Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Највећи Срби после Светог Саве  (Pročitano 12291 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
 mislim da vecina danashnjih srba ipak ima vecinsku srpsku krv - glupo zvuchi ali tako je Smile

"nacionalizam" i "tradicionalizam" - zalaganje za monarhiju , kralj-domacin,patrijarhalni moral ,nacionalno osecanje vezano za pravoslavlje - beskorisne,pa i shtetne stvari u modernom ratu sa tenkovima i avionima.

shto se tiche nedica - njegov polozaj je bio jedan od najtezih od svih koje chovek moze da ima . ipak mi se chini da nije pokazao dovoljno bezobzirnosti u borbi sa komunistima - imajuci u vidu to da je chesto zmurio na jedno oko i dopushtao komunistichke akcije ,samo da bi poshtedeo civilno stanovnishtvo .

sve u svemu ,komunisti jesu bili tezak protivnik ,ali nedic i draza nisu bili na visini zadatka i ne zasluzuju da se pominju kao najveci srbi - narochito danas kad su nam ochajnichki potrebni pobednici .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mislim da vecina danashnjih srba ipak ima vecinsku srpsku krv - glupo zvuchi ali tako je Smile

Па очигледно да је глупо, јер је појам "Србин" поготово у данашњем времену ВЕОМА дискутабилан. ГАРАНТУЈЕМ да 80-90% Косоваца НИСУ Срби по том генетском критеријуму, а ни 60-70% Војвођана. За санџаклије и још поједине крајеве Србије да не причам. А то већ чини преко подоста 50% Србске популације. Јер није нормално да на улици видиш црну рибу црне косе и коже и плавог лика плавих очију и косе и да тврдиш да су исти народ. Плус мешани - црна кожа, плаве очи. А таквих је к'о плеве. Дакле она крв односно генетика која је дошла овде са Карпата је по свему судећи виртуелно измурла...

Стога је појам нације поприлично дискутабилан - ја рецимо имам много више сличности са просечним Немцем него са појединим Србима. Опет неки "Немац" је сличнији просечном Грку него свом народу.

Ако хоћеш тако, једина меродавна величина је раса. А Душан је дефинитивно био Аријевац.

И, не рече ми по чему се то Душановом пореклу не може наћи ни глава ни реп?

"nacionalizam" i "tradicionalizam" - zalaganje za monarhiju , kralj-domacin,patrijarhalni moral ,nacionalno osecanje vezano za pravoslavlje - beskorisne,pa i shtetne stvari u modernom ratu sa tenkovima i avionima.

Не знам... иако нисам поборник рекационарског национализма, то је лепо функционисало тада у многим светским земљама. Рецимо и у тој Немачкој - осим елите и владајућег слоја огромна већина популације је и даље била привржена обрасцу вођа (који је преузео место краља) - домаћин, патријархални католички морал и хришћанство као у свакој другој земљи. Ја лично и данас немам ништа против таквих све док они нису искључиви према мени.

Само "оруђе" рата је небитно по мени. Зашто мислиш да ствар мењају нпр. мачеви?  Smile

shto se tiche nedica - njegov polozaj je bio jedan od najtezih od svih koje chovek moze da ima . ipak mi se chini da nije pokazao dovoljno bezobzirnosti u borbi sa komunistima - imajuci u vidu to da je chesto zmurio na jedno oko i dopushtao komunistichke akcije ,samo da bi poshtedeo civilno stanovnishtvo .

Хммм... што се тиче борбе с комунистима једноставно није имао довољно људи, а Немци нису имали довољно времена.

Ипак је то било време - набиј се у планину и Бог ће те заборавити  Smile

А да су били нека сила не би се морали крити по шумама. Свеједно, комунисти који су дохваћени, нису лепо прошли  Smile

Нисам упознат са ситуацијама када је Недић на једно око дозвољавао акције комуниста - поготово што се то коси са логиком - јер је комунистичким акцијама убиства/рањавања једног Немца управо цивилно становништво практично много више страдало...

sve u svemu ,komunisti jesu bili tezak protivnik ,ali nedic i draza nisu bili na visini zadatka i ne zasluzuju da se pominju kao najveci srbi - narochito danas kad su nam ochajnichki potrebni pobednici .

Не бих се сложио са закључком - цела прича око комуниста лежи у издаји наших тобоже "савезника", а не у каквој "чврстини" комунистичког отпора. Комунисти до прекретнице рата (43/44) нису ни једну озбиљну битку против четника добили, Немце да не помињем, тако да та теорија пада у воду.

Да ли је Дража био на висини задатка - питање је - али највероватније да није. Поента је што је он у целокупној ситуацији био веома ситна риба која није ни на шта утицала нити је ко шта питао, тако да неуспех не могу приписати њему. Дефинитивно је било одлучнијих и подобнијих за његово место, али ни он није толико крив колико ми се чини да ти мислиш.

