Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Megalomanija ~ Hrvatska i sporovi oko granica  (Pročitano 18884 puta)
18. Avg 2006, 11:36:21
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
mob
Apple iPhone SE 2020
"LIJEPE" GRANICE

Tvrdim i megalomanskim stavovima Hrvatska je u nekoliko ozbiljnih sporova sa komšijama iz SFRJ oko granične linije


ZAGREB - Republika Hrvatska ima niz graničnih sporova sa susednim zemljama, nekadašnjim članicama SFRJ, a za većinu pitanja obe strane tvrde da imaju tapije.
Najnoviji u hrvatskom nizu graničnih sporova jeste onaj sa Federacijom Bosne i Hercegovine - kome pripada vrh jadranskog poluostrva Klek i dva obližnja ostrvca, Mali i Veliki Školj.
Obe strane se pozivaju na različite zapise u zemljišnim knjigama, od razgraničenja Turske imperije i Dubrovačke Republike do zemljišnih knjiga u SFRJ i dogovora i sporazuma dvojice pokojnih predsednika Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića 1999. Spor je izbio u svetlu hrvatske namere da sagradi most preko zaliva između kopna i poluostrva Pelješac kako budući autoput Split - Dubrovnik ne bi išao kroz teritoriju BiH, odnosno grad Neum.
Članovi Komisije za granice BiH tvrde da su vrh Kleka i Veliki i Mali Školj nedvosmisleno deo državne teritorije BiH, a takav stav ima podršku Saveta ministara BiH.
Nije do kraja rešeno ni pitanje granice na Uni. Suprotno uobičajenoj praksi da državna granica prolazi sredinom matice reke koja deli dve državne teritorije, Tuđman i Izetbegović su se 1999. sporazumeli da Hrvatskoj pripadne ada na kojoj je stari zamak, iako tu adu od grada Kostajnice u BiH, odnosno Republike Srpske, deli samo rečni rukavac, dok se matica reke nalazi između ade i hrvatske obale.
Zbog toga članovi Komisije za granice iz RS traže reviziju granične linije. Ostali članovi Komisije za granice smatraju da je taj deo granične crte utvrđen na temelju verodostojnih dokumenata.
Pitanje treba li granična linija da ide sredinom reke vezano je i uz granicu između Hrvatske i Srbije na Dunavu. U zemljišne knjige bivših opština i republika SFRJ upisivana je zemlja vlasnika koji su bili s druge strane reke, pa sada ispada da Hrvatska na levoj obali Dunava ima 11.000 hektara zemlje, uključujući i Vukovarsku i Šarengradsku adu, a Srbija na desnoj obali 3.000 hektara.
Dok Srbija traži da granica ide sredinom reke, Hrvatska insistira da se poštuju postojeće zemljišne knjige.
Što se tiče dve ade, koje su bliže levoj nego desnoj obali Dunava, Srbija ih kontroliše, ali je dozvolila građanima Hrvatske da na njih dolaze. Tako se do 15. septembra na Vukovarsku adu može doći na kupanje preko dana bez pasoša, što su građani Vukovara počeli da koriste.
U Hrvatskoj su medijski najpoznatiji sporovi Hrvatske i Slovenije, pre svega u Piranskom zalivu koji je Sloveniji potreban kako bi imala izlaz na otvoreno more. Ugovorom koji su 2001. parafirali tadašnji premijeri, slovenački Janez Drnovšek i hrvatski Ivica Račan (koji je i zbog toga od hrvatske desnice dobio epitet "izdajnika"), Slovenija bi dobila tri četvrtine zaliva umesto polovine. Ugovor je već naredne godine bio otkazan i Hrvatska traži arbitražu.
Vezano uz Piranski zaliv, sporna su i četiri zaseoka, jer u Sloveniji smatraju da bi granica trebalo da bude na reci Dragonji, a ne na jednom od kanala kao što je sada. (Tanjug)

Šta sa Prevlakom?

Još jedan od sporova za koji je nađeno privremeno rešenje je rejon Prevlake između Hrvatske i Crne Gore. Poluostrvo, koje je se nalazi na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, vraćeno je Hrvatskoj 2002. godine, ali samo privremenim protokolom i uz uslov demilitarizovanosti. Ovu potpuno nelogičnu morsku granicu tek treba "ispraviti". Za sada akvatorijem patroliraju zajedničke patrole.


