Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 11. Sep 2025, 13:41:43
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Koji je najbolji tenk danasnjice po vama?
Leclerc
4.1%  (6)
Abrams M1A2
12.8%  (19)
Leopard 2A6 EX
35.1%  (52)
Challenger  2
2.7%  (4)
T90
39.2%  (58)
Typ 90
2.7%  (4)
Merkava Mk 4
3.4%  (5)
Ukupno glasova: 148
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Najbolji danasnji tenk  (Pročitano 32755 puta)
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
hkj- procitao si par pamfleta o tenkovima pa sad mislis da si ekspert i sve koji se ne slazu sa tobom nazivas budalama?!

Nauci se malo lepom ponasanju i pusti ljude koji imaju pojma o temi da kazu nesto  pa da svi zajedno nesto naucimo.

A dobra ti je i ona recenica "uskoro upisujem masinski fakultet pa cu poceti i da ucim o njima (tenkovima)"  Smile
paa,da...za razliku od nekih neznalica koje se ovde nalaze na forumu,ja cu otici na fakultet i nesto uraditi od sebe u zivotu...probaj i ti,mozda ti pomogne da shvatis kolko ne znas...
a nemoj mi lupetati da sam vas ja nazvao budalama,jer sam lepo rekao da volim one cepulje sto glasaju za abrams ili lecelarc.prvo nauci da citas,onda da malo nekad saslusas nekoga,a onda ne lupetas gluposti, i na kraju da razmisljas.znam da tebi ne treba faks,ne bi te ni primili,ali ako vec nemas pojma o tenkovima,a verujes Discovery-jevim emisajama o tenkovima,idi u ameriku,mozda te i upotrebe...za portparola,da pricas lazi i lupetas.
a sto se tice literature i izvora mog znanja,samo cu ti reci da sam isprecrtao net u vezi tenkova:da sam,za razliku od tebe,uclanjen u jednu instituciju-zove se biblioteka i da sam iz nje iznajmio i procitao 7 knjiga o tenkovima,sve pisane od strane majora,inzenjera,analiticara...i da se u svakoj(mladjoj od 5godina,naravno) T90 ocenjuje kao najbolji i najmoderniji tenk dosad:i takodje da sam i sam video nekoliko primera modernih tenkova i da sa svakim sa kim sam pricao se slaze da je najbolji.
a ti slobodno i dalje veruj da ameri nisu izgubili vise od 5tenkova dosad...samo sto su imali posebne jedinice koje bidolazile nocu,utovarivale i potom odnosilie i sklanjale tenkove,kako ih novinari ne bi slikali...
znam da zvuci tesko,ali probaj da napregnes taj prepametni mozak i da se setis koliko samo ameri imaju zataskavanja,pa ces mozda i uspeti da dodjes do zakljucka da oni oko svega lazu...a ako si se mozda naljutio i zbog "leclerca",onda cu ti samo reci da ono sto francuzi nikad nisu uspeli da naprave kako treba dosad jeste tenk.probaj i ti da se uclanis u biblioteku(ako te prime)...to je ona zgrada sto unutra ima knjige...ali,tebi to ne treba,jel tako?ti imas svoj CNN i svoj stav i zasto bi ti slusao ostatak sveta(sem amera)...ne treba tebi to.pa samo tako nastavi u zivotu,pa ces i daleko dogurati. Smile
a,kad ti zavrsis fakultet,ili ako si vec zavrsio,i to masinski,onda mi se javi...tada mozemo da pricamo o tenkovima...dotle,idi trazi jos neku dlaku u jajetu,jos neku gresku na forumu,jos neku americku laz ili jos neki citat kako bi popovao i srao drugima...  Smile  Smile
« Poslednja izmena: 26. Jun 2007, 18:23:31 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Samsung sgh-550i
Idiote, ja sam vec zavrsio fakultet!! Ti ces da me naucis sta je biblioteka, jel?
