Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 26 27 29 30 ... 36
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: MSP nadležan za tužbu Hrvatske protiv Srbije  (Pročitano 26531 puta)
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32981
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
Zagrebački advokat Anto Nobilo o sporu pred sudom u Hagu
Izgubiće i Srbija i Hrvatska
Autor: Mira Šuvar | 23.11.2008. - 00:01
Izgubiće i Srbija i Hrvatska

U jedno sam siguran da presudom Međunarodnog suda pravde niko neće biti zadovoljan“, tvrdi za „Blic nedelje“ ugledni zagrebački advokat Anto Nobilo.

Prihvatanje hrvatske tužbe od strane Međunarodnog suda pravde izazvalo je u Hrvatskoj neprimjerenu euforiju i velike nade, a radi se samo o tehničkoj odluci Suda da će se baviti tim sporom. Odluka o nadležnosti ne znači da li će Hrvatska uspjeti ili ne sa tom tužbom. Lično smatram da Hrvatska, za razliku od BiH, neće imati problema u dokazivanju umiješanosti Srbije u sukob u određenom vremenu, jer je Novosadski korpus direktno delovao na području Hrvatske, ali će imati problema u dokazivanju genocida jer ga, na svu sreću, nije bilo. Bilo je masovnih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, bilo je etničkog čišćenja, ali to nije preraslo – po svom obimu, raširenosti, intenzitetu – onu granicu koja bi značila genocid. Dakle, smatram da Hrvatska neće uspjeti sa svojom tužbom.
Nobilo smatra da Srbija u ovoj situaciji mora ići sa protivtužbom.
– Srbija to mora uraditi, ako ni zbog čega drugog, a ono da poboljša svoju pregovaračku poziciju, no ni ta protivtužba neće uspjeti. Ako u tužbi obuhvati NDH, neće uspjeti iz dva razloga: prvi je što je Konvencija o genocidu donesena nakon Drugog svjetskog rata, a drugi što sadašnja Hrvatska nije pravna nasljednica kvislinške NDH i ne može, po međunarodnom pravu, odgovarati za njezine zločine.
A optužba za genocid počinjen u „Oluji“?
– Što se tiče „Oluje“, reći ću nešto što se mnogima neće svidjeti. „Oluja“ je imala više bitnih elemenata koji se približavaju genocidu nego što je to bilo u Vukovaru, međutim, ni ona nije prelazila u genocid. Vukovar je bio megazločin u mnogim dijelovima: ratni zločin protiv civilnog stanovništva, strašni ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i protiv ranjenika – a pobijeni na Ovčari u pravilu su bili hrvatski vojnici, ali nema obilježja genocida. Mislim da ni ono što se događalo nakon „Oluje“ nema obilježja genocida, premda nekih elemenata ima i oni se mogu okarakterizirati kao etničko čišćenje. S tim što ja ne mislim da su Hrvati istjerali Srbe, već da su se Srbi povukli u zbjeg. (Da napomenem da je zbjeg jedna tradicija u srpskom narodu, sjetimo se, na primjer, Kozare, s vojskom se povučeš, a kada prođe opasnost, onda se vratiš.) No, Hrvati su uništavanjem srpskih kuća i uvjeta za život, te ubijanjem onih koji su ostali, onemogućavali povratak. Dakle, tu se išlo globalno na cjelokupno stanovništvo određenog područja i ako tu činjenicu povežemo s Tuđmanovom izjavom da će Srbi u Hrvatskoj nakon rata pasti na „podnošljivih“ tri posto, onda se na tome može štošta graditi, ali se još uvijek ne može tvrditi da se radilo o genocidu.
Videli ste kakva su reagovanja u Hrvatskoj usledila nakon izjave Milorada Pupovca da se u Vukovaru nije radilo o genocidu, već o strašnom ratnom zločinu.
– Vidite, kada se pravna pitanja politiziraju, onda više nema pameti, onda rade emocije. A na takvim je pitanjima najlakše zatitrati određene strasti. Treba imati na umu da je hrvatska tužba sačinjena u specifičnim okolnostima u vrijeme Tuđmanove vlasti. Ova ekipa, sa Šimonovićem na čelu, kasnije je tu tužbu, koju je za velike novce sastavio američki advokat Rifkin, dotjerala koliko je mogla u pravnom tehničkom smislu, ona će je i zastupati najbolje što može, ali neće moći dokazati genocid jer ga nije bilo.
Očekujete li da će se odnosi između Hrvatske i Srbije pogoršati na neko duže vrijeme?
– Ako je pameti, problem bi trebalo prepustiti pravosuđu, dakle, Međunarodnom sudu pravde. Taj bi sud na neki način trebao biti rezervat gđe će se ti pravni problemi rješavati pravnim metodama. Dalja politizacija bi dovela do bitnog pogoršanja odnosa i vratili bismo se nekoliko koraka unazad u odnosu na postignutu normalizaciju, a to bi se najviše obilo o glavu „običnim“ ljudima i u Hrvatskoj i u Srbiji.
Može li doći do nagodbe između Hrvatske i Srbije?
– Mislim da može. No, ako se nastavi s politizacijom i zaoštre strasti, onda političari neće imati izlaz i teško će svojoj javnosti objasniti zašto su se odlučili za nagodbu. Zato je moj savjet: pustimo pravnim stručnjacima da pravnim sredstvima razriješe ovaj problem, a on se možda može razriješiti i nagodbom.
« Poslednja izmena: 23. Nov 2008, 15:06:46 od rinaka »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Ми ништа не обећавамо - и то испуњавамо!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4672
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
Mišić o hrvatima i jugoslovenstvu

