Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Sep 2025, 21:15:58
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 8 9 11 12
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Mica Ubica - Prvi Srpski Borbeni Robot  (Pročitano 37224 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
izvini molim te ,ali osim chlanka tih istih "napaljenih" (odnosno rezimskih   Smile ) novinara niko drugi nije nishta objavio u javnosti - ponajmanje su se gospoda iz VTI potvrdila da demantuju ta piskaranja i da kazu da je to samo "koncept" (kao tvrdish ti i josh neki ovde  Smile ) .

shto se tiche tvojih gazdi ,vec odavno se pokazalo kome sluzish (na raznim temama) tako da nema potrebe da se na to vracamo.

shto se tiche telekomunikacija ,o chemu prichati sa covekom koji ne razume chak ni najprostiji ometach na principu belog shuma ? kako razgovarati o nechem slozenijem ?

Tvoj problem je sto sve informacije trazis na klik a ponekad i na krajnje besmislenim mestima. U svoj strucnoj stampi se to navodi kao koncept, funkcionalni model itd. Nikako finalni proizvod za trziste niti je kao takav izlagan, niti reklamiran. To sto ti imas takav utisak po pitanju Partnera 2009. je samo to, tvoj utisak. Tu je izlagana i Sora (kojoj se tek iduce godine dodaje automatski punjac i oklop - dakle u razvoju), laserski vodjeni bomba itd. Jasno je da je VTI sve njih izlagao kao sredstva u razvoju.

Milica je funkcionalni model i to je sa VTI vise puta jasno receno, u svim publikacijama, na nedavno odrzanom OTEH-u itd.
Evo jednog snimka gde predstavnik VTI, na OTEH-u 2009, navodi sta je sve uradjeno u poslednje 2 godine, nazalost ne prica o pojedinacnim projektima dovoljno opsirno, ali je jasno da se organizovano i jasno radi u kooperaciji i sa privatnim i drzavnim firmama. Snimak je nizeg kvaliteta i nazalost nije snimano platno tako da se ne vidi sve o cemu se prica, ali se jasno za Milicu kaze funkcionalni model. (desni klik save as, ili save target as)

http://www.armyinfoforum.org:81/blog/OTEH%202009%20Deo%201.wmv

Jasno je da se radilo na samom upravljanju i nisanjenju odnosno - sistemu za upravljanje vatrom jer je to kljucni deo. Prvo sto mora da se postavi kao pitanje je da li je koncept izvodljiv (sto su Milicom dokazali da jeste) i drugo  sta uopste takav sistem mora da ima i koliki procenat mobilnosti je uopste potreban.

Evo par mojih razmisljanja:

Prvo, takav sistem mora da koristi elektromotore kako toplotnijm isijavanjem ne bi bio lako otkriven i unisten sa velike daljine pre nego sto uopste dodje u situaciju da izvrsi dejstvo (POR ipak imaju domet od svega nekoliko stotina metara).

Drugo, sama priroda naprave govori kako dejstvo treba da izvede iz zasede ili koristeci element iznenadjenja.

Trece, sama naprava prema prethodnim zahtevima mora da koristi elektormotore i adekvatan izvor energije, sledi resiti da li se upotrebljava akumulator ili gorivna celija (sto nije nemeoguce razviti, ali je pitanje do kog zakljucjka ce ljudi iz VTI da dodju), iz cega sledi i moguca mobilnost platforme i efektivan domet, te i zahtevi za mobilnoscu i prohodnoscu jer tesko da ce neko da svakih par sati trci do stotina Milica noseci kleme da ih napuni.

Cetvrto cena same naprave mora da bude relativno mala, jer ima ogranicene borbene mogucnosti (koliko naoruzanja moze da nosi i cinjenica da u realnim uslovima tesko da se uopste moze razmiljati o dopuni ili zameni istrosenih lansera), te su joj glavni elementi upotrebe iznenadjenje i masovnost, sto samo po sebi znaci da mora da bude laka za proizvodnju i jeftina.
I 100 Milica je jeftinije od jednog tenka a moze da napravi dar mar, a prioritet je napraviti sisteme upravljanja koji mogu da podnesu upravljanje sa hiljadama ovakvih naprava i da ono bude uspesno i zasticeno od ometanja koliko je to moguce.