I nisam glasao za Abrams, tek da znas.
A ti za svoje pubertetsko lecenje kompleksa nadji neki drugi deo foruma i ne smaraj vise!!
IP sačuvana
social share
Sivi soko, sivi soko, sivi soko, ću-ću-ću. Sivi soko, soko sivi, sivi soko, šubi-dubi-du!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
Wriiighhtt......  Smile  Smile  Smile  Smile
milo mi je...svaka zast za tebe...  Smile
ne znam samo.ako nisi glasao za abrams,sto se javljas...
eto,vratio si mi...jesi sad srecan? jel se osecas ispunjen?ako da,drago mi je...
a sad bismo mogli da se vratimo na temu...ako TI nemas nista protiv,naravno...  Smile
ne zelim da te uzrujavam...ti si najpametniji covek na svetu,a svi tinejdzeri su isti,i svi na svetu su idioti sem tebe,jel tako?  Smile
i nemoj da mi kenjas vise o menjanju foruma i te budalastine,vec nekad nauci da zadrzis nesto za sebe...i ja svaki dan trpim debile,pa sta?ionako se sve vraca.ne mogu na jednu jebenu temu da odem i kazem"zdravo" da se ne pojavi neka agresivna budalal koja ce odmah da pobije moje misljenje i da mi popuje o neznaju i etici...ne d'o Bog da se nekad s necim slozis/te...
« Poslednja izmena: 27. Jun 2007, 02:51:24 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
Citat
  Cudno niko ne glasa za japanski Typ 90 koji je savremeniji i od Leclerca. Cena mu dostize preko 8 000 000 dolara, ali to je pre svega sto je zabranjen izvoz i sto su sve sami Japanci radili.

tenk nikako nemoze biti najbolji ako je toliko skup. Onom sranju abramsu treba 36 lit. goriva samo da se ukljuci!! Koja drzava moze napraviti dovoljno takvih skupih tenkova da bi dobila rat? nijedna

Rat se nevodi sa jednim tenkom, vec sa nekoliko hiljada njih
Najbolji tenk kao prvo treba da je ekonomičan, da ima jak top, pouzdan oklop i da je što manjih dimenzija.
Rusi su genijalci za tenkove, to su dokazali u 2. svjetskom ratu, sa T-72, T-80 i nema govora da T-90 nije najbolji tenk na svijetu.

Citat
Ja sam za dvojku,po meni definitivno najbolje dokazan tenk.
protiv koga se on dokazao? Jel protiv iračkih civila?

Svaka cast!!  Smile  Smile  Smile  Smile
realno,Rusi su:uvek bili gospodari tenkova,uvek jesu i uvek ce biti...  Smile
naprosto sam morao da ovo spomenem i podsetim... 
mmmiodragm222,svaka cast!!  Smile  Smile  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
       Odmah da kazem da se slazemo po pitanju kvaliteta ruskog topa. Kineticko zrno ima skoro smesnu penetraciju. Mada su Rusi nekada bili vodeci u "izmisljanju" novog tipa metka. Koliko sam ja citao podatke, oni retki Abramsi koji su izbaceni iz stroja od strane irackog T72 jesu upravo navodecom raketom. Sto se tice helikoptera, on je ocigledno u velikoj prednosti pre svega po pitanju elektronike. Tenkovi su prilicno ograniceni po tom pitanju i mislim da ce morati da sacekaju neka bolja vremena iako imaju naoruzanje.

