Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 19:21:42
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: NASA: Sve oči uprte su u Sunce  (Pročitano 2148 puta)
08. Maj 2013, 20:09:54
Veteran foruma
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
Browser
Opera 12.15
Nekoliko misija unutar Nasine opservatorije za heliofiziku napravilo je slike gigantske erupcije na Suncu 1. maja 2013. Ove misije nam daju uvid u veliki broj solarnih aktivnosti, mnoštvo naučnih podataka – i puno prelepih prizora.

Izraz heliofizika skovan je 1981. godine kako bi označio fiziku celog Sunca a ujedno je i naziv jedne od 4 divizije Nasinog direktorata za naučne misije – zemaljska nauka, planetarna nauka, heliofizika i astrofizika.

U galaktičkom poretku Sunce je izuzetno mirna, konstantna zvezda - njen sjaj varira jedva 0,1 odsto tokom jedanaestogodišnjeg solarnog ciklusa.

Međutim, istraživači počinju da shvataju da čak i te, naizgled sitne promene, imaju znatan uticaj na vreme na Zemlji. Novi izveštaj Nacionalnog istraživačkog saveta SAD (NRC), "Efekti solarne varijabilnosti na klimu Zemlje", pokazuje iznenađujuće složen način na koji utiče aktivnost Sunca.

Razumevanje povezanosti Sunca i vremena zahteva širinu stručnosti u oblastima kao što su fizika plazme, solarna aktivnost, hemija atmosfere i dinamika fluida, molekulana fizika, čak i - istorija.

Od posebnog značaja je ekstremno ultraljubičasto zračenje (EUV) Sunca koje je najveće u godinama maksimuma solarnog ciklusa. EUV zračenje, međutim, ne varira za minijaturnih 0,1 odsto, već uz neverovatne promene za 10 ili više puta (1.000 i više odsto). To snažno utiče na hemijsku i toplotnu strukturu gornjeg dela atmosfere.

Nekoliko istraživača je razmatralo kako te promene iz gornjih slojeva atmosfere stižu do površine Zemlje. Jedan način je taj što hemijski uticaj zračenja Sunca smanjuje nivo ozona za nekoliko procenata, a, pošto ozon upija UV zračenje, manje ozona znači da više UV zraka Sunca stiže do Zemljine površine.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 20.0
Meni ne treba NASA i sila naucnika da mi kaze da je UV zracenje povecano - dobro pamtim kakav mi je bio osecaj na kozi kada je obasja proletnje sunca -od kada sam bio klinac pa sve mozda do pocetka 90-ih. A onda polako nesto je krenulo da se menja. Poslednjih 10-ak, ako ne i vise godina osecam izrazitu razliku u tom osecaju. Sada izrazito osecam da me sunce bas przi!
Neko ce reci "to je samo subjektivni osecaj ili uobrazilja, sugestija"! Aaa, ne, od kad sam se rodio svakog sam leta na moru, a telo najbolje pamti! Nije isto, garantujem! Najvise sam voleo se gusterisati se na jutarnjem blagom suncu, to smo radili sve do podne, a kad smo imali potamnelu kozu, znali bi biti i po ceo dan, naravno menjajuci mesto - cas u more, cas na sunce, cas u hlad, a vec negde oko 16h opet smo mogli boraviti dosta na suncu, naravno kvaseci se u moru. U hlad se moralo zbog glave, a ne zbog same koze, koja nam je bila skoro kao kod svetlijih Afrikanaca ili Indijaca.

A sada, sada moram da bezim u hlad vec u 10h, najkasnije u 11h. Prvi dan sam, pre na suncu mogao biti 30 min a da me ne oprlji, sada je to palo na 20 min, a to je ipak znacajna razlika. Ljudi se mazu onim zastitnim kremama - ja ne, samo maslinovo ulje i postujem minutazu. A od 11h pa do 17 ne izlazim na sunce bez odece i sesira, a ako bas moram, hvatam ladovinku gde god je ugledam.
Rodio sam se na moru, ziveo u tom suncu, ali kazem vam, nije isto garant!
Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.8.3
Browser
Safari 536.29.13
mob
I-mate 30 Pro
Isto i ja....
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zivot nema reprizu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4006
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 20.0
Meni ne treba NASA i sila naucnika da mi kaze da je UV zracenje povecano - dobro pamtim kakav mi je bio osecaj na kozi kada je obasja proletnje sunca -od kada sam bio klinac pa sve mozda do pocetka 90-ih. A onda polako nesto je krenulo da se menja. Poslednjih 10-ak, ako ne i vise godina osecam izrazitu razliku u tom osecaju. Sada izrazito osecam da me sunce bas przi!
Neko ce reci "to je samo subjektivni osecaj ili uobrazilja, sugestija"! Aaa, ne, od kad sam se rodio svakog sam leta na moru, a telo najbolje pamti! Nije isto, garantujem! Najvise sam voleo se gusterisati se na jutarnjem blagom suncu, to smo radili sve do podne, a kad smo imali potamnelu kozu, znali bi biti i po ceo dan, naravno menjajuci mesto - cas u more, cas na sunce, cas u hlad, a vec negde oko 16h opet smo mogli boraviti dosta na suncu, naravno kvaseci se u moru. U hlad se moralo zbog glave, a ne zbog same koze, koja nam je bila skoro kao kod svetlijih Afrikanaca ili Indijaca.