Peto, ukoliko se uzmu u obzir prethodni razlozi, siguno da ta platforma ne moze da bude napravljena na nivou koji mnogi zele, jer je prakticno potrosna roba. Posle dejstva cak se moze zahtevati i opcija samounistenja dela koji se odnosi na komunikacije i upravljanje kao se ne bi kompromitovala tehnologija.

Tako da, ako vec platforma nece moci da deluje dalje od kilometra od sopstvenih linija, koja joj je brzina uopste potrebna i koja je uopste moguca imajuci u vidu prethodne zahteve??? Ako se slicne platforme postave na pretpostavljani pravac prodora tenkova (zbog cega se rade procene pravaca na osnovu prohodnosti, a i postoje i BPL, kao i drugi nacini izvidjanja) jedno od razmisljanja moze biti da ona svoje manevrisanje svede na sto bolje pozicioniranje i selekciju ciljeva na povrisni koja ne prelazi par stotina metara, tu joj bas neka preterana brzina i nije potrebna (sigurno veca od ove koju ima Milica, ali koliko veca?).

Zasigurno da je potreban veci klirens i veca brzina, kao i postizanje sto vece autonomije rada (u smislu energije). U buducem periodu sigurno treba poraditi i na sto vecem efektivnom dometu, odnosno radijusu dejstva (kroz poboljsanje izvora energije).

Dakle, prvo se mora poci od funkcionalnih zahteva i taktike upotreba takvih sistema (sto se i menja u skladu sa mogucnostima razvoja tehnologije i njenih ogranicenja), ja sam dao onako okviran pregled mojih razmisljanja, sto ne znaci da sam u pravu, VS i VTI to tek treba da razrade, jer su samo dokazali da je koncept moguc.

Zatim uzeti u obzir sta je realno napraviti samostalno u nasim uslovima i to onda napraviti najbolje sto mozes, a potrositi milione da bi prvo napravio mehanicki deo kako bi parirao onoj Jordanskoj platformi a onda shvatis da niti mozes da njome adekvatno upravljas ili da je nemoguce sa nje pogoditi nista je krajnje pogresan put. Prvo se mora utvrditi da li je moguc onaj kriticni deo upravljanja (sto je ucinjeno) a zatim krenuti u otklanjanje mnogih problema i ispunjavanje mnogih zahteva pre nego sto ovalkvo nesto uopste dodje u obzir da se ponudi bilo kome, a to zahteva godine razvoja.

Samo neko ko u zivotu nije projektovao ni cackalicu moze da pomisli da je dovoljno reci u redu napravicu to, uzecu pare i super evo ga, a da pri tome nije razresio ni osnovne probleme, niti zna da li je nesto takvo uopste izvodljivo).
A sto se tice tvog primera za radar lovackih aviona, to je jos jedan primer gde gresis, Rusi i ostali svoje radare cesto testiraju kaceci ih u nos transportnih aviona upravo zato sto imaju ogromnu kolicinu merne opreme u istom i dosta ljudi koji prate sve njegove parametre, to se inace zove modularni razvoj kompnenti.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Ja još jednom nudim da mu obezbedim finansijera projekta ali mora da ima konkretan projekat sa svim rešenjima na papiru da bi to moglo da se prezentuje.
Problem je što to njega ne interesuje, on je iz svoje stranke dobio instrukcije da pljuje po celokupnom programu razvoja VTI, iz prostog razloga što u vreme vladavine njegovih nalogodavaca VTI je bio praktično ugašen, i sada im ne odgovara da se nešto radi tamo.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5

Tvoj problem je sto sve informacije trazis na klik a ponekad i na krajnje besmislenim mestima. U svoj strucnoj stampi se to navodi kao koncept, funkcionalni model itd.

