Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Sep 2025, 00:43:47
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Noći bez sna zbog vehabija  (Pročitano 18613 puta)
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Ameri su druga prica, nece oni dugo.

Па нећете ни ви...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 196
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.9
mob
Samsung SGH E250
@Bojcistv
Malo si naivno to rekao "koriguje", Islam se ne menja, imas razna tumacenja Islama, ali je Kur'an jedan.
Tako da je korigovanje nemoguce.
Muslimani koji se bave terorizmom su isti kao i Krscani koji se bave terorizmom - nevernici.
"Koriguje" nije naivno. Islam je jedan, ali tumacenja imas raznih. Zar se sunije i siiti ne kolju zbog tumacenja ko zna koliko godina. Mislio sam na korekciju tumacenja jer je tumacenje ljudska osobina a ne bozanska. Bog sto je mislio rekao je u Svetim knjigama (ako je vjerovati onima koji su zapisivali) i tu nema tumacenja. Vjera je dogma ili je prihvatas ili je ne prihvatas, kakvo tumacenje? Sve se moze uz pravilnu argumentaciju izobliciti "tumacenjem", a kroz istoriju to je najvise cinjeno upravo sa vjerom.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 662
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
@Bojcistv
Malo si naivno to rekao "koriguje", Islam se ne menja, imas razna tumacenja Islama, ali je Kur'an jedan.
Muslimani koji se bave terorizmom su isti kao i Krscani koji se bave terorizmom - nevernici.
"Koriguje" nije naivno. Islam je jedan, ali tumacenja imas raznih. Zar se sunije i siiti ne kolju zbog tumacenja ko zna koliko godina. Mislio sam na korekciju tumacenja jer je tumacenje ljudska osobina a ne bozanska. Bog sto je mislio rekao je u Svetim knjigama (ako je vjerovati onima koji su zapisivali) i tu nema tumacenja. Vjera je dogma ili je prihvatas ili je ne prihvatas, kakvo tumacenje? Sve se moze uz pravilnu argumentaciju izobliciti "tumacenjem", a kroz istoriju to je najvise cinjeno upravo sa vjerom.
Siiti i Suniti se ne kolju iz razloga koji ti navodis...kolju se zbog vlasti, odnosno politike. Kao sto se u Bosni koljemo zbog politike,kao sto se u Srbiji koljete zbog politike...sad druga je stvar sto na ovim polu-evropskim prostorima to klanje je izrazeno, srecom, verbalno zbog pokusaja ulaska u EU. Da ne odugovlacim...mislim da ti je jasno Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
problem sa vehabijama i jeste shto su oni zaista pravi muslimani i vehabizam JESTE pravo lice islama -tj ko zeli da bude musliman ne moze ziveti po pravilima civilizacije,vec po pravilima kurrana - samo postoji mali problem - kurran je pisan u srednjem veku za poludivljachka arapska plemena i ne moze se primenjivati u 21.veku bez ozbiljnih sukoba sa okolinom ,shto se i vidi svuda po svetu Smile
Ti si mali talentovano glup, ...
Po tvome, ako mi svi postanemo Vehabije najgore ce biti Vama "cistokrvnim" jer ste po njima Vi gori od Jevreja

pokreti kao vehabizam se shire i sve vishe ce se shiriti medju muslimanima .naravno pokushace da zbrishu sve koji im se ne svidjaju . medjutim ,zbog njihove inferiornosti nece uspeti - arijevska rasa je jacha .prema tome ,za tebe lichno ostaje izbor izmedju islama i rase ,odnosno izmedju smrti i zivota. od tebe zavisi tvoja sudbina Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 247
Zastava Srbija, Beograd, Dorcol
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Jedno pitanje: koja je razlika izmedju Sita i Sunita?
Jer postoji jos neka frakcija ili opcija islama pored gore navedenih.

Jos samo da dodam: posle citanja par tema na ovom forumu o islamu i muslimanima, stekao sam dosta lepse i bolje misljenje o istim.

Pozdrav Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
Bosch ima centrifugu
Ko sto je covek rekao razlike su cisto plemenske i politicke - osnovno razilazenje je bilo ko ce da zgrabi vlast posle Muhamedove smrti. Razlike u tumacenju Kurana i u veri nema i ne sme da je bude. Razlike nastaju kada sa bilo koje strane Kuran pocne da se koristi u cilj sirenja verske mrznje i ubijanja na osnovu slobodnih zakljucaka i bukvalnog shvatanja onoga sto pise u Kuranu. Ne postoje nikakve specijalne frakcije - osim onih koji misle da su ispravniji od nekih drugih - Talibani na primer - ali je promena Alahove reci strogo zabranjena. Postoji i Sufizam (Dervishi kod nas) koji pretstavljaju ezotericki Islam i cesto su progonjeni od fundamentalista zbog raznoraznih razloga (pisao sam ranije o tome). Glavne razlike medju arapskim muslimanima su plemenske, kao i sto je serijat plemenski zakon prvenstveno. Kao sto kod nas hirscanstvo nije ubilo kucnu slavu tako ni arapi nisu prihvatili promene plemenskih zakona koji su postojali vekovima pre Islama.

