Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kragujevac: I devojke uče za pojce  (Pročitano 380 puta)
03. Feb 2014, 09:20:37
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
Browser
Mozilla Firefox 26.0
mob
Sony xperia
Kragujevac: I devojke uče za pojce

Prva škola koja će u Srbiji da obrazuje crkvene pojce i dirigente za crkvene horove počela je da radi u Kragujevcu.

Škola trenutno ima devet polaznika, a sveštenik Dragoslav Milovan kaže da je pokrenuta kako bi se ponovo uspostavila veza između sveštenika i naroda.
Među učenicima je Ljiljana Milovanović (26) koja je završila francuski jezik.

- Ne radim kao profesor, nemam posao. Završila sam srednju muzičku, solo pevanje. Dopalo mi se to da naučim nešto više o liturgiji, da se dodatno obrazujem. Možda ću i da se posvetim tome - kaže ona.

Ovu školu mogu da upišu svi koji imaju do 24 godine. Nije zatvorena ni za starije, ali oni moraju da je pohađaju vanredno i na kraju svake godine polažu ispit.
Školovanje traje četiri godine. Uči se solfeđo, dirigovanje, klavir, ali i Stari zavet, istorija hrišćanstva, crkvenoslovenski. Đaci izučavaju, takođe, pojanje koje je zapisao Mokranjac.

- Upisao sam ovu školu da steknem nova znanja. Pevam u crkvenom horu. Ovde studiram, inače sam iz Jagodine. Možda ću ubuduće i da se bavim crkvenim pojanjem - kaže Stefan Anđelković, student FILUM-a, smer muzičke pedagogije.
Milica Pavlović (21) je iz Rače, planira da upiše akademiju i da se bavim pojanjem. Ljubica Spasić (23), informatičar, kaže da se dodatno obrazuje dok čeka posao.

Do Drugog svetskog rata su ljudi koji su dolazili u crkvu pojali zajedno sa sveštenikom, međutim, po ukidanju veronauke nestale su i pojačke škole. Zato sada postoji praznina, a sveštenici kažu da nemaju “desnu ruku” - pojce koji im pomažu u bogosluženju. U pravoslavnim crkvama za pojnicom mogu da budu i žene.

Preuzeto sa ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.113 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.