Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Jul 2025, 03:22:44
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Za sva pitanja u vezi kupovine novog hardware-a ili procene vrednosti i preporuke koristite - ovu temu

Spyware,sta je,kako radi,kako se zastititi? :: Kako rade mreze :: Burek Anti-virus software review :: Index tema koje ne treba propustiti

Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: (Ne)ograničen upis na particiju  (Pročitano 2591 puta)
16. Maj 2008, 13:29:27
Svakodnevni prolaznik

Vid'o sam po štapu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 467
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Evo da vam prepišem pitanje mog starijeg sina sa jednog foruma na koje nije ni posle više od 100 pregleda dobio nikakav odgovor pa ko velim možda ovde bude više sreće.

"Imam particiju G koja je ukupnog kapaciteta 18,8 GB. Možda ni sad ne bih primetio da nešto nije u redu ali pre nego što sam počeo da skidam neku seriju preko bit torrenta ( Ep 15-28=4,23 GB) imao sam slobodno na toj particiji 5-6 GB. Vidim da je ta serija već i zauzela toliko prostora na G particiji ali meni i dalje piše da na njoj imam slobodno tačno 5,24 GB. Otvorio sam particiju, obeležio sve u njoj i pod properties piše.

Size: 20.8 GB (22,399,671,732 bytes)
Size on disk: 12.9 GB (13,853,342,260 bytes)

Gledajući pojedinačno veličinu svakog foldera to je otprilike preko 20 GB odnosno baš kako i piše ali šta je onda ono "size on disk: 12,9 GB a na tu particiju može da stane 18,8.
Da kažem samo da se trenutno skidaju 2 pack-a serije na tu particiju i da nisu skinuta ali su zauzela mesto kako to već kod torrenta i ide.
Ima li ko objašnjenje

Mali edit
Nešto sam narezao i izbrisao sa G particije i tako oslododio oko 5,5 GB prostora tako da je tada bilo u All in G:\
Size:15.2 GB
Size on disk:7,57 GB

Nije mi jasno kako ova 2 podatka mogu biti različita.
Free space  je tada bio na particiji 10,5 GB.
Tada sam otišao na jedan tracker i ubacio film (trilogiju DVDR) koji je "težak" 12.97 GB.
Ubacio sam da čuvam ovu trilogiju isto na G particiju pošto znam da tamo ne može da stane i dobio upozorenje da tamo više nema mesta i hoću li da ipak nastavim da to čuvam tu. Rekao sam da hoću i sačekao par minuta da se nešto skine i zauzme prostor na particiji i to je bilo iz te trilogije 4.62 GB kada sam stopirao torrent.
U All in G:\ sam tada imao ( i sad imam dok ne obrišem to iz trilogije) 19.9 GB (21,452,268,906 bytes) a size on disk je:7.58 GB (8,148,867,636 bytes), dakle skoro nepromenjeno a free space je takodje ostao nepromenjen, dakle 10,5 GB, odnosno isto kao i pre upisa onih 4,62GB od torrenta.
Ništa mi nije jasno"

Sve ovo što je napisano je gledao moj drug koji mi inače i instalira Windows (on je umesto mog sina i pisao poruku) i kaže da je to nemoguće i da se nikad nije sreo sa nečim sličnim.
Ispada da  kompjuter upozorava da nema mesta za upis na particiju
ali prihvata da na istu particiju stane ko zna koliko više nego što može.
Unapred zahvalan na bilo kakvom objašnjenju.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Ko zadnji, ćelava mu keva!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 13104
Zastava Batajnica
OS
Linux
Browser
Mozilla
mob
Samsung SGH-E630
Možda windows baguje  Smile

Citat
Nije mi jasno kako ova 2 podatka mogu biti različita.
Uglavnom uvek su različita  Smile
IP sačuvana
social share

enaB <=> Bane, "Ena" nije moje ime                    f -1(Smile)= Smiley

Don't watch it, because we all know that a watched pot does not boil, and watched cake does not bake.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

necu da ti kazem, chelavi...

