Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ministar prosvete o promenama koje čekaju đake, roditelje  (Pročitano 4657 puta)
04. Sep 2016, 23:33:51
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
Browser
Mozilla Firefox 48.0
Ministar prosvete o promenama koje čekaju đake, roditelje

Beograd -- Školsku godinu počinjemo sa idejom da bude bolje i da je ovo generacija koja će osetiti reforme, da zajedno otvaramo novu stranicu, rekao je ministar prosvete.

Ministar Mladen Šarčević je u intervjuu za "Blic" na pitanje koji su najveći problemi u školstvu, rekao da je to manjak i nemerljivost kvaliteta.

"Zatim javnost i efikasnost. Postoje neke univerzalne kategorije koje ukazuju kada neki stepenik obrazovanja slabi, kao što je slučaj sa predškolskom kategorijom. Kao što kažu iz Unicefa, obrazovanje počinje sa tri godine. Deca koja sa babom i dedom do šeste godine vreme provode pred televizorom, zaostaju za drugom decom", kaže Šarčević.

Na pitanje kako se može poboljšati kvalitet, on navodi da treba slediti modele gde se ocena odvaja od nastavnika.

"Dok on procenjuje samo trenutno znanje koje učenik pokazuje i prati njegov razvoj, zaključna ocena mora biti eksterna. Jer kada neko neutralan učenika oceni onda i nastavnik dobija svoju ocenu. On mora da bude uzoran čovek, zanimljiv mladima. Zato sam ja, kad god sam zapošljavao ljude, njih pitao da li vole decu. To je vrlo važno i mora da se vidi", kaže on.

Na pitanje ko bi ocenjivao nastavnike, kaže da postoji više načina i predloga.

"Ja sam za to da bude međunarodno ili regionalno. Ukoliko sada krenemo sa prirpremama, dogodine će to biti u nekoj od početnih faza, mora se prvo napraviti pilot", kaže Šarčević i dodaje da se mora izmeniti i uloga koju roditelji imaju i da bi oni trebalo da procenjuju kvalitet rada nastavnika.

On kaže da je neophodno da ukupno društvo želi da bude bolje i da "potezi u koje se upuštamo traju desetak godina, a mi smo tek pred prvom fazom".

Dodaje da će rezultati ipak biti vidljivi već u prvim mesecima, kada svi koji bi trebalo da učestvuju budu pozvani za saveznike.

"Već pravimo neka tela gde će uloge biti drugacije, pogotovo roditelja, učenika", kaže Šarčević.

Na pitanje kada će informatika biti uvedena kao obavezan predmet u osnovnim školama, kaže da će informatika biti prvi predmet uveden po konceptualnom modelu.

On dodaje da s obzirom da se u tome nije uspelo za ovu školsku godinu, za sledeću mora, ali pre toga se mora utvrditi šta je to što nedeljno opterećuje učenike, da ne bi bilo priče da se uvođenjem informatike svi standardi pomeraju.

Komentarišući priče o spajanju i gašenju škola u Beogradu i kada će racionalizacija biti završena, ministar kaže da je pitanje mreže škola staro koliko je i on u prosveti.

"Ja sam za to da se ne radi škola po škola, već da se na nivou svih škola to završi ođednom. Ne može se neko smatrati komfornim u pet hiljada kvadrata ako ima 200 đaka dok sa druge strane neki vrtić ili srednja škola nemaju prostor, to su sve naša deca i zajednička imovina", kaže on i dodaje da ako bi se oslobodila neka zgradai smanjili troškovi onda bi mogli da angažujemo i školski autobus.

"Nadam se da ćemo u januaru moći da obelodanimo planove po tom pitanju", kaže Šarčević.

IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 48.0
Roditelji će plaćati ako deca beže sa časova?

Roditelji čija deca beže sa časova trebalo bi da plaćaju novčanu kaznu zbog toga, predlaže novi ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je svoj predlog potkrepio potrebom za većom odgovornošću roditelja u obrazovanju mladih i naveo primere iz sveta gde se za 20 neopravdanih časova plaća čak 1.500 evra.

Prosvetni stručnjaci uglavnom su saglasni s ovim predlogom i napominju da se u Srbiji svake godine napravi oko četiri miliona neopravdanih časova, što je veoma zabrinjavajuće. Baš zbog te cifre, ministar je zatražio da roditelji imaju daleko aktivniju ulogu u usmeravanju dece ka školi.

"Od Ministarstva za rad zatražiću da se postavi pitanje o odgovornosti porodica učenika koji beže sa časova. U svetu se za to zna cena - 20 izostanaka jednako 1.500 evra, pa vi vidite kako će da se smanji izostajanje", objasnio je Šarčević.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić podržava predlog jer smatra da đaci u Srbiji imaju preveliki broj izostanaka, pošto svaki učenik u proseku napravi 81 izostanak, što znači da iz škole odsustvuje 15 radnih dana.

"Izostanke najviše beleže đaci trogodišnjih i četvorogodišnjih škola mašinskog, građevinskog i tekstilnog smera. Situacija je vrlo ozbiljna i zato podržavam predlog ministra prosvete da se novčano kazne roditelji čija deca prave izostanke. Takođe, trebalo bi uvesti novčane kazne za sve roditelje čija deca viču, maltretiraju i psuju nastavnike, a takvih je mnogo", kaže Antić.