Sto se tice T90, ocigledno da nema pouzdanih podataka. Nasi "strucnjaci" toliko favorizuju tenk da je to neverovatno. U nasim knjigama on se stavlja rame uz rame sa Leclercom tvrdeci da ima cak najbolji oklop na svetu!
pogledao sam sve postove dosad...ali,!Achtung,T90 stvarno ima najbolji okop na svetu!Ima noviju vrstu aktivno-reaktivnog okopa(pretpostavljem da znas sta je to)i pritom ima zastitini sistem "Shtura"!objasnicu ti to kao neki brzi sistem detekcije,koji ima software,naravno,i moze lako da se izbori sa mortarom,helikopterskim anti-tenk raketama,ili slicnim stvarima!  Smile
Ti kazes da nasi mnogo hvale T90...ali i jeste za hvaljenje!  Smile ne kazem da su Nemci i Francuzi propagandisticki lazovi kao ameri,ali znas kako ide(bas neko skoro spomenu to negde na nekom od foruma...) :"svaki ciga svog konja hvali"... nasi jedini daju realnu ocenu T90ici...

a ono sto su ameri srali da su odvaljivali T72,to moze slobodno"macku o rep"...
gde god da pogledas,videces da kod T72 uvek stoji komentar"najuniverzalniji tenk na svetu...,kao i dosta toga za T80.T72 je najveca legenda od tenka...
da ne pricam samo ko ga sve koristi,da je prvi uveo anti-radioaktivni oklop,aktivno reaktivni oklop,top od 120mm i da je ujedno i najrasprostranjeniji tenk na svetu ... otidite na Wikipedia,i ukucajte sva ova imena...odusevicete se...usput ima i mapa i spisak korisnika...paa,za T72 cu samo reci ovako: sve istocno od linije nekadasnjeg Berlinskog Zida,skroz dole do j.pola,i sve do Aljaske i Australije,zajedno sa Juznom Amerikom JE BILO ili JE krcato T72kama...pa vi vidite...cak su ih i Kanadjani koristili... Legenda,zaista...  Smile  Smile  Smile  Smile

a sto se tice onoga za 1400mm-u pravu si,ali kada izadje i zvanicno T95,kao sto rekoh,imace 155mm i mnogo,mnogo,jaci oklop.a sto se tice onog teksta na engleskom,sto je postavio neko,gde ste svi rekli da je sranj,moram da nadjem tog lika koji je pisao to i da mu cestitam...mislim,Koreja ima T90??? Smile a,jos je mislim i "tesko odrediti da li na 4.mesto dolazi T90"  Smile  Smile  Smile  Smile eto,vidis,to su ameri...
mmmiodrag222,uvek si u pravu!!!  Smile  Smile samo tako nastavi...
« Poslednja izmena: 27. Jun 2007, 04:03:40 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 339
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia E90
A bre ljudi ala nasedate na propagandu !!!   
1. NIKADA nemojte praviti greshku pa uporedjivati ruski tenk "za domace snage" i ono koje se izvozi (chak su i oznake drugachije). "Izvozni tenk" se jako chesto pravi od loshijih legura i od ispod-standardnih komponenti. U ovo mi se licho uverio deda kao vojni atashe u Rusiji. T-55/60 koji je njima pokazivani na poligonu u SSSR je imao mnogo vizuelne a malo funkcionalne slichnosti sa onim shto je (opet lichno) vidjao u drugim zemljama varshavskog ugovora. Posle intervencija u Madjarskoj i Cheshkoj kada je SSSR josh manje verovao svojim "warshavskim saveznicima" razlike u dizajnu su postale vec bezobrazno velike. "EKLATANTAN primer za to je sistem automatskog punjenja i zashtite borbenog kompleta na T-72 koji na SVIM izvoznim varijantama "drzi" granatu i barutno punjenje "na izvolte" u kupoli pre zabravljivanja. "Misteriozno" ceo sistem kod "ruskog" tenka se nalazi iza dodatnih 3 cm chelika, i ima kucishte za borbeni komplet od TOTALNO druge legure !!! O totalnom KRSHU od motora koji se montira u izvozne varijante da i ne