Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 363
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Liverpool Football Club  (Pročitano 485983 puta)
07. Jul 2011, 12:28:45
Veteran foruma
Superstar foruma


Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
Browser
Mozilla Firefox 5.0
« Poslednja izmena: 07. Jul 2011, 12:32:26 od Enis - Mafija »
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28351
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 12.0.742.112
mob
Nokia krntija
Prvi dabome



FK Liverpul (nadimak The Reds) je engleski fudbalski klub iz istoimenog grada, osnovan 15. marta 1892. godine. Klub je stalni učesnik engleske Premjier lige  i jedan je od najuspješnijih klubova u istoriji engleskog fudbala. Osvojio je 18 naslova prvaka Engleske, 7 FA kupova, 7 Liga kupova, 3 UEFA kupa i 5 naslova prvaka Evrope.


Osnivanje kluba

Priču o početku Liverpula, moramo započeti rođenjem Enfilda, trenutkom kada je on ušao u istoriju i kasnije postao jedna od najslavnijih pozornica fudbalal. Upravo je Enfild, sa svojim tadašnjim domaćinima - Evertonom, bio jedan od terena na kome je zaživeo ligaški fudbal u Engleskoj, kada je prve subote Fudbalske Lige, 08. septembra 1888., na ovom terenu dočekan Accrington. Enfild je, izgleda, doneo sreću svojim igračima, s obzirom da je Everton u svojim plavo-belim dresovima i osvojio trofej Lige 1891. Dakle, moramo se vratiti na sam početak priče, dalje od ovog slavnog trenutka, ne bi li objasnili okolnosti nastanka Liverpula; moramo ispričati i kako je nastao Everton.
 
Oba tima duguju svoje postojanje, pre svega, Savetu crkve sv. Dominga, koja je danas u ruševinama, kao i Džonu Holdnigu – Torijevcu i kasnijem gradonačelniku Liverpula, koji je bio i glavni krivac za Evertonovo napuštanje Enfilda. Savet crkve sv. Dominga, bio je rešen da stvori amaterski fudbalski tim, s idejom da se mladi momci mogu lakše voditi putevima religijskih vrlina kroz zdravu strast prema takmičarskom sportu. To su bili prvi fudbaleri Evertona, koji je svoje ime dobio po predgrađu Liverpula, gde se crkva i nalazila. Tim sv. Dominga se nije okupljao u crkvi, već u hotelu Queen’s Head u Village Streetu, koji se nalazio odmah pored "Ye Anciente Everton Toffee House" (Stara Kuća karamela Everton), po kome su i dobili zanimljiv nadimak "Karamelice" (The Toffees). Prisvajajući ime Everton, tim je učinio da ljudi koji ne žive u gradu teško mogu sa sigurnošću da lociraju iz kog grada je klub, što je dovelo i do čuvenog pitanja člana kraljevske porodice, skoro vek kasnije, "Recite mi, u kom delu zemlje se nalazi grad Everton?".
 
Momci iz Evertona nisu imali sreće u nalaženju odgovarajućeg terena za igru. Igrali su na raznim lokacijama, ali su svuda bili nepoželjni zbog buke koja se stvarala tokom prvenstvenih utakmica. Međutim, lukavim vođstvom njihovog predsednika Džona Holdinga, vlasnika pivare, tim je, ne samo našao odgovarajući teren i preselio se na Enfild 1884, nego je brzo i finansijski ojačao. On je sa kolegom pivarom, gospodinom Orelom, koji je posedovao zemljište u ulici Enfild Roud, sklopio posao u kom je svom timu obezbedio novi teren. Uprkos svim njegovim dostignućima, lik i delo ovog čoveka nije se zadržalo u sećanjima stanovnika grada, i jedino bronzana plaketa ispred upravne prostorije na Enfildu i njegov portret koji visi na zidu klupskog muzeja, čuvaju lik ovog čoveka od potpunog zaborava. Pitanje je da li bi Everton bio jedan od osnivača Fudbalske Lige 1888. da nije bilo Holdinga.
 