Izvor: Press
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija


lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Izvor "press" je lose obavesten ili krajnje zlonameran, novinarska patka po narudzbini "eto pisalo u novinama!"
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan


НУСКНВП

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12841
Zastava Србија
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
Тачно је да Хрватска има територијална потраживања према свим републикама бивше СФРЈ са којима се граничи.
IP sačuvana
social share
Edit by chelavi1: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik


tra la la

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 448
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
mob
SonyEricsson K310i
Pa nisu to potraživanja, vec se hrvati pozivaju na administrativne granice republika i pokrajini SFRJ. Ma mapama strare Juge se lepo vidi da granica SR Hrvatske i SAP Vojvodine nije nasred Dunava vec ide na teritoriju Backe i HR izlazi na jedan deo na kanal D-T-D. Takođe se vidi da je Prevlaka u Hrvatskoj.

Po meni su sve te granice SFRJ bezveze, pa zato smo i ratovali zbog Titinih granica koje su po meni potpuno glupo postavljenje, ali JBG, međunarodna zajednica je 91 ili 92 prihvatila da te administrativne granice postaju državne granice.

Mislim da se svi ti sporovi mogu lako rešiti mađunarodnom arbitražom, to nisu veke velike teritorije... koja ada, neko močvarno tlo ili koje ostrvo velicine 10x10 m... smešno.
Koliko sam upoznat, Hrvati su prihvatili arbitražu sa Slovencima, ali Slovenci ne žele to... pošto Hrvati ne bi puno izgubili sa njom, ako izgube... ali bi Slovenci puno izgubili, ako izgube spor.

A Prevlaka je vraćena Hrvatskoj, nece tu nista biti... kad je Milo poceo da im placa ratnu ostetu, a kamoli da trazi Prevlaku... haha.

Hrvatsla se  granici sa najvise država ec Yu država, pa zato ima najvise problema oko granica, ali to je problem svih republika, ..preostaje nam samo da se zahvalimo Titi ili liku koje je dao kartu i olovku da nacrta linije na tako definisanim granicama  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
mob
Apple iPhone SE 2020
Hrvatska i Slovenija - najdraži neprijatelji

Zbog nerešenih problema oko utvrđivanja međudržavne granice između Hrvatske i Slovenije. Već petnaest godina dolazi do uzbuna u obema državama, razmene diplomatskih nota, privremenog povlačenja ambasadora...

Do najnovijeg incidenta došlo je kod Svetog Martina na Muri, nedaleko od Čakovca, kada su hrvatski radnici započeli radove na izgradnji velikog nasipa za odbranu od poplave. Počeli su da ga grade na levoj obali reke Mure, na zemljištu slovenačkog državljanina koje katastarski pripada Hrvatskoj. Intervenisala je slovenačka policija, upala je i zahtevala da hrvatski radnici odmah prekinu radove i napuste slovenačku teritoriju.

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je da su njegova i Vlada Janeza Janše u stalnom kontaktu. Upozorio je da se granice moraju poštovati i objasnio da su Hrvati samo gradili nasip sa svoje strane kao što su ga Slovenci gradili sa svoje. Izgradnjom mosta preko reke Mure i nasipa s leve strane te reke, Hrvatska pomaže i slovenačkim državljanima koji tu žive, štiteći njihove kuće i zemljišta od poplave, a i omogućavajući im da lakše prelaze na drugu obalu gde, takođe, imaju svoja imanja.

Situacija je ovih dana ličila na opsadno stanje. Hrvatski su radnici nastavili radove na izgradnji nasipa, ali u jakom policijskom okruženju. Na slovenačkoj su strani bile stacionirane jake policijske snage, naoružane dugim cevima, sa vozilima raspoređenim u obližnjim šumarcima, a sa druge strane hrvatske policijske snage, uglavnom granične policije.

M. Babić-Šuvar

    Najveći sporovi između Hrvatske i Slovenije

    Morska granica - Slovenija smatra da ima pravo na ceo Piranski zaliv, a Hrvatska insistira na podeli zaliva po sredini. Sporno je i šest kilometara kopnene granice do Piranskog zaliva, zbog čega često izbijaju različiti incidenti.

    Granica na kopnu - Postoje i sporovi oko granice i u Istri, Gorskom kotaru i Međimurju. Kako je rekao hrvatski predsednik Stipe Mesić, „granica na kopnu je utvrđena, ali nije do kraja svaki metar identificiran“.

    Dug Ljubljanske banke - U staroj „Ljubljanskoj banci“ blokirana je, od raspada SFRJ, štednja 138.000 hrvatskih građana od oko 200 miliona evra. Hrvatska ne prestaje da traži vraćanje tog duga već 15 godina.

    Kasarna bivše JNA - Na tu kasarnu obe novoformirane države su polagale prava još od 1990. godine. Kasarna se nalazi na vrhu Sveta Gera planine Žumberak (slovenački naziv), odnosno, Gorjanci (hrvatski).

    Nuklearna elektrana Krško - Dve zemlje su zajedno gradile nuklearnu elektranu. Međutim, još uvek se nisu dogovorile oko ranijih dugova i jedne i druge strane.


Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija


lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Hrvatska je odmah posle Dejtona zauzela stav da granica na Dunavu sredinom toka, sa pravom slobodne plovidbe po Dunavu za obe strane. To SRJ, SCG i danas Srbija ne prihvataju.

Teritorijalne vode su u Piranskom zalivu jasno definisane (12 milja od obale) ali je sporno pravo na ribarenje u zalivu koji je bogat ribom, posebno sardelama.

Hrvatska je nudila SRJ, SCG i Crnij Gori da se rt Ostro koji zaklapa Boku prevede u vlasnistvo Crne Gore, ali je problem sto (SRJ, SCG) Crna Gora potrazuje pojas od 10km u dubinu Konavala, da se Konavle popola podeli.
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
mob
Apple iPhone SE 2020
zglađen incident na muri
Sanader i Janša izbegli da pričaju o spornoj granici

Jedini način da se slovenački i hrvatski premijer slože bio je da ne razgovaraju o spornoj granici, već samo dogovore gradnju zajedničkog nasipa

Hrvatski premijer Ivo Sanader i slovenački premijer Janez Janša sastali su se u subotu posle podne u šumarku kod Svetog Martina na Muri da bi smirili strasti s obe strane granice koje su se razbuktale nakon što je hrvatska strana pokušala da sama izgradi nasip protiv poplave na levoj obali Mure, na teritoriji koju obe strane smatraju svojom. Dvojica premijera uspeli su da, bar privremeno, reše novonastali spor tako što su izbegli da razgovaraju o problemu granice. Razgovarali su samo o izgradnji nasipa na Muri i dogovorili da ga dve zemlje grade zajednički.

Sanader je nakon sastanka izjavio da taj dogovor ne prejudicira rešenje problema granice, a Janša je naglasio da Hrvatsku i Sloveniju tek čeka pravi posao na utvrđivanju granice, te da će Slovenija insistirati da se polazi od stanja na dan 25. juna 1991. godine i da se, a što ističe i slovenački ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel, mora poštovati zaključak Badinterove komisije da su nakon raspada SFRJ granice novih država bivše republičke granice.

M. Š.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2771
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Koliko sam ja načuo, Slovenija, Mađarska i Italija su smislile pakt da pritisnu Hrvatsku.  Slovenija hoće taj gore zaliv, Mađarska bi pak htela da Rijeka bude njena luka kao nekada (barem da se njom koristi), Italija smatra da je Hrvatska neovlašćeno uzela celu Dalmaciju, ali pre svega Istru na koju i Italijani stalno imaju pretenzije.  Možemo da zamislimo da Slovenija ima podršku Austrije kojoj je potreban izlaz na more, a Srbi (začudo) imaju podršku svih njih za izlaz na more preko Dubrovnika koji, kako sam ja načuo, u suštini je uvek bio srpski i zato je Srbiji potrebno da tim načinom ima izlaz na more.  Kažem načuo sam, a da Hrvati svime time neće biti nimalo srećni, samo mogu da zamislim, ali dobar udarac njihovim megalomanskim težnjama.  Tako da mislim da su drugi shvatili te težnje i megalomaniju i čini se da im se to neće dopustiti.  Poznajući Hrvate, ovo će verovatno u njima da ojača onaj stari osećaj ugroženosti, a dakako budu li sledili svoju oprobanu (primitivnu) praksu pokušaće za sve da okrive Srbe, samo što ovoga puta Srbi nemaju apsolutno ništa sa svim tim.  Sve to što sam naveo da sam načuo je inicijativa Italije, Mađarske i Slovenije.
IP sačuvana
social share
Nije bitno sta imas, bitno je koliko dajes.
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu


Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 2395
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
 i ja sam isto tako načuo da  mađari, slovenci, talijani i srbi imaju pakt da zauzmu dijelove plutona, neptuna i jupitera jer im treba prolaz do susjedne galaksije koja je ionako oduvijek njihova a hrvati će najvjerojatnije optužiti srbe da ugrožavaju njihove interese na saturnu

prijatelju uzmi šećera i vode i lezi na leđa bez jastuka a po mogućnosti podigni noge da ti se krv malo u mozak slije
IP sačuvana
social share
...snaga udarca mi varira...
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 148
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
I ja sam isto tako svašta načuo, o belosvetskim lošim namerama protiv nebeskog naroda...

Vatikan, Clinton, Hor Bečkih dečaka, sve se urotilo protiv jadne nejači  Smile

Pošto neke toliko muči kakav-takav izlaz na more, ja u najboljoj nameri predlažem da preko kolevke Srpstva sredite to s Albanijom.. Vlora, Drač.. ima tu mesta za letovanje  Smile
« Poslednja izmena: 04. Sep 2006, 22:53:45 od superMario »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.093 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.