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 22020
Zastava La45.2590  Lo19.8330
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Apple iPhone 12, S21
pricam ti nesto u sta nisam sto posto siguran, pa ti vidi da li ce ti od toga biti lakse Smile Smile

prvo: kako je moguce da ti reze vise nego sto imas mesta na particiji? teoretski...pogledaj u recycle bin-u koliko ti je namesteno da ostaje mesta na toj particiji za samu recycle...recimo imas particiju od 20gb i namesteno je da ostaje 10% harda za kantu(tako je po defaultu), znaci ti imas particiju od 18 gb,ali na nju moze da stane i celih 20gb iako ti on jos na 18 javlja da je particija puna-ovo mi je palo na pamet,ali ne mora da znaci da sam u pravu Smile

drugo: kako ti se size i size on disk ne poklapaju...e,sada tu se vracamo na osnove FAT-a,tj.sektora...svaki hard je podeljen na sektore,gde od modela i proizvodjaca zavisi velicina samog sektora, ali recimo da je velicina 5kb(primera radi) i znamo da u sektor moze da se upise samo jedan podatak, i onda ti u taj sektor upises nesto velicine 1 kb. od tog momenta je taj sektor zauzet tj tih 5kb, iako si ti u njega upisao samo taj 1kb. ako upisujes nesto velicine 6kb to se upisuje na dva sektora, i tako...i ovo je lov u mutnom,ali mzda ti bude lakse...

trece: zasto ti je na pocetku skidanja i kada si prekinuo skidanje javio isto slobodno mesta na hardu,iako nisi skinuo seriju do kraja?  zato sto si mu rekao da skine seriju,on je video koliko ti ostaje mesta i to ti javio. bez obzira sta si prekinuo na pola,tj skinuo si samo 4-5gb on ti i dalje javlja isto slobodnog mesta na hardu zato sto je taj torent fajl u temp memoriji u svojoj celini tj toliko ti je "rezervisao" mesta za njega kada nastavis da skidas. ako obrises taj torent, restartujes racunar obrises temp folder javice ti stanje kakvo je zaista,tj ono sto je skinuo ce i biti zauzeto na disku...

...i sve ovo ja samo predpostavljam,ali ne mora da bude... Smile
« Poslednja izmena: 16. Maj 2008, 17:33:20 od chelavi1 »
IP sačuvana
social share
- A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm
- A robot must obey the orders given to it by human beings, except where such orders would conflict with the First Law
- A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Laws
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Vid'o sam po štapu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 467
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
@enaB :
Citat
Uglavnom uvek su različita
To mi reče onaj moj drug pošto se ja veoma slabo razumem u sve sem skidanja filmova sa rapidshare-a i trackera.
Sad sam video da jesu različiti podaci na ostalim particijama ali ni blizu da je toliko velika razlika.
Windows sa koga sam uglavnom stalno na internetu je svašta prošao a i  star je oko godinu dana i sigurno mu je vreme za reinstalaciju ali ja imam dva Windowsa.
Onaj na C particiji nije star ni mesec dana, sa njega ne idem na internet i malte ne je netaknut. Koristim ga samo za narezivanje i kao neku zlatnu rezervu a i on pokazuje iste podatke.
E sad ko zna. Ja za sada ne primećujem neku veliku razliku nego ranije sem da mi je ovaj Windows dosta spor ali je i star. Mislio sam nešto da to nije neki znak da je hard disk pri kraju pa ako neko ima slična iskustva.
Poz.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Vid'o sam po štapu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 467
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
pricam ti nesto u sta nisam sto posto siguran, pa ti vidi da li ce ti od toga biti lakse Smile Smile

prvo: kako je moguce da ti reze vise nego sto imas mesta na particiji? teoretski...pogledaj u recycle bin-u koliko ti je namesteno da ostaje mesta na toj particiji za samu recycle...recimo imas particiju od 20gb i namesteno je da ostaje 10% harda za kantu(tako je po defaultu), znaci ti imas particiju od 18 gb,ali na nju moze da stane i celih 20gb iako ti on jos na 18 javlja da je particija puna-ovo mi je palo na pamet,ali ne mora da znaci da sam u pravu Smile

drugo: kako ti se size i size on disk ne poklapaju...e,sada tu se vracamo na osnove FAT-a,tj.sektora...svaki hard je podeljen na sektore,gde od modela i proizvodjaca zavisi velicina samog sektora, ali recimo da je velicina 5kb(primera radi) i znamo da u sektor moze da se upise samo jedan podatak, i onda ti u taj sektor upises nesto velicine 1 kb. od tog momenta je taj sektor zauzet tj tih 5kb, iako si ti u njega upisao samo taj 1kb. ako upisujes nesto velicine 6kb to se upisuje na dva sektora, i tako...i ovo je lov u mutnom,ali mzda ti bude lakse...

trece: zasto ti je na pocetku skidanja i kada si prekinuo skidanje javio isto slobodno mesta na hardu,iako nisi skinuo seriju do kraja? zato sto si mu rekao da skine seriju,on je video koliko ti ostaje mesta i to ti javio. bez obzira sta si prekinuo na pola,tj skinuo si samo 4-5gb on ti i dalje javlja isto slobodnog mesta na hardu zato sto je taj torent fajl u temp memoriji u svojoj celini tj toliko ti je "rezervisao" mesta za njega kada nastavis da skidas. ako obrises taj torent, restartujes racunar obrises temp folder javice ti stanje kakvo je zaista,tj ono sto je skinuo ce i biti zauzeto na disku...

