Svakog meseca u zgradi u kojoj sede premijer, vicepremijeri i nekoliko ministara popije se 197 kilograma kafe, 4.405 flašica obične i kisele vode, a na struju se potroši 5,7 miliona dinara
U zgradi Vlade Srbije u Nemanjinoj 11 u Beogradu, u kojoj je sedište premijera, potpredsednika Vlade, nekoliko ministara i stručnih službi, mesečno se potroši 52.919 dinara za žestoka alkoholna pića! Ukoliko ovu sumu pretvorimo u flaše viskija, po veleprodajnoj ceni od oko 1.000 dinara, dolazimo do podatka da se u ovoj zgradi svakog meseca popiju 53 flaše „džonija vokera" ili „balantajnsa"!
Dnevno 1.519 kafica
Prema podacima koje je Press dobio od Uprave za zajedničke poslove državnih organa, uz ovoliko litara žestokih pića potroši se još 110.145 dinara na negaziranu i kiselu vodu. Pošto se u zgradi Vlade voda služi u flašicama od 0,25 ili 0,33 litra, koje u veleprodaji koštaju prosečno 25 dinara, u Vladi se mesečno popije 4.405 flašica vode, ili oko 176 dnevno!
Nešto manje novca u Vladi se potroši na kafenisanje - tačno 88.819 dinara mesečno. Pošto se kilogram kafe od proizvođača može kupiti za oko 450 dinara, u Vladi se svakog meseca popije 197 kilograma kafe! Ako ovu količinu pretvorimo u šoljice, a dobra kuvarica iz 100 grama kafe izvuče 18 kafa, mesečno se u Vladi popije 37.980 šoljica kafe, odnosno 1.519 dnevno! Na ishranu ministara u Vladinom restoranu mesečno se izdvaja 427.272 dinara. Napominjemo da se ova hrana plaća, ali po beneficiranim cenama.
Da bi zgrada Vlade očuvala svoj sjaj, svakog meseca se na higijenu potroši 1,3 miliona dinara, u šta su uračunate i plate čistača i nabavka sanitarnih sredstava.
Iako u svakoj kancelariji u Vladi Srbije postoje kompjuteri, državni funkcioneri se radije drže papira! U zgradi u Nemanjinoj 11 mesečno se na kupovinu papira potroši 346.764,75 dinara što je cena 1.386 risova (pakovanje od 500 listova). Ukupno, dakle, 693.000 listova papira!
Vlada još na gorivo potroši 761.207 dinara, što je oko 8.500 litara, a na održavanje prostorija i tehničkih sistema mesečno ode 200.000 dinara. Račun za struju zgrade u Nemanjinoj 11 iznosi tačno 5.742.063,24 dinara.
Štedimo, štedimo
U Vladi Srbije smatraju da ne troše mnogo, s obzirom na to koliko gostiju imaju, i obećavaju da će biti još jeftiniji kada se uvede „elektronska vlada"!
- U ovoj zgradi u proseku se održe tri konferencije za novinare dnevno, redovni su prijemi domaćih i stranih delegacija. Prostor koriste i ministri čiji su resori na drugim lokacijama. Hranu u restoranu svi plaćaju, a od tog novca organizuju se kokteli, kakav je bio onaj povodom 100 dana rada - objašnjavaju u Vladi Srbije.
Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da svaku potrošnju treba smanjiti i napominje da su troškovi za žestoka pića, kafe i vodu „najmanji, ali i najslikovitiji".
- Mnogo veću opasnost za budžet i javnu potrošnju od popijenog viskija predstavljaju plate u upravnim odborima, zapošljavanje stranačkih kadrova i ostale stvari, poput nameštanja poslova koje je teško utvrditi, ali koje sigurno idu na račun poreskih obveznika. U odnosu na to, hiljade i hiljade kafa su sitnica... - kaže Stevanović.
I sve sto mogu i znam i kada osetim kraj iz sebe bar imam to sto bi svako pozeleo. I svaki svoj dan ja dobro pamticu znam, jer znam da prosla sam i sada spavam mirnim snom...