A sada, sada moram da bezim u hlad vec u 10h, najkasnije u 11h. Prvi dan sam, pre na suncu mogao biti 30 min a da me ne oprlji, sada je to palo na 20 min, a to je ipak znacajna razlika. Ljudi se mazu onim zastitnim kremama - ja ne, samo maslinovo ulje i postujem minutazu. A od 11h pa do 17 ne izlazim na sunce bez odece i sesira, a ako bas moram, hvatam ladovinku gde god je ugledam.
Rodio sam se na moru, ziveo u tom suncu, ali kazem vam, nije isto garant!
 Smile Smile

Lepo receno.  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
A nekad su proizvodili čelik, je li ? Iz dimnjaka se dimi, ali unutra. . .   Spiros 'Vondas' Vondopoulos

»Bogu hvala, vek i po poživeh, u zdravlju i radu. Slutim da mi je vreme umirati, te ove reči u pero govorim advokatu Nikoli Novakoviću, jer u vas, deco moja, sve zajedno, nemam ni malo poverenja ...« Dalje: »Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao, ne mora se bojati pakla; sa đavolima će mu biti lepše i prijatnije. Sto se tiče moje imovine, a to vas jedino zanima, mogu vam saopštiti sledeće: sve što imam OSTAVLJAM SAMOM SEBI, jer verujem u drugi život. Znači, neka sve ostane kako je bilo za moga života, dok se ne vratim. Vaš otac — Pantelija Topalović.«
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 20.0
Hvala  Smile  i sto je cinjenica - nisam uopste jedini, naravno. E, sad, neko ce reci "ma ljudi uvek pricaju, sve je to subjektivni varljivi osecaj", ali nije li malo cudna koincidencija da svi pricaju upravo o istom osecaju da na kozi osecaju da przi. Koza pamti, mozak se priseti osecaja i uporedi - zakljucak postaje neizbezan i uglavnom je kod vecine isti. A evo, sada vidimo da i naucnici otkrivaju da je generalno atmosferski omotac tj. ta zastita koju atnmosfera (najvise ozon) stvara, oslabila. Nisu u pitanju samo ozonske rupe (gde je obaska przionica), vec cela atmosfera.
I to je sada, a ko zna kako ce se razvijati - em Sunce ima svoje cikluse, em smo mi zagadali kolko god smo mogli a da ne znamo dugorocnije posledice. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.8.3
Browser
Safari 536.29.13
mob
I-mate 30 Pro
Dok oni ukapiraju da klima na zemlji ima neke veze sa suncem...ih...imaju oni vremna...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Linux
Browser
Safari 534.30
to je solarni ciklus, neki su trajali i po dvesta godina u novijoj zemljinoj istoriji, nista tu nije neuobicajeno, stavise sve se odvija po proracunima i odstupa u predvidjenim odstupanjima
u maju su recimo predvideli ekstremne vrednosti, pomerene za gotovo godinu dana unapred, tako da sad imamo oko dva do tri meseca u zavisnosti od odstupanja, lude zurke na Suncencetu..

recimo ja patim od nesanice vec oko dve nedelje.. to je prvi pokazatelj  Smile  spavam malo, a adrenalin me vozi ceo dan.. onda celu noc zujanje u lobanji.. i tako  Smile

uglavnom, Sunce je cool i samo bez panike  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Same rules apply

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 74298
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 20.0
uglavnom, Sunce je cool i samo bez panike  Smile
dok nas sve ne proguta  Smile
IP sačuvana
social share
Jeka je moj drug 
And I won't show or feel any pain even though all my armor might rust in the rain!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Adapt or die!

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 5620
Zastava Beograd, Voždovac
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 20.0
mob
SonyEricsson K610i
Neće nas progutati, toliko da naraste čisto sumnjam... ali kada naraste, prosečna temperatura na Zemlji će varirati između 800 do 1000 stepeni.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 20.0
...uglavnom, Sunce je cool i samo bez panike  Smile

Znam ja MunkaZe da je sve u normali sa Suncem, ali volim da znam kakvo mu je "raspolozenje" tj. da to neko, ako vec zna, lepo objavi bez misterije i kaze takva je stvar, pa sad vi vidite ocete li da se cuvate i koliko, ili upste necete itd. Ja smao kazem da sam kao jedan mali organizam od milijardi organizama, prirodno osetio razliku - imam ja svoje sisteme kako da pazim, ali rekoh da podelim sa drugima.

A, Sunce....  neka ono samo plamti, neka "ljulja", samo neka gori, jer ono nam je izvor zivota! Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 19:21:42
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: NASA Sunce

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.049 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.