Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 06. Avg 2025, 02:09:07
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Nađeni oplenački četnici  (Pročitano 3681 puta)
27. Jun 2006, 16:04:55
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Posle 60 godina
Na Oplencu, u jami nadomak starog majdana, otkrivena grobnica sa četrdesetak tela četnika koje su SS divizije streljale 1942. godine

TOPOLA - Na Oplencu, kraj starog majdana, otkrivena je masovna grobnica pripadnika pokreta otpora streljanih decembra 1942. godine. Decenijsko traganje Miladina Gavrilovića, direktora Zadužbine "Kralj Petar Prvi", urodilo je plodom: istražni sudija Specijalnog suda za ratne zločine naložio je ekshumaciju i identifikaciju tela. Jama dugačka dvadesetak metara, a široka dva, pod starim hrastom na kome je urezan krst, skrivala je najmanje trideset tela streljanih žrtava fašista.

- I tokom samog Drugog svetskog rata, i kasnije, postojala su saznanja da su u majdanu na Oplencu streljani mladi četnici iz sela pod Rudnikom, ali ideološki interes vlasti nije bio da se to zna - kaže Miladin Gavrilović.

Priča počinje sa stranica dnevnika Albina Čopa, Slovenca koji je u vreme Drugog svetskog rata radio na zadužbinskom imanju. Na dve hiljade stranica zabeleženo je gotovo sve što se u to vreme događalo u srcu Šumadije.

- Do 13. novembra 1942. godine ovde je boravila 741. nemačka divizija sa komandantom koji se zvao general Fon Ler. Odavde je, prema našim saznanjima, otišao na Kozaru i tamo napravio silne jade. Njega je zamenio zloglasni SS bataljon "Princ Eugen", koji je brojao hiljadu ljudi, sa komandantom kapetanom Dičeom. Zadatak im je bio kaznena ekspedicija i vršenje odmazde - priča Gavrilović.

Novembra 19, 20. i 21. u okolini Milanovca i Stragara napravili su raciju i prema saznanjima do kojih su došli ljudi iz Zadužbine - pohapsili pripadnike četničkog pokreta.
- Dva dana kasnije doveli su i osam sveštenika i kaluđera, koje su kao i mlade četnike zatvorili u podrum kraljeve vile na Oplencu. Šestog decembra počeli su da streljaju. Postrojili su ih u majdan, pobili, a onda pokrili balegom iz zadužbinskih staja.

- Mesec dana kasnije, Nemce su zamenili Bugari. U to vreme, iako je bio januar, leševi su u đubrivu počeli da trule, a psi su raznosili delove tela po varoši. Bugari su naredili predsedniku opštine Milošu Jokiću da se leševi iskopaju i ponovo sahrane u zemlju, saznao je direktor Zadužbine.

Bugari su tela streljanih pokopali samo koji metar dalje od majdana.
- Za grobnicom smo tragali godinama. To mesto je bilo zaraslo u šipražje i jednog dana, dok smo ponovo obilazili šumu, ugledao sam krst urezan na drvetu. Rekao sam mojoj saradnici: Ovde je grobnica! I bio sam u pravu.

Gavrilović kaže da se unutra nalazi između trideset i četrdeset leševa i da taj broj može biti samo veći, nikako manji. Tela su, priča, na dubini od nepun metar. A pretpostavke ko su ti ljudi već imamo, sa nekim porodicama već smo stupili u kontakt.

Strašno je, nastavlja, što je to zataškavano godinama samo zbog ideologije. Za vlast je bilo porazno da priznaju da su fašisti streljali i četnike, koji su se takođe časno borili za svoj narod. Očevici tog događaja tajno su posle rata obeležili hrast krstom, da žrtve ne budu potpuno zaboravljene.

U Zadužbini kažu, da će posle opela i kompletne istrage, u dogovoru sa porodicama postradalih, svejedno da li će kosti biti sahranjene zajedno ili će ih rodbina preuzeti, mesto stratišta biti dostojno obeleženo.
- Bar toliko možemo da učinimo da se odužimo ljudima koji su svoj život dali za narod Srbije, a njihov grob skrivan od javnosti kao najveća tajna punih šest decenija - kaže Miladin Gavrilović.

Oplenac čuva mnoge tajne

U Zadužbini kažu da Oplenac čuva mnoge tajne okupatorskih zločina, koje još čekaju da budu otkrivene. Priča se da je i pokop nedužnih četnika izvesni Svetozar Marković zabeležio svojim fotoaparatom, ali da su mu te slike oduzete, a on poslat na robiju

Izvor: Kurir / O. JEREMIĆ
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T28
Neka ima je laka crna zemlja, ali to nije jedinstven slucaj , gdje Srbi traze svoje najmilije iz Drugog Svjetskog Rata! Ne treba zaboraviti i one cetnike i njihove porodice iz Crne Gore, koji su isli preko bosne u svijet, pa su ih ustase pobile u Lijevce Polju pokraj Banjaluke!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 2395
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
a kud su točno išle u svijet?
IP sačuvana
social share
...snaga udarca mi varira...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 231
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Уморни вријеме је да одмориш! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 2395
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
da nisu možda u hrvatsku?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 231
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Па кажи нам ти ако већ знаш а ако не знаш онда се немој ни спрдати или културно питај а не овако провокативно,ок!?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 2395
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
gle tema su oplenački četnici a ne neki koji su pošli u svijet pa ih poubijali ustaše kod banja luke
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 231
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Јесте тема Опленачки четници,али игорххх је само навео један примјер да је још таквих случајева било на другим мјестима а не само на Опленцу!Није се скренуло са теме само зато што су споменути и други!Жртва су и једни и други и сви они којима се то десило,а по мом мишљењу свакој жртви треба одати дужно поштовање,без обзира на нацију,али само ако је жртва!
А ови на Опленцу јесу жртве исто као и они на Лијевче пољу,као они у Јасеновцу,као они у Старој Градишци,као они у Јадовну,итд.
Надам се да дијелиш моје мишљење бар у погледу жртава!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.6
mob
Ericsson T28
vidim ja da se umorni uvijek streca, kad ja upotrebim rijec ustasa!
Sto ne znam, ali mene stvarno nije briga o ustasama! Nego o onome sto sam procitao!
A oni su posli da se prebaju saveznicima, pa da se pokusju docepati zapada, jer je njihova borba za kreljevinu bila propala! Draza je bio za to da se ti Crnogorci vrate u Srbiju i da dignu novi ustanaka, ali Djurisic nije bio za to! Rijec je o broju 13 000 cetnika plus njihove porodice!
A ovo sam istaknuo za to sto kada se prica o zrtvama Drugog svjetskog Rata, prica se samo ratnim stradanjima partizana!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 2395
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
ja se štrecam kad spomeneš četnike kao žrtve a puno više je bilo žrtava od četnika. i mene smeta stalno forsiranje partizana kao žrtava a znamo i da je puno ljudi stradalo od partizana, zapravo puno više je žrtava komunističkih režima nego ostalih, npr. križni put, raznorazne jazovke i goli otoci
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 06. Avg 2025, 02:09:07
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 8.358 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.