Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Neću ili ne ću i konačan razlaz sa srpskim jezikom!  (Pročitano 9330 puta)
17. Jun 2007, 17:53:38
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
Ericsson T28
ЗAГРЕБ - Нови правопис Матице хрватске, чији су аутори Лада Бадурина и њени сарадници Крешимир Мићановић и Иван Марковић, изазвала је бурне реакције у хрватској јавности, уз оцјене да је ријеч о повратку такозваног новосадског правописа, пренијеле су агенције.

Између осталог, иако је Вијеће за норму хрватског стандардног језика као једино исправно прописало да се ријеч нећу пише одвојено (не ћу), нови Матичин правопис утврдио је супротно, а вратио је и задатке и брегове, на примјер (уместо ријечи задатци и брјегови).

Поједини хрватски медији оцијенили су да ће бура поводом новог правописа бити све жешћа, иако су питања о којима се расправља више политичка него језичка, што је, како је примијетио "Вечерњи лист", показала и трибина о хрватском језику коју је организовало Хрватско културно вијеће.

Aкадемици Стјепан Бабић и Далибор Брозовић оптужили су Матицу хрватску за минирање рада Вијећа за норму стандардног хрватског језика и поновно увођење новосадског правописа. Подсјетили су да је Матица хрватска, усвајањем Декларације о хрватском језику, 1967. године прекинула правописну традицију Новосадскога договора.

Предсједник Матице хрватске Игор Зидић одбацио је као неосноване оптужбе о враћању новосадског правописа и додао да би га "залијетање појединих стручњака" могло натјерати да изнесе који су од њих потписивали и залагали се својевремено баш за новосадски правопис.

Он је навео и да су аутори новог правописа млади стручњаци који допуштају примједбе и спремни су и на измјене.

Зидић је рекао да је сваком добронамјерном јасно да нема враћања новосадског правописа.

- Уосталом, нисмо ми изазвали расправу око "нећу", него баш они који су на крају изабрали Вука Караџића, односно "не ћу" - навео је Зидић.

Поводом критика, један од сарадника Ладе Бадурине у изради новог правописа, Крешимир Мићановић изјавио је да се, приликом одлучивања за правописно правило да се "нећу" пише заједно, водило рачуна и о хрватској правописној традицији, али и о савременој језичкој пракси, која је показала да у посљедњих десетак година, колико је прошло од изласка Бабић - Финка - Могушева правописа, ниједно од нових рјешења које је он увео није заживјело у хрватским медијима.

- Хрватска писана пракса показује да голема већина и даље пише састављено нећу, готово сви пишу задаци, подаци, као и увреда, опрека, брегови - рекао је Мићановић.

Они који се залажу за растављено писање нећу, објаснио је он, позивају се на Ивана Броза и његов Хрватски правопис.

- Но, када се говори о томе треба ли писати увреда или уврједа, брегови или брјегови, на тог истог Ивана Броза више се не позивају. То само показује како са традицијом треба да будемо јако опрезни - истакао је Мићановић.

На питање да ли се политика мијеша превише у правописна питања, Мићуновић је рекао да би правопис, прије свега, требало да буде "техничко" језикословно питање, а правописни приручник само помагало онима који пишу хрватским стандардним језиком.

- Дакле, правопис треба растеретити идеолошког и политичког набоја - закључио је Мићановић.

ТРЖИШТЕ

На хрватском тржишту тренутно су четири правописа, од којих је најстарији Aнић-Силићев, који је, према оцјени многих, сличан новом правопису Матице хрватске и налазе писање ријечи "нећу" заједно, умјесто "не ћу" - како је предлагано, као и "подаци", умјесто предлаганог израза "податци".

Правопис Бабић-Финка-Могуш доживио је већ неколико издања, а Бабић и Могуш су, уз Санду Хам, саставили и Школски правопис који је Министарство образовања препоручило својевремено за употребу у школама.

Glas Srpske

Obavestenje: Poruka je preseljena od strane moderatora Anea (Vreme: 17. Jun 2007, 17:57:28)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Apple 15
Ova tema nema apsolutno nikakve veze sa SNF... selim u Knjizevnost ~ Umetnost...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Ko ume da voli, ne bi trebalo ništa drugo da radi.

Zodijak Pisces
Pol
Poruke 4472
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Prosto se najezim kada vidim ovakvo mesanje politike tamo gde joj ni najmanje nije mesto...  Smile

I zasto bi iko pisao necu odvojeno, kada ga tako ne izgovara... Isto vazi i za ovo ostalo sto su naveli, odnosno reci zadaci i bregovi...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
Ericsson T28
Ali kako jaaneu da ubjedim da ovo ima više veze sa politikm nego sa jezikom, ali hajde!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

through stars we will navigate

Zodijak
Pol Žena
Poruke 20552
Zastava On an island in the sun...
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
sta? Da bi ti bio sretan,  svi bi se trebali drzat gramatike i pravopisa tvog jezika Smile

Cuj, znaci sve trebam pisat kako izgovaram..E pa, pravopis hrvatskog jezika je morfonološki, a ne fonološki (u vecini slucajeva) tako mi npr pisemo obagatit cu se, a ne obogaticu se...i sta te tu smeta? Mene boli za oko kad vidim obogaticu se, ili Dzim Morison, jer sam ja drukcije naucila, ali to je vas pravopis i ja to postujem, te nikad ne bih rekla da je to krivo.

I mada se ja ne zalazem za razdvojeno pisanje neću, i za to postoji razlog..raspitaj se prvo o nekoj temi, pa onda lupaj glavom o zid Smile

Sto se tice teme, mislim da bi se trebalo jednostavno vratiti na staro i priznavati obje variajnate.
« Poslednja izmena: 18. Jun 2007, 22:37:13 od nela_1601 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
Ericsson T28
Jao nelice opet ti , pa nije te bilo! Iskreno boli me uvo, kojim jezikom ćete vi pričati i kojim pismom ćete se služiti! Ali ovakvo skrnavljenje istorijskih događaja vezano za moj jezik od vaših novopečenih lingvista je nedopustivo i ja ću uvijek reći NE namjernom blaćenju srpskog jezika! Koji se govori u 5 država!
« Poslednja izmena: 18. Jun 2007, 23:01:06 od igorxxx »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak
Pol Žena
Poruke 20552
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
 Smile Ako ti ne razlikujes ova dva pravopisa i ove dvije gramatike, nemamo o cemu razgovarat.

Da sam za svaki put kad sam procitala glupost od tebe stavila lipu u kasicu prasicu, vec bih bila bogata.

Jao nelice opet ti , pa nije te bilo! Iskreno boli me uvo, kojim jezikom ćete vi pričati i kojim pismom ćete se služiti! Ali ovakvo skrnavljenje istorijskih događaja vezano za moj jezik od vaših nonastalih lingvista je nedopustivo i ja ću uvijek reći NE namjernom blaćenju srpskog jezika!
Kakvi li su ovi Smile
« Poslednja izmena: 18. Jun 2007, 22:59:45 od nela_1601 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
Ericsson T28
E sad tipično skretanje sa teme kad Hrvati nemaju neke argumentovane činjenice! Šta to nelice nisi razumjela da ti pojasnim?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak
Pol Žena
Poruke 20552
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Majko mila Smile

To pitanje sam ja tebi trebala postavit..ali sad je vec kasno za to Smile

steta Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Apple 15
Ajde... igore... obrati paznju na naziv foruma: Knjizevnost ~ Umetnost ~ Kultura...

Nela je iznela jedan jako dobar argument, ali je tebi promakao...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.