Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Troje pacijenata u Italiji zaraženo virusom side ~ Uz nove organe dobili i HIV  (Pročitano 1918 puta)
22. Feb 2007, 12:12:38
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla ImageShackToolbar
mob
Apple 15
 Troje pacijenata u Italiji zaraženo virusom side
Uz nove organe dobili i HIV

Ovih dana u firentinskoj bolnici „Karedži“ teče neverovatna drama troje pacijenata koji su najverovatnije zaraženi HIV-om nakon što su im presađeni organi uzeti od 41-godišnje žene koja je preminula od izliva krvi u mozak, a bila je HIV pozitivna.

Dvojica muškaraca i devojka, čiji je identitet ostao tajna, nisu mogli da veruju kada su im lekari saopštili da je rezultat transplantacije na koju su čekali - infekcija virusom za koji nema leka.

Pre nekoliko dana na svakome od njih je izvršena transplantacija po jednog organa - jetre i dva bubrega. Klinička istorija preminule pacijentkinje, čija je rodbina pristala na donaciju organa, odgovarala je profilu donatora. Organi su, kada se izuzme činjenica zaraze HIV-om bili u dobrom stanju i potpuno funkcionalni. Do banalne greške sa tragičnim posledicama je došlo prilikom prepisivanja rezultata laboratorije. Nju je počinila jedna od četiri biologa koji rade u laboratoriji za mikrobiološku i virološku seroimunologiju u bolnici „Karedži“.

„To je“, objašnjavaju dva zdravstvena radnika, „kao kad bi laborant, koji je dobio slučaj malignog tumora, greškom napisao da je reč o benignom tumoru.“

Grešku su, četiri dana nakon transplantacija, otkrili radnici Biološkog arhiva u Pizi, gde se uzorci tkiva organa donatora čuvaju u slučaju potrebe. Kao što to regulativa nalaže, izvršena su serobiološka ispitivanja nekoliko uzoraka tkiva i krvi donatorke. Tada se videlo da je pacijentkinja bila HIV pozitivna. Lekari kažu da je velika verovatnoća da su i tri pacijenta koji su dobili organe zaražene, takođe zaraženi HIV-om. Sva tri primaoca su momentalno dobila terapiju lekovima u cilju smanjenja rizika od zaraze.

Potresena je i porodica pacijentkinje donatora. Pored žalosti zbog gubitka drage osobe, majke malog deteta, tu je i saznanje da je bila seropozitivna, što, najverovatnije, ni sama nije znala. Sada se i neki članovi njene porodice podvrgavaju testiranju, da bi otkrili da li je i neko od njih takođe zaražen virusom HIV.

Ovo je prvi slučaj te vrste u Italiji u poslednjih 40 godina, od kako se rade transplantacije, kaže Alesandro Nani Kosta, direktor Nacionalnog centra za transplantaciju.

- Ovo je prvi ovakav slučaj posle oko 25.000 izvršenih operacija. Fatalna greška koja se dogodila u okviru kontrolisane, sigurne, efikasne procedure, u koju se građani inače slepo mogu pouzdati. To je sistem koji se svaki put odvija tačno, po smernicama određenim međunarodnim standardima. I koji je, u ovom tragičnom slučaju, pokazao i da je krajnje transparentan - kaže Kosta.

Tužilaštvo u Firenci pokrenulo je istragu pod hipotezom da je učinjeno krivično delo iz nehata. Glavni tužilac, Ubaldo Nanuči, započeo je radnje“u cilju dobijanja informacija o onome što je dovelo do ovog događaja“, nakon čega je policija preuzela svu relevantnu dokumentaciju iz bolnice.

Formiran je i međunarodni tim stručnjaka koji će pratiti stanje troje pacijenata. O njima će brinuti najpoznatiji evropski i američki infektolozi, uključujući Tonija Faučija i Pola Volberdinga, američke stručnjake u antiretroviralnoj terapiji, kao i Španca Huana Miroa, direktor španskog programa za borbu protiv side.

CDC/IB

Da li ću preživeti?