govorimo. Nazalost svi "struchni" i struchni podatci o tenkovima iz nekadashnjeg varshavskog ugovora (a sada Ruske Federacije) su rezultat bash analize izvoze varijante (npr. izraelci zarobe T-55 pa ga daju amerima na analizu isl.). Taj metod analize je koshtao vishe stotina avganistanaca glave. Naime (po instrukcijama americhkih i pakistanskih "savetnika") mudzahedini su gadjali "meke tachke" ruskih tenkova i sa (veoma kratkotrajnim  Smile ) shvatali da "tu neshto ne radi" poshto su se susreli sa "pravim" T-72 a ne izvoznom shklopocijom. Josh gori primer je Prvi zalivski rat (na koji se ameri konstantno pozivaju kada pokushavaju da denuciraju T-72) i o "O, tako masovnom unishtavanju tenkova Republikanske garde". Pobogu radilo se o tenkovima koji nisu imali niti uredjaje za nocno osmatranje, niti su bili u voznom stanju (isechene linije snabdevanja uzrokovale su manjak goriva, izgladnelost posada kao i odredjene situacije o kojima cu vishe kasnije reci). Takve bi ih i Sherman unishtavao.  Smile Smile Smile
2. Moderna protiv-tenkovska sredstva su svakim danom sve mocnije samim time oklopna zashtita (kao takva) je kod svakog tenka "slaba". Samim time svaki oblik cepidlachenja oblika: "taj i taj top, sa tom i tom municijom probija toliko i toliko takvog i takvog chelika" je po meni zaista besmislena. Prvi koji su iz toga izvukli pametan zakljuchak su bili izraelci koji su (zaista pametno) izmedju posade i cheonog oklopa stavili ni manje ni vishe nego ceo motor :-). Otud i ime merkava (hebrejski za kochije, napred "konji"- nazad ljudi). Ovim reshenjem je anulirano preko 50% razloga za gubitak posade tenka. Samim time ruski tenkovi nemaju "loshu" oklopnu zashtitu zbog "ne znam kako loshe" metalurgije (ako je tako kako onda niko na zapadu nije razvio materijale za komore raketnih motora koji bi radili po principu "zatvorenog ciklusa" ?) nego iz krajnje prozaichnog razloga. ZASHTO se truditi da oklopom vrshish odbranu od PT sredstava (i time vodish unapred izgubljenu bitku) ako mozesh sistemima poput Arena, Shtor i Obor da dejstvujesh na protivnichke sisteme za kontrolu vatre i operatore istih i da istovremeno zadrzish kako manervabilnost tako, I jednostavnost proizvodnje, I cenu koshtanja po komadu, I (kao posledicu svega prethodnog) izvezesh "na crtu" 4-8 tenkova na 1 protivnichki ?
3. Oslanjanje na "samo i jedino jak oklop" je izraelce proshle godine u Libanu skupo koshtalo. U jednom danu (kada im je iz borbe izbacheno vishe tenkova nego u celim 80-tim) je rasprshen mit (od kog vidim da neki na ovom forumu i dalje pate) da je Merkava "najbolji tenk za urbanu borbu". Ono malo "Kornet"-a i RPG-9-ki koje je Hezbolah "ispod zita" dobio od Sirije su vishe nego uspeshno zaustavljali i unishtavali chak i poslednje verzije Merkave !!! Kako je (prvenstveno mentalno-moralna, a tek onda operativno-strateshka) izraelska pretpostavka bila "u najgorem sluchaju mogu da vam skinu gusenicu RPG-om ako vam se suvishe priblize" izraelski plan za zauzimanja juznog Libana se jako brzo raspao. Slichna situacija je nastala i u Drugom Zalivskom ratu kada su amerikanci izgleda zaboravili da ako sistem ima dve bojeve glave (kako bi anulirao efekat aktivno-reaktivnog oklopa) a ti takav oklop NEMASH Smile javlja se efekat kao da su istu tachku na oklopu pogodila dva projektila a ne jedan, a da ne poverujesh (oh, chudnih li zakona fizike) to retko koji oklop moze da izdrzi.  Smile Smile
