Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 22:12:54
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Novi visenamenski borbeni avion Srbije  (Pročitano 51950 puta)
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
Naravno da je sve politika, ali to se desavalo i pre. Imali smo mi prvo ruske pa americke pa opet ruske, pa cemo sada opet mozda americke itd. Ja sam i za kineske, ali sam najvise za to da jednog dana opet imamo svoje...
 Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zivot nema reprizu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4005
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
priche za malu decu  Smile . po mojoj proceni , dopustice da avionima polako isteknu resursi i izbacice prvo mig-21 ,pa onda J-22 iz sluzbe . ostace neki minimum g-4 za obuku koji ce biti "modernizovani" (cisto radi produzetka zivotnog veka ) i mig-29 (par komada , mozda eventualno uzmu jos neki polovan) .

vazduhoplovstvo ce biti svedeno na patroliranje u doba mira , shkolske ustanove koje prate avijaciju ce biti svedene na minimum a moguce je chak i da se obuka pilota mlaznjaka obavlja u inostranstvu .

Veoma realan scenarijo.Postoji velika verovatnoca da u jednom trenutku dodje do ekonomskog sloma drzave,sto nije iskljuceno i da se jednostavno donese odluka ukidanju RV i PVO,zbog nedostatka para.
IP sačuvana
social share
A nekad su proizvodili čelik, je li ? Iz dimnjaka se dimi, ali unutra. . .   Spiros 'Vondas' Vondopoulos

»Bogu hvala, vek i po poživeh, u zdravlju i radu. Slutim da mi je vreme umirati, te ove reči u pero govorim advokatu Nikoli Novakoviću, jer u vas, deco moja, sve zajedno, nemam ni malo poverenja ...« Dalje: »Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao, ne mora se bojati pakla; sa đavolima će mu biti lepše i prijatnije. Sto se tiče moje imovine, a to vas jedino zanima, mogu vam saopštiti sledeće: sve što imam OSTAVLJAM SAMOM SEBI, jer verujem u drugi život. Znači, neka sve ostane kako je bilo za moga života, dok se ne vratim. Vaš otac — Pantelija Topalović.«
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Naravno da je sve politika, ali to se desavalo i pre. Imali smo mi prvo ruske pa americke pa opet ruske, pa cemo sada opet mozda americke itd. Ja sam i za kineske, ali sam najvise za to da jednog dana opet imamo svoje...
 Smile Smile

Ко зна шта би било да смо наставили користити америчке. Можете замислити фантома са нашим ознакама? Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
U svakom slucaju za 2 do 3 godine, videcemo sta ce da se zgodi. Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
@bf_109_g_6

Srecom se taj  katastroficni scenario nece desiti... Nije uopste pitanje da li imamo ili ne para, vec da "moraju" da se kupe... cak toliko nije ni bitno da li sa istoka ili zapada.

uopshte ne moraju da se kupe ,chak shta vishe nije ni planirano da se kupe  Smile .

oni koji kontrolishu NATO su odavno odluchili da srbija mora da bude slaba i nikakva drzava , s odgovarajucom vojskom . vazduhoplovstvo (mislim pre svega na mlazne avione)  ce u skladu s tim biti svedeno na neku vrstu "vazdushne policije" - chisto da neki terorista ne ugrozi "zapadne interese"  Smile iz vazduha i da se sprechi eventualno krijumcarenje preko nasheg vazdushnog prostora . bilo kakva uloga vazduhoplovstva kao sredstva odvracanja i projekcije moci je apsolutno nepozeljna   Smile . s obzirom na to koju bagru imamo na vlasti , ovo se sprovodi i najverovatnije ce biti sporovedeno .

prema tome , realno je ochekivati da cemo za nekoliko  godina imati nekoliko ispravnih lovaca ,par shkolskih aviona a ostatak vazduhoplovstva ce biti transportni helikopteri i avioni  (eventualno neki borebni helikopter,mada je i to sumnjivo) . 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Да, то је сасвим отворено и причао један западни амбасадор.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
Ima i tu istine. Ostaje nam samo da cekamo, ili da se pola nas kladi na jednu, a pola na drugu varijantu, pa oni sto izgube caste pivce ili sto god drugo. Smile

A i logicno je, em smo sitna buranija (svi sto stadose od Juge), em smo divljacki ratovali, tako da oce da nas kazne. E to ti je. Dolazi vreme strpljenja i pameti, da bi se jednom ojacalo, ali isto bi ja radio tajno na necem potpuno desetom Smile - zato sve vise razmisljam o nekakvoj nasoj vojsci koja je vise kopnena, ali sa dobrim PVO, kao i ostalim bockalicama, jakim spec. jedinicama, brzim jedinicama, modernom pesadijom i sve sto ide uz to, a najvise razmisljam o nekim mikro robotima koji bi bili neke opake prirode. Nesto sto se ostavi zakopano da cuci duze vremena a onda se probudi i deluje iza ledja odnosno, pod nosom neprijatelja.