1. navedi mi gde se to u struchnoj shtampi tako oznachava .

2.  to shto je jasno nekoj struchnijoj javnosti je jedno ,a ono shta se pricha u rezimskim glasilima i za shta se uzima novac poreskih obveznika sasvim drugo.

3. koncept i funkcionalni model nikako nisu dve iste stvari . milica ni u kom sluchaju nije funkcionalni model ,bash iz razloga shto ne moze da demonstrira sve funkcije takvog vozila.

Citat
Jasno je da se radilo na samom upravljanju i nisanjenju odnosno - sistemu za upravljanje vatrom jer je to kljucni deo.

to uopshte nije kljucni deo . nasha vojska je vec imala nekoliko projekata koji su koristili radio-upravljanje (koliko-toliko) zashticenom vezom . izmedju ostalog i na forumu se prichalo o raznim BPL josh iz doba SFRJ.

Citat

Prvo, takav sistem mora da koristi elektromotore kako toplotnijm isijavanjem ne bi bio lako otkriven i unisten sa velike daljine pre nego sto uopste dodje u situaciju da izvrsi dejstvo (POR ipak imaju domet od svega nekoliko stotina metara).

za tvoju informaciju , i elektromotori proizvode toplotu  Smile . problem kod izbora motora se sastoji uglavnom od toga da se izabere shto jachi motor koji bi zauzimao shto manje mesta (ukljucujuci baterije ili gorivo). kao neko reshenje za buducnost se predlazu gorivne celije ,mada manji roboti danas koriste elektro-motore sa klasichnim akumulatorima ,a veci  SUS motore .

Citat
I 100 Milica je jeftinije od jednog tenka

Smile cena takvog sistema uopshte nije toliko mala ,narochito ako se na njega stavi neko realno naoruzanje a ne 2 lansera vec zastarelih raketa . tu treba uzeti i cenu motora i telekomunikacione opreme koji svakako nece biti proizvodjeni kod nas ,pa kad se to uporedi sa cenom tenkova lako moze da se desi da cena milice bude 1/5 cene T-72 ,pa mozda i vishe.

Citat
Peto, ukoliko se uzmu u obzir prethodni razlozi, siguno da ta platforma ne moze da bude napravljena na nivou koji mnogi zele, jer je prakticno potrosna roba.

ovako kako je zamishljena svakako ne sme da bude potroshna roba . to nije neki mali RC auto ,vec vozilo prilichne tezine i sa dosta skupom opremom . upravo zato ono shto sam prichao o pokretljivosti i radijusu dejstva mora da bude ispunjeno .

Citat

Tako da, ako vec platforma nece moci da deluje dalje od kilometra od sopstvenih linija,

Smile pa ako ne moze da deluje dalje od 1 km od sopstvenih linija onda je potpuno beskorisna . za iste pare mogu da se nabave mnogo efikasnija PO oruzja koja nece imati ni probleme sa efikasnoscu ni sa pokretljivoscu.

Citat
koja joj je brzina uopste potrebna i koja je uopste moguca imajuci u vidu prethodne zahteve???

bez najmanje 10km/h i radijusa kretanja od barem 20 km takva sprava je korisna ko tri kocke leda u paklu .

Citat
A sto se tice tvog primera za radar lovackih aviona, to je jos jedan primer gde gresis, Rusi i ostali svoje radare cesto testiraju kaceci ih u nos transportnih aviona upravo zato sto imaju ogromnu kolicinu merne opreme u istom i dosta ljudi koji prate sve njegove parametre, to se inace zove modularni razvoj kompnenti.

ja bih bash voleo da vidim da rusi predstave neki takav transportni avion na sajmu naoruzanja kao lovac za 21.vek  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
@bf_109_g_6

Sto se tice sopstenja VTI je svuda navodio Milicu kao funkcionalni model, sto jeste isto kao i koncept jer demonstrira izvodljivost ideje, i moze da demonstrira samo pojedine funkcije a ne sve, zato se i radi na desetine verzija. Kao sto su puno puta radili Amerikanci i snimali emisije o njima. Ono sto treba da demonstrira sve potrebne karakteristike vozikla se zove prototip, a Milica to nije. A i sam konacni proizvod moze da se znacajno razlikuje u odnosu na prototip.

