Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Nov 2024, 21:49:46
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Najbolji fakulteti  (Pročitano 7671 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5237
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
mob
Nokia 6680
Ne znam sta je konkretno donela ta Bolonjska konvencija ali do neke promene je trebalo da dodje - ali kao i svaki put trebace malo vremena da se sve ti ustolichi kako treba.

Nash univerzitet bio je odlichan po programu, dok nisu uveli ovu Bolonjsku konvenciju koja je pochela (?) da se primenjuje kod nas. Mislim da je univerzitet strashno time degradiran, po obrazovanju naravno. Smeshno je da se od vas kao studenta trazhi da samo prisustvujete vezbama i predavanjima, radite kolokvijume i time vec dobijate 6 na ispitu. Mozhda su to sve olaksavajuce okolnosti, ali zashto? Prethodne generacije su pljuvale krv na ispitima, grejali stolice mesecima ne bi li spremili neki ispit za 6, a mi sve shto treba da uradimo je da se pojavimo. I nastavni plan je okrnjen maksimalno. Uopshte mi se ne dopada to shto nam se sa Univerzitetom desilo.

slazem se sa decky-jem da je trebalo da dodje do neke promjene, ali ovakve ne jer je bolonjska deklaracija cista glupost, i na taj nacin se unistava nase skolstvo kao sto rece MunkaZe. Da je nas sistem toliko los ne bi nasi naucnici bili svuda poznati i priznati u svijetu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Bio sam mlad zelen, ponekad i zut

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 24688
Zastava Lausanne
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Motorola V3i
@Kamaro

Dakle ti hocesh da kazesh, koliko sam razumeo tvoj post:

a) da je BK uni na vishem nivou od BU
b) nesposobnost, cinizam i sujeta su prisutni u velikoj meri u vecini sojeva na BU
c) da mi kao narod, nacija, jednostavno nemamo dovoljnu samosvest o tome shta nam je chiniti i treba da uzmemo, citiracu tebe "udzbenike iz americhkog obrazovnog sistema"

Ovako ja vidim stvari. Opet ponavljam, verovatno sam nekima dosadio na ovom forumu, ali stereotipija je jako losha stvar, a ti si napravio jedan stereotip o BU i sistemu obrazovanja. Ne znam da li znash da se diploma TMF priznaje svuda u svetu bez nostrifikacije, pa i u toj Americi. Ne znam, mozda to shto si napisao vazi za pravni i ekonomski, ne zelim da ulazim toliko u diskusiju, jer nisam bash blizak krugovima ljudi koji su sa tih fakulteta. Ali izjava da nashi profesori ne zele da uzmu americhku literaturu me je nagnala na razmishljanje da li si ti akademski gradjanin?! Zvuchi kao, sve shto je njihovo je mnogo bolje od bilo chega jer su oni napredni, ili zvuchi mi kao pricha 5-godishnjeg deteta. Nemoj se vredjash, nije lichno, samo tako zvuchi.
Drugo direktno vredjash jedan veliki broj ljudi koje direktno znam, kod nekih od njih sam i ja na projektima, svojom izjavom o prepisivanju! To je jedna neosnovana tvrdnja za koju bi nashi politichari rekli kleveta, i onda bi te tuzili, da je javna.
Ochigledno da nisi toliko blizak akademskim krugovima, jer takve stvari ne bi iznosio bez potvrde. Lichno na mom fakultetu znam profesore koji, pored ostalog koriste i tu americhku literaturu, ali ako je mozda shvapska bolja, koristice nju! Imaju samosvest o tome shta je dobro i shta treba koristiti.

Ja necu ostati u zemlji, ne zbog obrazovanja, vec zato shto meni ova drzava ne moze da priushti zadovoljavajuci posao za zadovoljavajuce pare! Ako me razumesh...
IP sačuvana
social share

And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who would attempt to poison and destroy my brothers. And you will know my name is the Lord when I lay my vengeance upon thee.

Neke price koje kruze forumom ne moraju biti istinite. Mogu biti samo tracevi zlih jezika.

I'm gonna make him an offer he can't refuse.

Pogledaj profil GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
OK ovako - ja sam se u medju vremenu malo obrazovao i procitao sta Bolonjska konferencija donosi (ili je donela) tehnickim fakultetima. Okreni obrni sve se dovodi na prepoznatljivi sistem kakav je vec u Australiji i Evropi.

Razlog broj 1 za uvodjenje ovoga je unifikacija do-diplomskih studija i prepoznatljivost diploma kao i laksa komunikacija i razmena studenata izmedju univerziteta.