O vojvodi Mišiću i njegovom vojevanju dosta se pisalo. Njegov strategijski poduhvat u Kolubarskoj bici da iz odstupanja i totalnog rasula vojske, pređe u ofanzivu i da daleko jačeg neprijatelja za svega nekoliko dana protera iz zemlje i danas se proučava u mnogim vojnim akademijama u svetu.
Međutim, malo je poznato da je Mišić bio i dobar – političar. Nedavno su pronađene beleške vojvodinog sekretara Milorada Pavlovića, koje – pogotovu za sve naše prilike, bolje reći neprilike, u kojima smo se našli – govore o Mišićevoj političkoj mudrosti i dalekovidnosti.

Posle pokušaja Hrvatske da stvori svoju nezavisnu državu, regent Aleksandar je marta 1919. Poslao Živojina Mišića da obiđe Zagreb, Karlovac, Gospić, Glinu, Sisak, Varaždin,Ogulin…i vidi kakvo je stvarno raspoloženje. Nakon razgovora sa oko dve hiljade ljudi iz svih slojeva (čuo je šta misle frankovci i narodnjaci, koalicionaši i radićevci, pa i politički neopredeljeni ljudi) slavni vojskovođa je odmah po povratku rekao regentu Aleksandru:

“Iz svega što sam čuo i video ja sam duboko zažalio što smo se na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice…svi oni jedno misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš…stvar je propala…Ništa se neće moći učiniti. To nisu ljudi na čiju se reč može osloniti. To je najodvratnija fukara na svetu, koja se ne može zajaziti ničim što bi joj se ponudilo".

Kad ga je Aleksandar zapitao šta misli, bez dvoumljenja mu je odgovorio:

“ja sam s tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno ekonomsko podizanje, daleko od svih političkih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti: dati im njihovu državu".

“A granice” - obrecnu se Aleksandar. “A gde su granice toj njihovoj državi i ko će ih povući ?"

Mišić se malo nasmeja:
“Granice će tamo biti gde ih mi povučemo, a mi ćemo ih povući ne onde gde naše ambicije izbijaju na površinu nego onde gde istorija i etnografija kažu: gde nam jezik i običaji, tradicije i najzad gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će to biti i pravo i Bogu drago."

Sad se Aleksandar nasmeja:
“To bi Italijani oberučke prihvatili. Mi bismo tada Hrvate prosto gurnuli u naručje Italijanima."

Mišić poskoči:
"Neka im` je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi njima nećemo usrećiti…Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao čaša: nezajažljivi i u tolikoj meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi… Ne zaboravite, Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite siguran sam da ćete se ljuto kajati" – rekao je na kraju vojvoda Aleksandru – i potom seo.

...човек их прочитао још пре 90 година, камо те лепе среће да га је она будала од Александра послушала, ништа нас од овога не би задесило, а Хрвати би вероватно данас причали "талијански" ...  Smile
« Poslednja izmena: 23. Nov 2008, 15:16:59 od bambyle »
IP sačuvana
social share
И данас кад дође до последњег боја, неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот,  отаџбино моја, знајући шта дајем и зашто га дајем.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 2823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Neki od vas Hrvate nazivaju Kopilad ili katolička kopilad.On tada očekuje normalan razgovor s druge strane.Navedit mi samo jednog Hrvata koji je takve rječi upotrebija za Srbe.Nitko ne osuđuje takav rječnik.Ja mislim da se ne moramo slagat ali da se moramo vrjeđat to mislim da je van pameti.On to koristi jer zna ako mu druga strana uzvrati biće izbrisano.Velika pamet i još veća kultura.Na svaku tvrdnju može se odgovorit ali nema smisla jer čovjek u nedostatku pameti i škole koristi jedino ono što umije a to je lajanje.Sad ću biti izbrisan.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

I sometimes wish I'd never been born at all

Zodijak Pisces
Pol
Poruke 14665
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
Citat
Sad ću biti izbrisan.

