Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Лоше оцене за лекаре који не штеде на лековима  (Pročitano 542 puta)
17. Apr 2013, 20:49:36
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
Browser
Mozilla Firefox 19.0
Увећање плате од 1.500 динара није добио ниједан лекар опште медицине. – Критеријуме за плаћање по учинку треба хитно мењати

Изабрани лекар опште медицине, примаријус, докторка Невенка Димитријевић из београдског Дома здравља „Вождовац” спада међу лекаре који су најискуснији, па зато и има велику картотеку. Она је учествовала и у изради такозване капитационе формуле, према којој се од октобра прошле године лекари оцењују и према учинку добијају плату. Ова лекарка је, међутим, добила оцену 2,76, на скали до десет; треба рећи да су јој прве оцене биле око „петице”.

„Десетку” и увећање плате за 1.500 динара, по последњој провери учинка по капитационој форми од Републичког завода за здравствено осигурање (РФЗО) добило је само 18 од 6.809 изабраних лекара. У фонду су објаснили да на оцену лекара утиче број опредељених пацијената, рад на превенцији, број прегледа и рационалност у прописивању лекова и да се просечна оцена креће око „петице”. Формула се односи на изабране лекаре опште праксе, гинекологе, педијатре и стоматологе и износи варијабилно два одсто плате, односно око 1.500 динара.

Своју једва тројку др Димитријевић објашњава чињеницом да има велики број младих пацијената, а у последњем кварталу, три месеца се жестоко борила са грипом, па је на рецепт прописивала антибиотике који су јако скупи. Само партиципација за „панцеф” од 10 таблета је 1.040 динара, а све то јој се „рачунало за оцену”. Такође, има и много старих суграђана у картотеци, па каже како је вероватно прешла цифру опредељену за лекове.

– Да би добили добру оцену и увећану плату, лекара мора да има што већи број пацијената и превентивних прегледа, да упуте за лабораторију даје што мање и да цена рецепата по малопродајној цени буде што мања – каже за „Политику” др Невенка Димитријевић, иначе председница Извршног одбора Синдиката лекара и фармацеута Србије.

Иако испада да су лекари подржали формулу, о њој није било много дискусије и једноставно је – „стављена на сто”. Тако ова докторка каже да Министарство здравља није дефинисало ни максималан ни оптималан број картона и прегледа које један лекар може да има.

– Лекари у дому здравља су под притиском да штеде, да прописују што мање лекова, да не шаљу пацијенте на дијагностичке и специјалистичке прегледе. Више пута су лекари већ кажњавани када су прекршили Правилник о издавању рецептаи плаћали казне и од 200.000 динара. Велики број услуга које пружамо у дому здравља морали смо да сведемо на бројеве и шифре. Са друге стране специјалисти са клиника од нас стално траже понављање лабораторијских анализа за сваки контролни преглед – додаје ова лекарка.

Др Милица Николић-Урошевић, из београдског Дома здравља „Врачар”, каже да су међу „десеткашима” само могли да буду педијатри који имају услове да раде превентивне прегледе. Тврди да од лекара опште медицине, којих по последњем извештају има 3.549, нико не испуњава услове да би добио оцену 10.

– Разлог су високи и нереални критеријуми. Моја оцена је 7,1, али само зато што сам поштовала основне принципе у раду: пацијенту посвећујем довољно времена за преглед и објашњења. Дакле, не бројим колико ће људи проћи кроз ординацију него колико сам квалитетно радила и лечила их на примарном нивоу. „Десетку” не могу да добијем јер ми цена није кључна да пропишем лек него тражим за пацијента најбољу терапију, без обзира колико кошта – наводи др Николић-Урошевић, заступник Удружења за заштиту права изабраних доктора опште медицине Србије.

Ова лекарка има примедбе на критеријуме који морају да буду дефинисани према просеку у целој републици, а не према просеку у дому здравља. На пример, просек опредељених пацијената у једном од централних домова здравља у Београду „Врачар” је 1.663, а у Суботици је 880. Она поставља питање како да раде превентивне прегледе када имају два пута више пацијената од лекара у Суботици.