3. Jako je pogreshno kako glorifikovati tako i pljuvati po "budzevinama" kao shto su t84, T72M, T-80. Radi se o tenkovima razvijanim (ako se to uopshte razvojem nazvati moze) u uslovima ekstremne bede i manjka kako finansiranja tako i bilo kakve suvisle direkcije ili vizije shta ce od tih projekata biti (POBOGU mi prichamo o SSSR-u pred raspad i "oligarhsko-gansterskim" 90-tim u Rusiji). Pretpostavljam da ne moram "da crtam" da su neke od tih koncepcija bile vishe "slaganje lego kockica" (kupola "od ovoga", telo "od onoga", sistem navodjenja vatre "deknut" od "onog chuda sa zapada", malo eksperimentalnog sistema zashtite od PT projektila (chisto da vidimo kako radi) nego nekakva originalno reshenje ili plod ne-znam-kakve genijalnosti i sistematskog razvoja. Ochiglednio da se tu vishe radilo o pokushajima da se sa malo para pokusha drzati korak sa zapadnim razvojem putem modernizacija, "krpljenja" i "korekcija" vec utvrdjenih mana i defekata nego da se vrshi nekakav suvisao razvoj u smislu izmishljanja zaista novih stvari. Mada, treba skinuti kapu ljudima koji su imali motiva da ISHTA razvijaju u takvim uslovima. Krajnji ishod tog razvoja je definitivno T-90, medjutim koliko on god bio dobar, i dalje pati od slabe direkcije u razvoju.
4. Po meni tek T-95 Crni Orao se moze nazvati "razvojnim projektom Ruske tenkovske industrije" i suvislom koncepcijom. Ali o njemu, njegovim pravim performansama i daljim tokovima razvoja i dalje se mogu naci samo i jedino spekulacije, provizorna pljuvanja, glorifikovanja i nagadjanja. Pobogu do pre mesec dana se na par siteova kojekakavih "znalaca" i dalje vrtela (videcu da iskopam link) "morska pricha" da "orao" nema barutno punjenje za borbeni komplet nego se opaljenje projektila vrshi putem "dvokomponentnog eksplozivnog aerosola"   Smile Smile Smile Shta sad reci ? Ako su i dalje toliko imbecilne spekulacije "u igri" o pravim performansama ovog tenka treba da sacekamo josh neko vreme.
5. Jako je nezahvalno (kao shto ce svako racionalan priznati) uporedjivati tenkove razlichitih armija. Koncepcija i doktrina svake armije diktira razvoj tenkova jednako kao i ostalih sistema ratne tehnike. Tako je oduvek bilo i tako ce oduvek biti. Osnovna specifikacija T-34 je bila (ni manje ni vishe nego) "svaki seljak koji ume da vozi kombajn i traktor mora da bude u stanju da samo sedne za kontrole i oma' ga vozi" kao i da "nishanska sprava bude jednaka onoj na PT topu" (kako bi se obuka vrshila na njima, a tenkovi mogli da "idu pravo na front" umesto da se bacaju na obuku)  Mali brojni sastav izraelske armije je direktno uticao da OSNOVNI zahtev pri projektovanju Merkave bude zashtita posade (SVE je tome pri dizajniranju bilo podredjeno). Abrams M1A2 je direkto "chedo" americhke imperijalne politike i nachina razmishljanja (koga briga koliko troshi, logistiku snabdevanja uvek mozemo da omogucimo poshto "gde mi prodjemo tu trava ne raste"). 
6. Praksa, upotrebna vrednost, obuka i samosvest posada su mnogo bitniji parametri nego teoretske performanse. Primera ima mnogo:
  - najveci broj gubitaka (prvenstveno posada) amerikanci su imali bash zbog nadmenog stava "nash chomski oklop nishta ne probija". Jeste ne probija, ali (debilu ni jedan) zar ti nije palo na pamet da to NE vazi za gusenice, periskopske uredjaje za osmatranje kao i da ti je isti MNOGO tanji da delovima koji su namenjeni za hladjenje motora.
