Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Na šta nikada ne biste trebali da prisiljavate svoje dete  (Pročitano 3960 puta)
Prijatelj foruma
Legenda foruma

pĆelica

Zodijak
Pol Žena
Poruke 49554
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.52
mob
Nokia 
evo da odgovorim na temu (samo prije nego počnem-Marko,nekako mi se više činilo u trenutku da je za ovdje,nešto mi psihologija nije ni pala na pamet ,ne znam  Smile)

uglavnom,

Postoji toliko stvari koje roditelji rade,koje su za dobro djeteta',a mogu da se svedu pod prisiljavanje.

Zavisno od podneblja,neke stvari i prioriteti će biti drugačiji,ali.. princip je isti. suština je ista.

Napraviš dijete/ostaneš trudna. sve više ide onaj scenario-desilo nam se,nego-planirali smo.
Mislim da je teže tima kojima se desilo jer se desilo kad prosto nisu bili najspremniji,da tako kažem. i onda su smatrali da je grijeh da žena/cura abortira,pa su zadržali bebu. onda sve nekako ide na brzinu,sa dodatnim pritiskom,jednom vrstom kajanja i osudjivanja sebe,misli se više na ono što se gubi nego što se dobija.

Kod planiranih beba,sve je sredjenije,kao što samo ime kaže-postoji plan . Plan može biti kratko/srednje/dugoročan.  oni odma' idu na ove poslednje i gledaju-aha,imaćemo bebu ,ajmo sad da napravimo plan i program,kako bismo izbjegli veće greške.  i prave plan ishrane,  zamišljaju  koju školu će pohadjati,kojim hobijem će se baviti.. jer misle da je to najbolje,najljepše. a neki prosto to realizuju jer misle više na sebe nego na dijete.

e sad,zajedničko  jednima i drugima je to što,ako izolujemo one loše  roditelje,obje strane žele zdravo dijete,nasmijano dijete,dijete na koje će biti ponosni,koje će im uljepšati život i  za koje će biti spremni da učine sve,odričući se jednog dijela sebe.

Prvo da vidimo pol. aha,dječak je-bićemo tolerantniji. djevojčica je-žensko je to,za njeno dobro moramo malo da uozbiljimo stvar.

Zašto je djetinjstvo bitno? zato što se tad postavlja baza za to kakvi ćemo biti kao ljudi.
mijenja se toliko toga,ali neke osobine se tad ukorijene i samo  doživljavaju procvat kroz vrijeme.

Posle se čudimo što je ONA preozbiljna,izbirljiva,ovakva,onakva...NJU od malena uče ili da bude dobra domaćica ili samostalna žena,koja neće zavisiti ni od koga,jer-vidi kako se meni desilo ,nećeš valjda i ti tako  Smile

ON ili ima urodjen osjećaj za organizaciju,staranje o drugima ili je onako-vječiti dječak. jer su ga tako učili-ili da se zabavlja,jer mu se sve tolerisalo kroz život,pa može i ovo,ili da bude dobar otac,dobar muž.
zavisi od vaspitanja,od prioriteta.

nego,da se malo približim temi,jer je ovo neka druga dimenzija,ipak.

Ono u čemu roditelji griješe je uporedjivanje sa drugim roditeljima i sa drugom djecom. onda ide nabijanje kompleksa i hejt koji dijete baca na neko drugo dijete jer ne može da bude kao ono.
Ni cvijeće se ne gaji striktno po knjizi ili iskustvu drugih,a ne dijete. svijet za sebe !

Postoje neki primjeri u mom okruženju kojima sam šokirana.
tu su žene ili muškarci koji pričaju kako su srećni,kako je sve sjajno. Ali postoji nešto što ih prosto tjera da paradiraju 'srećom'- nezadovoljstvo i kompleks,neostvarene želje,ambicije,koje pokušavaju da zakamufliraju nekim manjim radostima.
a stvar je u tome kako nikad neće biti zadovoljni,takva su sorta.
Odredjuju djeci do kasne dobi šta će da obuku,sa kim da se druže,čime da se bave...guraju ih u nešto što su i sami htjeli,a nisu uspjeli,ali su bili uspješni,pa žele nastavak. njihova djeca su potištena i žele da pobjegnu ,a često na kraju postanu isti kao nezadovoljni roditelj.