Od trenutka kada je iznajmio svoju zemlju klubu, počele su se upućivati kritike na račun Holdigovog vođstva od strane članova odbora. Visina rente nije bila jedini kamen spoticanja u odnosu između predsednika i odbora, već je tu bilo i insistiranje Holdinga da se na stadionu toči samo pivo iz njegove pivare, što mu je donosilo ogroman profit, koji je on trošio na dovođenje igrača i unapređivanje stadiona. Konflikt oko načina vođenja kluba dostigao je svoj vrhinac 1889-90., kada je renta za stadion ponovo skočila. FK Everton je 1884. plaćao 100 funti, a do 1889-90. Holding im je naplaćivao i do 250 funti. On je imao dosta praktičnih i ostvarljivih rečenja ovog problema, a jedno od njih je bila transformacija kluba u javno akcionarsko društvo. 15. Septembra 1891. on je zakazao sastanak na kome se raspravljalo oko njegovog predloga da Everton kupi zemljište na kom igra. Cena je bila previsoka i odbor je rekao ne.
 
Oktobra iste godine, nedostatak rešenja ove situacije doveo je do toga da većinski deo odbora i igrača napusti Enfild i preseli se na nov teren. Holding je kasnije objasnio da je klubu ponudio zajam bez kamate, koji bi oni vratili kada klub počne da zarađuje, ponuda koja bi njega uništila, ako bi klub propao. Iako on nije imao nikakvih izgleda da profitira iz ovoga, ono što je brinulo odbor je to što je on nudio da proda zemljište, od čega je, tada se činilo, samo on imao koristi. On je tu korist smatrao samo kao nagradu za podršku koju je pružio klubu proteklih 9 godina.
Konačan raskid odnosa između Holdinga i Evertona odigrao se 12. Marta 1892. Na taj sudbonosni dan, zakazan je sastanak upravnog odbora na čelu sa, Džordžom Mahonom, protivnikom Holdingove politike. Holdnig nije bio pozvan. Međutim, on se iznenada pojavio na sastanku i kada je Mahon ustao i ponudio mu stolicu, Holding je okružen "neprijateljima", izgovorio danas čuvene reči: "Ovde sam da mi se sudi, a kriminalac nikad ne seda za stolicu". Nakon toga je napustio klub povevši za sobom 18-19 članova kluba.
 


FK Liverpul je osnovan 15. Marta 1892. i to u kući Džona Holdinga na Enfild Roudu, od strane Houldinga i njegovih prijatelja, koji su napustili Everton sa njim. Vilijam E. Barkli, veliki fudbalski entuzijasta, bio je taj koji se zalagao da se klubu nadene današnje ime: Liverpul. Ovaj datum se danas obeležava kao rođendan kluba.
 
Iako mu je Barklijeva ideja bila bliska, Holding je iznenadio sve kada je klub registrovao u kao "Novi Everton", tj. "Everton Football Club and Athletic Grounds Company plc", i kako "stari" Everton nije bio registrovan kao javno akcionarsko društvo, on se nadao da je ovim nesvakidašnjim putem, uspeo da "preuzme" Everton u svoje ruke na potpuno legalan način. Međutim, na sednici Fudbalskog Saveza 4. Februara 1892., odlučeno je da ne mogu odobriti članstvo novom klubu, pošto nosi ime već postojećeg člana Saveza. Uskraćen mogućnosti da zadrži ime "Everton", rešio je da prihvati Barklijev predlog i klub nazove po gradu u kom je klub rođen – tako je Liverpul dobio ime. To nije jedino što je "pozajmio" od rodnog grada - 1894. uzeo je i boje grada - crvenu, za boju dresa, dok je tek 1901. Liverbird dodat kao amblem.
 
Većina igrača i članova stručnog štaba Evertona preselila se na novi teren, severnije od Enfilda -Gudison, tako da je Liverpul morao da krene od nule. Srećom, čovek po imenu Džon MekKena, ostao je lojalan kako Holdingu, tako i Barkliju, koji je postao sekretar novog kluba. Ovaj dinamični i dopadljivi Irac, učinio je za engleski fudbal mnogo više nego drugi ljudi. Bio je član uprave na Enfildu 30 godina, a u dva navrata bio je i predsednik kluba. Od 1905. bio je član FA saveta, 1910. postao je predsednik Fudbalske Lige a 1928. postao je potpredsednik Fudbalske Asocijacije. Do svoje smrti 1936. bio je član još nekoliko komiteta. Bio je ugledan čovek i veliki poznavalac igre; ako je Holding bio osnivač kluba, MekKena je bio taj koji je odgovoran za rane uspehe tima. Pomoću Holdingovog velikodušnog zajma od 500 funti, i MekKenine veštine, angažovano je preko 12 igrača iz Škotske, što je dovelo do toga da FK Liverpul bude poznatiji pod nadimkom "Team of all the Macs" (Tim Mekova).