Otkud ti to? Smile
IP sačuvana
social share
Uostalom, smatram da Kartaginu treba razoriti!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32981
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
Citat
Hrvata koji je takve rječi upotrebija za Srbe
Ti kao da u životu nisi bacio oko na neki Hrvatski forum , ne pravi se blesav i naivan , ne da nas nazivate kopiladima vec koristite reci kao sve Srbe treba pobiti i slicno , trebal ti dokaz !? Smile
Daj stavi tu uvredu na koju si naletio na Burek forumu a da to moderatori nisu obrisali ,za razliku od vaših Burek forum je pojam demokratije i tolerantnosti , to dokazuje i veoma veliki broj forumaša sa bivših prostora Yu !
Cak imate i teme kao "sve Srbe treba pobiti" !
http://www.reci.hr/forums/2/491848/ShowThread.aspx
« Poslednja izmena: 23. Nov 2008, 16:38:53 od rinaka »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4672
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
Neki od vas Hrvate nazivaju Kopilad ili katolička kopilad.On tada očekuje normalan razgovor s druge strane.Navedit mi samo jednog Hrvata koji je takve rječi upotrebija za Srbe.
Власи, Цигани, Турци, турске слуге, кољачи ... хоћеш још неки пример?
IP sačuvana
social share
И данас кад дође до последњег боја, неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот,  отаџбино моја, знајући шта дајем и зашто га дајем.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 2823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Tu riječ koristi gambino na ovoj temi stranicu prije.Ne čitam ako viruješ hrvatski forum,a znam da ima svakakvih uvreda.Mislio sam na Hrvate na  ovom forumu i njihovo izražavanje.možeš provjerit konkretno moj rječnik.ja sam na ovom forumu a ne na hrvatskom jer volim čuti drukčije mišljenje i volim polemiku.naravno da me žalosti korištenje uvreda s bilo koje strane.To je znak neukosti i intelektualne bijede ili "bede"

Bambi,ja te izraze nisam našao na ovim stranicama ,a ako se i koriste u nekom kontekstu s obje strane može proće.Izrazi stoka ili kopilad na ovoj stranici je ipak nešto drugo

[Edit by RASMC: Pisanje poruka zaredom je protiv pravila Burek Foruma, jer se na taj nacin narusava tok diskusije, a preglednost i kvalitet teme znacajno smanjuju.]
« Poslednja izmena: 23. Nov 2008, 17:14:57 od RASMC »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
LG Frizider
E aj ne "kalimerisi" vise vec ako imas nesto da kazes pametno reci (da vidimo i taj fenomen) ako ne, placi na drugom mestu nad zlom sudbinom.........samo bre kukas i zalis se, ko neka baba  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4672
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
Citat
Tu riječ koristi gambino na ovoj temi stranicu prije.Ne čitam ako viruješ hrvatski forum,a znam da ima svakakvih uvreda.Mislio sam na Hrvate na  ovom forumu i njihovo izražavanje.možeš provjerit konkretno moj rječnik.ja sam na ovom forumu a ne na hrvatskom jer volim čuti drukčije mišljenje i volim polemiku.naravno da me žalosti korištenje uvreda s bilo koje strane.To je znak neukosti i intelektualne bijede ili "bede"
Пошто си написао да вирујеш не можеш ни да разумеш јер ниси задрт као пургери  Smile... све си ти у праву, ја нисам ни рекао да си ти написао нешто тако, већ да у Хрватској и те како постоје погрдни називи за Србе и њима се служе сајбер ратници Хрватске и Босне против Срба али и становништво ...
Citat
Bambi,ja te izraze nisam našao na ovim stranicama ,a ako se i koriste u nekom kontekstu s obje strane može proće.Izrazi stoka ili kopilad na ovoj stranici je ipak nešto drugo
на модераторима је да реагују у тим случајевима а веруј ми знам да бришу увреде ма ко их писао Србин или Хрват, можда још нису видели зато лепо постоји дугме "пријави модератору" па њему на мејл стигне проблематича порука и он реагује брисањем или едитовањем ако је примедба на месту!нећеш ни наћи ово што сам писао јер је обрисано, али ја сам по хрватским форумима видео и те како
« Poslednja izmena: 23. Nov 2008, 17:04:26 od bambyle »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 305
Zastava Kroejša
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
mob
Sagem jeftini
Ne priznajem za Hrvata onog ko ne može da razume Petricu Kerempuha. Slovenci su Hrvati, Hrvati su unijati Srbi.  Smile

Ček malo znači Slovenci su ustvari Hrvati po tebi?  Smile
Daj molim te svrati na neki SLO forum i iznesi im to svoje mišljenje pa nam postaj njihove odgovore.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 26 27 29 30 ... 36
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.