Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 18 19 21 22 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Modernizacija Supergaleba do nabavke novih aviona  (Pročitano 50762 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla Gecko)
@ramon23

100% si u pravu, ali ima jedan scenario koji sam razradjivao svojevremeno koji je moguc (i to relativno brzo), ukratko da citav posao (i projekat u koji smo vec dosta ulozili) prepustimo Francuzima koji imaju sve potrebne resurse i da se napravi neka varijanta gde bi se sam avion sklapao ovde preko zajednickog preduzeca, a najveci deo komponenti da bude francuski a mi da usvojimo sta mozemo tokom godina, trup, stajni trap itd.... Jeste da tako gubimo kontrolu i gro zarade ali bi je bilo, narocito ako se Francuzi obavezu kako i ranije da za sebe uzmu 150 primeraka. I da se zajednicki ponudi na strani, svuda tamo gde Rafal ne moze zbog cene.
A razlozi za to jos postoje, Miraz vise ne proizvode (zanimljivo ali ne mogu da ga proizvode uporedo sa Rafalom i prodaju zato citavu proizvodnu liniju, ali se niko ne javlja), a Rafal ne mogu da kupe u dovoljnom broju jer je i za njih preskup. Jedino tako, samo sto je to stvarno, stvarno malo verovatno. Lasta je za nas to sto jeste, bolan pocetak.
« Poslednja izmena: 21. Jan 2010, 02:46:40 od stegonosa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
I njima bi trebalo barem 5-7 godina do prvog serijskog primerka, tako da i to otpada. Oni su rešili da imaju jedan avion koji će im odrađivati sve tako da im NA više ne treba, a i budžet za Rafala jedva natežu. Ulaganje u jedan stari projekat je korak nazad za njih tako da nema šanse da bi pristali, naročito zato što bi on došao 20 godina kasnije nego što je prvobitno planirano.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Ko uci znace,ko krade imace.

Zodijak Leo
Pol
Poruke 4294
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Nokia N70
Da dam  ja svoje misljenje.Onako...Objektivno i realno.Subjektivna osecanja o velikoj avijaciji od 12/16 Su-30MK + 16/24 MiG-29SMT cu ostaviti po strani.

1.Suludo je pricati o kupovini novih aviona u predstojecim godinama.Sutanovac & Co su lepo rekli da ce biti raspisan tender za nabavki novih aviona do 2012,kada je 100 godina srpskog RV,i tada ce biti veliki aero-miring na Bataji.Cemu se licno,jako radujem.Bice tu neki Su-29,Su-30MK(kao potencijalni avion za kupovinu).Mozda dodje i njihova akro grupa Russian Knights.

2.Od modernizacije G-4 ili MiG-21,tek nem nista.Nismo valjda ludi da  ulazemo u nesto sto nema prodju,i cemu je realna vek trajanja odavno gotov.

3.Slazem se sa stegonosa.Ali mislim da od toga nema nista.Bilo bi sjajno uraditi nesto znacajnije sa Lastom-95,skupiti lovu,i onda za 8-10 godina poceti proizvodnju novog jurisnika.
Nekog "Gavrana" Smile

