Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 24. Avg 2025, 20:12:10
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 128 129 131 132 ... 148
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Makedonija  (Pročitano 189628 puta)
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 42576
Zastava BG, Savski Venac
I dalje je protiv moje volje zar ne?

Ako nisi glasao za vladajucu partiju, onda da .. ali ocigledno da ljudi koji misle kao ti su u manjini
IP sačuvana
social share
Bolje da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam

Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
NEGODOVANjE ZBOG SPORAZUMA: Ivanov napustio sastanak sa Zaevim, grčka opozicija vidi "okretanje leđa narodu"

Tek dogovoreni sporazumi o novom imenu Makedonije, između premijera, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, koji još nije ozvaničen, primljen je sa nezadovoljstvom u delu javosti obeju zemalja, a makedonski predsednik Đorđe Ivanov je nakon samo dva minuta napustio sastanak na kojem su premijer i šef diplomatije trebalo da ga obaveste o sadržini tog sporazuma.

Ivanov će se danas, najavljeno je iz njegovog kabineta, obratiti javnosti, a deo makedonskih medija njegov gest napuštanja sastanka smatra skandaloznim.

Iako je vest o tome da su se Cipras i Zaev dogovorili sporazum o novom imenu Makedonije primljena sa olakšanjem u delu javnosti obeju država, za ostale sporazum nije dobrodošao.

Pozdravljen od najviših zvaničnika međunarodne zajednice i NATO, ovaj sporazum, prema kojem bi se ta bivša jugoslovenska republika zvala Republika Severna Makedonija, trebalo bi da omogući brže integracije te države u EU i NATO, što bi, kako se tvrdi, doprinelo miru, stabilnosti i prosperitetu zemlje i regiona u celini.

Pročitajte još: VMRO DPMNE: Dogovor sa Grčkom je kapitulacija; Micotakis: Loš dogodor; Rama, Tači i Haradinaj čestitaju

U ovom trenutku, međutim, teško da iko može predvideti kako će se stvari u vezi sa sporazumom odvijati u narednim danima i nedeljima s obzirom na to da je njegovo ozvaničenje bilo najavljeno već za subotu u Prespi.

Za najuticajniju makedonsku opozicionu VMRO-DPME sporazum o novom imenu sa Grčkom je "kapitulacija", a za grčku opozicionu Novu demokratiju on je "okretanje leđa grčkom narodu".

Otežavajuća okolnost mogla bi biti to što je predviđeno da sporazum bude ratifikovan najpre u makedonskom, a potom i u grčkom parlamentu.

Zaev u parlamentu ima tek prostu većinu od 61 poslanika, a ako sporazum i bude ratifikovan pitanje je da li će ga predsednik Ivaov potpisati.

Zato je u sporazumu i predviđeno da, ako ga Ivanov ne potpiše o njemu će se glasati ponovo, ali bez preciziranja, šta ako ga ni tada ne potpišie, kao što je to, na primer, slučaj sa Zakonom o jeziku, o kojem se u parlamentu glasalo dva puta, ali on još nije stupio na snagu jer predsednik odbija da potpiše ukaz.

Sporazumom je predviđena revizija makedonskog Ustava, čemu se Ivanov, takođe, protivi.

Za to će, inače, Zaevu biti potrebna dvotrećinska većina, 81 poslanički glas, što je u ovom trenutku teško i zamisliti da može da okupi.

I u Grčkoj, gde se takođe protestovalo protiv sporazuma sa Skopljem, može biti problema prilikom usvajanja sporazuma.

Grčki parlament ima 300 poslanika, a za usvajanje sporazuma sa Skopljem je potreban 151 glas.

Vladajuću koaliciju čine Ciprasova Siriza i stranka Nezavisni Grci, koja je najavila da neće glasati za sporazum, jer se protive da se naziv Makedonija spominje u bilo kom obliku u novom imenu bivše jugoslovenske republike.

Oni se tome protive jer smatraju da, ako bude zadržan naziv Makedonija, to izražava iredentističke težnje Skoplja ka severnoj grčkoj pokrajini, koja nosi isti naziv.

Sporazumu se protivi i opoziciona Zlatna zora, a "kec" u Ciprasovom rukavu su dve manje stranke koje ukupno imaju 26 poslanika.

Pitanje je i da li će baš svi poslanici Sirize glasati za sporazum.

U 25 godina dugom sporu između Grčke i Makedonije zbog imena te bivše jugoslovenske republike ovo ne bi bio prvi sporazum koji bi propao.

