Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 21. Sep 2025, 16:01:55
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 12
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Mica Ubica - Prvi Srpski Borbeni Robot  (Pročitano 37248 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.15
Znam ja vrlo dobro šta su modelari u stanju da urade, a šta je potrebno za vojnu upotrebu, mislim da nisi dublje promislio o tome i da površno posmatraš problematiku. Ako misliš da možeš napraviti bolje ti napravi a ja ti garantujem da ću ti naći mušteriju koja će otkupiti projekat ako zaista bude upotrebljiv i sigurno ćeš zaraditi dobre pare.

obezbedi mi lovu koja je potroshena na milicu i garantujem ti da cesh dobiti bolji proizvod  Smile ....

inache , daljinski kontrolisana  vozila koja su veca od milice se vec industrijski proizvode :

« Poslednja izmena: 05. Dec 2009, 14:22:45 od bf_109_g_6 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Niko ti neće dati pare za projekat koji još ne postoji ni na papiru, moraš da imaš koncept makar na papiru i to detaljno razrađen i praktično spreman za izradu prototipa, tek onda će ti neko dati novac za izradu tog prototipa i dalje za nastavak razvoja.
Lako je pljuvati tuđi rad, problemi nastaju kada i sam treba da uradiš nešto.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.15
Niko ti neće dati pare za projekat koji još ne postoji ni na papiru, moraš da imaš koncept makar na papiru i to detaljno razrađen i praktično spreman za izradu prototipa, tek onda će ti neko dati novac za izradu tog prototipa i dalje za nastavak razvoja.
Lako je pljuvati tuđi rad, problemi nastaju kada i sam treba da uradiš nešto.

da ,da ... Smile Smile poznato je kako se kod nas dobijaju pare za projekte ,pogotovo u MO ... Smile

i ne pljujem niciji rad , samo necu da mi prodaju m..a za bubrege . ovo shto su oni napravili bi bilo interesantno kao seminarski rad nekih studenata ,ili za takmicenje maketara - ali ne i kao zvanichni prototip VTI .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 33
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Samsung E250

stegonosa

hteo sam da kazem da je pokusao da nadje stranog finansijera koji bi platio ceo projekat
znaci mi bi samo trebali da ih napravimo,par stotina kao upozorenje i to je ono sto je nekom smetalo
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 138
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Nokia N93
Ljudi citam ovu vasu temu od samog nastanka, i imam veliku muku da se odlucim na koju stranu da stanem.
S jedne strane podrzavam sve sto rade nasi razvojni kapaciteti pri Vojsci. Takodje podrzavam i sam ovaj projekat, em mi je ime Milica veoma drago, em je sve sto su rekli u vezi koncepta tacno. Ako imas koncept imas prolaz u izradu prototipa. Mislim da je glupo zamarati se raspravkom o tome da li je Milica dovoljno brza i da li su modelari mogli da naprave bolje. Evo nekoliko cinjenica na kojima baziram svoje misljenje:
1. Milica kao takav sistem u sprezi sa Vrapcem, cini jedan deo sistema za stvaranje EOB (electronic order of battle)- elektronska slika bojista, tako da pored RC komandi koje sem pokretanja moraju da realizuju i kontrolu vatre, moraju da paralelno i izvidjaju i salju podatke sa vojista u centar za integraciju svih podataka.
2. Svi koji su se ikada bavili nekim vojnim projektom znaju da vojska najvise gleda pouzdanost sistema, tako da cisto sumnjam da bi oni modelarski automobilcici mogli da izdrze surove uslove bojista, prvenstveno zbog atmosfere, a zatim i zbog elektronskog ometanja koje je u svim skorasnjim ratovanjima stavka bez koje se ne polazi u borbu, na koju su RC uredjaji narucito osetljivi. Samo razvoj sistema za kriptovanje i zastitu komandi iziskuje dosta vremena, a da ne pricamo o feedback informacijama koje Milica treba da salje u centar. Znam da nije sa ove teme ali znam da je taj problem pogotovu izrazen kod bespilotnih letelica, a verovatno i kod Vrapca, jer cim udje u ometacku zonu nekom sirokopojasnog ometaca pada na zemlju istog trenutka. Verovatno se taj problem javlja i kod bezposadnih vozila koja ne mogu da se sruse sa neba ali mogu da ostanu zakocena zbog komandi.
3. Mislim da je VTI odavno ovladao tehnikom za izradu nekih brzih autica na RC  komande. Najlakse je napraviti vozilo koje ima gusenice i elekto motore ili male benzince i odvojiti mi 2 radio kanala za upravljanje levom i desnom guenicom, ali uvezati sve u jedan sistem, to je problem.
4. Milica nosi 2 RBR ''OSA'' - (citaj smrtonosno oruzje) => RC sistem upravljanja vatrom mora biti 150% pouzdan.