 - postoji "meka tachka" na M1 koja je otkrivena u I Zalivskom ratu. Pogodak u centar kvadrata koji chine gusenica i ose dva srednja "lenjivca" bez obzira shto je kroz "anti-kumulativnu plochu" ostavlja dovoljno energije (chak i ako je u pitanju neki od starijih modela RPG-a) da kroz sistem hladjenja dovede do eksplozije goriva !!! Sad razmislite, kolika je potrebno biti nadmena budala pa se primaci na daljinu (ili dopustiti da se neprijatelj primakne) na kojoj se neprijatelju pruza prilika da pogodi u tako mali i "zavucheni" cilj ? Preko 10 tenkova je tako onesposobljeno, 2 su dozivela eksploziju u kojoj je kupola letela preko 10 metara !!!
 - josh ubedljiviji primer su posade "o tako mocne" Republikanske garde Iraka koji nisu pruzili adekvatan otpor u oba zalivska rata iz izrazito prozaichnog razloga. Usled chestih i intenzivnih dejstava avijacije posade T-72 su preko 90% vremena bistvovale u obliznjim rovovima ili zaklonima chime im je trebalo i do minut-dva da svoje tenkove dovedu u borbenu gotovost, a (savrsheno logichno) nije da je i jedna posada Abramsa bila spremna da im "da" i pola od tog vremena za "pripremu".
 - vec navedeni izraelski primer, da se bezglavo jurisha na polozaje protivnika poshto "nash oklop to moze da podnese".
7. Koncept lansiranja rakete iz cevi topa je neshto sa chime su rusi eksperimentisali i na chemu su radili iz tri krajnje racionalna razloga.
 - veca cena prodaje tenkova. Naime umesto da isporuchuju samo topovsku municiju mogucnost lansiranja raketa iz cevi omogucavala im je da "tapnu" i par PT projektila u okviru borbenog kompleta (sitan detalj: koshtaju i do 4 puta vishe) i time ispod zita "suptilno" podignu cenu tenka kada ga izvoze.
 - josh od Tuhachevskog i njegovog koncepta "rastrojavanja neprijatelja u celoj dubini borbenog rasporeda" rusi pate (da se razumemo ovo kazem u najboljem smislu) od forsiranja da se neprijatelj napadne na shto vecoj daljini i nachne/rastroji/onesposobi/obogalji pre pravog borbenog kontakta.
 - a posledica prethodnog, je razmishljanje par decenija unapred. Josh pri projektovanju T-72 zapocheli su projekti za razvoj PT raketa koji ce se samostalno navoditi na cilj (na zapadu je to Javelin, rusi su razvili Hrizantemu). Ideja je bila da se na osnovu nekog spoljnog izvora informacija (satelit, avio izvidjanje isl.) utvrdi lokacija neprijateljskih tenkova i na njih lansiraju projektili u takozvanoj "mrtvoj zoni" koja se nalazi na daljinama ispod 6km (preblizu za artiljeriju) a preko 2km (predaleko za dejstvo topom) i time razbije neprijateljski poredak neposredno pre inicijalnog stupanja u borbeni kontakt.
P.S. Za kraj konkretna mishljenja - za konkretne tenkove.
Leclerc: Proizvod drzave koja o tenkovskom ratovanju zna i vichna mu je isto onoliko koliko herojskom otporu. I to se vidi. Ceo projekat je vishe bio baziran na chinjenici "nemci razvijaju tenk - hajdemo i mi". Nigde najbolji, nigde najgori, vechita sredina.
