Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Bujica mulja survala se na 15 rudara  (Pročitano 1059 puta)
20. Feb 2007, 14:28:48
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla ImageShackToolbar
mob
Apple 15
 Drama na nekoliko stotina metara pod zemljom u Rudniku bakra „Jama“ u RTB Bor
Bujica mulja survala se na 15 rudara

BOR - Petorica radnika Rudnika bakra „Jama“ iz sastava RTB-a Bor zadobila su teške a dvojica lake telesne povrede, kada su juče ujutro oko 10 sati nekoliko stotina metara pod zemljom, iz napuštenog površinskog rudnika na njih obrušio mulj i voda prodrli u okno.

Vozač utovarivača Mile Pavlović (50) ostao je zarobljen pod naslagama mulja, dok se 14 njegovih kolega iz prve smene spasilo bežeći pred naletima stihije. Borba za Pavlovićev život trajala je čitavog dana, ali do zaključenja lista spasilačke ekipe nisu uspele da se probiju do zarobljenog rudara.

Spasioci alpinista Zvonko Trifunović i speleolog Robert Mišić, nakon četiri sata uzaludne borbe sa muljem i vodom obustavili taj način potrage za Pavlovićem. Prema rečima Trifunovića, do rudara će pokušati da se dođe uklanjanjem žitke naslage.

- Nismo ustanovili koliko je ugroženi daleko od nas, ali nismo uspeli da vidimo čak ni utovarivač kojim je upravljao. Pokušavali smo da ga dozovemo, ali je sve bilo uzalud. Gde god smo kročili bile su velike naslage mulja, na jednom mestu, čak i oko dva metra. U jednom trenutku Mišić je pokušao da stane, ali je propao do pojasa pa sam ga izvukao užetom kojim je bio osiguran - ispričao je Trifunović.

Nakon nesreće, radnici Dragan Tadić (38), Nebojša Vojinović (34) i Tomislav Vučković (45) sa teškim telesnim povredama su smešteni na hirurško odeljenje borske bolnice. Perica Ilić je zbrinut na internom, a Miša Andrejić, sa promrzlinama i prelomom nalazi se u šok sobi ortopedije. Doktorka prijemno-trijažnog odeljenja Jasmina Dragijević-Anđelković, izjavila je za „Blic“ da su svi povređeni za sada van životne opasnosti.

Na ulasku u rudarsko juče su u šoku stajali rudari koji tek što su ispratili spasioce. Još ne mogu da veruju šta ih je snašlo.

- Bilo je užasno, kao u horor filmu. Borili smo se za živote i od sigurne smrti su nas bukvalno delile sekunde - kaže za „Blic“ rudar Darko Stanković.

On priča da su juče, kako i svakog dana, došli do otkopa. Mile Pavlović je krenuo prvi da zahvati rudu utovarivačem.

- U jednom trenutku smo osetili jak pritisak u ušima, a potom i jezivu tutnjavu. Odmah smo pretpostavili šta to znači i dali se u beg. U trku nas je sustigla vodena stihija, a potom i mulj koji su nas obarali. Znali smo da bi, ukoliko neko padne ili zastane, tu bi bio njegov kraj. Jedan od rudara bio je zatrpan skoro do grla u mulju i jedva je uspeo da se izvuče. Neke moje kolege mulj je bukvalno gurao u leđa, a oni su pod njegovom snagom padali i dizali se - priča vidno uzrujan Darko Stanković.

On još ne može da se oporavi od pretrpljenog šoka dok sa kolegama, pred upravnom zgradom, čeka povoljnu vest spasilaca iz grotla zemlje. Njegov kolega, koji se predstavio kao Dejan, kaže da je video kako bujica nosi utovarivač kao da je kliker.

Dragan Tadić priča da će ovaj dan pamtiti celog života.

- Dok sam bežao i padao, zadesila me nevolja jer mi se ugasila lampa. Nisam znao gde se nalazim i oko mene je bila grmljavina koju su stvarali voda i mulj. Ustao sam i krenuo po instiktu, a onda se lampa nekako sama upalila - kaže on.

Na lice mesta, juče je izašla i policija kao i inspektori borskog SUP-a, kako bi utvrdili uzroke nesreće. Kako je rekao jedan od rukovodilaca rudnika, koji nije želeo da mu se objavi ime, nesreća se dogodila na trinaestom horizontu rudnika.

