Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: negujmo nasu kosu  (Pročitano 2318 puta)
17. Nov 2004, 12:58:17
Prijatelj foruma
Poznata licnost


What doesn't kill you will make you stronger

Zodijak Capricorn
Pol Žena
Poruke 4499
Zastava Beograd
LEPOTA - NEKA VAŠA KOSA BRZO RASTE

Duga kosa je ponovo moderna


Ova sezone neizostavno pustite kosu da raste! Osim što će vam biti toplije u zimskim danima, svetski frizeri kažu da dugačka kosa (u svim varijantama) nikada nije bila modernija. S obzirom na to da znamo da puštanje kose nije baš mnogo prijatno, što zbog nestrpljenja, što zbog neurednih i nejednakih pramenova, nudimo vam nekoliko saveta kako to da prebrodite.


1. OŠIŠAJTE SE!
Da, dobro ste pročitali. Pre nego što započnete da puštate kosu, morate je skratiti. Prvenstveno da biste se oslobodili oštećenih krajeva, a potom i zbog davanja "forme" na osnovu koje će kosa izrasti u željeni oblik. Ukoliko to ne učinite, bitno ćete usporiti rast, jer će se oštećeni krajevi stalno krzati usled čega će kosa oslabiti i dugo se zadržati na istoj dužini. Takođe, pramenove treba da skratite na jednaku dužinu, jer će tako kosa ostati dovoljno jaka i neće zahtevati prečesta skraćivanja oštećenih krajeva. Izuzetak: kovrdžava ili jaka kosa koju možete da ostavite u pramenovima nejednake dužine. Štaviše, za ovakvu vrtsu kose neophodno je da bude stepenasto ošišana, jer, u suprotnom, postoji rizik da poprimite izgled velike pečurke!


2. POSEĆUJTE FRIZERA SVAKA DVA MESECA
Svakih 8 do 10 nedelja, u zavisnosti od brzine rasta kose, posetite frizera zbog skraćivanja krajeva (u dužini od 0,5 do 1 cm). Prepustite frizeru da proceni kada i koliko treba da skrati krajeve. Skraćivanje krajeva više od 1 cm radi se samo u slučaju kada su krajevi izuzetno suvi ili popucali. Rascvetali krajevi najlakše se primete kada je kosa suva.


3. PODSTAKNITE CIRKULACIJU KOŽE GLAVE
Dobra prokrvljenost vlasišta, pre svega folikula dlake, veoma je bitna za brz rast i zdravu kosu.

A. Svaki dan prstima masirajte teme, preporučuju lekari. Radite to bez obzira da li vam je kosa mokra ili suva (prilikom šamponiranja i gledanja TV-a, čitanja i sl.)

B. Jednom dnevno se sagnite, zabacite kosu preko glave i češljajte je od korena prema krajevima.

C. Vežbajte! Fizičke aktivnosti pospešju dotok krvi u srce, a njegov ubrzani rad učiniće da više krvi dospe i u folikul dlake.


4. UZIMAJTE VITAMINSKE I MINERALNE DODATKE ISHRANI
Uravnotežena ishrana, u kojoj su zastupljene raznovrsne hranjive materije, najbolja je strategija za čistu kožu, jake nokte i zdravu kosu. Međutim, većina nas nema vremena da se baš svakodnevno pridržava saveta nutricionista, pa su dijetetski dodaci ishrani najbolja opcija za obezbeđivanje neophodnih materija. A na čemu se prvo očituje njihov nedostatak? Na kosi, naravno! Koren kose obično je poslednje mesto do kojeg dospevaju potrebni vitamini, minerali i proteini. Zato, uzimajte vitaminski preparat koji 100 % zadovoljava dnevne potrebe, pre svega za vitaminima A, B, C i E, plus dodatnu dozu ulja lana i biotina (najmanje 300 mcg dnevno). Takođe, u kožu glave možete povremeno da utrljate sadržaj kapsula čistog vitamina E, različite ampule sa mineralno-proteinskim sadržajem, i/ili da stavljate pakovanja od maslinovog, ricinusovog, čičkovog ili orahovog ulja.