Na papiru izgleda kao da se nas sistem skolovanja na fakultetima unazadjuje tj da se prolazne lestvice smanjuju. Ipak implementacija toga je do nasih fakulteta i u njoj ima dosta slobode. Na nama je da pokusamo da izvucemo najbolje i od starog i od novog.

Nase osnovne studije su veoma dobre (uglavnom pricam za tehnicke fakultete) medjutim postoje problemi sa strucnim studijama kojima manjka literatura, eksperimentalna oprema, materijali za studente, prakticne vezbe i mnogo sto sta. Moze se to sve svaliti na manjak para ali je ipak dobrim delom apatija i manjak entuzijazma medju predavacima na fakultetu. Opet kazem i to mora da se istakne - cast izuzecima. Ima zaista divnih i pametnih ljudi na ansim fakiltetima. Ipak bez pracenja svetske literature nema napretka nauke - a to se najbolje vidi kod nas po strasno malom broju post-diplomskih studenata. Doktorske studije skoro da i ne postoje. Doktorske teze rade asistenti koji vec imaju 10 godina radog staza ne bili nekako na jedvite jade dobili docentsku poziciju ako se ukaze prazno mesto nakon smrti nekog od profesora. Nije svuda tako ali ima slucajeva.

Prepisivanja isto ima. Od moje cele generacije na vazduhoplovstvu mozda nas troje NIJE imalo "prepisan" diplomski rad od skoro 25 ljudi. Znam za primere ljudi koji su svoje doktorske teze bazirali na vec objavljenim knjigama - a kako je to moguce. Jer nema dobre komunikacije i slobodnog dostupa literaturi. Sve se to mora iskoreniti. I za to treba mnogo vremena.

Ono sto je najveca mana za tehnicke fakultete je manjak para za praktican rad i eksperimente. Vecina istrazivanja se baziraju na teorijiskim radovima koji bez prave prakticne  primene malo vrede. Mislim da kaskamo i sa racunarskom opremom i softwareom jer i za to treba mnogo para.

Ono sto bi ja voleo da vidim je otvaranje vrata BU prema nashim ljudima koji imaju doktorate u inostranstvu i koji imaju ili industrijsko ili akademsko iskustvo ili oba. Ljudi koji su prakticno radili u zapadnim sistemima imaju odlicno znanje jezika, objavljene radove u stranim casopisima i objavljene knjige iz oblasti specijalizacije. A pre svega tog mora doci do ciscenja politike sa fakulteta i to treba svima da bude primarni cilj. Posle toga Bolonju je lako primeniti.
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
Zastava negde u srpskim brdima
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
BlackBerry bold
@Kamaro

Dakle ti hocesh da kazesh, koliko sam razumeo tvoj post:

a) da je BK uni na vishem nivou od BU
b) nesposobnost, cinizam i sujeta su prisutni u velikoj meri u vecini sojeva na BU
c) da mi kao narod, nacija, jednostavno nemamo dovoljnu samosvest o tome shta nam je chiniti i treba da uzmemo, citiracu tebe "udzbenike iz americhkog obrazovnog sistema"

Ovako ja vidim stvari. Opet ponavljam, verovatno sam nekima dosadio na ovom forumu, ali stereotipija je jako losha stvar, a ti si napravio jedan stereotip o BU i sistemu obrazovanja. Ne znam da li znash da se diploma TMF priznaje svuda u svetu bez nostrifikacije, pa i u toj Americi. Ne znam, mozda to shto si napisao vazi za pravni i ekonomski, ne zelim da ulazim toliko u diskusiju, jer nisam bash blizak krugovima ljudi koji su sa tih fakulteta. Ali izjava da nashi profesori ne zele da uzmu americhku literaturu me je nagnala na razmishljanje da li si ti akademski gradjanin?! Zvuchi kao, sve shto je njihovo je mnogo bolje od bilo chega jer su oni napredni, ili zvuchi mi kao pricha 5-godishnjeg deteta. Nemoj se vredjash, nije lichno, samo tako zvuchi.
Drugo direktno vredjash jedan veliki broj ljudi koje direktno znam, kod nekih od njih sam i ja na projektima, svojom izjavom o prepisivanju! To je jedna neosnovana tvrdnja za koju bi nashi politichari rekli kleveta, i onda bi te tuzili, da je javna.
Ochigledno da nisi toliko blizak akademskim krugovima, jer takve stvari ne bi iznosio bez potvrde. Lichno na mom fakultetu znam profesore koji, pored ostalog koriste i tu americhku literaturu, ali ako je mozda shvapska bolja, koristice nju! Imaju samosvest o tome shta je dobro i shta treba koristiti.