Challenger  2 pogledati pod Leclerc ali oduzeti josh par poena poshto ovde u "igru ulazi" i britanski imperijalni kompleks "shta ovi skorojevici uopshte znaju o ratovanju i ratnoj tehnici". Shta uopshte reci kada se u Bosni vodilo kao "normalno" da 10-20% sastava grupe koja je "negde" krenula ostaje "kraj puta" usled shirokog spektra kvarova.
Typ 90 Japanski pokushaj da se okanu kupovine americhke tehnike. Lepo, divno i simpatichno, ALI da li ce iko ikada taj tenk videti na bojnom polju i time korigovati njegove potencijalne mane ? Iskreno ne verujem.
T90 "Lego tenk". Kupola jednog uspeshnog reshenja, top drugog, karoserija treceg. Sistem kontrole vatre pozajmljen od chetvrtog i sve to upakovano da izgleda zajebano. Posledica je da se dobija uspeshno reshenje koje se jednostavno moze proizvoditi u OGROMNIM serijama i time "preplaviti" bojno polje. MEDJUTIM kako je sve to "shtap i kanap" veliko je pitanje kako sve to funkcionishe u praksi !!! A i vec rekoh: tek od T-95 mi mozemo reci da se Rusi vracaju u "tenkovsku trku u naoruzanju", sve pre toga je "muljanje i budzenje". To shto "zajebano izgleda" i "lepo radi" na stranu - i dalje je budzenje !!!
Merkava Mk 4 "Chedo Izraela" dok je trebalo polu-pismene i loshe obuchene arape "izuvati" iz "izvoznih" ruskih tenkova, fleshetnom municijom rasturati demonstracije, gaziti preko lesheva, buldozerisati kuce bombasha samoubica, braniti se od zastarelih verzija PT raketa i granata SVE je bilo OK. Medjutim kada se pojavom modernijih sistema trebalo preorjentisati i na aktivnu odbranu (a ne samo na "imamo debo oklop i dobar sistem gashenja pozara") : TEATRALNI neuspeh. Plus (a to je barem po meni za ovakvo poredjenje najbitnija) chinjenica da je Merkava APSOLUTNO neupotrebljiva BILO gde osim na bliskom istoku (svaki put koji nije "fundiran za pustinju" to chudovishte bukvalno "ore i zvace").
Abrams M1A2 najizvikaniji tenk ikada. Svoju reputaciju je zaradio unishtavajuci prazne tenkove u prvom zalivskom ratu (posade su se ili predale ili "nisu bile u njima" iz razloga koje vec navedoh). Ozbiljan problem sa potroshnjom goriva koji uslovljava da chak i ako ih komanadant "ima na lageru" u dovoljnom broju operacija sa grupom vecom od 50 komada istovremeno se jedino moze nazvati "logistichkom nocnom morom" (35 litara da pokrenesh motor, ALO BRE 35 LITARA !!!) Pored toga motor generishe TOLIKU termichku siluetu da em projektili tipa Javelin, Hrizantema isl. koji bi se na njega navodili ne bi imali NIKAKAV problem da ga nadju i pogode, em taj uzareni grotl koji se nalazi sa zadnje strane tenka u potpunosti omogucava da Abrams prati i efikasno podrzava "najveci saveznik tenkova" PESHADIJA (specijalno u urbanim sredinama) !!!
Po meni, najbolje za kraj. Leopard 2A6 Strashno homogena i zaokruzen celina. Apsolutno uspeshno pomirena GOMILA hi-tech opreme koji je ugradjen u tenk sa lakocom odrzavanja iste (rusi su ugradili MNOGO goru opremu kako bi se lakshe odrzavala, Ameri bi sigurno ugradili MNOGO bolju ali bi se svaki shraf morao opravljati od strane 5 inzinjera- nasuprot oba ekstrema nemci sve to adekvatno "usrednili"). Sa druge strane kvalitetan kompromis oklopne zashtite i pokretljivosti. Modularan dizajn omogucava da se chak i ozbiljni kvarovi ili otkazi (bilo "spontani" ili oni koji su rezultat borbenih dejstava) mogu reshiti u gotovo poljskim uslovima. Kad god ga analiziram stalno mi se mota misao da su nemci uzeli T-72 iz istochne nemachke, par komada Abramsa iz SAD-a i odluchili da usredne parametre jednog i drugog i na osnovu srednjeg reshenja naprave svoj tenk. Po meni su u tome i uspeli.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
  Smile ne slazem se se uopste,jer T90 i jeste zajeban i jak... 