5. NEKA VAŠA KOŽA GLAVE SLOBODNO DIŠE
Masna, nečista kosa i često nošenje kape može da izazove zatvaranje folikula dlake, oslabi je i bitno uspori njen rast. Preporuka dermatologa zato glasi: zaboravite neko vreme na kape i šešire i češće perite kosu, ali blagim šamponima namenjenim masnoj kosi i svakodnevnom pranju. Takođe, vodite računa o higijeni pribora za kosu, redovno čistite i perite češljeve i četke i nemojte deliti pribor ni sa kim od ukućana. Čišćenje treba da obavite nekoliko puta nedeljno da biste uklonili naslage masnoće i nečistoće i sprečili da se zadržavaju na koži glave i u kosi.


6. BUDITE NEŽNI PREMA SVOJOJ KOSI
Dugačka kosa je stara kosa, kažu dermatolozi i frizeri. Zbog toga treba da je tretirate kao oštećenu kosu. Upotrebljavajte blage, hiratantne šampone, nanosite regenerator koji se ne ispira, nakon svakog pranja, stavljate pakovanje svake nedelje i redukujte upotrebu fena i ostalih električnih aparata za oblikovanje kose. Što je vaša kosa u boljem stanju, tj. negovanija, biće manje potrebe da je kratite svaka dva meseca. Takođe, izbegavajte vezivanje kose u konjski rep ili punđu na svakodnevnoj osnovi, jer ćete na ovaj način istezati kosu, te će ona izgubiti elastičnost i češće pucati.


7. OSLOBODITE SE POROKA!
Uzimanje mineralnih i vitaminskih dodataka ishrani ne može da eliminiše štetno dejstvo loših navika, poput pušenja, prekomernog konzumiranja alkohola, dugih noćnih izlazaka ili dugog izlaganja sunčevim zracima i vetru. Osim ako nemate 20 godina, posledice ovih loših navika vrlo brzo će se pokazati na kosi, pre svega usporenim rastom i suvom, krtom i lomljivom kosom. Ukoliko poboljšanje opšteg zdravlja nije dovoljno snažan motiv, da vas pokrene na promene, onda čujte sledeće: Štetne navike, poput već nabrojanih, sprečiće rast kose, te ćete biti osuđeni da celog života imate kratku kosu!


NEGA KOSE U HLADNIM DANIMA

- Centralno grejanje izvlači vlagu i iz najzdravije kose, a niske spoljašnje temperature nanose dodatnu štetu kosi. Zato je neophodno da tretirate svoju kosu u jesenjme i zmiskom periodu na isti način na koji negujete svoju kožu u ovom periodu. Redovno pranje hidratantnim šamponom, upotreba "leave in" regeneratora i stavljanje pakovanja jednom nedeljnu, adekavtana je nega kose u hladnim danima.

- Jednom nedeljno upotrebite regenerator sa dubinskim delovanjem (obično su to oni namenjeni regeneraciji oštećene kose). Nanesite ga na vlažnu kosu (odmah nakon pranja i upijanja vode peškirom), uvijte kosu toplim peškirom i ostavite da deluje 10 minuta. Nakon toga, isperite pakovanje mlakom vodom.

- Ako imate prirodno kovrdžavu kosu (kao i onu tretiranu minivalom) obavezno upotrebljavajte sprej ili serum namenjen kovrdžavoj kosi, tzv. "anti-frizz", koji će sprečiti sušenje kose, njeno mršenje i pucanje. Iznad svega, ovi preparati sprečiće da vaša kosa, istog momenta kada izađete na vlažan i hladan vazduh, postane za "dva broja" veća!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.077 sec za 19 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.