4.Od nastavka NA,tek nema nista.Iz prostog razloga  jer je to zastareo projekat,nema ko da kupi avion(zastareo),a para nema.Ako je jedna SFRJ ,koja je ulagala u Zeljavu i ARK po 4.5 milijardi $,i isto toliko u NA,a zelela saradnju sa francuzima,onda znamo koliko je sati.Ova Srbija ima mnogo pametnije stvari u koje treba da ulozi.Dajte meni te 4.5 milijarde,i ja cu za 10 godina vratiti Srbiji 9 milijardi.U Valjevu je zatvoren Stefil,Jablanica,Srbijanka,Krusik namenska sa 20000 radika smanjila na 1200 komada.,i jos mnooogoooo firmi i kompanija.Tek to kad proradi,a zatim i FAP,FAMOS,Utva,Prvi partizan,Krusik namenska i mnoge druge,moci cemo da kupimo avione,a mozda i da razmisljamo o razvoju nekog trenaznog lovca.Neki NA,dvosed,bez naoruzanja,radare,i elektronike.To bi bio interesantan predlog.Uvek bi takav avion mogli da prodamo Iraku i zemljama treceg sveta,a sa nekom verzijom nosenja raketa V-V.Kao sto su trazili Iracani za Lastu.Ali sve to kada prorade firme koje sam naveo i jos mnoge koje nisam.Nemamo kadar,tj.on je rasut po svetu,para nemamo,a ni vremena.Cinjenica je da je nase RV bednoi da ce se iz toga tesko iscupati.
Recesija je ogromna,raja strajkuje(pogledajte dnevnik 2 na RTS-u u pola Smile.
Od kupovine i modernizacije nema nista bar do 2015,ako ne i 2020.Sutanovac kaze"tender tek 2012".Naravoucenije,iz moji usta u bozje usi,pada pazarimo do 2020.Do tada cemo polupati ovomolo 29ki i 21ceva,i palicemo svecu kada na nebu bude videli Lastu.

5.Ne zaboravite da je SFRJ sa sve Zljavom i ARK na grbaci imala svega 16 MiG-29,i nesto vise MiG-21,sa jos nesto G-4,Orlova/Jastrebova,onda ....

P.S.Neka se niko ne pravi pametan i kaze da je bolje da smo kintu od Zeljave i ARK,ulozili u kupovinu MiG-29(tada)...
IP sačuvana
social share
Ljudska glupost nema granice!

Na svedskoj motornoj testeri:
"Ne pokusavajte da zaustavite testeru rukama ili genitalijama."

-Na decijem kostimu "Supermen":
"Nosenje ovog kostima vam ne daje moc da letite.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Skorpion 26

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 54
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Samsung D780
Што се тиче одговора Беркута, слажем се да је требало најпре обратити велику пажњу на модернизацију мотора Супергалеба, мада и без тога би модернизовани Г4 некако могао да изгура. Подсећам да су румуни урадили модернизацију својих Мигова-21 са израелцима, а да нису ништа дирали око мотора. Кашњење са модернизацијом Супергалеба је исувише велико и питање је да ли ће он моћи да удовољи захтевима савремене обуке пилота који се школју да сутра лете на вишенаменским борбеним авионима 4 и 5-те генерације попут Грипена, Рафала или новијих варијанти МиГ-а и Сухој-а. Ако се модернизација убрзо не спроведе, онда је та идеја већ промашај, па је можда боље размишљати о куповини савремених тренера попут Јак-130, који је далеко више у складу са захтевима савремене обуке пилота.
IP sačuvana
social share
Skorpion 26
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla Gecko)
1. Kada je Zeljava projektovana MIG-29 nije bio ni u snovima (50 i neke), a mislim da brojno stanje aviona u SFRJ nikada nije padalo ispod 500.

2. Para za novog trenera nema, a ako Britancima ne smeta modernizovani Hawk za 4+ generaciju ili Amerikancima Texan II (a nadam se samo Smile do kraja januara su jedini sa 5. generacijom aviona ), zasto bi nama bio problem G-4. Ne ulaze se u G-4 zbog izvoza ili prodaje vec zbog nas. Modernizacija G-4 znaci da bi imali savremenog trenera, jeftinije je od kupovine stranog i delimicno obnovljenu proizvodnu liniju, sto je osnova za dalji razvoj. Inzenjeri i linije ne mogu da se stvore preko noci, a Lasta je samo osnova ne mnogo vise od toga. I ponovo jeftinije nego novi treneri... zato to vojska i trazi (politicari bi najvise voleli novo - tu su provizije, na ovome nema velike zarade)..

Ja i kazem da od NA nema vajde, najvise sto moze da se izvuce je vec pokusano sa ugradnjom elektronskog nisana (HUD) i sl. u G-4M ili da se nekom ponudi projekat u koji je vec ulozeno ondasnjih 1.400.000.000 dolara u zamenu za nesto drugo, bilo avione ili neke potrebne licence, masine isl. Ako to uopste nekom treba.