...i sve ovo ja samo predpostavljam,ali ne mora da bude... Smile
Za  recycle bin G particija piše.
Size of drive: 18,8
Space reserved:1.88
To je kad se sabere opet manje od 20,8 koliko je meni pokazivalo.
Ovo drugo oko size on disk ne razumem ali koliko kontam da to tako treba kao što je i enaB rekao. Ustvari evo podaci za sve particije:

Size:2.93 GB (3,148,753,605 bytes)
Size on disk:2.78 GB (2,988,233,695 bytes)

Size:35.9 GB (38,561,337,878 bytes)
Size on disk:31.5 GB (33,924,044,923 bytes)

Size:6.00 GB (6,445,830,715 bytes)
Size on disk:5.88 GB (6,316,368,303 bytes)

Size:17.8 MB (18,682,868 bytes)
Size on disk:17.8 MB (18,716,672 bytes)

Size:15.3 GB (16,482,692,177 bytes)
Size on disk:8.31 GB (8,923,961,908 bytes)

Ne znam možda to i nije ništa a možda i jeste.
Drug koji se razume u to je mene u stvari pokrenuo i rekao da je to nemoguće i da nešto nije u redu.
Poz
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 22020
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Apple iPhone 12, S21
a da nemas nesto hidden na toj particiji, ja sam na jednoj od mojih particija drzao ghost sistema,u slucaju da padne...imas li pojma?
IP sačuvana
social share
- A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm
- A robot must obey the orders given to it by human beings, except where such orders would conflict with the First Law
- A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Laws
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Vid'o sam po štapu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 467
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Od tih programa za image sistema nema ništa. Sve skrivene foldere i fajlove vidim pošto je u folder options/view čekirano da se vide. Odčekirano je i Hide protected
operating system files. System restore je takodje isključen za oba operativna sistema pa i hibernacija pošto je ne koristim.
E sad sam našao jedan folder sa nekim starim drajverima za matičnu ploču, zvučnu karticu, grafičku koji mogu da otvorim ali u njemu dalje ništa pošto mi kaže:

"You do not have permission to view or edit the current permission settings for (pa ime foldera) but you can take ownership or change auditing settings"

Ne mogu izbrisati ništa i kaže da su folderi prazni a ja znam da je tu bilo sveukupno negde oko 200-300 Mb ali ne više  pa ću sad da se zezam kako da povratim kontrolu nad njima da bih to pobrisao.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 22020
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Apple iPhone 12, S21
u svakom slucaju kada zavrsis sa skidanjem toga sto skidas prebaci sve privremeno na drugu particiju i odradi format pa posle vrati sve podatke na nju,pa da vidis kaakvo je stanje. jbg bas sam ti pomogao Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Vid'o sam po štapu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 467
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
u svakom slucaju kada zavrsis sa skidanjem toga sto skidas prebaci sve privremeno na drugu particiju i odradi format pa posle vrati sve podatke na nju,pa da vidis kaakvo je stanje. jbg bas sam ti pomogao Smile

Ma u pravu si to za format i to će biti čim se skinu ove serije.
Inače uspeo sam da pobrišem  one foldere sa programima i drajverima i bilo je kako sam i mislio oko 300 Mb  ali je ostalo skoro isto:

Size:15.1 GB (16,287,404,720 bytes)
Size on disk:8.29 GB (8,902,246,400 bytes)

ARHIVA 2 (G:) Properties
used space: 8,995,188,736 bytes-  8.37 GB
free  space:11,247,190,016 bytes-10.4  GB
Capacity:    20,242,378,752 bytes-18.8  GB

Hvala ti puno na trudu i pozrdav  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Sony xperia
Razlika moze doci i zbog clustera. Ako su clusteri velcine npr. 100Kb, a ubacite nesto velicine 340Kb, sto znaci da ce se ispuniti 4 clustera, s time sto cetvrti nece biti skroz pun. Iako nije skroz pun, on se ne dopunjuje dalje. Tih 60Kb ostaje prazno, ali se racuna da. Zato postoji i biranje kod formiranja raid-a, koju hocete velicinu segmenata, 8,16,32, ... Kb.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Jul 2025, 03:22:44
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.145 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.