Atina i Skoplje su 1995. potpisale Privremeni sporazum, kojim je bilo predviđeno da Makedonija promeni zastavu i da u međunarodnim organizacijama, u kojima je članica i Grčka, koristi ime Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Grčka je zauzvrat trebalo da ne stavlja veto i ne otežava prijem Makedonije u međunarodne organizacije.

Zbog grčkog veta Makedonija, međutim, nije na samitu u Bukureštu u aprilu 2008. godine primljena u NATO iako je ispunila uslove.

Skoplje je tada optužilo Atinu za "flagrantno kršenje dogovorenih obaveza iz Člana 11" Privremenog sporazuma iz 1995.

Ceo slučaj je završio na Međunarodnom sudu pravde u Hagu, koji je konstatovao da je Grčke prekršila Privremeni sporazum protiveći se ulasku Makedonije u NATO.

"Sud je zaključio da je tužena strana (Grčka), protiveći se prijemu podnosioca tužbe (Makedonije) u NATO na samitu u Bukureštu, prekršila obaveze iz paragrafa 1 člana 11 Privremenog sporazuma između dve zemlje", izjavio je tada predsednik Suda Hisaši Ovada.

Sud je, međutim, odbacio zahtev Makedonije da naloži Grčkoj da u budućnosti poštuje obaveze iz tog sporazuma kao i sve ostale zahteve iz tužbe.

U slučaju Makedonske aplikacije za članstvo u NATO 2008. godine, Grčka je kao problem navela ime države koje njen severni sused koristi.

Tada su se oglasile i Ujedinjene nacije pozivom Grčkoj i Makedoniji da nakon presude Međunarodnog suda okončaju "rat" oko imena Makedonija.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
Плакаће за БЈРМ.
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
mob
Samsung 111111
Po meni je bolje da se zovu bivsa jugoslovenska republika makedonija ili ne znam..Slovenska Makedonija.
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
I dalje je protiv moje volje zar ne?

Ako nisi glasao za vladajucu partiju, onda da .. ali ocigledno da ljudi koji misle kao ti su u manjini
pa posto pola glasaca nije ni izaslo na izbore pitanje je dal sam u manjini.

A i da jesam, i salje je protiv moje volje.
A da se vratimo na jasikasijevu prumedbu koja je ovo pocela da cemo protiv svoje volje uci u eu, tvojom logikom to nije protiv nase volje jer vecinski glasamo za pro-eu stranke.
U tom smislu je i odluka o promeni imena u skladu sa voljom grckog i makedonskog naroda
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
mob
Samsung 111111
Ma daa Smile

Ajde da napisem jos 1000 puta posto rasprave i postovi sa tobom nikad nisu novi vec jedno to isto vrtimo u krug kao nenormalni.

Ulazak u EU ili Nato (mada je to isti kurac) mora da bude odluceno odluceno u narodu jednim referendumom sa jasnim, konkretnim i nedvosmislenim pitanjem.
Mada sam ja protivnik referendum u svakom smislu iz raznih razloga i mada znam da EU ne bi dozvolila da taj referendum bude fer...opet bih ga podrzao Smiley

Izbor stranaka u Srbiji kao nekakav pokazatelj da mi hocemo u EU je pokzatelj koji nije tacan Smiley
Iako razne stranke zastupaju EU nema alternativu..Imaju razne uslove uz to. Neke su lupam za EU..ali uz ocuvanje teritorijalnog integriteta..druge su za EU ali i uz najbolje moguce odnose sa Rusijom...neka peta je za EU ali uz kurac i palac.
Dakle ako Pera Peric glasa za neku stranku..on moze da glasa jer je jedan od ciljeva stranke da podigne otkupnu cenu maline Smiley a to je ta stranka uz to i pro EU..zabole ga kurac.

Drugo, referendum koji je obavezan (valjda, ne znam) pre ulaska u EU je isto kurac. Kad mi budemo skroz razjebani od strane EU i pod njihovom punom kontrolom ide refenredum ?! Zasto ? Pro forme ?

trece, EU i Nato trose milione na svoju reklamu. Imaju svoje medije. Imaju svoje stranke. Imaju kampanju 356 dana godisnje u Srbiji. Ni ne moze da se cuje drugo misljenje.
Postoji brdo postenih i pametnih ljudi koji su protiv ulaska u EU. Mislite da moze njihov glas da se cuje u Srbiji Smiley
Pa znas kad ce EU da dozvoli da se u Srbiji stvori stranka protiv EU koja bi imala ozbiljan status  Smile
Mi kao zemlja koja ima ozbiljan ali ozbiljan procenat stanovnistva koji je protiv EU..nemamo ni jednu jedinu normalnu stranku koja ima takav koncept Smiley Imamo stranke koje su protiv EU..ali one nisu "Normalne" vise su ekstremne i odgovaraju EU.