S druge strane, počasna predsednica Foruma beogradskih osnovnih škola Radmila Dodić smatra da je predlov nepromišljen i da mu nije mesto u prosvetnom sistemu.

"Verujem da "udaranje" po roditeljskom novčaniku nije rešenje. Uostalom, najviše izostanaka prave bahata deca čiji roditelji će učiniti sve da ih spasu kazne i opravdaju njihovo ponašanje. Platiće kaznu, a njihova deca će nastaviti po starom. Sa decom koja beže sa časova trebalo bi da razgovaraju profesori, pedagozi i psiholozi i da u saradnji sa roditeljima zajedno pronađu rešenje za ovaj problem", smatra Dodićeva.

Sve bolje od boljeg Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows 7
Browser
Chrome 52.0.2743.82
Ko i uvek, sve zbrda zdola i nigde nekakvog dugorocnog resenja koje ce pazljivo da se planira. Najmanji problem je da ti uvedes nesto, ali nemas nikakvo planiranje toga. U normalnim zemljama ne kazu "E bio sam u Americi/Nemackoj/Rusiji i video nesto, daj to da uvedemo svugde", nego lepo uvedu negde pa vide da li "pije vodu" pa tek onda uvode. Kod nas to odmah cim se neko seti odmah ubacuje globalno po sistemu "ako bude dobro super, ako ne bude nikom nista". Inace generalno mu predlozi nisu losi. Samo sto mu tih 20 neopravdanih nista ne znaci u sistemu gde ih roditelji pravdaju za sve(to ce da bude jos gore ako uvede novcanu kaznu) i gde deca stampaju opravdanja sa interneta.
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Often Wrong, Never In Doubt

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 18420
Zastava Обреж
OS
Windows 7
Browser
Chrome 52.0.2743.116
IP sačuvana
social share
Nismo višestruke ličnosti. Mi smo mnogo ličnosti.
A jedna od mojih ličnosti je slučajno višestruka ličnost,
ali me to ne čini višestrukom ličnošću. Primeti nijansu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 48.0
  Imam dva favorita iz ove debilijade.

Prvi je kazna od 1500 evra zbog koje žalim što nije postojala kada sam išao u školu. Današnji klinci sa ovim mogu da ucene roditelje za ono što im duša poželi. Već vidim kako kažu daj džeparac/patike ili bežim sa časa Smile Smile Smile

Drugi je ocena prosvetara od strane roditelja što je vrlo demokratski ako se uzme da jedan lekar ili gledač farmi imaju pravo na jedan glas. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 52.0.2743.117
Simpatično mi je to koliko debila u Srbiji misli da roditelji klinaca od 14 i naviše godina imaju istu kontrolu i uticaj na njega kao što su imali kad je imao 4 godine.

Mala huliganska svinja od 17 godina gađa policiju na gej paradi - AAaaaaa, roditelji su krivi, roditeljima otkinuti jaja i obesiti ih na trgu!!!
14-godišnjak snimljen kako duva na žurci - aaaa, roditelji krivi, nisu mu ugradili GPS u dupe i kameru na čelu da mogu da ga nadziru 24/7.
Srednjoškolci beže sa časova - aaaaa, roditelji krivi, nisu stavili električnu ogrlicu detetu da ga opali struja čim izađe iz dvorišta...

Svim tim pajserima koji misle da roditelj može da ima 100% i nonstop kontrolu nad tinejdžerom (i samim tim i odgovornost) samo treba dati da vrše tu dužnost na mesec dana, pa da vidim da li bi i onda srali takve gluposti.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 48.0
  Zato postoje socijalne službe koje oduzimaju decu od nesavesnih roditelja koji misle da imaju kontrolu jer oni ocenjuju prosvetare.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Sagittarius
Pol
Poruke 3536
Zastava r djen tina hebote...
OS
Windows 7
Browser
Chrome 52.0.2743.116
japanski model!
10 dana raspusta.
a ne marko ovde drvi o cokoladnom mleku svako malo jer ima previse slobodnog vremena..
alo pozega...to govno je kancerogeno. ne smeju da ga prodaju u eu sta mislis zasto...
IP sačuvana
social share
Non nobis domine, non nobis, sed nomine tuo da gloriam.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows 7
Browser
Chrome 52.0.2743.82
Bio na raspustu do pre neki dan. Jbg deki, moli se Bogu Ra da ti podari veci odmor.  Smile Smile Smile Smile

Inace, osim slj sajtova ala "natural news" i slicnih nema nista o tome za cokoladno mleko. Pametnome dovoljno. A i za 40 dinara tesko da ces da dobijes organsko mleko uz obrok.  Smile
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 52.0.2743.116
Citat: zoranjurkovic5@gmail.com 05. Sep 2016, 18:25:25
Roditelji čija deca beže sa časova trebalo bi da plaćaju novčanu kaznu zbog toga, predlaže novi ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je svoj predlog potkrepio potrebom za većom odgovornošću roditelja u obrazovanju mladih i naveo primere iz sveta gde se za 20 neopravdanih časova plaća čak 1.500 evra.

ako ovo uvedu, svi ce casovi biti opravdani
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.066 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.