Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 02. Avg 2025, 15:38:44
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Majka  (Pročitano 3354 puta)
25. Mar 2008, 09:41:46
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
mob
Nokia 
Ево једног текста као увод за моје питање: Шта чини добру мајку? За кога бисте рекли да је добра мајка?

Oda majkama

Ovo je za sve mame koje su probdjele noći sa bolesnim djetetom u rukama, govoreći "U redu je, mama je tu."

Ovo je za mame koje su hodale po kući cijelu noć sa bebom na rukama, koja nije prestajala plakati.

Ovo je za sve majke koje su se pojavile na poslu sa pljuvačkom u kosi, mrljama od mlijeka na bluzi i pelenama u torbi.

Za sve majke koje su pekle kolače za rođendane i šivale kostime za školske predstave.

I za sve majke koje to nisu radile jer su bile na poslu, trudeći se zaraditi novac kako bi se platili računi.

Ovo je za majke koje su rodile djecu koju nikada neće vidjeti.

I za sve majke koje su uzele tu djecu, dale im dom i pružile svu svoju ljubav.

Ovo je za sve majke koje su sjedile na klupama na košarkaškim, nogometnim ili rukometnim utakmicama, i kada su ih djeca pitala, “Jesi me vidjela?”, rekle su, “Naravno da sam te vidjela, ne bi to nizašto propustila” i stvarno to mislile.

Ovo je za sve majke koje su vikale na djecu u dućanu i dale im po guzi u očaju, kada su djeca udarala nogama, poput dvogodišnjaka koji želi sladoled prije večere, i poslije se mrzile jer su izgubile živce.

Ovo je za sve majke koje su porazgovarale sa djecom i objasnile im sve o tome kako bebe dolaze na svijet. I za sve majke koje su to željele učiniti, ali jednostavno nisu mogle.

Za sve majke koje su čitale priču za laku noć dva puta svaku večer. I tada su je pročitale još jednom nakon molbe: “Ispričaj mi još jednom priču.”

Ovo je za sve mame koje su naučile djecu zavezati vezice za cipele prije nego su krenula u školu. I za sve majke koje su uzele cipele na čičak umjesto onih sa vezicama.

Ovo je za sve majke koje su naučile svoje sinove kuhati i šiti, i svoje kćeri da budu hrabre i snažne.

Ovo je za sve majke čije se glave automatski okrenu kad nježni glasić u gomili zazove “Mama?”, iako znaju da su njihova djeca kod kuće ili odrasla.

Ovo je za sve majke koje su primile poziv iz škole da im je dijete bolesno i neka odmah dođu po njega u školu. I one su to učinile.

Ovo je za sve majke čija su djeca krenula krivim putem, i koje ne mogu pronaći riječi kojima bi doprle do njih.

Za sve majke koje su se ugrizle za usnicu, kad su vidjele da je njihova četrnaestogodišnjakinja pofarbala kosu u zeleno.

Što čini dobru majku?

Je li to strpljenje?
Suosjećanje?

Mogućnost dojenja bebe, kuhanja večere i šivanja gumba na košulju, sve u isto vrijeme?

Ili je to srce? Je li to bol koju osjećaš kada gledaš svoju kćer ili sina kako ide niz ulicu, odlazeći po prvi puta sam u školu?

Ili je to strah koji osjećaš u 1 ujutro kad tvoj tinejdžer sa novopečenom vozačkom dozvolom kasni jedan sat kući?

Trzaj koji te probudi iz sna, natjera da odeš od kreveta do kolijevke u 2 u noći i staviš ruku na svoju usnulu bebu?

Ili osećaj tupe boli dok promatraš kćer ili sina kako spava, noć prije odlaska na fakultet u drugi grad?

Ili potreba da, gdje god se nalazila, otrčiš u zagrljaj svome djetetu, kad čuješ vijest da se dogodila nesreća, izbio požar ili neko dijete umire?

Ovo je za sve majke djece koja su poginula u nesreći i majke onih koji su skrivili nesreću. Za sve majke čija su djeca preživjela nesreću i majke koje su sjedile pred televizorom prestravljene, grleći svoje dijete koje se upravo vratilo živo i zdravo iz škole.

Za sve majke koje su u suzama stavljale cvijeće i lutke na grobove svoje djece. Za one čija su djeca umrla od bolesti, nesretnim slučajem i najgore od svega i najteže za shvatiti, djeca koja su počinila samoubojstvo.

Ovo je za sve mlade mame koje se muče sa mijenjanjem pelena i manjkom sna.

I starije mame koje su naučile ili još uče pustiti djecu da odu od kuće.

Za sve zaposlene mame i mame kućanice.

Samohrane majke i oženjene majke.

Bake čija mudrost i ljubav prema svojoj odrasloj djeci i djeci njihove djece ostaje konstantna.

Zena
IP sačuvana
social share

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

samo me gledajte

Zodijak Leo
Pol Žena
Poruke 885
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Tekst je prelep.  Smile
A o tome ko je dobra majka nemamo bas pravo da sudimo...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.26
mob
Apple 15
Nesto slicno sam postavila u temi o 8. martu...

Dobra majka... hm... ima ona pesmica... "U svom zivotu ja sam srela \ mnoge,mnoge dobre žene \ al' je samo jedna majka htela da rodi bas mene..." Smile

Istina je da... bez obzira koliko se mrzeli, neslagali, svadjali sa svojim majkama... na kraju shvatimo da su bar delimicno bile u pravu...  Smile

Da pokusam to u jednoj recenici... Dobra majka je ona majka koja nas uhvati kad padnemo i pomogne nam da shvatimo nasu gresku bez vredjanja i ponizavanja, nasladjivanja nasom nesrecom...

