Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Nađeno novorođenče na ulici u Mirijevu  (Pročitano 884 puta)
06. Jul 2012, 13:10:51
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Apple 15
Nađeno novorođenče na ulici u Mirijevu

Beta, Tanjug, Studio B    | 06. 07. 2012. - 08:48h   12:07h | Foto: N. Marković - Ilustracija    | Komentara: 52
U beogradskom naselju Mirijevo u Ulici Ulofa Palmea kod broja osam noćas je nađena tek rođena beba, rečeno je u Hitnoj pomoći. Ostavljena beba zbrinuta je u Institutu za neonatologiju i u dobrom je stanju, rekla je direktorka te ustanove Niveska Božinović Prekajski.

Ona je za RTS kazala da su je lekari Hitne pomoći dobro zbrinuli i da se trenutno nalazi u inkubatoru u tom Institutu gde prima dodatnu količinu kiseonika.

- Sinoć oko 23.50 časova u Mirijevu u Ulici Ulofa Palmea 8 nađeno je ostavljeno muško nedonošče koje je živo i zdravo prevezeno u ustanovu i odeljenje za neonatoligiju - rekla je ranije Tanjugu portparolka Hitne pomoći Nada Macura.

Kako prenosi Studio B, bebi je na licu mesta isečena pupčana vrpca, a pretpostavlja se da je mališan rođen pre vremena. Prema nezvaničnim informacijama bebu su iz belog kombija vranjskih registarskih oznaka izbacile nepoznate osobe i potom pobegle.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 13.0.1
TO NIJE MAJKA NEGO MONSTRUM - JELENA Z. (29), KOJA JE U ŽBUNJU U MIRIJEVU PRONAŠLA TEK ROĐENOG DEČAKA, PRIČA ZA PRESS
Da nisam naišla, bebu bi rastrgli psi

Šokirana - Mališana su golog ostavili pored kontejnera gde se skupljaju kučići i još pored njega stavili ostatke hrane. Kada sam videla taj prizor, bila sam bukvalno paralisana, kaže Jelena
Ne znam kakva je to majka i šta je moglo da bude u njenoj glavi, pa da tek rođeno dete ostavi na ulici. Da ja nisam slučajno naišla, bebu bi sigurno rastrgli kučići. Ma, ne smem ni da pomislim šta bi bilo da se te večeri nisam šetala ovim mirijevskim puteljkom...

Ovako za Press počinje priču Jelena Z. (29), koja je u četvrtak uveče, desetak minuta pre ponoći, u žbunju u Ulici Ulofa Palmea pronašla tek rođenog dečaka i spasla ga sigurne smrti. Prema nekim informacijama, bebu su iz belog kombija vranjskih registarskih tablica izbacile nepoznate osobe, koje su potom pobegle. Policija traga za majkom.

Pozvala Hitnu pomoć

Beba je, slučajno ili namerno, ostavljena pored zemljanog puta, nedaleko od kontejnera gde se često okupljaju kučići lutalice, a pored nje je ostavljena i hrana koja je lako mogla da privuče kučiće.

- Izašla sam sa drugaricom da se prošetam. Samo što sam odmakla od zgrade u kojoj živim čula sam plač koji je dopirao iz žbunja. Isprva sam mislila da je mačka. Prišla sam žbunu i zaprepastila se - priča Jelena Z.

Ona kaže da se kao majka deteta od tri godine šokirala i bukvalno paralisala, pa nekoliko trenutaka nije znala šta da radi.

- Dete je bilo golo. Na sebi nije imalo ništa. Mrdalo je nogicama i plakalo. Pored njega su bili neka folija i okrajak pice. Nisam mogla da verujem sopstvenim očima. Pitala sam kako je moguće da neko uradi tako nešto. Odmah su mi kroz glavu prošle slike kučića koji stalno prolaze tuda. Nekako sam ipak došla sebi i pozvala Hitnu pomoć - rekla je ona, i dodaje da je sačekala njihovu ekipu koja je bebu odvezla.
Milivojević: To rade infantilne majke

Psihoterapeut Zoran Milivojević na pitanje da li treba pooštriti kazne za ovakva dela objašnjava da efikasnost kazne pre svega podrazumeva svest ljudi da će biti uhvaćeni.

