Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Najgora uzina su cips i hamburger  (Pročitano 2619 puta)
10. Feb 2007, 13:35:30
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia the best
Najgora uzina su cips i hamburger

Čips, razne grickalice, hamburgeri i peciva su hrana koju naša deca uglavnom svakodnevno jedu u školama. Zbog nepravilne ishrane, na sistematskim pregledima se pojavljuje sve više dece koja su gojazna ili neuhranjena, a istraživanja u poslednjih nekoliko godina pokazuju da je svaki treći stanovnik Srbije gojazan. Glavni razlog za ovakvu sliku je loša ishrana dece školskog uzrasta, kako tokom nastave, tako i kod kuće.

Većina osnovnih škola učenicima nudi samo užinu, a đaci koji idu u dnevni boravak imaju i ručak. Anđelko Kunarac, direktor OŠ "Skadarlija" iz Beograda, kaže da učenici u dnevnom boravku svaki dan dobijaju neko kuvano jelo za ručak.

- Sklopili smo ugovor sa jednim preduzećem koje nam svakog dana donosi hranu u školu. Jelovnik se unapred pravi, a cena obroka je 110 dinara. Škola i roditelji su veoma zadovljni kvalitetom hrane. Ostala deca uzimaju užinu koja košta 20 dinara dnevno i obično dobijaju pecivo - objašnjava Kunarac.

Osnovna škola "Vasa Čarapić" iz Beograda ima tri objekta u Belom Potoku, Zucu i Pinosavi, a jedino deca u Belom Potoku dobijaju užinu i ručak u dnevnom boravku.
- Samo 15 dece uzimaju ručak koji košta 110 dinara. Broj učenika se smanjio jer je i ova cena za roditelje visoka. U Zucu imamo kiosk gde deca kupuju pecivo, dok u Pinosavi nema nikakvih uslova za pripremu hrane. Deca, uglavnom, donose užinu od kuće ili je kupuju u prodavnici - objašnjava direktorka Leonita Vukojević.

Mnogo bolja situacija je u OŠ "Vojvoda Stepe", gde su pre nekoliko meseci renovirani kuhinja i trpezarija.
- Svaki dan spremamo obroke za sve zainteresovane učenike. Sa nutricionistom pravimo jelovnike, a u ishrani su redovno zastupljeni meso, riba, povrće, testenine... Cena obroka je 85 dinara i nešto smo jevtiniji od ostalih preduzeća jer sami nabavljamo namirnice. Roditelji su zadovoljni našom kuhinjom i stalno se povećava broj obroka. Za užinu, pored peciva, hleba i paštete, deca obavezno dobijaju čaj, mleko, jogurt ili sok. Užina dnevno košta 45 dinara - priča Ksenija Devetak koja radi u kuhinji.

Navike u ishrani koje deca ponesu iz škole ostaju im za ceo život. Nutricionista Petrica Ružić, predsednik Jugoslovenskog društva za ishranu, kaže da se naši učenici u školi hrane na četiri načina.
- Mali broj dece jede u školi užinu ili ručak, a nekima roditelji daju novac za grickalice i hamburgere, što je najgori način ishrane. Neki roditelji svakodnevno deci pripremaju sendviče, a nažalost imamo decu koja ništa ne jedu tokom nastave.

- Nije dobro da se deca prejedu, jer ne mogu da slušaju nastavu, ali isto tako ne mogu da prate gradivo ni ako su gladna. Zabrinuta sam za zdravlje naše dece jer nemaju pravilnu ishranu u školi, ali i kod kuće. Nepravilnom ishranom uništavamo njihovo zdravlje - upozorava Ružićeva.

Neadekvatna ishrana dovodi do deformiteta kičme, anemije, nedostatka kalcijuma, dijabetesa, rahitisa i triglicerida.
- Deca nemaju mnogo fizičkih aktivnosti, a kroz hranu unose dosta masti i nekvalitetnih ugljenih hidrata. Zbog toga su gojazna ili pothranjena, a malo njih je "između". Sada je vreme gripa, gojazna i neuhranjena deca su neotporna i ne mogu da se izbore sa virusima - upozorava Ružićeva.

Ona naglašava da bi država morala da na sebe preuzme odgovornost kako bismo imali zdravu generaciju u budućnosti.
- Potrebna nam je šira akcija u koju su uključeni državni organi, roditelji i sponzori. Ministarstva zdravlja i prosvete treba da zajedno uvedu zdravu ishranu u škole kao što je to urađeno u predškolskim ustanovama.

- Trebalo bi da se donese zakon koji nalaže da nutricionisti i dijetetičari sastavljaju jelovnike i predlažu namirnice koje deca moraju da jedu. U školama učenici moraju imati bar jedno toplo jelo i mleko ili sok. Roditelji bi plaćali jedan deo troškova, a za ostatak bi se potrudili donatori i sponzori - predlaže nutricionista Petrica Ružić.

Ukinuli obavezni dorucak

U naše škole je 1963. godine, po uzoru na Norvešku, uveden modifikovan doručak. Svaka škola je morala učenicima da daje 400 mililitara mleka, parče hleba i komad sira. Međutim, početkom 90-ih taj doručak je izbačen. Izgleda da je ishrana u školama pratila ekonomsku situaciju u zemlji. Pored Norveške, dobar sistem ima i Indija u kojoj svi učenici u osnovnim i srednjih školama imaju jedan kuvani obrok. Pravilnu ishranu učenika je uvela i Velika Britanija uz veliko zalaganje o pomoć čuvenog kuvara Džejmi Olivera-priča Ružićeva.

Bolji su zdravi sendvici

Najbolje je da roditelji deci prave sendviče. Crnu ili integralnu kiflu nek namažu maslacem, stave komad sira, parče paprike, šargarepe ili list kupusa. Ponekad može i šunka. Roditelji mogu da ubace list crvenog kupusa jer će deci biti interesantnije kada je sendvič šaren. Obavezno im za školu treba spremiti sok i jabuku ili neko drugo voće. Tokom ostalih obroka deca treba da jedu ribu, meso, jaja, mleko i mlečne proizvode, puno povrća i voća. Majonez nikako! Čim dete ustane, trebalo bi da popije čašu soka i uzme malo meda.
Ne treba ih pustiti da izađu iz kuće ako nisu nešto pojeli jer u školi se mogu onesvestiti zbog treme. Slatkiše treba izbegavati, ali majke mogu ponekad da naprave kolač, po mogućstvu sa voćem - predlaže - nutricionista Petrica Ružić.

Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.071 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.