Pošto im je prvobitan zahtev za ulazak u FL bio odbijen, Liverpul je svoje prve utakmce zaigrao u Lankašajrskoj Ligi, a 01. Septembra 1982. odigrali su i svoju prvu utakmicu na Enfildu i to prijateljsku protiv Roderhema. Istog dana je i Everton odigrao prvu utakmicu na Gudisonu, i tako je započeto rivalstvo. Postavilo se i pitanje: Za koga će stanovnici Liverpula tog dana da navijaju, da li će otići na Gudison ili Enfild? Novine su slale poruku Evertonu da se pripazi, jer se bolji fudbal neće videti nigde do Enfilda, i bili su upravu: Liverpul je meč dobio 7-1. Međutim, tog dana se na Enfildu pojavila šačica ljudi, dok je 10 000 navijača otišlo na Gudison.
 
Nekoliko dana kasnije odigrana je i prva utakmica u Lankašajerskoj Ligi, gde je Liverpul pobedio 8-0, čemu je ponovo svedočio jako mali broj navijača. Tadašnji kapiten, MekVen, je dobio pravo da bira strane, i izabrao je onu koja "gleda" ka Enfild Roudu, i ta tradicija se održala i do danas među kapitenima kluba. Prvu utakmicu na Enfildu u Ligi odigrali su 03. Septembra 1892. protiv Hajer Voltona (Higher Walton) gde je Liverpul ponovo odneo pobedu od 8-0. To je bio početak neverovatne sezone, u kojoj su bez problema osvojili titulu Lankašajerske Lige, kao i Kup Liverpulovih Distrikta. Veoma impresivno za klub koji je bio star svega 12 meseci. To su bili dani kada je Everton počeo da strepi. Dani kada se pošelo pričati da „Bog gleda fudbal samo na Enfildu“.

Trofeji:

Premijer liga: 1900/01, 1905/06, 1921/22, 1922/23, 1946/47, 1963/64, 1965/66, 1972/73, 1975/76, 1976/77, 1978/79, 1979/80, 1981/82, 1982/83, 1983/84, 1985/86, 1987/88, 1989/90

FA kup: 1965, 1974, 1986, 1989, 1992, 2001, 2006

Liga kup: 1981, 1982, 1983, 1984, 1995, 2001, 2003

Liga Šampiona: 1977, 1978, 1981, 1984, 2005

Kup UEFA: 1973, 1976, 2001

Evropski Superkup: 1977, 2001, 2005

IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28351
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 12.0.742.112
mob
Nokia krntija
Enfild Roud

Enfild je fudbalski stadion okruga Enfild, u Liverpulu, Engleska. Stadion je dom fudbalskog kluba Liverpul od osnivanja kluba 1892. a takođe je bio dom fudbalskog kluba Everton do 1892. Rangiran je sa Uefine 4 zvezdice i bio je domaćin 17 internacionalnih meceva u seniorskoj konkurenciji.

Stadion trenutno ima 4 tribine: "Spion Kop", "Main Stand", "Centenery Stand" i "Anfield Road". Rekordna poseta od 61,905 gledalaca je zabelezena u mecu FA kupa protiv “Wolverhampton Wanderers”-a 1952. god. kada je stajanje na tribinama bilo dozvoljeno. Svaka od njegove 4 tribine sada ima samo sedeća mesta prema preporukama “Taylor Report”-a. U planu je zamena Enfilda novim stadionom u Stenli Parku čija je izgradnja planirana u proleće 2008. On ce pružiti kapacitet od dodatnih 14,000 mesta, a otvaranje je planirano za 2011. godinu.



Enfild je otvoren 1884., u vlasnistvu “John Orrell”-a, prijatelja “John Houlding”-a, koji je dopustio fudbalskom klubu Everton da iznajmi zemlju za male pare. Prva utakmica odigrana na Enfildu je bila izmedju “Everton”-a i “Earlstown”-a 28. septembra 1884., koju je Everton dobio 5-0. Everton je nastavio da koristi teren sve do 1892. kada ih je svađa sa “Houlding”-om oko podizanja cene zakupa primorala da se presele na Gudison park. Tokom 8 godina odigravanja mečeva Evertona na stadionu napravljena je mala tribina za oko 8,000 redovnih posmatrača. “Houlding” je ostao sa praznim stadionom pa je odlučio da formira novi klub koji ce tu igrati. Tim je nazvan '''Liverpool Association Football Club''', i njihov prvi meč na Enfildu je odigran 1. septembra 1892. protiv “Rotherham Town F.C.”, uz pobedu Liverpula od 7-0.

