Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Novi clan Sunceve obitelji - txt na mail by Srce  (Pročitano 974 puta)
22. Jul 2003, 03:55:42
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Interesantna i iznenadjujuca vijest o otkricu novog nebeskog tijela zvanog Quaoar (izvorno se izgovara: kwah-o-wahr) a rijec je o najvecem objektu nakon otkrica planete Pluton 1930. godine, potakla me da malo istrazim i prekopam informacije o ovom objektu neobicnog imena.
Quaoar je najnoviji nebeski objekt, a prvi puta otkriven u lipnju 2002. Otkrili su ga Chad Trujillo i Mike Brown (Caltech, Pasadena). U ovom trenutku, Quaoar je najveci poznati Kuiper Belt objekt. Izraz Kuiper Belt predstavlja podrucje izvan Neptunove orbite izmedju 30 i 100 AU (astronomskih jedinica) u kojem se nalazi mnogo nebeskih tijela od leda, a otkriveno je da je to podrucje takodjer izvor kratkorocnih kometa. Velicina objekta Quaoar iznosi otprilike polovicu Plutonove, a od kojeg je udaljen oko 1.6 biliona kilometara. Velicina u promjeru mu iznosi oko 1250 kilometara, a to je otprilike velicina Charona, Plutonovog satelita. Od otkrica Plutona 1930-te nije otkriveno nezavisno nebesko tijelo ove velicine. Kada bi spojili oko 50 000 asteroida, to bi otprilike bila velicina Quaoar-a.
Astronomi ne misle tako. Velicina mu je polovica od Plutonove (nema usaglasenosti cak i oko toga da je Pluton planet), a u tom podrucju je otkriveno jos objekata kao npr. Varuna (900 km u promjeru) i 2002 AW197 (takodjer 900 km) koji su do ovog trenutka bili najveci poznati Kuiper Belt objekti, a oni se ne smatraju planetama. Dosad je poznato oko 600 takvih objekata i vecina od njih su velicine cca 100 km u promjeru, a vecina ih je otkrivena u razdoblju od 1992 do danas. Kuiper Belt pojas mozemo zamisljati slicno kao da se radi o asteroidnom pojasu. Razlika je u tome sto se radi o vecim objektima od asteroida. Astronomi tvrde kako ce u narednim godinama biti otkriveno 5 - 10 puta vise od tih velikih Kuiper Belt objekata, ukljucujuci i par "super-plutonskih" objekata (preliminarni naziv).
Nalazi se na udaljenosti od 42 AU (astronomske jedinice), prilicno dalje od Plutona i Neptuna koji se oboje nalaze na 30 AU. 1 AU (astronomska jedinica) ili Astronomical Unit predstavlja mjeru udaljenosti Zemlje od Sunca koja iznosi oko 150 miliona kilometara. Dakle, Quaoar je udaljen 6 bilijuna kilometara od nas. Brzinom normalnog ljudskog hoda, trebalo bi nam oko 100 000 godina da stignemo do tamo. Ako bi to uporedili sa brzinom Space Shuttle-a, putovanje bi trajalo 25 godina. Npr. svjetlost Sunca putuje 5 sati do Quaoar-a.
Orbita mu je skoro sasvim pravilna i inklinira ekliptici s odstupanjem od nekih 8 stupnjeva. Ekscentricnost putanje je manja od 0.04, sto znaci da na jednu svoju godinu (a koja traje 285 zemaljskih) dolazi do odstupanja od cca 8%. Svojstva su mu vrlo razlicita od Plutona cija je pak ekscentricnost putanje 6 puta veca.
Na donjoj slici mozete pogledati prikaz orbite Quaoar-a cija je orbita oznacena crvenom bojom i uporediti sa orbitama planeta (od Jupitera do Plutona) koje su oznacene crno.

Sto predstavlja ime Quaoar?

Narod Tongva (takodjer nazivani San Gabrielino Native Americans) zivjeli su u podrucju Los Angelesa prije no su tamo stigli Spanjolci i ostali Europljani. Ime "Quaoar" (kwah-o-wahr) predstavlja njihovo vrhovno bozanstvo koje je pjesmom i plesom pretvorilo kaos u red, kreiralo Nebeskog Oca (Weywot) i Majku Zemlju (Chehooit) te zajedno s njima, takodjer pjesmom i plesom, stvorilo sedam divova tj bozanskih bica, naposlijetku i sav zivuci svijet (sto podrazumijeva i ljude). Sedam bozanskih bica po redu svog nastajanja su: Djed Sunce (Tamit), Baka Mjesec (Moar), Boginja Mora (Pamit), Gospodar Snova i Vizija (Manit), Gospodar Hrane i Zetve (Manisar), Nebeski Kojot (Tukupar Itar) koji predstavlja junaka tj. ratnika i Boginja Podzemlja (Tolmalok).
Napomena: Ime Quaoar nije oficijelni naziv za ovo nebesko tijelo sve dok Astronomska zajednica (IAU - International Astronomical Union) ne glasa i odluci se za taj naziv, a taj ce postupak i odluka uslijediti za par mjeseci. Uobicajen je postupak pri dodjeli imena da se slijede sugestije astronoma koji su tijelo i otkrili. Do tog trenutka, oznaka objekta je 2002 LM60.
Od cega je Quaoar sastavljen?
To se jos uvijek ne moze sa sigurnoscu reci, ali smatra se da je vecina Kuiper Belt objekata sastavljena od jednakog omjera stjenja i leda. Mnogo je kemijskih elemenata koji se pojavljuju u tekucem ili plinovitom obliku na nasoj planeti, dok se na Quaoar-u pojavljuju u formi leda. To ukljucuje klasicni led formiran od vode, ali i led od metana, metanola, karbon dioksida, carbon monoksida itd.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.067 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.