Beograd lomi koplja da li da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Briselom Moguće i poništavanje parafa sa EU Jakšić: Ako bi misija EU došla mimo SB UN da inauguriše još jednu albansku državu, a potpišemo Sporazum, time bismo priznali i nezavisnost. Zato je članstvo u Uniji nespojivo sa ostankom Kosmeta BEOGRAD - Srbija će se verovatno 28. januara naći na prekretnici i prelomiti da li će konačno potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU ili ćemo propustiti ovu šansu za približavanje evropskoj porodici.
S obzirom na to da se dve trećine građana izjašnjava za ulazak u Uniju, nikakve dileme ne bi bilo da proalbanski blok vođen SAD, Francuskom i Nemačkom nije jasno poručio da članstvo u EU ne ide ruku pod ruku sa Kosovom. Ipak, jedan deo srpskog demokratskog bloka i dalje tvrdi kako su status južne pokrajine i evropske integracije dva odvojena procesa, a drugi je već uveliko krenuo u kampanju protiv potpisivanja Sporazuma.
Posle izjave ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića da bi slanje misije EU predstavljalo „protivpravni akt kojim bi bio poništen parafirani Sporazum“, te da bi to „onemogućilo potpisivanje i sprovođenje“ tog dokumenta, član našeg pregovaračkog tima i predstavnik Srba sa Kosmeta Marko Jakšić upozorio je da Beograd mora da se odluči da li hoće Kosovo ili EU.
- Postoje samo ta dva puta, trećega nema. Samardžićevo upozorenje je ozbiljno i predstavlja jedini logičan potez. Ako bi misija EU došla mimo SB UN da inauguriše još jednu albansku državu, a mi potpisali Sporazum, time bismo priznali i nezavisnost Kosova. Zato je za nas članstvo u Uniji nespojivo sa ostankom Kosova u Srbiji. Zato smo mi, Srbi iz Pokrajine, tražili da EU pre potpisivanja sporazuma pruži garancije za celovitost Srbije. Suština je da je Brisel naumio da Kosmet dobije nezavisnost, a da Srbiji kao koncesiju da pravo da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - ocenio je Jakšić.
On je ustvrdio da svi koji pričaju kako su status i članstvo nepovezani putevi samo „bacaju prašinu u oči“, jer su „Gordon Braun, Angela Merkel i Nikola Sarkozi sami rekli da je budućnost Srbije u EU, a Kosova nezavisnost“. Parola „i Kosovo i EU“, ukazao je Jakšić, politička je alhemija, kao i da bi dolazak misije EU sigurno poništio paraf na Sporazumu.
- Procedura je jednostavna, Skupština Srbije bi se sastala, predlog o poništavanju parafiranja bi bio iznesen na glasanje i usvojen. I ne bi samo ovaj dokument bio odbačen, nego ne bi mogli da opstanu ni oni sporazumi koji su već potpisani - upozorio je Jakšić.
Autor: Diana Milošević Dodaj novi komentar Ključne reči: EU
[b][/b]Марко Јакшић је један частан човек и члан ДСС. Свака ти част на овој изјави!
"Na sednici Odbora za Kosovo imao sam prilike da u jednom žestokom razgovoru za gospodina Batića kažem da ima ciganski mentalitet. Ja ovom prilikom hoću da se izvinem pre svega pripadnicima romskog naroda, Romima, ali sam tu mislio na Ciganina kao osobenu, karakternu osobinu gospodina Batića" - Marko Jakšić
Citat
Марко Јакшић је један частан човек
drugim rečima fašista.
Ako će Marko Jakšić da nam odlučuje o evropskoj perspektivi Srbije, onda smo najebali.
Jedino potpisivanje sa EU može biti argument za države EU da odlože status. Nepotpisivanje i poništavanje parafa je samo podsticaj njihovim jastrebovima, a ako smo u sistemu onda je naše protivljenje bolje utemeljeno. I njihove kože se tako nalaze na dobošu jer bi posle potpisivanja presedan postao presedan unutar sistema EU.
Znači ja sam za se što pre potpiše sa EU, da se sa naše strane predloži UN rezolucija kojom bi se umesto SAD na KiM uvela EU, takva rezolucija koja bi odgovarala Srbiji. Naša pasivnost i defanziva je naš najveći neprijatelj. U politici sve rešava inicijativa i novac. Mi nemamo novac, ako nemamo ni inicijativu zeznuli smo sami sebe.
O Marku Jakšiću lično nikad nisam mislila da je talentovan političar.
Потписати тај споразум у коме се наглашава да га Србија потписује без КиМ био би скандал раван издаји и признање нашег режима да Резолуција 12 44 више не важи. То би значило да се Србија одриче своје територије и да је неозбиљна држава. ЕУ никада неће моћи да замени Косово и Метохију и зато свака част МАрку Јакшићу, али и министру Самарџићу на овако храброј изјави.
Потписати тај споразум у коме се наглашава да га Србија потписује без КиМ био би скандал раван издаји и признање нашег режима да Резолуција 12 44 више не важи. То би значило да се Србија одриче своје територије и да је неозбиљна држава.
A CEFTA sporazum su mogli da potpišu bez Kosova??
Za Marka Jakšića, profitera koji kao Srbin sa KiM živi bolje od mene u BGu, nemam reči.
Ne pada sneg da prekrije breg, već da svaka zver pokaže svoj trag.
Bivši ministar za rudarstvo i energetiku je ministar vera; Bivši ministar za upravu i lokalnu samoupravu je ministar prosvete; Bivši ministar unutrašnjih poslova sa dosijeom je i dalje ministar unutrašnjih poslova.
То је скандал око ЦЕФТА споразума и Никола скроз се слажем са тобом. А Марка Јакшића случајно познајем приватно и веруј ми живи у Косовоској Митровици. Немам разлога да га браним, јер је члан ДСС, странке са којом немам баш додирних тачака, али знам да човек живи доле.