Такође, разлика између лекара који је испунио учинак и онога ко то није урадио од само 1.500 динара је, чини се, увредљиво мала. Треба подсетити да је првобитни предлог био да се задржи 70 одсто основице плате, а да 30 одсто буде „варијабила”, па затим је уследио предлог да се свима у здравству основица смањи за 10 одсто, али су се лекари, чак и штрајковима, борили против тих решења, па се стигло на симболичних два одсто од плате.

Др Николић-Урошевић сматра да треба хитно мењати садашњу капитациону формулу и тражити мишљење струке. Треба да се одреди просек прегледа и опредељених пацијената на нивоу републике, као и да цена лека не може да улази у просек оцене.

Оливера Поповић

објављено: 17.04.2013.

Политика
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Cudni smo ti mi pingvini!

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6178
Zastava srbija
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0
mob
SonyEricsson k750i
neka stede na lekovima i zdravlju..... vazno je da popovima daju doprinose....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 20.0
Људи сматрају посјету љекару неуспјешном ако се нису вратили са кесом пуном лијекова.  Smile
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Cudni smo ti mi pingvini!

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6178
Zastava srbija
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0
mob
SonyEricsson k750i
Људи сматрају посјету љекару неуспјешном ако се нису вратили са кесом пуном лијекова.  Smile

meni je vazno da mi bude bolje  Smile ako kaze lezi nedelju dana i pij caj to mi je ok , al da to kaze da bi dobila 1500 dinara, kako bi drzava ustedela pare ( koje mi dajemo za zdravstvo ) to je vec za nabadanje na kolac, pritome mislim na retarde koji vode drzavu i imaju obraza da tako nesto uopste i predloze....

mozda nisam u pravu ko zna....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Linux
Browser
Safari 534.30
ma ne, produktivnije je za drzavu da zaposleni lezi kuci 20 dana i prima platu, dok ceka da mu prodje gripcina i kaslje kao svinja jer mu se sve spustilo na bronhije jer nije pio pet dana antibiotik i aj cao

ko danas moze sebi da priusti da bude bolestan duze od tri dana bre..  lekovi imaju svoju namenu, da ubrzaju proces ozdravljenja, na stranu sto posledice mogu da se akumuliraju

nego.. nije problem u antibioticima vec u zalihama lekova koje pravi stanovnistvo iznad 60 god starosti, a takvih je sve vise

plus, ne zaboravite da su mnogi dizali ogromne kolicine jugoremedijinih lekova u poslednje dve godine, jer su znali da se proizvodnja obustavlja.. a tu najvecu ulogu imaju rodjacki recepti i recepti preko veze

plus, sto lekari danas prepisuju ogromne kolicine bromazepama svim starijim pacijentima.. to je mozda i najveci problem, sto je pola nacije na lekovima za smirenje, samo zato sto od stresa ne mogu da spavaju..
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 20.0
Ja nosim Bromazepam u novčaniku za ne daj bože. Smile Ali popila sam ga samo jednom, dok sam radila u psihijatrijskoj ordinaciji pa me zvao jedan gospodin i rekao da će sve da nas pobije, a ja sama tamo treba da sedim do 21h. I tako.

O našem zdravstvu inače nemam baš nikakav komentar. Evo, nula - 0
« Poslednja izmena: 18. Apr 2013, 02:00:39 od B@mbin@ »
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows
Browser
Chrome 26.0.1410.64
здравсто на нивоу државе треба укинути и форсирати приватно...па ко преживи-причаће Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

kimi, from d rezistens

Zodijak
Pol
Poruke 2559
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 20.0
Smile

од здравства признајем само хирургију  Smile
IP sačuvana
social share
не вреди будали објашњавати да је будала
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Čuvaj se - pas ujedam!

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 1155
Zastava Pozarevac
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 20.0
mob
Samsung neki
здравсто на нивоу државе треба укинути и форсирати приватно...па ко преживи-причаће Smile
Naravno. Tada bi, mozda, i mi koji nesto radimo mogli da stignemo do lekara, a ne samo ovi sto sede po drzavnim ustanovama i lade jaja.
IP sačuvana
social share
Kažu da je život kao jednosmerna ulica, moj nekako više liči na kružni tok.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows
Browser
Chrome 26.0.1410.64
Naravno. Tada bi, mozda, i mi koji nesto radimo mogli da stignemo do lekara, a ne samo ovi sto sede po drzavnim ustanovama i lade jaja.

управо тако Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.101 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.