ali,dobro,sta da se radi...  Smile

ali,ovo naavno ne znaci da nisi u pravu za 4.stavku i jos neke stvari.ali,za ostalo...pa,dobro,to je tvoje misljenje...jebi ga,tako je kako je...  Smile  Smile
« Poslednja izmena: 27. Jun 2007, 12:04:53 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
Bas danas sam bio na Sajmu Oruzja...ako neko oce neku fotografiju,neka kaze...imam T72,T55,Munju,Orkan...
inace,slikao sam se i razgovarao sa konstruktorima "munje",i vojnim majorima,koji znaju takodje sve i o ostalim tenkovima,i svi kazu da naravno da je T90 za sada najbolji upotebni tenk koji postoji...
ko mi ne veruje,mogu da mu posaljem potpisan prospekt ili sliku sa inzenjerima...
ali,moja poenta je da svako koga pitas i ko se razume da ce ti reci da je T90 najbolji.ne padajte na americke prljavstine.ne kazem ne da su ostali tenkovi za bacanje,ali znajte-T90 je najbolji!!!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
Izvinjavam se sto imam tri posta odvojeno,ali takve su bile okolnosti...

..."T-72) i o "O, tako masovnom unishtavanju tenkova Republikanske garde". Pobogu radilo se o tenkovima koji nisu imali niti uredjaje za nocno osmatranje, niti su bili u voznom stanju (isechene linije snabdevanja uzrokovale su manjak goriva, izgladnelost posada kao i odredjene situacije o kojima cu vishe kasnije reci). Takve bi ih i Sherman unishtavao.  Smile Smile Smile..."
gslavic,za dosta stvari si u pravu i za dosta(ja mislim da)nisi...no,nije to poenta ovde.Ameri lazu ko i uvek,i jeste da su izvozni tipovi slabiji,ali uopste nije lepo da na bilo koji nacin vredjas  Smile T72.i te slabije verzije su isto bile i jesu legende od tenkova...prvi u svetu su imali sve moguce vrste oklopa-ukljucujuci i anti-radioaktivni... Smile ovo ti sada zaista ne saljem kao ljutnju ili uvredu ili zamerku ili slicno,vec vise kao podsetnik ili savet da nije lepo da tako pricas.to je stvarno sjajan tenk,cija osnovna sasija moze da se koristi jos 30godina...samo se menjaju detalji...licno sam ga video vise puta u razlicitim modifikacijam i mogu slobodno da kazem da,verovali ili ne,nabudzena i modernizovaana verzija T72(koji je zavrsen i pusten1974.)moze da se tkmici rame uz rame sa Abramsom koji napravljen 1988.... znam da cu sad od nekih dobiti rafal prigovora,ali ja znam da sam pricao sa gomilom ljudi,da i njega svi hvale,i da sam totalno izucio ekstreme i mogucnosti tog tenka... Smile posle T-34,koji je izmenio istoriju drugog svetskog rata,a i sire,(ameri nisu nista uradili tada,sem sto su ispali mudonje sa nuklaerkama,koje su TAKODJe oteli pre Rusa),T72 je meni najomiljeniji i najlegendarniji tenk ikada...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 279
Zastava Buchs, Svajcarska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
SonyEricsson W810i
Zar nije vec T-55 imao zastitu od radijacije?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 11. Sep 2025, 13:41:43
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.064 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.