Ključna riječ je-sebičluk! želiš da paradiraš sa tim djetetom koje si modlicom oblikovao/la po želji. neka ti zavide,jer je baš tvoje dijete,iako nisi ti,uspjelo u nečemu.
e za*ebi to. Dobar roditelj se prosto karakteriše kao neko ko se svjesno i dobrovoljno odriče nekih stvari,ne žali jer zna da dobija mnogo više,stvara novi život  i svjestan je da se ta nova jedinka mora što prije osamostaliti i biti drugačija. daje joj slobodu,ne guši je posesivnošću.
što je pritisak veći,pucanje po šavovima je bliže,a i veća je žalja za kontriranjem,a tad tek sve može da podje po djavolu.

imamo ono-put do pakla popločan je dobrim namjerama. baš to imamo i ovdje,dobre želje,strepnja da se nešto ne ponovi,neizmjerna ljubav..sve ovo,ako se loše dozira,bude pogrešno.
najčešće zato što se brine previše,pa se dijete optereti i sjutra se plaši da pokuša,da se ono što je slušalo cijeli život,ne bi desilo.
strah je suda neprijatelj.

kad se roditelj oslobodi straha,makar tog većeg,stvoriće sigurnije,slobodnije i sigurnije dijete. Dijete koje će shvatiti da ono odlučuje,a ne da ga determinišu dogadjaji i iskustva iz prošlosti,pogotovo ako nisu njegova
« Poslednja izmena: 15. Dec 2011, 10:22:38 od Sofija 753 »
IP sačuvana
social share
Najbolje se osjećam među jednostavnim ljudima pred kojima mogu da odbacim svoje oklope, da zaboravim komplekse i opreznost, s kojima mogu da se smijem, da kažem sve što mislim, ne plašeći se da će me pogrešno razumjeti
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
mob
Nokia 
Decu treba TREBA prisiljavai na sve sto nema veze sa njihovim zdravljem.
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Otaku koji jede burek kod Trpkovica

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 23325
Zastava Usa
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.63
mob
Sony 
Jel ja tu osećam obrnutu psihologiju? Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk Skype Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
mob
Nokia 
Ne pa meni je ova najnovija psihologija smesna. Nemojte sputavati dete ako hoce da se vrti u krug. Necu. Kad opali glavu i umre na mestu onda je majka kriva.
Nemojte terati dete da jede kuvanje. Necu. Kad zaglavi u bolnicu jer je ekstremno malokrvan ili ga napadne opaka bolestina zbog slabog imuniteta - majka je kriva.

Ako mu branis da na ulici radi sta hoce, ispadne huligan - i svi se pitaju : Kako te to majke vaspitala?

Pre neki dan idemo mi kod moje drugarice gde smo isli vec 10 piuta i kaze moj sin kako se , naprasno, boji liftovva. Reko: ulazi u lift sunce ti jebem jel siseljacina iz Bosne pa ne smes u lift. Rodjeno dete u centru civilizacije, u Novom Sadu Smile Smile

Jos sam ga naterala jedno 5 puta da idem na 4. sprat i nazad Smile - liftom. Onda je poceo da se smeje Smile Budala mala. Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

ಠ_ರೃ

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 3824
Zastava Ratkovac - Srbija
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.60
Da jede ako ne zeli  Smile
jadno dete, pa valjda zna kad je gladno i koliko mu hrane treba  Smile
to mi je najgore  Smile
majke koje jure decu na ulici sa serpama  Smile

Meni je poznatiji slucaj majki koje broje deci zaloge, da se deca ne bi ugojila. Obe stvari cesce imaju suprotan efekat.
IP sačuvana
social share

┌─┐
┴─┴
ಠ_ರೃ
┌─┐     ┌─┐
┴─┴     ┴─┴
ಠ_ರೃ     ಠ_ರೃ
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Otaku koji jede burek kod Trpkovica

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 23325
Zastava Usa
OS
Windows 7
Browser
Chrome 15.0.874.121
mob
Sony 
Pre neki dan idemo mi kod moje drugarice gde smo isli vec 10 piuta i kaze moj sin kako se , naprasno, boji liftovva. Reko: ulazi u lift sunce ti jebem jel siseljacina iz Bosne pa ne smes u lift. Rodjeno dete u centru civilizacije, u Novom Sadu Smile Smile

Jos sam ga naterala jedno 5 puta da idem na 4. sprat i nazad Smile - liftom. Onda je poceo da se smeje Smile Budala mala. Smile

Pa sada, imaš fobije. To je malo nehumano ako me pitaš.
Eto moja majka je levakinja (po prirodi) i moja baba ju je celo vreme "vaspitala" prutom da piše desnom rukom. Drugo, terala ju je da pije mleko svaki dan, sada se ona gadi mleka i kada treba i kada ne (jogurt pije). Mislim da roditelj treba da usmerava dete, ne da ga forsira. Nekada potpuno ravnodušno ponašanje daje bolji rezultat nego sila.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk Skype Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.60
(samo prije nego počnem-Marko,nekako mi se više činilo u trenutku da je za ovdje,nešto mi psihologija nije ni pala na pamet ,ne znam  Smile)