„Doktore, da li će moj novi organ funkcionisati ili ga je virus oštetio?“, bilo je prvo od bezbroj pitanja koje je lekarima postavljalo troje šokiranih pacijenata. „Baš sam pravi baksuz“, prokomentarisao je jedan od dvojice primalaca organa. Kada je ga je posetio dr Franko Filiponi, hirurg koji ga je operisao, a koji se nalazi na čelu Toskanske organizacije za transplantaciju, pacijent ga je upitao: „Doktore, za koliko vremena se razvija virus HIV-a u organizmu? Da li ću preživeti?“

„Kako je moguće da ovako pogrešite? Kako je ta žena mogla pogrešno da prepiše rezultate?“, zapitao je u očaju drugi pacijent. Međutim, lekari uveravaju da su organi bili u odličnom stanju i da će lekovi uspeti da drže pod kontrolom situaciju.

Još jedan protagonista ove užasne priče proživljava teške trenutke. Reč je o radnici, biologu, koja je prenela pogrešne rezultate. Plače, očajna je i duboko potresena zbog tragičnih posledica svoje greške, jedine koja joj se dogodila u dugoj profesionalnoj karijeri.

Prokletstvo faksa

Kolege biologa koja je počinila grešku ne žele da pričaju o tome kako je do greške došlo. Samo jedan od njih kaže da je „poštovana cela procedura“. Međutim, komentariše italijanska „Republika“, čini se neverovatnim da izveštaju potpisanom od strane biologa nisu priključeni i rezultati laboratorijske analize, što bi omogućilo neposrednu kontrolu prepisanih podataka. „Mi radimo u uslovima velike brzine“, objašnjava jedan biolog, „i rezultate šaljemo faksom. Rezultati laboratorijske analize, ne mogu da se šalju faksom.“

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Дошао је тихо и отишао у легенду...

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 8641
Zastava Beograd - Dorćol
OS
Windows XP
Browser
Avant Browser Nepoznat
mob
Nokia 5610
 „Doktore, da li će moj novi organ funkcionisati ili ga je virus oštetio?“,

Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
                         C' вером у Бога за Краља и Отаџбину - Слобода или смрт                              
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
„Doktore, da li će moj novi organ funkcionisati ili ga je virus oštetio?“,

Smile Smile Smile
Da, zamisli....
Garant taj pacijent nema ni pojma sta je HIV.
IP sačuvana
social share
"Srbin sam, rodjen u Hrvatskoj, imam grchki pasosh i gradjanin sam SAD. Mozda sam spijun?" - Predrag Stojakovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5237
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
Nokia 6680
e je*em ti i doktore i laborante
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Дошао је тихо и отишао у легенду...

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 8641
Zastava Beograd - Dorćol
OS
Windows XP
Browser
Avant Browser Nepoznat
mob
Nokia 5610
Катастрофа Smile  Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
                         C' вером у Бога за Краља и Отаџбину - Слобода или смрт                              
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Namćor&Namćor&Namćor

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1330
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Citat
Samo jedan od njih kaže da je „poštovana cela procedura“. Međutim, komentariše italijanska „Republika“, čini se neverovatnim da izveštaju potpisanom od strane biologa nisu priključeni i rezultati laboratorijske analize, što bi omogućilo neposrednu kontrolu prepisanih podataka. „Mi radimo u uslovima velike brzine“, objašnjava jedan biolog, „i rezultate šaljemo faksom. Rezultati laboratorijske analize, ne mogu da se šalju faksom.“

Kakva crna procedura ispoštovana Smile
A tek ova glupost da rezultati laboratorijskih analiza ne mogu da se šalju faxom
pa ne šalju epruvete i pločice  Smile već običan
papir
Kakvi kreteni.
IP sačuvana
social share
Ne volem,
nikog, lutko, takva mi je narav
kao odžak star i garav
puno dima je kroz mene proslo.
Ne volem,
ujne, strine, šogore, komšiluk,
nataknem ih na čiviluk
od njih ništa dobro nije došlo
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.157 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.