Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 28. Sep 2026, 10:58:12
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Madjarska kuhinja  (Pročitano 118500 puta)
22. Mar 2006, 17:18:57
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0

Madjarska kuhinja ima dugu i bogatu tradiciju i u grupi je najbolje svetske kuhinje. Prepuna je "vatrenih jela" sa mlevenom paprikom, specijaliti gulasa i cikosa su nadaleko poznati i primamljivi.Madjarska trpeza je veoma bogata raznim varivima i sosovima koji za osnovu imaju povrce i voce. Madjari su narod koji je vekovima ziveo u ravnici i negovao kult ishrane sa jelima u kojima je testo, u raznim varijantama, posebno rezanci sa razlicitim dodacima, veoma zastupljeno.
« Poslednja izmena: 08. Apr 2006, 19:20:12 od Oblachak »
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

God is busy, may I help you?

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 41441
Zastava Beograd, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple iPhone 3Gs
Mađarska pljeskavica

Vrijeme pripreme: 90 min.
Sastojci:
600 g svinjetine (plećka)
12 g soli
160 g ljute paprike (svježe ili mljevene)
80 g nasjeckanog luka
40 g ulja

Priprema:

Meso izrežite na komadiće pa dvaput sameljite u stroju. Posolite ga i dodajte začine i navedene sastojke te dobro izmiješajte i pustite da odstoji 15-30 minuta. Rukama oblikujte pločice (pljeskavice). Roštilj namažite uljem i na njemu pecite okrečući povremeno do 10 minuta
IP sačuvana
social share
‎"Ponekad mi se čini da je najupadljivija odlika liberalizma, koja ga odvaja kako od konzervativizma tako i od socijalizma, stanovište da moralna uverenja u vezi sa ponašanjem koje se neposredno ne upliće u zaštićeno polje drugih osoba ne opravdavaju prinudu."

Friedrich Hayek
Pogledaj profil WWW GTalk Skype Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 41441
Zastava Beograd, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple iPhone 3Gs
Mađarska ljuta salata

Sastojci:

600 grama sremskih kobasica
5 paradajza
2 glavice crnog luka
3 crvene paprike
100 grama krem sira
čaša kisele pavlake
4 čena belog luka
veza mladog luka
malo ljute tucane aleve paprike
so, biber
malo sirćeta

Nacin pripreme:

Kobasice popariti, skinuti im omotač i iseći na kolutove. Paprikama odstraniti peteljku i seme, pa ih iseći na komadiće. Paradajz takođe popariti, oljuštiti, odstraniti mu seme i iseći, a luk očistiti i iseći na rebarca. Sve to staviti u činiju i dobro imešati. Krem sir pomešati sa pavlakom, dodati sitno seckan mladi i beli luk, so, mleveni biber, malo šećera i malo aleve paprike. Dobro umućen sos preliti preko salate i izmešati. Ostaviti malo da odstoji, pa poslužiti uz lepinju ili pogaču, crno vino ili pivo.
IP sačuvana
social share
‎"Ponekad mi se čini da je najupadljivija odlika liberalizma, koja ga odvaja kako od konzervativizma tako i od socijalizma, stanovište da moralna uverenja u vezi sa ponašanjem koje se neposredno ne upliće u zaštićeno polje drugih osoba ne opravdavaju prinudu."

Friedrich Hayek

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 41441
Zastava Beograd, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple iPhone 3Gs
Mesani ljuti raznici

Sastojci za 2 porcije:

-60 dkg mlade svinjetine
-4 ljuta feferona
-3 kisela krastavca
-4 veća klobuka šampinjona
-mlevena crvena paprika (ljuta)
-ulje
-so

Priprema

Komadići svinjetine moraju biti prilično debeli i nešto veći. Uvaljajte ih u mlevenu papriku. Na štapiće za raznjiće nabadajte: feferon, komad kiselog krastavca, meso, krastavac i klobuk od šampinjona. Nauljite i na roštilju pecite dvadesetak minuta. Za to vreme ražnjiće nekoliko puta okrenite, a pre posluživanja ih posolite.
IP sačuvana
social share

Friedrich Hayek

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 41441
Zastava Beograd, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple iPhone 3Gs
Seljacki omlet

Sastojci za 1 porciju

-50 dag krompira
-3 jaja
-2 kašike brašna
-5 dag kajmaka
-mast
-majoran
-so

Priprema

Krompir skuvajte u ljusci, zatim ga ogulite i propasirajte. Kada se krompir ohladi, dodajte mu penasto umućena žumanca, brašno, so, majoran i sneg od belanaca. Sve dobro izmešajte u jednoličnu smesu. U tiganju zagrejte mast i ispecite omlete zlatnožute boje s jedne i druge strane. Svaki omlet ravnomerno premažite kajmakom i preklopite.
IP sačuvana
social share

Friedrich Hayek

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 41441
Zastava Beograd, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple iPhone 3Gs
Pohovane palacinke punjene mozgom

Sastojci za 4 porcije

- 1/2 kg mozga
- 1 glavica luka
- 2 do 3 jajeta
- 18 do 20 slanih palačinki
- prezla

Priprema

Ispečemo palačinke bez šećera. Mozak (teleći ili svinjski) očistimo od opne i iskuvamo u slanoj vodi. Kad se ohladi, ispasiramo ga i pomešamo sa seckanim lukom, koji smo predhodno upržili na ulju ili masti. Dodamo toj masi i malo prezle i sve dobro izmešamo.
Palačinke, koje punimo sa ovako pripremljenom smesom, na krajevima zatvorimo da fil ne izađe. Posle toga ih uvaljamo u umućena jaja, zatim u prezlu, te propržimo na vrelom ulju

