Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Jun 2025, 10:30:49
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Da li biste mogli da budete u braku sa osobom druge veroispovesti?
Da
68.5%  (37)
Ne
31.5%  (17)
Ukupno glasova: 54
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 26
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Mesoviti brakovi danas  (Pročitano 37167 puta)
29. Jul 2007, 00:20:03
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

I observe people.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 1236
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12;

Jako zanimljiva oblast..nedavno mi je drug ispricao jedan dogadjaj, koji me je podstakao da zapocnem ovu temu...
Naime, devojka je dosla u neki klub, svideo joj se decko koga prvi put vidi, i trudila se iz petnih zila da mu privuce paznju...zadrzavala pogled na njemu, prstima vrtela kosu, igrala izazovno, i kad je videla da je decko isuvise stidljiv da joj pridje, prisla je ona njemu, rekla "Cao ja sam Jovana", a on joj odgovorio " Ja sam Dino". Nakon toga je bez reci slozila neku "gadljivu" facu, okrenula se, i nastavila da djuska sa nekim drugim tipom...

Mislim da danas ima mnogo predrasuda...Srbi ne vole muslimane,hrvate,ovi ne vole jedni druge, niko nikog ne voli, a katkad se nadju dvoje iz razlicitih vera, zaljube se, zavole, i rese da ljubav krunisu brakom..
Koliko je to pametno?
 Srbi spominju Kosovo, Muslimani Srebrenicu, Hrvati rat i progone..
Svako je nekome kriv...razumem ja to, ovo je Srbija...bitno je da pokazes prstom...na bilo koju stranu...

Mislim i da je to stvar nacionalizma, koji se uci u porodici. Video sam mnogo porodica, koje svojoj deci usadjuju mrznju u srca i umove, misleci da im cine uslugu,a u stvari stvaraju netolerantne i zatupljene osobe.

Anketa...da li biste mogli da budete u braku sa osobom druge veroisposvesti?!
Koliku ulogu tu igra njegova/njena vasa porodica?
Da li ce brak isto funkcionisati ako/kada dobijete decu?
Da li biste promenili vasu veru zbog supruznika? Da li biste njega/nju terali da promeni veru zbog vas?
Koliko je uopste vasa sredila tolerantna prema mesovitim brakovima?
Da li mesovite veze/brakovi mogu da izdrze takve pritiske?
Sta je sa slavama, praznicima, obicajima? Da li ste spremni da ih se odreknete, ili ste za pravljenje kompromisa?

Ja licno mislim da je rat pogodna podloga za takve nebuloze.
Roditelji su me naucili ispravnim vrednostima, i muslimana ili hrvata mogu da mrzim ako mi je ucinio nesto lose, nikako zbog njegove vere.
I kad su veze u pitanju, to kod mene uopste ne igra neku veliku ulogu. Devojka moze da bude kineskinja, japanka, crnkinja, potpuno je nebitno, ali ako je duhovita, zanimljiva, ako smo na istoj talasnoj duzini, njen sam. Zaista nemam problema sa tim..i uopste mi nije stalo da nadjem devojku koja mora biti moje nacije!

Jedan stari grcki filozof je rekao "Da bi ljubav izmedju coveka i zene uspela, potreban je samo jedan uslov-ljubav". 21 vek, i zivot na Balkanu nam namece mnogo kontradiktornosti, pa i na tu temu, i zato mislim da je danas, u Srbiji, za brak sa osobom druge veroisposvesti potreban visok stepen tolerancije, i medjusobnog razumevanja.
Nema vera, nema nacija, postoje samo dobri i losi ljudi, i mala sugestija; ako nadjete osobu koja vam odgovara, koju volite, koja vas voli, cini srecnim, krasi vam zivot, zanemarite sve ostale faktore, i zivot ce vam biti bar za jedan stepenik laksi  Smile

IP sačuvana
social share
Doctor, doctor, People keep ignoring me!
-Next please!

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 

...da li biste mogli da budete u braku sa osobom druge veroisposvesti?! зависи која је вера у питању и од  тога да ли би     се од мене очекивало да променим веру
Koliku ulogu tu igra njegova/njena vasa porodica?                               такође зависи од тога која је вера у питању
Da li ce brak isto funkcionisati ako/kada dobijete decu?                        никад се не зна, зависи од обоје
Da li biste promenili vasu veru zbog supruznika? не
Da li biste njega/nju terali da promeni veru zbog vas?                          не
Koliko je uopste vasa sredila tolerantna prema mesovitim brakovima?      прилично је толерантна
Da li mesovite veze/brakovi mogu da izdrze takve pritiske?                    зависи од тога у којој средини живе, ако оду на
                                                                                                   неутралну територију имају веће шансе за успех

Sta je sa slavama, praznicima, obicajima? Da li ste spremni da ih se odreknete, ili ste za pravljenje kompromisa?
                                                                                                   без  одрицања, само компромис
« Poslednja izmena: 29. Jul 2007, 00:40:44 od Livingston »
IP sačuvana
social share

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla ImageShackToolbar
mob
Apple 15
Citat
Roditelji su me naucili ispravnim vrednostima, i muslimana ili hrvata mogu da mrzim ako mi je ucinio nesto lose, nikako zbog njegove vere.