S druge strane opet mislim da je najveci problem vojske sto ima mnogo projekt koji se finansiraju i svi se slome posle ove faze izrade koncepta ili prototipa. Bolje da finansiraju jedan projekat i da ga izguraju do kraja.

Evo naprimer sta moze da uradi jedan fakultet, tim sastavljen od entuzijasta. Zamislite komandni centar koji moze sa 20 operatera da opsluzuje 20 ovakvih orudja, koja su malo vecem izdanju i sa jacim oruzjem...
A takodje i Ameri rade slicam projekat kao sto e Milica, ali se ide na potpun razvoj AI jer orudje se desantira iz aviona iznad neprijateljske teritorije i onda se tu stavlja u zasedu i tu se sav rad operatera zavrsava, orudje je na Stand By i snima situaciju, kada prepozna neprijateljski tenk samo odlucuje pomocu unesene baze podataka, vrsi nisanjenje i unistava cilj. Nema dodatnog punjenja, nema izvlacenja ali opet unisten je cilj 10 puta vredniji od izgubljenog robota.

evo par video klipova. pozdrav

nazalost nece da ubaci klipove, evo linkova pa uzivajte

http://www.youtube.com/watch?v=wXNX5lOx_IQ - robo maketa M84

http://www.youtube.com/watch?v=6FLvb5odPd4 - TALON

takodje bih bio veoma zahvalan ako bi neko mogao da postavi slike Milice, neke u visokoj rezoluciji sa Partner. Unapred hvala
« Poslednja izmena: 06. Dec 2009, 13:55:03 od Ivannbgd »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5

1. Milica kao takav sistem u sprezi sa Vrapcem, cini jedan deo sistema za stvaranje EOB (electronic order of battle)- elektronska slika bojista, tako da pored RC komandi koje sem pokretanja moraju da realizuju i kontrolu vatre, moraju da paralelno i izvidjaju i salju podatke sa vojista u centar za integraciju svih podataka.

greshka  Smile milica i vrabac nisu u nikakvoj vezi (shto je i prirodno jer slika koja se vidi iz leteceg pokretnog  i stacionarnog objekta na zemlji nisu nikako povezane) . operator milice moze (ali ne mora) da bude navodjen slikom iz vrapca ,da bi lakshe pronashao cilj.

shto se tiche prenosa komandi i informacija , jedan lik u mom susedstvu ima kameru koju moze da pomera pomocu aplikacije na mobilnom telefonu ,a ona mu prenosi sliku pomocu 3G veze . i zamisli ,nije ga chak mnogo ni koshtalo  Smile

Citat

2. Svi koji su se ikada bavili nekim vojnim projektom znaju da vojska najvise gleda pouzdanost sistema, tako da cisto sumnjam da bi oni modelarski automobilcici mogli da izdrze surove uslove bojista, prvenstveno zbog atmosfere, a zatim i zbog elektronskog ometanja koje je u svim skorasnjim ratovanjima stavka bez koje se ne polazi u borbu, na koju su RC uredjaji narucito osetljivi.

ti "automobilcici" su sigurno izdrzljiviji nego ovaj nash krsh koji se jedva krece 4km/h po ravnom zemljishtu  Smile. shto se tiche ometanja ,svakom je valjda jasno da ni milica ni vrabac , ni ono jevrejsko sranje placeno po pola miliona $ (koje ispade loshije od vrapca   Smile ) nece moci da se koriste protiv neke sofisticiranije armije koja upotrebljava sredstva za elektronsko ometanje.