“Liverpool” je priključen ligi 1893., i njihov prvi ligaški meč na Enfildu je odigran 9. September 1893. protiv “Lincoln City F.C.” koji je Liverpool dobio 4-0 pred 5,000 gledalaca. Nova tribina je sagradjena 1895., kapaciteta 3,000 mesta. Konstruisana je na mestu današnjeg “Main Stand”-a i tu je i ostala sve do 1973., iako je pretrpela mnoge promene tokom godina. Tribina je imala prepoznatljivu crveno-belu galeriju i bila je slična glavnoj tribini njukaslovog stadiona ”St James’ Park”, tribini koja je postala zaštitni znak engleskog fudbala. Druga tribina na Enfild Roudu je konstruisana krajem 1903. i bila je od drveta i izboranog gvožđa. Nakon sto je Liverpul osvojio drugu šampionsku titulu 1906. nova tribina je napravljena na “Walton Breck Road”-u. Lokalni novinar, “Ernest Jones”, sporski urednik u lokalnim novinama “Liverpool Daily Post” i “Liverpool Echo”, ju je nazvao “Spion Kop”. Tribina je dobila ime po poznatom brdu u Južnoj Africi gde je lokalni režim pretrpeo teške gubitke tokom rata 1900. Vise od 300 ljudi je poginulo, mnogi iz Liverpula, kada je britanska armija pokusala da zauzme strateski dobar vrh brda. U skoro isto vreme tribina je napravljena i na “Kemlyn Road”-u.

Stadion je ostao uglavnom isti u narednih 20 godina do 1928. kada je Kop redizajniran i proširen da primi 30,000 gledalaca. Sagrađen je i veliki krov. To je bio najveci Kop u zemlji koji je mogao da primi više navijača nego neki celi stadioni. 1994. god. na Kopu postoje samo sedeća mesta. Najvisi jarbol “SS Great Eastern”-a, jednog od prvih čelicnih brodova, je sačuvan i konjima dovučen do “Everton Valley”-a kako bi se izdigao iznad novog Kopa gde i dan danas stoji.

1957. god. reflektori su instalirani i 30. oktobra 1957. su po prvi put upaljeni za mec protiv Evertona na 75. godisnjicu “Liverpool County FA”. 1963. god. stara “Kemlyn Road” tribina je zamenjena novom tribinom kapaciteta 6,700 sedišta za sumu od £350,000. Par godina kasnije izmene su napravljene na tribini “Anfield Road”, pretvarajući je u veliku pokrivenu tribinu za stajanje. Najvece rekonstrukcija je došla 1973. kada je stari “Main Stand” sklonjen, a novi je konstruisan. U isto vreme, reflektorski stubovi su sklonjeni i nova svetla su instalirana na vrhovima tribina “Kemlyn Road” i “Main Stand”. Nova tribina je zvanicno otvorena 10. marta 1973. 80tih godina je komad zemlje ispred “Main Stand”-a pretvoren u sedeću tribinu i 1982. god. sedišta su bila postavljena na “Anfield Road”-u. “Shankly”-ijeva kapija je takođe podignuta 1982. god. Njegova zena “Nessie” je otključala kapiju po prvi put 26. avgusta 1982.

“Kemlyn Road” tribina je dobila novi izgled 1987. god,, sa šarenim sedištima i policijskom sobom. 1989. god., posle “Hillsborough” nesreće, “Taylor Report” je propisao da svi stadioni u zemlji moraju imati samo sedeća mesta, bez stajanja. 1992. god., drugi sprat je dodat na “Kemlyn Road” tribinu, pretvarajući je u veliku “double decker” tribinu, uključujući funkcionerske loze kao i 11,000 sedećih mesta. Planovi za proširenje tribine su napravljeni jos ranije, ali dve stare zene koje su živele na “Kemlyn Road”-u su odbile da se presele tako da su planovi ostali na čekanju. Kada je jedna od njih umrla, druga gospođa se konačno odselila i planovi su ponovo bili aktuelni. Tribina je zvanično otvorena 1. septembra 1992. god. od strane “Lennart Johansson”-a i preimenovana u “Centenary stand”. Kop je ponovo sagrađen 1994. god. prema preporukama “Taylor Report”-a samo sa sedećim mestima, i iako je jednospratna tribina kapacitet joj je značajno smanjen na 12,390.