IP sačuvana
social share

Friedrich Hayek

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 41441
Zastava Beograd, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple iPhone 3Gs
Pusta-gulas

Sastojci za 4 porcije

-70 dkg govedine od plećke
-10 dkg suve slanine
-2 glavice luka
-1 čen belog luka
-2 zelene paprike babure
-2 paradajza
-1 suvi feferon
-ljuta aleva paprika
-mast
-so

Priprema

Meso nasecite na male komade. Slaninu nasecite na kockice pa je propržite na masti, zatim dodajte naseckani luk i beli luk, a zatim nasečeno meso, očišćenu papriku nasečenu na rezance i oguljen paradajz nasečen na kriške. Potom sve zajedno dinstajte, uz dolivanje vode, da meso i povrće potpuno omekšaju. U gotov gulaš dodajte dobro opran suvi feferon. Služiti uz kuvani slani krompir.
IP sačuvana
social share

Friedrich Hayek

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Madjarska corba

300 gr krompira
1 srednje velika glavica luka
2 cena belog luka
60 gr slanine
40 gr maslaca
50 gr brasna
2 kasicice aleve paprike
so, biber, sirce
1 grancica majcine dusice
1 lovorov list
seckana majcina dusica

Oguliti i sitno iseckati crni luk, a beli luk izgnjeciti. Oljusteni krompir iseci na kockice, pa ih staviti u hladnu vodu. Slaninu bez kozice iseckati na kockice.
U dovoljno velikom loncu proprziti slaninu i luk. Odliti visak masnoce i dodati maslac. Zatim dodati brasno i napraviti zaprsku sa malo aleve paprike. Dodati sirce i vodu - priblizno 7,5 dl. Dodati majcinu dusicu, lovorov list, beli luk i krompir. Posoliti i pobiberiti, a zatim kuvati na laganoj vatri 20-tak minuta. Po potrebi doliti jos malo vode, a po zelji i pikantnije zacine.

Pre posluzivanja, posuti seckanom majcinom dusicom.
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 41441
Zastava Beograd, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple iPhone 3Gs
Zečja pašteta

Potrebno je :

1.   prema receptu obrađeni preostali
      dijelovi zeca i iznutrica (1/2 kg),
2.   zelen za juhu,
3.   10 dkg suhe slanine,
4.   2 žlice vrhnja,
5.   limunov sok,
6.   sol, papar, 1 jaje,
7.   1/2 zemičke.

Meso i unutarnje dijelove zeca obarimo i nakon toga operemo u hladnoj vodi. Mesu dodamo zelen i kuhamo dok ne omekša. Očistimo ga s kostiju te ga zajedno s namočenom i ocijeđenom zemičkom sameljemo. Dodamo slaninu izrezanu na kockice, vrhnje, jaje, prema želji limunova soka i papar. Ako je potrebno, dosolimo. Sve dobro izmiješamo. Tako priređenu smjesu stavimo u namašćenu posudu koju možemo dobro zatvoriti. U veću posudu nalijemo vode do polovice. Kada voda zavre, stavimo u nju posudu sa paštetom, pokrijemo je i kuhamo 3/4 sata. Paštetu istresemo tek kad je posve ohlađena. Po želji je ukrasimo i poslužimo. Od prednjeg zečjeg dijela možemo prirediti "kosanicu". Zečjem mesu dodamo 1/4 kg svinjetine i sameljemo, začinimo solju, paprom i sitno nasjeckanim zelenim peršinom. Izmiješamo sa 2 jaja i pečemo u posudi duguljastog oblika. Kalorije 1980, bjelančevine 147 g, masti 133 g, ugljikohidrati 25 g.
IP sačuvana
social share

Friedrich Hayek

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Madjarski gulas

600 gr goveđe kolenice
300 gr luka
3 čena belog luka
korica 1 limuna
kašika slatke aleve paprike
kašika ljute aleve paprike
1/2 kašike paradajz pirea
malo sirćeta
malo goveđe supe
150 gr šargarepe
150 gr celera
150 gr šampinjona
vezica peršuna
majoran
majčina dušica
kim
3 kašike ulja
so i biber

Sitno iseckajte crni ibeli luk, a koricu limuna isecite na kockice, takođe šargarepu i koren celera isecite na krupnije kocke. Meso isecite na krupne kocke neka svaka ima po 50 grama. Meso začinite solju biberom, belim lukom, koricom limuna, majoranom, majčinom dušicom i kimom. U dovoljno velikoj posudi na jako zagrejanom ulju, blago propržite crni luk, dodajte mu obe vrste aleve paprike i paradajz pire i sve zajedno mešajući zapržite. Odmah dodajte meso, dobro ga prepržite, dodajte malo sirćeta, zalijte supom, poklopite i dinstajte na tihoj vatri 1 sat. Tokom dinstanja vodite računa da uvek ima dovoljno tešnosti. Oprane šampinjone narežite na četvrtine, a peršun sitno naseckajte. Dodajte u dinstano meso zajedno sa povrćem, nalijte supom da ogrezne i kuvajte dok povrće ne omekša. Po želji dodatno začinite.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 28. Sep 2026, 10:58:12
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.