What Is the Difference Between Sunni and Shiite Muslims--and Why Does It Matter?
By HNN Staff

Updated 12/18/06

The Islam religion was founded by Mohammed in the seventh century. In 622 he founded the first Islamic state, a theocracy in Medina, a city in western Saudi Arabia located north of Mecca. There are two branches of the religion he founded.

The Sunni branch believes that the first four caliphs--Mohammed's successors--rightfully took his place as the leaders of Muslims. They recognize the heirs of the four caliphs as legitimate religious leaders. These heirs ruled continuously in the Arab world until the break-up of the Ottoman Empire following the end of the First World War.

Shiites, in contrast, believe that only the heirs of the fourth caliph, Ali, are the legitimate successors of Mohammed. In 931 the Twelfth Imam disappeared. This was a seminal event in the history of Shiite Muslims. According to R. Scott Appleby, a professor of history at the University of Notre Dame, "Shiite Muslims, who are concentrated in Iran, Iraq, and Lebanon, [believe they] had suffered the loss of divinely guided political leadership" at the time of the Imam's disappearance. Not "until the ascendancy of Ayatollah Ruhollah Khomeini in 1978" did they believe that they had once again begun to live under the authority of a legitimate religious figure.

Another difference between Sunnis and Shiites has to do with the Mahdi, “the rightly-guided one” whose role is to bring a just global caliphate into being. As historian Timothy Furnish has written, "The major difference is that for Shi`is he has already been here, and will return from hiding; for Sunnis he has yet to emerge into history: a comeback v. a coming out, if you will."
« Poslednja izmena: 22. Feb 2007, 02:06:26 od decky999 »
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 196
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.9
mob
Samsung SGH E250
@Bojcistv
Siiti i Suniti se ne kolju iz razloga koji ti navodis...kolju se zbog vlasti, odnosno politike. Kao sto se u Bosni koljemo zbog politike,kao sto se u Srbiji koljete zbog politike...sad druga je stvar sto na ovim polu-evropskim prostorima to klanje je izrazeno, srecom, verbalno zbog pokusaja ulaska u EU. Da ne odugovlacim...mislim da ti je jasno Smiley
Dobro ajd mi onda objasni jer sam ocigledno u krivu. Cija je ono dzamija srusena u Iraku, mislim kako se zvalo sveto mjesto mislim za siite, ona Zlatna dzamija cini mi se.
Zar nju nisu srusili zbog razlika u vjeri (mislim u tumacenjima vjere), a ne iz cisto politickih razloga, politika je nusprodukt religije, jer je politika organizovanje drustva po nekim mjerilima unaprijed zadatim, a to ti je prvo pocelo u organizovanim religijama. Za mene je mala razlika izmedju organizovane religije i politike jer je i politika i proistekla iz religije. Isus sigurno nije htio da politika Vatikana odnosno njegove crkve bude zauzimanje Jerusalima i prolijevanje krvi nevjernika "saracena", da pola Evrope bude spaljeno jer je par umobolnika bilo uvjereno kako su vjestice okupirale hriscansko tlo, a na kraju krajeva zar nije recimo u Saudijskoj Arabiji islamska vjera tijesno vezana za sekularnu drzavu odnosno njen je sastavni dio. Politika je svuda oko nas a ona je samo dio religije i ne mozes ih odvajati.
Znam ja da se rijec Prorokova ne moze mijenjati i nisam na to  ni mislio, ali se moze tumaciti. Takodje ne mozes pobijati navode iz Biblije jer su dogma a tamo nigdje ne pise da treba pobiti grad nevjernika jer su nevjernici, crkva i religija su dogme. Ali tumaciti mozes svakako i time mozes naci opravdanje za bilo koju akciju koju u to ime poduzmes. Druga stvar je sto su religije uvijek iskoristavane da bi se vladalo a tako zatvaramo krug jer se tada pojavila politika koja ce to i prakticno da osigura.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4306
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
Citat
Citat

Ovo je više nego zanimljivo... naročito ovaj deo gde se tobož hvali "samo verbalno klanje"...
Razlika je ogromna - izmedju bukvalnog klanja i verbalnog... Ako je ti ne vidiš... Smile
IP sačuvana
social share
"A great many people think that they are thinking when they are merely rearranging their prejudices."  William James
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 98
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
pokreti kao vehabizam se shire i sve vishe ce se shiriti medju muslimanima .naravno pokushace da zbrishu sve koji im se ne svidjaju . medjutim ,zbog njihove inferiornosti nece uspeti - arijevska rasa je jacha .prema tome ,za tebe lichno ostaje izbor izmedju islama i rase ,odnosno izmedju smrti i zivota. od tebe zavisi tvoja sudbina Smile
nabroji mi Arijevce ... na prste  Smile
IP sačuvana
social share
Nemam nikakvo resenje, ali se iskreno divim problemu!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
nabroji mi Arijevce ... na prste  Smile

8% целокупне светске популације.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Sep 2025, 00:43:47
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.064 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.