Ja necu ostati u zemlji, ne zbog obrazovanja, vec zato shto meni ova drzava ne moze da priushti zadovoljavajuci posao za zadovoljavajuce pare! Ako me razumesh...

ovakvih sam se misljenja najvise plasio,odnosno pogresno sam shvacen. to se desava u srbiji kad god se pomenu privatni un. poenta moje price je nesto drugo. ovde ja govorim o ekon. fakultetu na bu. jer bi on trebao da bude lider, bar za sada, u nasem sistemu obrazovanja kad je u pitanju ekonomija. za fakultete kao sto je etf, tmf,fon i jos nekolicina ova prica ne vazi. tu se problem svodi na to da  fakulteti nemaju dovoljno sredstava za izvodjenje nastave kao i ostali tehnicki problemi. znam, sa tim u vezi, da je odlazak bas ovih diplomaca drustveni problem. tako da ti ja nisam neki sagovornik na tu temu! ali znam sigurno kad bi ekonomski fakultet,pa i pravni shodno svojoj ogromnoj drustvenoj odgovornosti odradio bolje svoj posao, da bi se to mnogo bolje odrazilo na nasu ekonomsku i privrednu situaciju pa bi ti danas mozda i imao dobro placen posao.
ekonomija je specificna, u formi nauke postoji od tridesetih god. 20.veka. njeno stvaranje teorije i prakse je vezano za kapitalizam. a ti mi akademski gradjeninu objasni kad je to srbija bila kapitalisticka zemlja posle 2 sv.rata. teorija i praksa komunistike eko.i kapit.ekon. se razlikuju koliko i ekonom. feudalizma i ekon. kapitalizma. tako da je to razlog sto treba da se preduzme jedan takav potez preuzimanja tudjeg nastavnog programa.
to je uradio japan svojevremeno, a danas je po mnogima i ispred usa u vis.obraz.  a da ne pricam o uticaju tog koraka na ekonomiju japana. (moja sestra je na postdiplomskim u koreji, tako da znam kakva su iskustva na dalekom istoku).

inace, ja ne nameravam da na zapadu trazim posao i ovde cu da uradim sve sto budem mogao da sebi i svojem potomstvu obezbedim kvalitetniji zivot i izmedju ostalog, obrazovanje. nemoj da se ljutis, ali mi je muka od te tvoje filozovije>ja odoh,jer ovde ne moze da se zivi, a vi samo nastavite tako da zivite,jer to tako treba.

i da 1. bk menadzment je na visem nivou od ekonmskog, trenutno
      2. i tekako, tim tiulama samo mogu da lece svoje malogradjanske komplekse i da se duvaju po selima iz kojih dolaze.>cast izuzetcima jer ih ima,a verujem da ce oni vremenom da ojacaju i da ce ovaj drugi deo posalju tamo gde im je mesto,a to je penzija, jer su i ini kao i dobar deo gradjana ove zemlje tranzicioni gubitnici(termin koji takodje upotrebljavaju politicari)!
      3. nije valjda da mislis suprotno?
jos jedna stvar akademski gradj., intelektualni rad nema kraja. biti obrazovan, biti intelektualac, jeste neprekidan proces a ne stanje koje se dobija nekim papirom.
P.S.pazi kad upotrebljavas pojmove tuzba, kleveta jer vidim da ne znas njihovo znacenje. ovo je kritika opsteg stanja u visokom obrazovanju, dakle na udaru je sistem a ne ime i prezime. ljude koje znas i tvrdis da su oklevetani zapravo su na neki nacin ostecenji i oni su glavni argument na strani svake kritike tog sistema,pa i moje.
 Smile
« Poslednja izmena: 15. Nov 2006, 03:01:29 od Kamaro24 »
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 4634
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
mob
Samsung S4
U sustini bolonjska deklaracija je ok ali samo kada se do kraja sprovede , a ne kao sto se kod nas radi. Svaki profesor menja svoj program kako mu se cefne i to naziva bolonjskom. Kad odete u neku studentsku sluzbu i pitate za objasnjenje povodom bolonjske deklaracije gledaju vas kao da ste sa Marsa pali i nemaju pojma sta da vam kazu. Inace, bolonjska deklaracija predvidja grupe od po 20 studenata koji zajedno rade tako da profesor i pre zavrsnog ispita(taj ispit valjda cini "samo" 40%konacne ocene a ostalo se zaradjuje kroz razne kolokovijume i aktivnost na predavanjima) tacno zna koliko koji student zna o materiji koju je ucio kod njega u prethodnom semestru, ako sam ja sve to dobro skapirao.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Nov 2024, 21:49:46
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.066 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.