Citat
to uopshte nije kljucni deo . nasha vojska je vec imala nekoliko projekata koji su koristili radio-upravljanje (koliko-toliko) zashticenom vezom . izmedju ostalog i na forumu se prichalo o raznim BPL josh iz doba SFRJ.
Apsolutno jeste kljucni deo, pola tih ljudi iz doba SFRJ vise ne radi tamo, a bilo je potrebno istestirati sve opcije i narocito upravljanje vatrom.

@ostalo
Ostalo je moje razmilsljanje "na prvu loptu" o upotrebi takvog sistema (na osnovu moje procene trenutnih mogucnosti), daj drugacije i razradi ga, da vidimo tvoje misljenje, ali konkretno, sta bi ugradio, koliko, koliko bi to kostalo i koja bi ti bila strategija i taktika upotrebe.
I da, motor moze da se proizvede ovde (na tvoju zalost), bilo da je SUS ili elektromotor.

A sto se tice Rusa i tvoje paralele sa Milicom, opet ponavljam niko je nije reklamirao kao gotov proizvod, u saopstenjima VTI, na sajmu, u casopisu Odbrana, strucnim publikacijama, OTEH-u, svuda su je nazivali funkcionalnim modelom, jedini si ti cuo da je spremna za izvoz, i bas me zanima gde????
« Poslednja izmena: 12. Dec 2009, 23:01:36 od stegonosa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
1. mora da se reshi pitanje koja je namena ovog robota ? . izvidjanje je jedno ,PO borba drugo , PP borba neshto trece i ne moze sve to da se pravi na jednoj shasiji ,jer su zahtevi drugachiji .

2. mora da se reshi pitanje pogona i velichine robota . to opet zavisi od tachke 1. ,ali i od mogucnosti zemlje. mi nazalost ne mozemo danas da proizvedemo samostalno ni elektromotor za usisivach (zaslugom nashih judeo-liberalnih vlasti  Smile ) . zato mora da se proceni da li ce se motori kupovati ,licencno proizvoditi (i gde) ili neshto meshano .

3. mora da se reshi pitanje naoruzanja i oklopa . to opet zavisi od tachke 1. i 2. - koja je svrha i koliko motor moze da ponese. glupo bi bilo praviti skup PO robot koji bi bio naoruzan osama ,ili PP robot koji bi mogla da onesposobi streljachka vatra.

4. sad dolazi na red pitanje SAU - koja opet zavisi od 1,2,3 . za mali robot za izvidjanje nema potrebe ulagati u skupu opremu koja prenosi veliku kolichinu informacija . s druge strane veci robot bi mozda zahtevao i softver za samostalno donoshenje odluka ako mu je veza sa bazom prekinuta (makar da moze da se vrati kuci) .
  opet ,poshto mi nismo u stanju samostalno da proizvedemo hardver ,mora da se proceni shta ce da se kupi i od koga .

