promeni. Kad ono Sloba uzimao samo sto je isplativo, ono drugo ko ga jebe. Sada su napravili drugi etatizam, kako je i bio, sto je najgore moramo mi Vojvodjani da cutimo, jer nemas ti kriticnu masu za neke promene ovde. Kikinda, Vrsac, Zrenjanin, Pancevo ce trpeti samo posledice etatizacije Novog Sada.
Vise paznje posvecuju Subotici, svojim zemljacima Bacvanima, a ove druge ko jebe. U Sremu to je Sremska Mitrovica, Ruma zapostavljeni.Bez subvencija svakako da nema proizvodnje, Evo sada je Misko rekao, da je to srpska nafta, pa je rekao da ce da ulaze od para sto je stekao noseci gajbice.Jis je i pokupovao citave hiljade hektara. Sad lepo ima svoje berace jabuka, pa jabuka kad je oberes kosta 5 dinara a kod njega u Maxi-ju kosta 125 dinara.Uzme covek 25 puta marzhe i stvarno vidi ko da je nafta. Smiley Smiley Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Па писао сам још онда кад се то најављивало... Новосадски део ДСа је хтео део колача београдског ДСа. Е сад су Новосађани похлепни, отвориле им се силне могућности ко никад пре и черупају из све снаге. Гори су од Београда.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.94
mob
Nokia 
Citat
Па писао сам још онда кад се то најављивало... Новосадски део ДСа је хтео део колача београдског ДСа. Е сад су Новосађани похлепни, отвориле им се силне могућности ко никад пре и черупају из све снаге. Гори су од Београда.
Smile
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Nokia 6230
Pa da, samo sto sam ja znao da je to tako. Kad su im Pancevci uputili pitanje, koliko od prodaje nis-a, pripada Pancevu, odgovorili su: pitajte Beograd.
A zna se da su sve pare transferisane pokrajini.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 8848
Zastava Србија - Београд
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Ma nije moguce... Kako to, ja mislio Kostunica krade od Panceva... Ili nisu legle pare od sunke sa americkih nosaca...  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević
U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske. - Josip Frank
Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić

Tuđmanov cilj je bio rat po svaku cenu. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske - Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Srbija, a ujedno i Vojvodina, u ovom trenutku imaju strane donacije, sektor trgovina i usluga. Svakako da je isplativije sazidati jeftinu montažnu halu i prodavati robu iz uvoza, nego ulagati u proizvodnju i kupovati skupe mašine i sirovine. Bolje je otvoriti megadiskont u nekom banatskom selu, nego ulagati u obradu zemlje i čekati godinu dana da nešto rodi pa to što rodi ispod cene prodavati monopolistima.

Sa druge strane, Srbija je još uvek zemlja izrazito politički nestabilna, bez strateškog političkog konsenzusa na nacionalnom nivou, i kod investitora ima jaku konkureniju u susednim zemljama. Istočna Evropa je ušla u EU i NATO, imaju politički konsenzus medju strankama, i bore se za svakog novog investitora, dok u Srbiji obaraju balvane na put kome god da se prohte.

Zaobilaznica oko Srbije, autoput i pruga, na tome se već radi po deonicama, i sa juga i sa severa, onda će Srbija biti van "carskog druma" kao takva nebitna za evropske tranzite.

Tako da Vojvodina samo deli tužnu sudbinu cele Srbije, nije sama posebi posebno izrabljivana. Ali Vojvodjani vide kako se danas živi u susednoj Madjarskoj ili Hrvatskoj, pa se sa pravom zapitaju "što smo mi gori od njih, a gore živimo od njih" tj imaju da se uporede sa sličnom regijama u susedstvu. "odvukoše u Beograd" nije baš tako, već je u pitanju ekonomsko politička bolest od koje boluje cela Srbija.
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 07. Avg 2025, 19:46:45
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.088 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.