4. decembra 1997. god. bronzana statua “Bill Shankly”-ja, delo umetnika iz Liverpula “Tom Murphy”-ja, je bilo otkrivena ispred “Visitor's Centre”-a koji se nalazi ispred Kopa na Enfildu. Visine preko 8 stopa, statua oslikava “Shankly”-ja u poznatoj pozi, primajući aplauze od publike i noseći navijački sal oko vrata. Poslednja izmena Enfilda bila je 1998. god. kada je nova dvospratna ”Anfield Road” tribina otvorena. Originalni planovi za ogromnu “double decker” tribinu su smanjeni. Tribina koja je tada napravljena nije bila visoka kao sto je bilo planirano i bila je kao “Centenary stand”, dugačka i jednospratna. To nije jedini problem koji je tribina imala. Početkom 2000. god. nizom stubova je pridodata dodatna stabilnost gorenjem delu tribine. Tokom utakmice protiv Seltika u čast “Ronnie Moran” puno navijača se žalilo na pomeranje gornjeg dela. Istraga je pokazala da frekvencija konstrukcije nije visoka dovoljno i dodata su ojačanja. To je smanjilo broj mesta u loži. 8. aprila 1999. god. fudbalski klub Liverpul je otrkio novi komplet komemorativnih kapija ispred Kopa na “Walton Breck Road”-u. Kapije su u čast bivseg Liverpulovog menadzera “Bob Paisley”-a, i otvorila ih je njegova udovica “Jessie”.

Obeležja stadiona odaju počast dvojici najuspešnijih menadžera. “Paisley Gates” su dobile ime po “Bob Paisley”-ju, koji je vodio Liverpul do 3 titule Evropskog kupa i 6 ligaških titula 70tih i 80tih godina 20. veka. “Shankly Gates” su nazvane po “Bill Shankly”-ju, “Paisley”-jevom predhodniku od 1959. god. do 1974. Na “Shankly Gates” je napisano "You'll Never Walk Alone", iz hit pesme “Gerry & the Pacemakers” koja je postala himna kluba. Liverpulovi navijači su je prihvatili kao svoju, a zatim i Seltikovi fanovi.



Unutar kapija, ispred klupske prodavnice, je statua u čast “Bill Shankly”-ja, a unutar tunela za igrače stoji natpis "This is Anfield" koji je “Shankly” postavio kako bi podsetio svoje igrače za koga igraju, a protivničke protiv koga igraju. Još jedno obeležje stadiona je “The Boot Room”.
 


Domaći i gostujući navijači ostavljaju šalove na “The Hillsborough Memorial”-u, spomeniku u čast 96 poginulih navijača u nesreći “Hillsborough”.




“Anfield” je 5 puta bio domaćin polufinala “FA Cup”-a, prvi put 1888. god. kada je teren još uvek koristio “Everton F.C.”. Tada je “Preston North End F.C.” pobedio “Crewe Alexandra F.C.”, ali su ipak izgubili u finalu. 1908. god. “Newcastle United F.C.” se sastao sa “Fulham F.C.”, i pobedio 6-0, ali su i oni takođe izgubili u finalu. “Blackburn Rovers F.C.” i “West Bromwich Albion F.C.” su igrali nerešeno 0-0 na Enfildu 1912. god. “West Brom” je pobedio u ponovljenoj utakmici ali su i u oni izgubili finale. 1921. god. “Wolverhampton Wanderers F.C.” i “Cardiff City F.C.” su odigrali 0-0 u prisustvu Kralja i Kraljice, “Wolverhampton” je pobedio u revanšu ali ni oni nisu pobedili u finalu. “Bolton Wanderers F.C.” i “Huddersfield F.C.” su se sastali 1929. god., “Bolton” je pobedio, prošao u finale, osvojio FA kup i tako postao prvi klub koji je u polufinalu igrao na Enfildu i osvojio FA kup.

