Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Nov 2024, 04:48:13
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Najstariji hrast na Balkanu  (Pročitano 4789 puta)
03. Maj 2006, 00:22:58
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
Najstariji hrast na balkanu
Za drvo staro 700 godina jedan Italijan vlasnicima nudio 10.000 evra

PETROVAC NA MLAVI - Lužički hrast, star preko 700 godina, smešten na njivi porodice Stojadinović u Velikom Popovcu, još uvek lista i donosi plodove. Niko ne zna koliko je drvo tačno staro, ali meštani tvrde da ima najmanje sedam vekova i da je možda najstarije na Balkanu. Pouzdano se zna da je hrast visok preko 50 metara, a da mu je obim širi od šest metara.

Lužički hrast u Velikom Popovcu

Vladimir Nikolić (36), čiji je deda Nikola Stojadinović (77) vlasnik ovog hrasta, kaže da je u jednoj televizijskoj emisiji objavljeno da se najstarije drvo na Balkanu nalazi u Bajmoku.
- Bio je to pogrešan podatak. Nazvao sam tog čoveka iz Bajmoka, čije drvo u obimu ima 2,21 metar. On nije mogao da poveruje da je naš hrast stariji. Ponudio sam mu veliku sumu novca da dođe i uveri se u to, pa ako se ispostavi da sam u pravu da on meni pokloni tu sumu. Posle mi se više nije javljao - priča Vladimir.

U želji da proveri ima li starijeg drveta u Evropi od njegovog, Vladimir nije naišao na takav podatak. Doduše, kaže, na internetu je saznao da postoji starije drvo, ali negde u Americi. Međutim, za ulazak u arhivu tog sajta morao da je da uplati 300 dolara, što sebi, ipak, nije mogao da priušti.

- Jedan meštanin doveo je 1998. godine jednog Italijana, koji nam je za seču hrasta ponudio 20.000 nemačkih maraka (10.000 evra). Međutim, deda nije hteo ni da čuje i rekao mu je da ne bi pristao ni kad bi mu ovaj celu Italiju ponudio u zamenu - kaže Vladimir. Prema nekim neproverenim pričama, ovaj hrast predstavlja vojni orijentir.

- Zbog toga, navodno, nije posečen u komasaciji, koja je sprovedena osamdesetih godina prošlog veka. Zvanične potvrde takvog podatka, naravno, nema, ali meštani zaključuju da je reč o "vojnom objektu". Tom uverenju kumuje podatak da je jednom meštaninu, koji je posekao šesti krak hrasta, država zbog toga isporučila tužbu.

Na stablu starog hrasta su brojni tragovi od metaka: drvo je preživelo mnoge bune i ratove, a za vreme NATO bombardovanja 1999. godine u njega je udario grom i razdvojio ga na dva dela. Međutim, neuništivi hrast je vremenom srastao i posle toga nastavio da lista.

(D. N.)

Izvor: Kurir
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
Sedam vekova lužičkog hrasta
Stablo je visoko više od 50 metara, a debelo šest. Bogati Italijan nudio čak 20.000 nekadašnjih maraka da ga poseče, ali uzalud

PETROVAC NA MLAVI - U ataru sela Veliki Popovac kod Petrovca, na njivi porodice Stojadinović, raste najstarije drvo na Balkanu, a možda i u celoj Evropi. Reč je o lužičkom hrastu, starom više od 700 godina, koje još uvek lista i donosi plodove.

"Niko ne zna njegovu tačnu starost ali se pretpostavlja da je star oko sedam vekova. Visok je 50 metara, a obim debla mu je šest metara", kaže Vladimir Nikolić (36), čiji je deda Nikola Stojadinović (77) vlasnik ovog hrasta. On navodi da je u jednoj TV-emisiji čuo da se najstarije drvo na Balkanu nalazi u Bajmoku, ali tvrdi da je taj podatak pogrešan.

IZNIKAO NA RIMSKOM BLAGU

U blizini hrasta nekad je prolazio stari rimski put, a u blizini su i arheološka nalazišta, po kojima kopaju mnogi divlji tragači. Priča se da su na iskopanim novčićima i eksponatima zaradili basnoslovne sume novca. Moj otac je jednom iskopao figuru orla, za koju mu je Narodni muzej u ono vreme dao 250 maraka, kaže Vladimir.

"Nazvao sam tog čoveka, čije je drvo obima 2,21 metra i on nije mogao da poveruje da je naš hrast, ipak, stariji. Ponudio sam mu veliku sumu novca da dođe i uveri se u to pa, ako se ispostavi da sam u pravu, da on meni tu sumu pokloni. Posle mi se više nije ni javljao", kaže Vladimir.

Želeći da proveri ima li starijeg drveta u Evropi, Vladimir je na Internetu saznao da ono postoji, ali negde u Americi. Međutim, detalji su mu bili nedostupni, jer je za ulazak u arhivu ovog sajta morao prethodno da plati 300 dolara.

"Neki čovek iz Šetonja doveo je 1998. jednog Italijana, koji je da iseče hrast ponudio čak 20.000 nemačkih maraka. Međutim, deda je odbio i rekao da ne bi pristao ni kad bi mu ovaj celu Italiju nudio u zamenu", kaže Vladimir.

Prema nekim pričama, ovaj hrast predstavlja vojni orijentir, zbog čega nije posečen u komasaciji osamdesetih godina prošlog veka, iako je tada stradalo svo okolno drveće. Zvanične potvrde takvog podatka, naravno, nema, ali u selu smatraju da jeste reč o vojnom objektu, jer je jedan meštanin, pošto je posekao šesti krak hrasta, zbog toga krivično odgovarao, a tužilac je bila država.

Na stablu i dan-danas postoje tragovi od metaka, jer je preživeo mnoge bune i ratove, ali uspešno odoleva svim nedaćama.

"Za vreme NATO bombardovanja, u njega je udario grom i razdvojio ga na dva dela, ali je on vremenom srastao i posle toga nastavio da olistava i daje plodove, što je za mnoge neverovatan podatak", kaže Vladimir. On navodi da se u selu priča kako je ispod hrasta zakopano blago iz starog rimskog doba, ali on nije želeo da proverava tačnost ovih nagađanja.

"Komunistički režim je mog pradedu, poznatog bankara i veleposednika, doveo do krajnjeg siromaštva. Kad on, u bedi koja ga je snašla, nije krenuo da prekopava oko hrasta i traži blago, neću ni ja. Kao i moj pradeda, i ja smatram da nema zarade bez poštenog rada i znoja", kaže Vladimir.
Dušanka Novković

Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Nov 2024, 04:48:13
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.068 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.