Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: На листи најстаријих земаља света Србија се налази на  (Pročitano 5238 puta)
29. Mar 2008, 00:45:36
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows NT 4.0
Browser
Mozilla Burek
mob
Nokia 
Срби нису народ најстарији

Јапанци први на листи са просечном старошћу од 42,9 година. – Грађани Србије (без Космета) шести са 40,7 година
Извор: УН (званична ревизија пројекција из 2006. за све земље и регионе света); за Србију извор је последња доступна процена становништва по полу и појединачним годинама старости за стање 31. 12. 2005.

На листи двадесет демографски најстаријих земаља света Србија се налази на шестом месту с просечном старошћу 40,7 година, показују подаци Уједињених нација и Републичког завода за статистику. Наша земља је иза Јапана (42,9 године), Немачке, Италије, Финске и Бугарске, а незнатно испред Хрватске, Белгије, Шведске, Словеније, Аустрије и Грчке (с просечном старошћу од око 40 година). Висока просечна старост становништва Србије није пре свега условљена бројчано великом популацијом старијег становништва, тврде домаћи стручњаци, већ мањим уделом млађих генерација у укупној популацији.

– Да би се утврдио ниво демографске старости становништва неке земље потребно је користити више индикатора, с обзиром на то да не постоји универзални показатељ – упозорава Владимир Никитовић из Центра за демографска истраживања Института друштвених наука. Најилустративнија и најједноставнија за схватање јесте просечна старост популације. Овај показатељ представља просек старости свих становника. Али, управо због тога помоћу њега није могуће закључити колико који старосни сегмент доприноси просеку. Та информација је битна како бисмо разумели специфичну тежину добијеног броја – коментарише овај демограф.

– У Јапану је ниво просечне старости висок, јер је то популација са најдужим очекиваним трајањем живота, односно тамо живи велики број врло старих људи. С друге стране, државе попут Србије, чије је очекивано трајање живота знатно краће (десет година краћи просечан животни век у односу на Јапан) одликује сличан ниво просечне старости становништва, али је код нас просек под знатним утицајем мање заступљености младе популације – објашњава Никитовић.

Зато је после анализе индикатора, који узимају у обзир међусобне односе великих старосних група популације (младих, становништва у радном узрасту и старих), потпуно очекивано да неке земље, које су данас у врху листе просечно најстаријих популација света, неће ту и остати кроз неколико деценија.

Горан Николић, истраживач Привредне коморе Србије, каже да је процењени број становника Србије (без Космета) 1. јануара 2007. износио 7,4 милиона. Разлог зашто тај број није нижи јесте прилив популације из БиХ, Хрватске, Црне Горе и са Космета, који је и деведесетих година прошлог века био „заслужан” за, практично, одржавање броја становника. Стварни број становника Србије већи је за око 215.000, односно за број интерно расељених лица са Космета чија новорођенчад и умрли улазе у демографску статистику (око 130.000 Срба, колико их је данас на Космету, не улази у ове процене). Овде треба имати у виду додатних око 450.000 српских држављана, који живе у иностранству дуже од једне а мање од четири године, и који се, по новој међународно кодификованој демографској пракси, не убрајају у популацију земље. Такође, око три милиона људи српског порекла који живе диљем света не улазе у број становника.

По речима нашег саговорника, од 1991. до 2002. године, између два пописа, популација Србије није битније промењена (пад за један одсто), искључиво захваљујући позитивном миграционом салду од 93.000 становника (имиграната, углавном избеглица, био је много, али је и емиграната ка „западу” тих година било доста).

Према бројним пројекцијама, није реално очекивати да би се број становника Србије могао повећати, или барем остати непромењен, у наредне две или пет деценија, чак и уз велико повећање стопе фертилитета, која је тренутно нешто изнад 1,5 (број живорођене деце по жени), констатује Николић.

Нада Ковачевић
[објављено: 29/03/2008]

Politika
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 13134
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Готови смо, нема двојбе. Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows NT 4.0
Browser
Mozilla Burek
mob
Nokia 
E ali Hrvoji i Janezi su ipak stariji.  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 13134
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Видим, видим, ето весеља!  Smile
Изумреће три дана пре нас!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows NT 4.0
Browser
Mozilla Burek
mob
Nokia 
Ali mi imamo keca u rukavu, naše Srbe Bosance i Hercegovce. Oni nisu na listi.

Smeši nam se i Srbija do Tokija.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 13134
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Ја не знам шта ови форумаши раде?
Симијон и ја смо наше одрадиле - она двоје, ја двоје!
А ви! Smile
« Poslednja izmena: 29. Mar 2008, 01:44:31 od Теодора »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 665
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
А ви! Smile

За позитиван природни прираштај потребно је да сваки способни пар има бар четворо деце. Порадите још мало на томе. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
Zastava negde u srpskim brdima
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
BlackBerry bold
ove zemlje koje su ispred nas su tu zahvaljujući i daleko boljoj zdravstvenoj zaštiti i td.
a kod nas to definitivno nije slučaj.

IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
А ви! Smile

За позитиван природни прираштај потребно је да сваки способни пар има бар четворо деце. Порадите још мало на томе. Smile
Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.26
mob
Apple 15
А ви! Smile

Slaba ti je matematika... Wink

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.055 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.