Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 16. Avg 2025, 02:33:57
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Da li biste mogli da budete u braku sa osobom druge veroispovesti?
Da
68.5%  (37)
Ne
31.5%  (17)
Ukupno glasova: 54
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 26
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Mesoviti brakovi danas  (Pročitano 37602 puta)
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
LG 4X HD
Citat
Прилагођеност средини-наравно. Асимилација-никако.
Ако живиш у Њујорку, подразумева се да говориш енглески и да се понашаш као и сви други Њујорчани, али то не значи да треба да заборавиш српски и да ти се син зове Џон. Ако печеш ћурку на Дан захвалности, као сваки Американац-то је прилагођавање, али ако славиш Божић у децембру, онда је то асимилација.
Твоје мисли, осећања и лични обичаји јесу наравно само твоји, али су настали по утицајем твоје породице, окружења, пријатеља, средине, тј. земље у којој живиш, а земљу чини народ, не планине и реке.
Све што је лепо и корисно треба преузети од других, али никад на штету свог.
Pa da,naravno,ja sam o prilagodjenosti i prichao ne o asimilaciji.Svestan sam da ne mogu pa sve i kada bi hteo da postanem Japanac makar 100 godina ziveo u Japanu.

Nije asimilacija ako prihvatish tudje obichaje dok se nalazish u zemlji o kojoj je rech,to je neophodnost kao shto se vidi iz mog primera sa pucanjem.
Obichaji jednog naroda su samo forma kojom se postizu razlichiti ciljevi,recimo dobrodoshlica,poshtovanje,saucheshce...itd. Bitna je sushtina,ne moze pakovanje biti vaznije od sadrzaja.
Mozda se u mom narodu recimo poshtovanje  izrazava na nachin koji je neprihvatljiv u nekom drugom narodu. ja moram tome da se prilagodim ako cu da boravim na teritoriji tog naroda,u suprotnom ugrozavam sushtinu tog obichaja.

Da parafraziram...mene kao jedinkom chine te "sushtine" : moje poshtovanje,saucheshce,radost,tuga...a obichaju su samo forma koja sluzi da bi drugi bliski meni (pripadnici moga naroda) mogli lakshe da prepoznaju ta moja osecanja.
I ako u nekoj sredini ja izrazavam svoja osecanja ili stavove na nachin na koji okolina ne moze da ih prepozna to dovodi do nezgodnih situacija.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla ImageShackToolbar
mob
Apple 15
Citat
Nije asimilacija ako prihvatish tudje obichaje dok se nalazish u zemlji o kojoj je rech,to je neophodnost kao shto se vidi iz mog primera sa pucanjem.

Kako da kazem... Ne prihvataju svi obicaje sredine u kojoj su, pa ipak sasvim normalno zive...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 4372
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Ni u ludilu!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

omnia ab ovo

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5614
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 
Janaa ja sam madjar, ja bas bi ozenio sa srbskinjom, ti mislis i na madjare Smile i na skote, i na arapima Smile Smile Smile
Budi moja zena Smile i necemo nikakvi probi imati zbog toga sto  na razliciti jeziku pricamo Smile
IP sačuvana
social share
Da li je kocka baceno?
Snezana i vuk
Crvenkapa i kaludjerice
Vuk i sedam kaludjerica
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 
Najponosniji element moje ličnosti je što sam Srpkinja koja u svom poreklu zna i pretke Hrvate, Muslimane, Čehe. Izuzetno se ponosim svojim pretcima i njihovom sposobnošću da ne podlegnu pritisku okoline i da sve što u životu ne ide kao podmazano proglase za etničko. Ali znam kako je to teško sprovesti u praksi.

Moja prijateljica i prijatelj počeli su se zabavljati. Ona je Srpkinja, on Jevrein iz Srbije. Veza je bila vrlo dobra i sve je funkcionisalo OK do jedne večeri kad su, onako zaljubljeni, maštali o svojoj deci. Tad je on rekao ključnu reč:"... naši mali Jevrejčići..." posle koje se svet srušio. Moja prijateljica nije imala nikakav problem da prihvati svog dečka i njegovu veru, ali imala je ogroman problem da joj deca budu druge vere od njene.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
LG 4X HD
Citat

Kako da kazem... Ne prihvataju svi obicaje sredine u kojoj su, pa ipak sasvim normalno zive...

Ne sve obichaje i ne da se odreknesh svih svojih,nijedna sredina i ne zahteva to od tebe,ali verujem da skoro svugde morash neke manje ustupke da napravish da bi mogao da zivish normalno.tu je i pitanje shta je normalan zivot.
I razne su sredine,neke su tolerantnije prema drugachijima a neke su manje tolerantne.

Nemojte pogreshno da me shvatite,ja ne kazem da treba prestati biti ono shto jesi ako odesh negde.Samo kazem da treba biti otvoren i da te nova iskustva obogacuju i da se svako kao osoba menja vremenom,ne treba biti rigidan i drzati se samo onoga shto si doneo sa sobom u smislu kulture.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 5.01
postoje 2 pravila za uspeshan meshoviti brak :

1. izbegavati brakove ljudi koji su 2 rase . shta god vi mislili ,genetika je genetika i vashe dete ce verovatno biti loshije od oba roditelja ...

2. izbegavati brakove sa pripadnicima semitskih religija (hriscanstvo ,judaizam ,islam ). pripadnici ovih religija su verski iskljucivi i netrpeljivi i sigurno bi pokushali da vam naturaju svoje verske principe ili da loshe utichu na vashu decu ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

I observe people.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 1236
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12;
Ja se donekle slazem, ali mislim da bih mogao sigurno da postignem kompromis sa osobom druge nacionalnosti...

I nisu svi Hrvati, Muslimani, Jevreji ni drugi narodi isti...neki nazalost tako misle...vaznije je sta je rekla komsinica, i pera i zika, nego ono sto ti mislis...

Ta zabluda o tome da je zena rob muskarca, da mora da slusa njegove zapovedi mozda postoji u fundamelisticki orijentisanim zemljama tipa Saudijska Arabija, Palestina, Irak itd...

Kod nas, nije bas tako...ne poznajem nijednu osobu muslimanske nacionalnosti, koja zivi u Srbiji, a koja primorava na nesto...
Te predrasude tipa "wow maco izgledas dobro u minicu",a kad se udas tera te da nosis ono preko lica su zastarele...Smile
IP sačuvana
social share
Doctor, doctor, People keep ignoring me!
-Next please!

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 5.01
 ja nisam mislio na ljude koji se onako formalno deklarishu kao hriscani ,muslimani i.t.d. nego na one koji zaista imaju odredjena verska ubudjenja po pravilima ove 3 religije . onda se zaista moze desiti da posle odredjenog vremena bude to sa macom u minicu Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

I observe people.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 1236
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12;
 A kako da znash ako ti se devojka formalno deklarishe kao jevrejka, da posle decu nece voditi na bar micvah?  Smile
« Poslednja izmena: 30. Jul 2007, 00:35:02 od dare_ »
IP sačuvana
social share
Doctor, doctor, People keep ignoring me!
-Next please!

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 26
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 16. Avg 2025, 02:33:57
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.064 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.