---------------
kad se tako napravi koncept ,onda se odredi priblizna cena i vidi se da li je koncept uopshte isplatljiv za nashu zemlju - tek onda moze da se razmishlja o proizvodnji nekog prototipa .
« Poslednja izmena: 12. Dec 2009, 23:28:27 od bf_109_g_6 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 12
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7;MEG
bf_.... ovo sto si rekao zadnje jeste tacno u potpunosti . Jes da ne lici ni na sta  jes da je nepokretljiv, mislim na robota, i to da kod kineza ima da se kupi avioncic na baterije koji moze da podigne 1kg za male pare( zastiti frenkfenciju i mala wireless kamera i eto sprave za osmatranje, kada bi vojnici i videli to kinesko sranje pomislili bi da se neko dete igra:), ali mislim da je ovo bio pomak ka necem (mozda nicem) treba pohvaliti trud onih sto su to napravili mislim samu ideju i izgled, dobra ideja je pola posla. Mozda su to pravili neki starci pa misle da je to jos uvek moderno (nemoze brze jurimo 30 na sat), nevredjam nikoga ali je dosta ima takvih svuda, Mozda ali mozda kada ovi mladi koje treba da zaposle sa nekim svezim idejama i novim znanjima ovo preprave i ispadnje nesto sto je vredno reci "ovo je prava stvar". ali ovo je najmodernija stvar koja je napravljena u vojsci jos od galeba (neracunajuci novi avion on nije ni napravljen)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
bf_.... ovo sto si rekao zadnje jeste tacno u potpunosti . Jes da ne lici ni na sta  jes da je nepokretljiv, mislim na robota, i to da kod kineza ima da se kupi avioncic na baterije koji moze da podigne 1kg za male pare( zastiti frenkfenciju i mala wireless kamera i eto sprave za osmatranje, kada bi vojnici i videli to kinesko sranje pomislili bi da se neko dete igra:), ali mislim da je ovo bio pomak ka necem (mozda nicem) treba pohvaliti trud onih sto su to napravili mislim samu ideju i izgled, dobra ideja je pola posla. Mozda su to pravili neki starci pa misle da je to jos uvek moderno (nemoze brze jurimo 30 na sat), nevredjam nikoga ali je dosta ima takvih svuda, Mozda ali mozda kada ovi mladi koje treba da zaposle sa nekim svezim idejama i novim znanjima ovo preprave i ispadnje nesto sto je vredno reci "ovo je prava stvar". ali ovo je najmodernija stvar koja je napravljena u vojsci jos od galeba (neracunajuci novi avion on nije ni napravljen)

imam ja neku ideju kako je ovo chudo nastalo : nekom je u VTI palo na pamet da bi mogli da napravimo borbenog robota ,poshto vec imamo BPL . predlozili su to ovima iz MO ,a oni su se naravno slozili jer borbeni roboti su tako moderni i fancy  Smile Smile  ...

naravno ,poshto je u MO sve sam shutanovchev kadar ,oni nemaju pojma chemu bi takav robot mogao da sluzi ,ali znaju da sve to treba predstaviti marketinski upakovano i to shto pre . tako su ovi iz VTI dobili zadatak da shto pre naprave "funkcionalni model" (tj model koji bi eto .... funkcionisao kako-tako  Smile ) .

oni su onda seli i videli da imaju SAU (malo prepravljen sistem od BPL ) ali da nemaju pojma kako bi napravili motor i ostalu mehaniku . zato su "pozajmili" neka maketarska reshenja koja sam vec predstavio ,i zato milica ide tako spro (jer su je pretovarili) .

onda su videli da ne mogu da stave mitraljez na robot (em je tezak ,em zahteva slozen sistem upravljanja vatrom) ,pa su instalirali 2 ose kojih i onako ima za bacanje , dovoljan je obichan prekidach da se lansiraju a i same po sebi nisu neshto precizne tako da nema smisla gadjati neshto dalje od 300 m .

poshto se sve radilo bez plana , dobili smo jedan zgodan "funkcionalni model" koji ne funkcionishe bash kako treba ,ali je zato zgodan da malo podigne rejting MO pred glupom masom - shto je i trebalo postici.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Just be what you are.....

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6424
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Samsung S7
Po meni je ovo klasicno lozenje.Ista prica je prosuta od istog autora samo je u pitanju bila bespilotna letelica (Koju sam video na sajmu naoruzanja) i koja nije imala svojstva ni 10% onoga sto je autor napisao.Cak dok sam razgovarao sa inzinjerima tog projekta , rekli su da ni ne razmisljaju u tom smeru ako sutra bude bio neki upgrade, dakle nepouzdan izvor.
IP sačuvana
social share

This is where we hold them!This is where we fight!! This is where they die !! King Leonidas
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
@Herros

Mislis na clanak u novinama? To nije nista neuobicajeno, da vidis tek sta su 80-ih pisali o Orlu...