Saša Trifunović

Voda preti da poplavi rudnik

Rukovodilac u RTB-u Bor, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je juče za „Blic“ da je kao prioritet stavljeno spasavanje rudara, ali i borba da se spreči prodiranje vode u hodnike.

- Sada je voda van kontrole i vodotokovi prete da poplave rudnik. Ukoliko do toga dođe, biće to kraj „Jame“ - kaže on.

Jedan od rudara ogorčeno priča za „Blic“ da je mulj i do sada probijao u hodnike rudnika, ali u mnogo manjim količinama.

- Iako znamo da je pretila opasnost da do ovoga dođe jednog dana, mi ne možemo da odbijemo posao. Radimo za bednu platu od dvadesetak hiljada dinar i nadamo se da će neko odgovarati ukoliko se ispostavi da je zatajio ljudski faktor - rekao je ovaj rudar.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla ImageShackToolbar
mob
Apple 15
Nađeno telo nastradalog rudara Miloja Pavlovića
Smrt pod naslagama blata

BOR - Posle trinaestočasovne potrage, spasilačka ekipa je, na dubini od nekoliko stotina metara, doprla do beživotnog tela rudara Miloja Pavlovića (50), omotanog kablovima i zarobljenog u mulju. Smrt ga je stigla za upravljačem utovarivača, kojim je pokušao da pobegne sa mesta nesreće, iz rudarskog okna, u kome je proveo veći deo života.

O tragediji u rudniku i dramatičnoj trci sa vremenom u potrazi za Milojem njegova ćerka Biljana čula je u selu Golubinju gde imaju imanje i gde će ovaj nesrećni rudar danas biti sahranjen. Dan posle nesreće, u sobičku Samačkog hotela, gde je živela sa ocem, sakupila se familija. Milojeva braća Dimitrije i Ljubomir Pavlović primili su vest sa nevericom, a majka Roksanda nije uspevala da zadrži suze.

- Koliko je samo puta do sada rekao da ide da radi sa neispravnim mašinama i na rizičnom mestu. Ipak, rudarstvo mu je bilo u krvi. Kada je u dva navrata u RTB-u ponuđen raskid radnog odnosa uz otpremninu, pitao se šta da radi. Da li da ostane još neku godinu do penzije, ili uzme novac, a zatim postane socijalni slučaj - pričao je, ali više za sebe, Dimitrije.

Miloje je hleb sa sedam kora zarađivao i u nemačkim i slovenačkim rudnicima, a pre dvadesetak godina se zaposlio u Rudniku bakra Bor kako bi bio bliže kući. Sa ćerkom Biljanom živeo je u dvadesetak kvadrata u borskog Samačkog hotela. To je bilo sve što je stekao ovaj rudar, za koga njegovi kamarati kažu da je bio pošten, povučen i vredan čovek.

Rudari Miša Andrejić (40), Dragan Tadić (38), Tomislav Vučković (45), Nebojša Vujinović (34) i Perica Ilić (35), koji su zadobili teške telesne povrede, zadržani su na odeljenjima borske bolnice, dok su dvojica njihov kolega puštena na kućno lečenje. U borskoj bolnici kažu da je stanje petorice povređenih rudara stabilno i da su van životne opasnosti.

Saša Trifunović

Ljudski faktor nije uzrok nesreće

Dragan Bojović, direktor Rudnika bakra Bor, u čijem sastavu posluje borska „Jama“, isključio mogućnost da je ljudski faktor uzrok nesreće.

- Bilo je nemoguće predvideti tragediju. Deset godina niko nije nastradao u rudniku i ništa nije ukazivalo da će se nesreća ovaj put dogoditi. Svi tehnološki parametri u „Jami“ su redovno praćeni i bili su u granicama dozvoljenog - kazao je Bojović.

Šta se zapravo dogodilo tog jutra, saznaće se tek kada rudarska inspekcija, koja je već dva dana u Boru, podnese izveštaj.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
I sta je sad problem? Jel Radomir Naumov nesto pametno rekao, ili je i u ovom slucaju rekao cuvenu recenicu koju vec mesec dana izgovara svaki Kostunicin ministar. Da je tehnicki ministar.
IP sačuvana
social share
"Srbin sam, rodjen u Hrvatskoj, imam grchki pasosh i gradjanin sam SAD. Mozda sam spijun?" - Predrag Stojakovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.108 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.