Pa sta ga znam, teme usko vezane za zene i psihologiju musko-zenskih odnosa kao i kacenje slika polugolih muskaraca(  Smile ) su za ovde, teme vezane za licnost coveka kao i vaspitanje su za tamo. Ovo mi deluje da je za tamo. Cisto kazem. Smile

Ti govoris o drugom. Govoris o razlicitim arsinima za musko i zensko dete koji su potpomognuti uticajima iz spoljnog sveta(sto je i tacno u vecini slucajeva jer se jednostavno drugacije gleda na musko a drugacije na zensko dete) i o apslolutistickom modelu vaspitanja po kome detetu nisu u vecoj meri dozvoljene slobode izbora(ne mislim na to sta ce da jede vec upravo na te sebicne zelje koje si rekla tipa sta ce da upise od skole i sta ce da radi u zivotu) Mnogi i ne shvataju da model nije dobar iz jednog prostog razloga: samo dete ne voli sve to pa ce ili zavrsiti tako sto ce trpeti i zapatiti se na necemu sto ne voli ili puci na polovini i shvatiti da to nije za njega. U svakom slucaju, ni jedno ni drugo nije bas dobro po dete.

E sad, decu jednostavno treba ogranicavati donekle.Ne moze ono da radi sta hoce jer mora da ima makar neke putokaze o tome sta valja a sta ne valja. To je upravo ovo

Ne pa meni je ova najnovija psihologija smesna. Nemojte sputavati dete ako hoce da se vrti u krug. Necu. Kad opali glavu i umre na mestu onda je majka kriva.
Nemojte terati dete da jede kuvanje. Necu. Kad zaglavi u bolnicu jer je ekstremno malokrvan ili ga napadne opaka bolestina zbog slabog imuniteta - majka je kriva.

Ako mu branis da na ulici radi sta hoce, ispadne huligan - i svi se pitaju : Kako te to majke vaspitala?

Ne moze jednostavno da se pusti da radi sta hoce a da onda ispadne nevaspitano sebicno derle. Jednostavno ne moze...

Taj model po kome se dozvoljava detetu sve je drugi ekstremni model: Anarhisticko vaspitanje. I da, takodje nije dobro. Smile
« Poslednja izmena: 15. Dec 2011, 12:46:23 od marko 284 »
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

I Templari c'entrano sempre.

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 32002
Zastava Младеновац
OS
Windows 7
Browser
Chrome 15.0.874.121
Citat
Da se izvinjava ako ne zna šta je loše uradilo

A?

Tipa "ajde Miki, izvini se zbog toga što ne znaš šta si loše uradio"? Koji je retard sastavljao ovo?

Citat
Ostavljati dete na spavanju kod nekog drugog

Smiley 1
« Poslednja izmena: 15. Dec 2011, 19:53:21 od Tepachenko »
IP sačuvana
social share
Let me tell you something you already know. The world ain't all sunshine and rainbows. It's a very mean and nasty place and I don't care how tough you are it will beat you to your knees and keep you there permanently if you let it. You, me, or nobody is gonna hit as hard as life. But it ain't about how hard ya hit. It's about how hard you can get hit and keep moving forward. How much you can take and keep moving forward. That's how winning is done! Now if you know what you're worth then go out and get what you're worth. But ya gotta be willing to take the hits, and not pointing fingers saying you ain't where you wanna be because of him, or her, or anybody! Cowards do that and that ain't you! You're better than that!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
mob
Nokia 

Pa sada, imaš fobije. To je malo nehumano ako me pitaš.
Eto moja majka je levakinja (po prirodi) i moja baba ju je celo vreme "vaspitala" prutom da piše desnom rukom. Drugo, terala ju je da pije mleko svaki dan, sada se ona gadi mleka i kada treba i kada ne (jogurt pije). Mislim da roditelj treba da usmerava dete, ne da ga forsira. Nekada potpuno ravnodušno ponašanje daje bolji rezultat nego sila.

Daj molim te....nije se plasio lifta pa sada malo trazi paznju za sebe. Ma idi, nisam ja sisala vesla. Smile

Fobiju, stvarnu, prepozna majka kod svakog deteta.
Fobija je jasno vidljiva roditelju jer je prate jak strah.

Ne veruje da je baka pogresila, i mleko mora da se pije. Ja sam ga svako jutro u 7.15 pila pre skole.

Marko, sve ovo sto se danas pise, i sto citam ide upravo ka tome, da se stvore deca kreteni koja se bahato ponasaju. Stoka neobuzdana.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 3.377 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.