Citat
Samo razvoj sistema za kriptovanje i zastitu komandi iziskuje dosta vremena

ne iziskuje  Smile danas su u ponudi besplatni algoritmi za enkripciju koji su sigurno pouzdaniji nego bilo shta shto bi nasha vojska mogla da smisli (AES i drugi) ,pogotovo ako se uzme u obzir koji jad i bedu koriste neashi kriptografi (ko je bio u vojsci zna  Smile )

Citat
3. Mislim da je VTI odavno ovladao tehnikom za izradu nekih brzih autica na RC  komande.

a ja mislim da nije  Smile . pogotovo shto bi takvi autici bili mnogo bolji za izvidjanje nego kilava milica  Smile

Citat
4. Milica nosi 2 RBR ''OSA'' - (citaj smrtonosno oruzje) => RC sistem upravljanja vatrom mora biti 150% pouzdan

da si ti ziv i zdrav  Smile .... kod nas nazalost mnogi sistemi za otvaranje vatre koje koriste ljudske posade nisu preterano pouzdani  .... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
More, Milica je OK. Dve "Ose" - rasprdi sta oces! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 138
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Nokia N93
bf_109_g_6 da li mozes samo da mi kazes gde si, u kom rodu sluzio vosku i u kom periodu.
nemoj shvatiti nista licno ali sa elektronskim ometanjem blago receno nemas ni dodirnih tacaka, a koliko vidim ni sa PO oruzjem a pogotovu sa algoritmima za kriptovanje. Komercijala = ko da vise para dobija algoritam za razbijanje sifre, a ti sam mozes da registrima da napravis PN generator sekvence koji ce imati ciklus ponavljanja i do 100000000.
« Poslednja izmena: 07. Dec 2009, 08:07:05 od Ivannbgd »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
bf_109_g_6 da li mozes samo da mi kazes gde si, u kom rodu sluzio vosku i u kom periodu.
nemoj shvatiti nista licno ali sa elektronskim ometanjem blago receno nemas ni dodirnih tacaka, a koliko vidim ni sa PO oruzjem a pogotovu sa algoritmima za kriptovanje. Komercijala = ko da vise para dobija algoritam za razbijanje sifre, a ti sam mozes da registrima da napravis PN generator sekvence koji ce imati ciklus ponavljanja i do 100000000.

necu ti reci gde sam sluzio vojsku ,dovoljno je da znash da sam bio u vezi i da sam dobro upoznao rad nashih uredjaja za kriptografiju i imao prilike da drzim u rukama sifrarnike koji se josh koriste a potichu iz doba SFRJ  Smile

po tvojoj nadobudnosti se vidi da si josh mlad i zelen  Smile i da vojsku nisi ni sluzio. reci cu ti samo da AES algoritme za enkripciju koriste mnoge banke i da se pomocu njih vrshi transfer sredstava mnogo vecih od celokupnog budzeta ove drzave .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 138
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Nokia N93
Hvala za nadobudnost i mladost, shvaticu to kao kompliment. evo i feedback na to Smile  Smile
o vojsci nemoj molim te da mi pricas suvise sam dugo u tom sistemu da bi mi ''žičar'' solio pamet. Da prostis na izrazu
« Poslednja izmena: 07. Dec 2009, 20:18:59 od Ivannbgd »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 12
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 21. Sep 2025, 16:01:55
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.064 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.