- Vi možete bilo kakvu kaznu da napišete, ali ako ljudi misle da neće biti uhvaćeni, ta kazna neće delovati. Žene koje ovo rade misle da tim postupkom na neki način spasavaju sebi život i ne obraćaju pažnju ni na kakvu kaznu. Svaki ljudski postupak, čak i onaj najbolesniji i najluđi, ima svoju logiku. To rade maloletne ili nezrele osobe, takozvane infantilne majke, koje misle da će dete koje rode dovesti do negativnih posledica, da one više neće moći da žive svoj život, da će ih se porodice odreći ili ih fizički maltretirati. Ali, iako razumem logiku tog mozga, to ne znači da ga ne osuđujem - rekao je Milivojević.
Lekari Hitne pomoći su bebi odmah isekli pupčanu vrpcu i prevezli je na Institut za neonatologiju. Direktorka instituta Niveska Božinović Prekajski kaže da je mališan uprkos svemu u dobrom stanju.

- Budući da je prevremeno rođena, trenutno se nalazi u inkubatoru i prima dodatnu količinu kiseonika - objašnjava naša sagovornica.

Nešto slično dogodilo se pre nekoliko dana i u Valjevu, kada je u selu Jasenica, u žbunju pored puta, gde se takođe okupljaju psi, pronađen dečak star svega sedam dana. Samo dva dana kasnije policija je pronašla majku A. M. (19) iz Valjeva, koja je čoveku sa kojim živi u vanbračnoj zajednici rekla da je dete umrlo na porođaju. Kako smo uspeli da saznamo, ona sa njim ima još dvoje dece, od kojih je jedno još ranije smešteno u hraniteljsku porodicu, dok joj je drugo oduzeo valjevski Centar za socijalni rad, kada se otkrilo da je tek rođeno dete ostavila u žbunju.

Stručnjaci sa kojima je Press razgovarao kažu da ne znaju šta je gore - ubiti dete, što je klasično čedomorstvo, ili ga prepustiti sudbini i psima na ovaj način.

Kazna do pet godina

Psiohoterapeut Zoran Milivojević kaže da svako ko ne želi dete može da ga se oslobodi na pametniji način. On upozorava da je Srbiji pod hitno potreban telefon na koji će majke anonimno moći da dojave gde su ostavile bebu kako deca ne bi stradala.

- Na taj način bi se izbegle ovakve situacije, da se dete ostavi u šumi, gde su psi, a i tako bi ono otišlo u sigurne ruke. U Srbiji je sve manje dece i sve više parova bez njih, koji bi bili srećni da usvoje dete i koji čekaju po više godina na priliku da usvoje dete - priča Milivojević.

Bebu ostavili u žbunju - Mesto gde je Jelena pronašla mališana

Za ovakva krivična dela predviđene su kazne od šest meseci do pet godina zatvora. Kako saznajemo u policiji, žene svoju novorođenu decu napuštaju ostavljajući ih ispred tuđih vrata kuća ili stanova, u ulazima stambenih zgrada, u blizini bolnica, prihvatilišta za decu i drugih ustanova, ali i u blizini kontejnera i na smetlištima. Na to ih pokreću različiti motivi - loš ekonomski položaj, gubitak posla ili nezaposlenost, patrijarhalna shvatanja, dugogodišnje zlostavljanje...

Press

И ето ... усвојитеље истресу из гаћа од контрола пре него што им дају дете а сваки скот може да их рађа. Па јбмуматер ... овакве као овог скота из Ваљева што јој је једно дете у хранитељској породици, друго одузето од ње, треће оставила у жбуњу ... па маљ у главу, греота ваздуха што подиса ...

а може и стерелизација ... и није за боље од третмана за пса.
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.12 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.