Недић ипак заслужује да се помиње као највећи Србин јер је заслужан за спашавање и удомљавање огромног броја Србског живља - било избеглица, било из логора - као и константих притисака на Немачку владу за побољшање услова према Србији. На крају и за оснивање СДК који је колико толико допринео општој антикомунистичкој борби...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
Je li se Njegoš još uvek ubraja u Srbe?
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
А зашто се не би убрајао? Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mislim da je sf negde prichao da je 60 % stanovnishtva srbije (ne samo srba) slovenskog porekla.shto se tiche porekla pripadnika vladarskih kuca ,njima se zbog intenzivnog meshanja stvarno ne moze lako uhvatiti poreklo.

patrijarhalno poljoprivredno drushtvo i prava (ne ustavna) monarhija su bili dobri za 19.vek ali u 20.veku su bili zastareli .zbog toga je veliki broj mladih ljudi i pao pod uticaj komunista koji su nudili "reshenja" za njihove probleme .

tenkovi->industrija-> industrijski radnici ->zivot u gradu .... novo vreme ,novi problemi koje ideje iz 1.srpskog ustanka nisu mogle da razreshe ...

shto se tiche nedica ,najvishe mu zameram shto je chesto dozvoljavao komunistima da se prikriju izvesno vreme ,i onda ojachaju ,dobiju nove pristalice i nastave rat.
ne prihvatam ideju da draza nije mogao nishta da uradi - to je izgovor kukavica i slabica :nishta ne zavisi od mene ,nisam ja kriv i.t.d.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Je li se Njegoš još uvek ubraja u Srbe?

Ne znam... Al` "Luca mikrokozma" se ubraja u mojih 10 omiljenih knjiga.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mislim da je sf negde prichao da je 60 % stanovnishtva srbije (ne samo srba) slovenskog porekla.

Волео бих да ми то неко докаже... Словенског ПОРЕКЛА можда али да је толико људи претежно словенске крви и данас, тешко.

Ценим да су рецимо Хрвати бар 2 пута чистији од нас по том питању.

shto se tiche porekla pripadnika vladarskih kuca ,njima se zbog intenzivnog meshanja stvarno ne moze lako uhvatiti poreklo.

Нисам баш упознат са националним пореклом жена Србских краљева Немањићке лозе - имаш ли неки линк?

patrijarhalno poljoprivredno drushtvo i prava (ne ustavna) monarhija su bili dobri za 19.vek ali u 20.veku su bili zastareli .zbog toga je veliki broj mladih ljudi i pao pod uticaj komunista koji su nudili "reshenja" za njihove probleme .

Можда си у праву... али ја мислим да су за продорност комунизма много више заслужни неки други фактори него сам монархизам.

shto se tiche nedica ,najvishe mu zameram shto je chesto dozvoljavao komunistima da se prikriju izvesno vreme ,i onda ojachaju ,dobiju nove pristalice i nastave rat.

Једноставно, није имао довољно људи...

ne prihvatam ideju da draza nije mogao nishta da uradi - to je izgovor kukavica i slabica :nishta ne zavisi od mene ,nisam ja kriv i.t.d.

Није то Дража рекао, то ја кажем - Дража се цео рат трудио да нешто уради, али једноставно је био сувише ситна риба да би на нешто драстично утицао, о томе се ради.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
pa ti reche da bi u hrvatsku samo na panzerkampfwagenu Smile

shto se tiche princeza koje su se udavale za nemanjice - ne znam sajt ,imam neke knjizure ,napisacu kad me ne bude mrzelo Smile uostalom imash u istoriji srba od corovica ,uglavnom neke grchke princeze (ove grchke treba uzeti uslovno ...)

za prodor komunizma je najvishe "ogovoran" prodor krupnog kapitala i industrijskog nachina proizvodnje koji je stvorio nove odnose u drushtvu i nove probleme - a te probleme monarhija (kao feudalno-poljoprivredni oblik uredjenja) nije mogla da reshi .nazalost kod nas vladajuca klasa nije obratila paznju upravo na polozaj ljudi koji su postali proleteri ili seljaci-bezzemljashi i time primarne mete komunistichke propagande.

shto se tiche draze ,najvishe mu zameram tu neodluchnost i sedenje na 2 pa i 3 stolice,chas sa komunistima ,pa sa nemcima ,pa sa englezima - i na kraju nikog nije uspeo da prevari i niko mu vishe nije verovao. a rekao bih i ovo ,jaki ljudi formiraju dogadjaje ,a ne dogadjaji ljude.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
pa ti reche da bi u hrvatsku samo na panzerkampfwagenu Smile

Наравно, али из неких других разлога  Smile

shto se tiche princeza koje su se udavale za nemanjice - ne znam sajt ,imam neke knjizure ,napisacu kad me ne bude mrzelo  uostalom imash u istoriji srba od corovica ,uglavnom neke grchke princeze (ove grchke treba uzeti uslovno ...)

Не знам шта да ти кажем, нисам проучавао ту област, али ако ћеш тако сви смо ми мешани између нација...

Ако су углавном "неке Грчке принцезе" онда и није тако страшно...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
pa ti bi onda izgleda priznao pravo da se naziva srbinom svakom ko je vecinski bele rase i zna jezik - npr livingstonki ?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.