Nesto mi se cini da ti bas i nisi sa ratnih podrucja...

Zabavljala sam se sa momcima kojima su dede bili Jevreji i Madjari, ali su oni sebe dozivljavali kao Srbe...
Sta ja znam... ne verujem da bih mogla da stupim u brak\vezu sa nekim sa ovih prostora druge vere\nacije...
Znaci, ako izuzmemo balkanske narode, nemam neke preterane predrasude...  Smile
Takodje, nemam neke predrasude kada su u pitanju mesoviti brakovi...

BTW. Ta globalisticka teorija da nije vazno koje je boje koze\nacije\vere osoba je dozivela neuspeh...
Ispostavilo se da se u jednom takvom drustvu pojedinci uklapaju u okruzenje i gube svoj etnicki identitet... Manjine postaju zrtve vecine...
Danas se insistira na kombinaciji etnicke odredjenosti i tolerancije... Insistira se na pravu na razlicitost...
Svako ima pravo da bude ono sto hoce, ali da pri tome postuje kako svoju, tako i tudju kulturu...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Brat broj 666

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 2806
Zastava Serbia
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
mob
Nokia 6630
Pa tema je trebala da glasi da li bi ste bili sa osobom druge nacionalnosti , jer veroispovest nije striktno vezana za naciju .
Inače , za mene je to OK , jer ja sam ateista i imam pomirljiv stav oko toga .
Svaki nacija nosi neki svoj poyitivni kulturni identitet , to je ono što bi prepoznao u osobi druge nacionalnosti / vere , i naravno što bi se obostrano gajilo kroz vezu . Uostalom veće je i kulturno bogatstvo i vrednost nacije kada je tako organizovana .
IP sačuvana
social share
Pol Pot , Idi Amin , Robert Mugabe , Avgusto Pinoče , Anastazio Somoza , Mao Cedung , Enver Hodža ...Svi se rađaju samo jednom al umiru mnogo puta .

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
LG 4X HD
U principu jedina stvar koja bi mi mogla smetati kod osobe druge vere ili nacije su eventualne nepremostive kulturoloshke razlike ali nepremostivih razlika ima i medju pripadnicima istog naroda i vere tako da to i nije neki argument.Ne bih mogao biti u vezi/braku sa nekime ko se moli pet puta na dan ali isto tako ne bih mogao ni sa hrishcanskim fundamentalistom.
Shto se tiche ovih prostora,ratne rane su josh sveze i okolina je josh uvek nije spremna da predje preko toga shto otezava vezu dosta.

*zavisi koja je vera u pitanju,vernik nisam tako da bih samo mogao da prihvatim neku veru ali su shanse da se to dogodi nikakve,pre svega shto bih ja morao stvarno da poverujem u to.Ne bih prihvatio i praktikovao bilo koju veru samo zarad veze a ni zarad ljubavi.
*Moja porodica ne igra tu nikakvu ulogu,a za njenu ne mogu da kazem
*naravno da ne bih tera partnera da promeni veru
*Paaaaaa...Srbija je poznata po toleranciji  Smile
*sigurno su shanse za uspeh veze vece na neutralnoj teritoriji
*nisam spreman da se odreknem u principu,ali mogu da se prilagodim sredini 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Brat broj 666

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 2806
Zastava Serbia
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
mob
Nokia 6630
Citat
Ta globalisticka teorija da nije vazno koje je boje koze\nacije\vere osoba je dozivela neuspeh...
Ispostavilo se da se u jednom takvom drustvu pojedinci uklapaju u okruzenje i gube svoj etnicki identitet... Manjine postaju zrtve vecine...

Upravo suprotno , primeri US , Kanada , Brazil , Argentina , Australia , UK .

Citat
Danas se insistira na kombinaciji etnicke odredjenosti i tolerancije... Insistira se na pravu na razlicitost...

To je predmet česte zloupotrebe , slično kao i pravo na samoopredelenje . Zemlje koje imaju takve , ajde da ih nazovem probleme , to rešavaju nekim fiktivnim kosmopolitizmom , uzeću kao negativan primer Tursku .
IP sačuvana
social share
Pol Pot , Idi Amin , Robert Mugabe , Avgusto Pinoče , Anastazio Somoza , Mao Cedung , Enver Hodža ...Svi se rađaju samo jednom al umiru mnogo puta .

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
mob
Apple 15
Citat
Upravo suprotno , primeri US , Kanada , Brazil , Argentina , Australia , UK .