@bf_109_g_6
Postoji daljinski upravljana varijanta mitraljeza, i bacaca granata, doduse nisu postavljene na Milicu ali postoje (i funkcionalni su), a za Milicu su Ose postavljene cisto za testiranje, postoji i varijanta Milice sa Strsljenom, koji je koliko toliko ozbiljniji.

Ono sto navodis gore mislim da nije daleko od istine, ali problem je sto u sve mesas politiku. Najpre ce biti da su ovi mladji kadrovi uvideli da mogu i moraju da nesto promene i unaprede, a imali su visak delova tu oko sebe. Sama Milica ne verujem da kosta preterano, niti su tu izdvojena znacajna sredstva, ali nije to nista neuobicajeno ni za Ameriku, tako su nastali i mnogi proizvodi kod njih, prvo se prave koncepti, a onda se traze investitori (u ovom slucaju MO).

Ako bas hoces politiku, trazi je tu, pre ce biti da niko nije verovao da nesto u tom pravcu mogu da naprave, a oni su napravili funkcionalni model da bi dobili finansiranje. I to je pravilno i sasvim u skladu sa onim sto se radi u svetu.
I da, nemoj da podcenjujes maketare (ovaj modelare, makete se ne krecu), mnogi od njih koji prave ona cuda su ili iznenjeri ili penzionisani pripadnici nekih instituta ili najcesce zaljubljenici koji se time citav zivot bave. Avion nisu izmislili vladini instituti ili diplomirani inzenjeri, vec braca Rajt koja su se bavila popravkom bicikla, oni su izmislili i prvi aerotunel, i jos mnogo toga. Ima puno primera gde su pojedinci napravili nesto, sve do Tesle koji fakultet nikad nije zavrsio (a i polovina Forbsove liste najbogatijih nema zavrsen fakultet ukljucujuci i Bila Gejtsa i Stiva Dzobsa).

Ovo je dobar pocetni korak - funkcionalni model (pre ce da dozivi upotrebu kao ispomoc specijalcima ako mu se ugradi robotska ruka ili neki detektor zbog bezbednijeg rukovanja eksplozivima, ali postujem sto razmisljaju o borbenoj varijanti).
Ono sto pise novinar - napisao je senzacionalisticki da bi prodao novine, i potpuno u duhu koji bi pre svega odgovarao tebi, jer on ne hvali drzavu, vec je u duhu eto sta sve mi mozemo ali drzava je prokleta pa ne ulaze, odnosno prosecan citalac ce odmah poceti da pljuje drzavu sto ne kupuje ovakvo nesto i sto je, kao i ostalih naprednih sredstava poput Nore, nema u nasim oruzanim snagama. A ni reci o tome da je nezavrsena i tek funkcionalni model, ali naslovi prodaju novine - mora covek da zaradi platu. Smile Poz.
« Poslednja izmena: 13. Dec 2009, 15:48:48 od stegonosa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5

Postoji daljinski upravljana varijanta mitraljeza, i bacaca granata, doduse nisu postavljene na Milicu ali postoje

problem je samo shto su i mitraljez i bacach granata tezi od PO lansera ,a i zahtevaju bolji sistem za upravljanje vatrom (tj tezi) . osim toga , poshto je teshko ochekivati da ce se robor prishunjati pesadiji (oklopnim jedinicama mozda i moze ,ali pesadiji sa danashnjim tehnologijom teshko  Smile ) ,onda on mora da bude i delimichno oklopljen.

sve to onda uslovljava da robotsko vozilo mora da bude vece i teze ,odnosno da ima veci motor - a to ovi nashi modelari iz VTI nisu uspeli da obezbede ... evokako izgleda americhki pogled na tu stvar :

http://www.globalsecurity.org/military/systems/ground/gladiator.htm

http://www.gizmag.com/go/4484/
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 8 9 11 12
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Sep 2025, 21:15:58
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.