Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Niz slučaja otkrio sav apsurd zaštite od nevremena u Srbiji  (Pročitano 641 puta)
08. Avg 2016, 12:30:49
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Safari 601.1.56
mob
Apple 15
Niz slučaja otkrio sav apsurd zaštite od nevremena u Srbiji

Vreme radnje: avgust uveče do 2. avgusta ujutru

Mesto radnje: skupština opštine Topola, fabrika "Poliester" Priboj, kabinet premijera

Lica: Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola i poslanik u republičkom parlamentu; Osman Ćelović, direktor fabrike "Poliester" iz Priboja; Aleksandar Vučić, mandatar za premijera Vlade Srbije; vozač protivgradnih raketa; seljani topoličkog kraja (u formi hora).

Ponedeljak je uveče, i dok se nevreme valja od Novog Pazara ka centralnoj Srbiji, Draganu Jovanoviću, predsedniku skupštine opštine Topola, usijao se telefon od poziva zabrinutih seljaka. Ako gradonosni oblaci dođu u njihov kraj, dočekaće ih sasvim nespremni: protivgradni arsenal opštine opustošen je pre sedam dana, kada su u nebo ispaljene 52 rakete. Jovanović, uznemiren, poziva Osmana Ćelovića, direktora fabrike "Poliester" iz Priboja i naručuje nove rakete.

- Nema problema - kaže Osman - samo, crkao nam je kombi za specijalni transport, otišao semering (vrsta zaptivnog prstena na osovini, prim. nov.), nemam čime da ih transportujem.

Jovanovića sad već počinje da hvata panika koja izranja iz mora ogorčenja koje od ranije oseća.

- Bio sam van sebe. Mi godinama kao opština Topola sami kupujemo proitivgradne rakete. Otkad nam je 2013. godine grad uništio sva sela i napravio osam miliona evra štete, odlučili smo da stvar uzmemo u svoje ruke. U saradnji sa građanima finansiramo kupovinu raketa, a svaka košta po 37.000 sa PDV-om. Mi dotiramo i strelce na protivgradnim stanicama, 5000 dinara im daje opština na platu - objašnjava Jovanović.

Vremena je sve manje. Očajan, predsednik skupštine opštine poziva direktno mandatara Vučića (?!), koji mu obećava pomoć od Sektora za vanredne situacije MUP. Jovanović se zahvaljuje, ali paralelno sa tim uspe da organizuje civilno vozilo "reno kangu", koje mu daje dobrovoljno vatrogasno društvo, koje ima tablice MUP-a i potrebne sertifikate da vozi eksplozivne naprave. Opštinski vozač kreće ka Priboju.

Međutim, direktor Ćelović nije u krugu fabrike i čuvari ne žele da puste civilno vozilo unutra.

- Ma kombi će biti popravljen danas, ali shatite vi ovo: ja vozilo šaljem i za tri rakete, platim prevoz, iako nemam interesa da šaljem manje od 50-60 odjednom. Posebno se plaća rešenje za vožnju, posebna taksa, moram da najavim prenos, dobijem saglasnost MUP, dobijem policijsku pratnju... Znam šta je poljoprivrednička muka, imam veliko poštovanje prema Draganu Jovanoviću i ljubav prema Topoli, ali... - priča Ćelović. Direktor "Poliestera" objašnjava da država mora unapred da otkupi veću količinu raketa, kao i da je rakete pozajmljivao i ranije.

Foto: Nebojša Raus / RAS Srbija

Končano, obezbeđuje se i policijska pratnja i juče ujutru rakete stižu u topolska sela, u koja se na brzinu raspoređuju. Grad, na kraju, nije ni pao...

LANAC NEODGOVORNOSTI

Lokalna samouprava NIJE ODGOVORNA za nabavku protivgradnih raketa: opština Topola samoinicijativno je to zaduženje preuzela.

Proizvođač raketa, u ovom slučaju "Poliester", ODGOVORAN JE za njihov transport, ali i to privatno preduzeće mora da misli na svoj profit.

Sektor za vanredne situacije MUP NIJE ODGOVORAN za nabavku raketa: prema novom zakonu za to je ODGOVORAN Republički hidrometeorološki zavod.

Ministarstvo poljoprivrede NIJE ODGOVORNO za rakete, ali jeste ODGOVORNO da prati kako se zakon poštuje u praksi i da predloži eventualne izmene radi veće efikasnosti.

ŠTA ĆE NAM ZAKON KAD SE NE PRIMENJUJE?

- Ako smo mi kao država doneli zakon u čijem sam izglasavanju i sam učestvovao, a to niko ne primenjuje, što smo ga uopšte donosili? Ministarstvo poljoprivrede se ne bavi protivgradnom zaštitom, ali mora da kontroliše primenu zakona - kaže Jovanović.

Ćelović, s druge strane, ima malo više razumevanja: "RHMZ se sada bavi otkupom raketa, ranije je to radio MUP, verovatno se još uhodavaju. Zakon je donesen prošle godine, imamo strpljenja".

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.10.5
Browser
Safari 601.7.7
mob
I-mate 30 Pro
Covecanstvo... Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 389
Zastava
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 47.0
mob
Palm 
Противградне ракете су углавном избачене из употребе у већини развијених земаља.То је застарео и неефикасан метод.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.08 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.