Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 05:22:51
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Moze li neko da objasni ovo?  (Pročitano 2708 puta)
18. Apr 2009, 20:17:49
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
listajuci jedan fantastican sajt sa fantasticnim vojnim slikama(npr. Mi-26ice koje nose Mi-17ice i lear-jetove  Smile ) naleteo sam na ovu sliku.
na slici se vidi helikopter Kamov Ka-27,vecinom koriscen za izvidjanje i anti-podmornicko ratovanje.
pripada vrsti helikoptera sa dva glavna rotora.
sve je to lepo,s tim sto na ovoj slici,neki njegovi rotori izlgedaju kao da se (previse) krive tokom leta...
mislim da slika nije montaza,a ni tamo gde sam je nasao,osim par cudjenja,nije bilo odgovora da je u pitanju montaza.
da li neko zna da objasni ovo?

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Krajevi elise obicno ulete u zonu okozvucnog osptujavanja i to ima za posledicu kako pad uzgona a tako i opasne vibracije. da bi se to sprecilo cesto se kraj kraka elise pod uglom savije tako da odlozi taj ulazak u okolozvucno strujanje. Ovo je mozda malo jaca verzija i to je mogue zahvaljujuci savremenim kompozitima. Slicno se vec koristi na elisama nekih aviona.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
Mnogo su bre savijeni ti kraci Smile, skor pa 90 stepeni u odnosu na normalni polozaj kraka.
Ali, ako njima ne smeta, ne smeta ni meni. I cudno mi je sto i drugi kraci nisu tako savijeni. Bas cudno Smile
Mada mnogo toga izgleda cudno a mi ga ne vidimo jer se brzo odvija. Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
Krajevi elise obicno ulete u zonu okozvucnog osptujavanja i to ima za posledicu kako pad uzgona a tako i opasne vibracije. da bi se to sprecilo cesto se kraj kraka elise pod uglom savije tako da odlozi taj ulazak u okolozvucno strujanje. Ovo je mozda malo jaca verzija i to je mogue zahvaljujuci savremenim kompozitima. Slicno se vec koristi na elisama nekih aviona.
hvala na objasnjenju.  Smile   Smile
1.ali,sto kaze @Papalu-zar nije ovo malo previse?
i 2.-zar se ovo desava i kod drugih helikoptera sa takvim dizajnom?da li odredjeni helikopteri zaista ovako izgledaju pri letu?
(evo Ka-50ice,i on je isto Kamov,i ima dvostruke elise,pa kako kod njega nema toga?  Smile )
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
U pitanju je evolucija. Najveca brzina helikoptera je nesto preko 400 km/cas bas zbog ogranicenja oblikom elise. Zasto onda i drugi nemaju isto tako zakrivljene elise? Odgovor je isti kao i za elipticno krilo. Eliticno krilo [kao kod Spitfajera] je aerodinamicki najbiolje klasicno krilo ali zbog stalne promene krivine i oblika veoma slozeno za proizvodnju. To je i ovde- slozenost za proizvodnju je glavni uzrok za to sto nisu vise primenjeni. Nisam siguran da je taj luk prevelik vec je tacno onakav kako su nalagali matematicki proracuni.

Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
То је због фотоапарата. Брзина затварача није довољно велика.

Има овде објашњење: http://www.wrotniak.net/photo/tech/heli-puzzle.html
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Da, to sam zaboravio. Ruku na srce postojali su projekti sa zakrivljenim elisama pa sam u prvom trenutku pomislio da je to jedan od njih.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
pa,dobro,a jel se ovde u ovom slucaju radi o tom efektu n akameri,ili o tom efektu na elisama?  Smile
i kod kakvih helikoptera se jos moze naci ovo?kod brzih,kako sam razumeo?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Kamera je u pitanju jer sam tek sad video da luk ide unapred a na drugim elisama ga nema [mislim na istoj slici]. U svakom slucaju ne nih smeo vise da dajem bilo kakve odgovore kad sam umoran...

Tebi hvala na ovako zanimljivom snimku  Smile

Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 107
OS
Windows XP
Browser
Safari 1.0.154.53
mob
Ericsson 
U pitanju je evolucija. Najveca brzina helikoptera je nesto preko 400 km/cas bas zbog ogranicenja oblikom elise. Zasto onda i drugi nemaju isto tako zakrivljene elise? Odgovor je isti kao i za elipticno krilo. Eliticno krilo [kao kod Spitfajera] je aerodinamicki najbiolje klasicno krilo ali zbog stalne promene krivine i oblika veoma slozeno za proizvodnju. To je i ovde- slozenost za proizvodnju je glavni uzrok za to sto nisu vise primenjeni. Nisam siguran da je taj luk prevelik vec je tacno onakav kako su nalagali matematicki proracuni.

Smile

Да се унапред оградим, нисам стручњак за авијацију, завршавам студије електротехнике тако да авиони и нису баш мој фах....

Једна група академаца са Факултета техничких наука и, чини ми се, београдског ЕТФ-а је учествовала, пре пар година, у неком Боинговом пројекту. О томе ми је причао проф. Јелачић, који је водио цео тим.

Била је реч о томе да је Боинг приметио у пракси да њихови авиони који користе [i]vinglete[i] (ваљда се то тако зове) троше и до 15% мање горив. Vingleti сунекакве вертикалне површине на крајевима крила. Фора је била у томе да су они то схватили у пракси, али нису имали никакав формални математички модел који то описује. Па је онда неки немачки универзитет конкурисао за пројекат да целу ствар испитају. Они су радили експериментални део и нудили своју опрему, док су саме прорачуне радили Новосадског ФТН-а на основу неког подуговора (и веза везица...).... Хоћу да кажем да се човек разуме у авионе, тј. да није неки шарлатан.

Е он нам је причао да је крило код Спитфајера елипсастои просто зато што је то био једини облик чије карактеристике су могли потпуно аналитички да прорачунају.
Има и других облика који су још повољнији, али у то време није постојала математика која би детаљно проучила све ситнице око понашања таквих крила, па би морало гомила тога да се ради експериментално.

Пилот зна о овом више од мене свакако, само паде ми на памет кад сам читао пост........

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 05:22:51
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.131 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.