Nazalost... postoje i one koje ne vole svoju decu Smile

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
Da pokusam to u jednoj recenici... Dobra majka je ona majka koja nas uhvati kad padneo i pomogne nam da shvatimo nasu gresku bez vredjanja i ponizavanja, nasladjivanja nasom nesrecom...
Jako lepo rečeno...
Sudeći po tome, moja mama je najbolja mama na svetu...  Smile
Od suza jer me je u prvoj godini gimnazije ostavio momak, pa sve do pitanja egzistencije, uvek je bila uz mene, bezuslovno mi pružajući podršku...

(sad sad se raznežila... Idem da zovnem mamu...)  Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

samo me gledajte

Zodijak Leo
Pol Žena
Poruke 885
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Da pokusam to u jednoj recenici... Dobra majka je ona majka koja nas uhvati kad padneo i pomogne nam da shvatimo nasu gresku bez vredjanja i ponizavanja, nasladjivanja nasom nesrecom...
Jako lepo rečeno...
Sudeći po tome, moja mama je najbolja mama na svetu... Smile
Od suza jer me je u prvoj godini gimnazije ostavio momak, pa sve do pitanja egzistencije, uvek je bila uz mene, bezuslovno mi pružajući podršku...

(sad sad se raznežila... Idem da zovnem mamu...) Smile

Da, nije lose sa stanovista deteta.
Ali kada se nadjes u ulozi majke stvari se komplikuju. Od prvih razmisljanja, jos dok je beba u stomaku, da ce doci na svet, sva tako bespomocna i ovisna o tebi, preko dilema o vaspitanju i nesigurnosti da li ces biti u stanju da to malo stvorenje usmeris kako treba...A ovo je samo uopsteno. Gde su sve ostale, svakodnevne stvari? Izlaze zubi, sta raditi? Ojela se guza. Sta je plavo a sta zuto? Dira uticnicu od struje, da li da je lupim po guzi, a ako ne kako da joj objasnim kad ima samo godinu dana? Idem na posao, a ona ostaje uplakana. Sta da joj kazem? Kako da joj objasnim da mama mora da radi? Mogu samo da mislim sta bi nam tek rekle mame sa starijom decom.
Voleti dete je najprirodnija stvar na svetu, za to nije potreban trud. Vaspitanje je vec nesto drugo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Nepodnosljiva sam... Znam... Pa sta...?!

Zodijak Capricorn
Pol Žena
Poruke 245
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
mob
Ericsson k810i
Jako lepo rečeno...
Sudeći po tome, moja mama je najbolja mama na svetu... Smile

(sad sad se raznežila... Idem da zovnem mamu...) Smile

Da, nije lose sa stanovista deteta.
Ali kada se nadjes u ulozi majke stvari se komplikuju. Od prvih razmisljanja, jos dok je beba u stomaku, da ce doci na svet, sva tako bespomocna i ovisna o tebi, preko dilema o vaspitanju i nesigurnosti da li ces biti u stanju da to malo stvorenje usmeris kako treba...A ovo je samo uopsteno. Gde su sve ostale, svakodnevne stvari? Izlaze zubi, sta raditi? Ojela se guza. Sta je plavo a sta zuto? Dira uticnicu od struje, da li da je lupim po guzi, a ako ne kako da joj objasnim kad ima samo godinu dana? Idem na posao, a ona ostaje uplakana. Sta da joj kazem? Kako da joj objasnim da mama mora da radi? Mogu samo da mislim sta bi nam tek rekle mame sa starijom decom.
Voleti dete je najprirodnija stvar na svetu, za to nije potreban trud. Vaspitanje je vec nesto drugo.
Smile Smile Smile

Ja bih jos dodala i strah, vjeciti strah da se nesto ne desi...

IP sačuvana
social share
Ne zaviruj!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
Dobro, tačno je da postoje dve perspektive odnosa majka-dete (minimum dve), ali ja trenutno imam pristupa samo ovoj koju sam opisala....  Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Žena
Poruke 19882
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
ovo se odnosilo na sve majke, jer nisu sve iste...Nekima nije stalo do njihove djece.....istinito i tuzno!

jako  emotivan tekst.

I ja idem da nazovem svoju mamu jer je uvijek bila tu za mene, pa i dan danas kada i ja imam svoju djecu, uvijek se nadje dobronamjeran savjet, bezuslovno velika ljubav i kada treba rame za plakanje, pozitivna ili negativna kritika (aman ljudi, pa niko od nas nije savrsen Smile  )... i sve ostalo sto dobra majka pruza!
A posle cu  da poljubim ovu moju djecu jer je moj zivot u njihoim rukama! Samo ako su oni sretni i dobro, i ja sam....moja sreca definitivno zavisi od njihove!!!
« Poslednja izmena: 25. Mar 2008, 18:56:11 od mazzuljica »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2227
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
aaaaaaaaaa (ovo je dugo silazni, cisto da ne bude zabune  Smile ) ... zaista lepo  Smile
IP sačuvana
social share
Interview - Bebi Dol: Skoro me je gospođa iz komšiluka koju stalno pozdravljam sa dobar dan pitala: „Je li, je l’ ti to mene provociraš?“
nidzo, svaka cast Smile
Edit by latifovich: Potpis uklonjen zbog duzine!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
emotivan tekst, koji budi razna secanja ...

Naravno, par misli iz ovog teksta su totalni bullshit ... zna se sta je majka i kad je ona dobra. 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 02. Avg 2025, 15:38:44
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.049 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.