Mislim da nisi u toku...
Amerika je u prethodnim decenijama presla iz zemlje "color blind" (nesvesne razlike u boji) u zemlju svesnu boja... tj. kulturnih razlika...
Insistiranje na jednakosti dovelo je do jos vecih medjurasnih sukoba... Ljudi su jednostavno ponosni na pripadnost svojoj naciji\veri\rasi...
Isti slucaj je i sa dobrom starom Evropom...
Bar su to neke novije teorije...

Iskreno, mislim da je taj koncept "svi smo jednaki bez obzira na boju\veru\naciju" pomalo bezveze...
Svi smo razliciti... ima nas 6,5 milijardi i logicno je da se svi razlikujemo po necemu...
Sto pre naucimo da se nosimo sa tim, to ce biti bolje...

« Poslednja izmena: 29. Jul 2007, 01:12:26 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

I observe people.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 1236
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12;
@Anea
Rodjen sam u Prijepolju...gde je procenat srpsko-muslimanskog stanovnistva u procentima priblizno 50 % 50 % ( izuzevsi druge verei nacije), i gde su ljudi dosta okrenuti jedni drugima.
Vec 15 godina zivim u Beogradu, i situacija nije idealna.

Takodje se ne bih slozio vecina "pojede" manjinu, jer manjina ima svoju kulturu, obicaje, mogucnosti za obrazovanje, dakle izjednacena prava sa vecinom. U vojvodini, u skolama madjari imaju nastavu na maternjem jeziku, televizju na maternjem jeziku. Postoje i romski radio programi...ne vidim drustveni monopol, i nekog ko je izgubio svoj identitet!
I razmisljanje koje ti nazivas "teorijom da nije vazno koje su boje koze neke osobe", za koju tvrdis da nije uspela, nije nista drugo do misljenje liberarnih i osoba sa ispravnim stavovima. Drugim recima, imas predrasude.
IP sačuvana
social share
Doctor, doctor, People keep ignoring me!
-Next please!

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
mob
Apple 15
Ja sam zivela u sredinama u kojima sam bila apsolutna manjina i apsolutna vecina...
Sasvim je drugacija situacija kada se nalazis na tim pozicijama... Takodje, Prijepolje nije bilo ratno podrucje..

Sto se tice manjina, mislim da nisi u pravu...
Uzmimo upravo te Madjare... Deo Madjara srednje generacije ne govori ili odbija da govori srpskim jezikom... S druge strane, velika vecina pripadnika mladje generacije odbija da govori madjarski, jer ih je sramota i zele da se uklope u sredinu...
U inostranstvu je situacija jos dramaticnija...
Poenta je u tome sto svaka generacija manjinskog stanovnistva sve vise prihvata obicaje sredine kako bi se lakse uklopili...
Takodje, ovde nismo govorili o deklarisanim pravima manjina... Ona postoje, ona se postuju, ali to definitivno ne znaci da se vremenom nece asimilovati...

Citat
I razmisljanje koje ti nazivas "teorijom da nije vazno koje su boje koze neke osobe", za koju tvrdis da nije uspela, nije nista drugo do misljenje liberarnih i osoba sa ispravnim stavovima. Drugim recima, imas predrasude.

Mislim da ti imas predrasude.
Tj. svi mi imamo predrasude... manje ili vise...
Ja smatram da je lepota upravo u razlicitostima... u postovanju drugih kultura, a ne u asimilovanju i pretvaranju da smo svi jednaki...
Mi nismo jednaki i ne treba da budemo jednaki...
Zivela razlicitost, dole asimilacija! 

Meni je apsurdno da se pretvaram kad vidim crnca da je on samo covek... to je valjda cool...
On nije samo covek... On je osoba sa imenom i prezimenom, ponosna na svoju boju koze, pol, kulturu, poreklo, zivotnu istoriju, stavove...
E, to je liberalizam... Prihvatanje ljudi onakvih kakvi jesu...
« Poslednja izmena: 29. Jul 2007, 01:24:01 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
LG 4X HD
Citat
Poenta je u tome sto svaka generacija manjinskog stanovnistva sve vise prihvata obicaje sredine kako bi se lakse uklopili...

To je normalno...meni je glupo insistirati na svojim obichajima,u stvari ne svojim,nego obichajima svog naroda u nekoj drugoj sredini."Kad si u Rimu...." I ne smatram da se time gubi identitet i shta ti ja znam,ja cu uvek biti ja,a obichaji se i poshtuju zbog sredine a ne zbog tebe samog.
Otici u drugu sredinu i ostati isti kao shto si bio i posle niza godina je meni jednostavno glupo,shto si koji q... i odlazio nego da vidish (i samim time poneshto i prihvatish) neshto novo.

Hocu reci,i poenta je da se uklopish i prilagodish,kao neka vrsta mini evolucije
« Poslednja izmena: 29. Jul 2007, 01:29:59 od arlekin »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 26
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Jun 2025, 10:30:49
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.103 sec za 18 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.