Cetvrto, potpuna je zabluda da se mi pitamo hocemo li u EU i Nato Smiley Pa znas kad ce oni da nam dopuste da im budemo rupa u sred Evrope Smiley Prvo ima nas ozbiljan broj da drzimo vise zemalja u okruzenju u anti EU i anti nato stavu.

Kapiram da kad bi u nekom nemogucem scenariju mi nekako uspeli da se otmemo iz njihovog zagrljaja i kazemo da necemo...sravnili bi nas sa zemljom.
Njima to nije problem..U EU zive gradjani sa glavom u dupetu. Proglasili nas sve skupa teroristima i opstom pretnjom za mir i stabilnost Evrope i pobili bi nas do jednog.
Nemacki narod bi ujtru na primer opusteno pio kafu i isao na posao. Sa takvim narodom mi imamo posla.
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 42576
Zastava BG, Savski Venac
Ja koliko vidim ; Makedonci ga ispusise kako god ga okrenes
IP sačuvana
social share
Bolje da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam

Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Ulazak u EU ili Nato (mada je to isti kurac) mora da bude odluceno odluceno u narodu jednim referendumom sa jasnim, konkretnim i nedvosmislenim pitanjem.
ne mora i nije isti kurac

Izbor stranaka u Srbiji kao nekakav pokazatelj da mi hocemo u EU je pokzatelj koji nije tacan Smiley
nije ni tacan ni netacan
nego je odgovarajuci ili neodgovarajuci u zavisnosti od kriterijuma koji budu odabrani. a ja i ti ih necemo birati

Njima to nije problem..U EU zive gradjani sa glavom u dupetu. Proglasili nas sve skupa teroristima i opstom pretnjom za mir i stabilnost Evrope i pobili bi nas do jednog.
Nemacki narod bi ujtru na primer opusteno pio kafu i isao na posao. Sa takvim narodom mi imamo posla.
nemas ti pojma sa kakvim narodom mi imamo posla
« Poslednja izmena: 13. Jun 2018, 21:00:10 od dabisha »
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
mob
Samsung 111111
Necemo ja i ti nista birati.
Samo ce jednog dana da nam saopste da smo clanovi EU i da nam cestitaju.
Ali, ja da sam na njihovo mesto vodio bih racuna. Bolje bi bilo da se preracunaju koliko je raznih "Sila" i "Mocnika" ovde palo na dupe Smiley

Citat
ne mora i nije isti kurac

Kad sam kucao taj post ja sam bukvalno znao da ces ovo da napises. Hteo sam da stavim u zagradi, samo sam zaboravio. Znam sa kakvim pacenikom se dopsiujem ali me jebeno mrzi da se svaku rec merim 3 puta.
Ustvari morao bih ako se ne bi razumeli, ali ako si razumeo sta sam napisao..a svejedno ovo napisao ja to dozivljavam ovako:
1.trolujes me..Sto nije iskuljceno
2.Nemas ni jedan noramalan argument pa ...ustvari to, nemas ni jedan normalan argument.

Kad napisao "Mora", nisam mislio da zaista mora..Nego da mora u smislu toga da najpribliznije odrazi stav ljudi koji zive u Srbiji.
Ne vidim nikakav problem da kad nas narod vec izrazava najdublju pripadnost EU kroz izbor EU stranke...izadje na jebeni referendum i zaokruzi "DA"  Smile
Znaci mozgu ti vidis problem koji sam ja svakako izneo kroz dalji post. Jer bi kroz direktno odlucivanje popusio i ti i tvoja poremecena evropska porodica degenerisanih naroda.

Citat
nije ni tacan ni netacan
nego je odgovarajuci ili neodgovarajuci u zavisnosti od kriterijuma koji budu odabrani. a ja i ti ih necemo birati

Da, ovo je vec lapsus.
Ali svejedno sam upravu, nema tu neka prica. Mozes samo da mi ispravis lapsuse i znakove interpunkcije.
Smisao je jasan i tacan.

Citat
nemas ti pojma sa kakvim narodom mi imamo posla

Imamo problema sa narodom koji je skoroj proslosti resio da tamani ljude na osnovu nacionalne pripadnosti, rase i slicnih kriterijuma.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
ima li neko zivi da zna kako ce se zvati...ako je severna makedonija onda su makodonci izvukli bingo...

ako je republika severno od makedonije onda su grci...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 128 129 131 132 ... 148
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 24. Avg 2025, 20:12:10
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.056 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.