Izraelci su napr. izuzetno dobro unovcili obustavljeni projekat Lavi-a, sto kroz modernizaciju drugih aviona (pa i Rumunskih), do saradnje sa Kinezima (svi kazu da J-10 lici pomalo na njega)...

Sto se tice uvodjenja novog aviona, ko zna kada ce to biti ali vojska trazi da to bude vec 2012. nov ili polovan jer tada isticu krajnji resursi MIG-21 (ostao bi po nekima valjda jedan do 2014. i dva dvoseda do 2016.), ali nazalost to zavisi od drzave, jadne ekonomije i politike...
« Poslednja izmena: 21. Jan 2010, 18:25:57 od stegonosa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 658
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
ljudi mi mozemo ovde da raspredamo koliko hocemo....sve je to u domenu bajke!!!ne da od ovoga nece biti nista,nego ce biti dobro i ako bude letelo i ovo sto se ima!!!svi bi mi voleli da imamo jako vazduhoplovstvo,ali ovakava ekipa sto sedi u generalstabu je uzasna!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla Gecko)
ljudi mi mozemo ovde da raspredamo koliko hocemo....sve je to u domenu bajke!!!ne da od ovoga nece biti nista,nego ce biti dobro i ako bude letelo i ovo sto se ima!!!svi bi mi voleli da imamo jako vazduhoplovstvo,ali ovakava ekipa sto sedi u generalstabu je uzasna!!!

Kakve veze ima generalstab i zasto su uzasni??? Oni su to trazili, traze G-4MD. oni traze avione do 2012. sve kritike idu na drugu adresu a ne ka ljudima koji su sve to i pokrenuli i koji traze da dobiju sta im pripada. Zna se ko raspolaze parama, ali i koliko ih ima. Danas ih i realno nema (svi su odlozili tendere, i Hrvati, Rumuni i ostali), ali su juce mogli da povuku bolje poteze i da ne ostave RV na ivici funkcionisanja, Jedino dobro sto su postigli je finansiranje modernizacije Neve i to su odlicno odradili...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 658
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7

Kakve veze ima generalstab i zasto su uzasni??? Oni su to trazili, traze G-4MD. oni traze avione do 2012. sve kritike idu na drugu adresu a ne ka ljudima koji su sve to i pokrenuli i koji traze da dobiju sta im pripada. Zna se ko raspolaze parama, ali i koliko ih ima. Danas ih i realno nema (svi su odlozili tendere, i Hrvati, Rumuni i ostali), ali su juce mogli da povuku bolje poteze i da ne ostave RV na ivici funkcionisanja, Jedino dobro sto su postigli je finansiranje modernizacije Neve i to su odlicno odradili...

mislio sam i na ministarstvo....a i generalstab je do jaja!!!vojna moc nam je na zavidnom nivou zadnjih 10 god,isekli su sve sto se moglo iseci od oruzija!!!sutra da nas neko napadne,kapitulirali bi za 6 sati!!!tako da nisu ni ove baje u generalstabu sjajni!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla Gecko)
Ne kazem da su zlatni ali vojska radi sta joj se naredi. Izvrsi pa se zali, ne pita se tu niko mnogo. A da je sve iseceno nije, najvise je "povuceno u rezervu" (citaj parkirano na livadu).
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 658
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Ne kazem da su zlatni ali vojska radi sta joj se naredi. Izvrsi pa se zali, ne pita se tu niko mnogo. A da je sve iseceno nije, najvise je "povuceno u rezervu" (citaj parkirano na livadu).

citaj ti kako god hoces.......ja ti kazem da smo u raspadu!!!a to ko vojsci naredjuje je posebna "tuzna" prica....a tek sto pojedini likovi za par godina doguraju do generalskog cina pa zasednu u generalstab je sramota nevidjenih razmera!!!nigde mi ovako necemo dogurati u bilo kom rodu vojske,a pogotovo u vazduhoplovstvu!!!!na veliku zalost!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 18 19 21 22 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.