Uvek se setim one scene iz filma "Dune" (Dina, pescana planeta) kada Atreidi silaze na planetu i u dvorcu-tvrdjavi, ispostavi se, da je sakriven jedan Harkonen koji je upravljao daljinski nekom stvarcicom nalik na lebdeci spric sa opakim otrovom. E tako nesto, ali sa programom u sebi, ili cak samo senzorom, pa nek bode i ustrcava gadosti. Pa ko zna zna ko ne zna nadrljo je. Najvaznije je da je ubod brz i da robot strugne nevidjenom brzinom Smile
(Mastam ja, ali sve se to moze napraviti ako se hoce i koliko se moze. Vijetnamci su dobro zapaprili Amerima sa onim zamkama i otrovanim ekserima i bambusima itd. Sjebavali su ih gangrenom.  Smile)

Smislimo li takvu neku genijalstinu, mogli bi biti mirni, ili je pak prodavati pa zaraditi lovu, a lova je danas moc, iako licno verujem da ce se sve to skrljati i urusiti, jer niko nista nije naucio, pa ce se pojaviti neki jos grozniji Hitler, Staljin, Kurta, Murta, ili Zika Ljakse, svejedno. Niko nije cist, jeb. svi su pi..e! Smile
Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
Dobar vic za avione.A... pa vi pricate realno,izvinite nisam shvatio

Koj ce nam novi avioni kada i stare bacamo u staro gvozdje jer nemamo para za remont.Za sta nam ti avioni i sluze?Za vojne parade i nista vise.Ja razumem da ce neko da kaze za buduce ratove,ali sa bilo kim da ratujes ima da ima prednost u vazduhu i bez bacanja para na nove avione jer svima u susedstvu NATO(kojih je vecina clan) daje nove avione koji oni kupuju od njih.Jedna Albanija mislim da ima 20-25 aviona(bio je tekst pre neku godinu u Novostima,ne znam tacno) ali one EURO koji su tri puta bolji od nasih a da ne pricamo za Bugarsku ili neku drugu zemlju u susedstvu.
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
Amabsadori pricaju sta im je volja i jedne i druge strane (i zapada i Rusa), to im je posao (a i menjaju pricu kako im odgovara u tom trenutku), a ko nije primetio ono "mora" sam stavio pod navodnike, sad razmisljajte zasto "mora" da se kupi. Ono jeste treba nam ali ima jos tu igara...

Inace, ajde da realno razmislimo kakvo nam vazduhoplovstvo treba pre nego krenemo u kuknjavu, za sve oko nas nam je dovoljna jedna eskadrila lovaca od 24 komada (idealno dve - ali finansijski nemoguce) i 30-ak jursinika (idealno derivati Su-25 ali koji mogu biti i neki turbopropelerski).

Ako racunamo NATO za neprijatelja, zar iko misli da bi nam ista ispod 100-150 (maksimum dozvoljen ugovorom o razoruzanju iz 1995. ili 96.) komada modernih vazduhoplova bilo dovoljno za odvracanje, uz mocan PVO sistem? A koliko kosta takvo zadovoljstvo? Bilo ko da je na vlasti i da su nam najvece sile prijatelji umesto obrnuto za to bi trebale dve - tri decenije da se postigne...

I da se vratim na ono "mora", sa sve navodnicima...

@marko 284

Za pocetak, avioni trebaju za nadzor vazdusnog prostora gde ubiramo prihode oko 300 miliona USD godisnje od preleta. Nijedan raketni sistem ne moze da utvrdi da li je nekom avionu pokvaren radio ili ga je oteo terorista koji hoce da ga zakuca u Beogradjanku, avion moze da uspostavi vizuelni kontakt sa pilotom i da ga sprovede na alternativni aerodrom, ako je kvar u pitanju, ili da prislili teroristu da sleti na pistu gde posao preuzima SAJ i pregovaraci, odnosno da avion obori ako sve ostalo propadne... Ukoliko ne vrsimo nadzor VAP sami morali bi, recimo, da platimo Bugarima godisnje 100 miliona USD za to da bi zadrzali te prihode od VAP.

Sa druge strane kopneni sukobi ovog ili onog intenziteta su uvek moguci na Balkanu, a izmedju slati hiljadu vojnika same na dobro utvrdjene polozaje ili par aviona u ispomoc nikako nije isto itd. Nije tesko zamisliti upotrebu aviona u nekim slucajveima a najvise kao sredstvo odvracanja, da nikome takve gluposti ne padnu na pamet.

Trece, Albanija NEMA avione, osim korodiralih MIG-21 i MIG-19 koji nisu leteli godinama (ali imaju ugovor sa Turskom o vazdusnoj zastiti sa jednom eskadrilom F-16 ukoliko neko napadne Albaniju), Bugarska ima MIG-29 i to ne previse, Rumuni MIG-21 (povukli MIG-29), jedino Madjari imaju Gripen i MIG-29...
« Poslednja izmena: 09. Mar 2010, 00:02:39 od stegonosa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8

Za pocetak, avioni trebaju za nadzor vazdusnog prostora gde ubiramo prihode oko 300 miliona USD godisnje od preleta.

i to je otprilike sva pricha oko "moranja"  Smile . potrebno je da postoji kontrola leta ( i naravno dobre sinekure za funkcionere judeo-liberalnih partija u njoj  Smile ) i potrebno je nekoliko aviona da je sprovedu . za banana-republiku poput nashe je to sasvim dovojlno ,a i avioni ne moraju da budu najmoderniji . prema tome ,ostace ovih par mig-29 i to je sve . mislim da je chak moguce da se u dogledno vreme kupi josh poneka polovna 29-ka ,pa chak i da se to predstavlja kao neki nash pro-ruski stav  Smile .

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 22:12:54
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.