Rekordna poseta: 61,905 protiv “Wolverhampton Wanderers F.C.”, 2. februara, 1952. god. u 4. kolu FA kupa
IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28351
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 12.0.742.112
mob
Nokia krntija
Rekordi

Nastupi:
Najviše nastupa za prvi tim: Ian Kalahan (857)
Najviše nastupa u ligi: Ian Kalahan (640)
Najviše nastupa u FA Kupu: Ian Kalahan (79)
Najviše nastupa u Liga Kupu: Ian Rraš (78)
Najstariji igrač: Ted Doig, 41 godina i 165 dana protiv Njuksla(A), 11.4.1908.
Najmlađi igrač: Maks Tomson, 17 godina i 129 dana protiv Totnama(A) 8.5.1974.
Najviše sezona bez propuštene utakmice: Fil Nil(9)
Najviše izastopnih utakmica: Fil Nil(417) 23.10.1976.-24.9.1983.
Igrač koji je najduže bio u klubu: Ilajša Skot – 21 godinu i 52 dana: 1913-1934
Najstariji debitant: Ted Doig, 37 godina i 307 dana protiv Bartona(H) 1.9.1904.
  
Golovi:
Najviše golova za prvi tim: Ian Raš (346)
Najviše golova u ligi: Rodžer Hant (245)
Najvipe golova u FA Kupu: Ian Raš (39)
Najviše golova u Liga Kupu: Ian Raš (48)
Najviše golova u Evropi: Stiven Džerard (23)
Najviše golova kao zamena: Dejvid Ferklaf (18)
Najviše hat-trickova: Gordon Hodžson (17)
Najviše hat-trickova u sezoni: Rodžer Hant(5 in 1961-62)
Najviše golova iz penala: Jan Molbi (42)
Najviše utakmica bez gola: Efreim Longvort (371)
Najmlađi strelac: Majkl Oven, 17 godina i 144 dana protiv Vimbldona (A) 6.5.1997.
Najstariji strelac: Bili Lidel, 38 godina i 55 dana protv Stouk Sitija (H) 5. 3.1960.
  
Reprezentacija:
Najviše utakmica za reprezentaciju: Ian Raš (67) za Vels
Najviše golova za reprezentaciju: Ian Raš (26)
  
Odličja:
Najviše medalja: Fil Nil (20)
  
Mečevi:
Najveća pobeda: 11-0 protiv Stromsgodseta
Najveći poraz: 1-9 protiv Birmingem Sitija
  
Posete:
Najveća poseta u ligi: 58,757 protiv Čelsija, 1949/50
Najveća poseta u FA Kupu: 61,905 protiv Vulvsa, 1951/52 u petaoj rundi
Najveća poseta u Liga Kupu: 50,880 protiv Notingem Foresta, 1979/80 polufinale
Najveća poseta u Evropi: 55,104 protiv Barselone, 1975/76 UEFA Kup polufinale
Najmanja poseta u ligi: 1,000 protiv Louboro Tauna, 7.12.1895.
Najmanja posleratna poseta u ligi: 11,976 protiv Skantorp Junajteda na utakmici Druge divizije 22.4.1959.
Najmanja poseta u FA Kupu: 4,000 protiv Njutona 29.10.1892. u drugoj rundi
Najmanja posleratna poseta u FA Kupu: 11,207 protiv Čester Sitija, 1945-46 u trećoj rundi
Najmanja poseta u Liga Kupu: 9,902 protiv Brentforda, 1983/84 u drugoj rundi
Najmanja poseta u Evropi: 12,021 protiv Dandalka, 1982/83 Kup Šampiona, prva runda
Najveća poseta: 61,905 protiv Volvsa, 1951/52 u petoj rundi FA Kupa
Najmanja poseta: 1,000 protiv Louboro Tauna, 7.12.1895
IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28351
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 12.0.742.112
mob
Nokia krntija
Trenutni sastav


1 Brad Jones        
2 Glen Johnson    
3 Paul Konchesky
4 Raul Meireles
5 Daniel Agger
6 Fábio Aurélio
7 Luis Suárez
8 Steven Gerrard (captain)
9 Andy Carroll
10 Joe Cole
12 Daniel Pacheco
14 Milan Jovanović
16 Sotirios Kyrgiakos
17 Maxi Rodríguez
18 Dirk Kuyt
21 Lucas
22 Danny Wilson
23 Jamie Carragher (vice-captain)
24 David N'Gog
25 Pepe Reina
26 Jay Spearing
28 Christian Poulsen
29 Emiliano Insúa
33 Jonjo Shelvey
34 Martin Kelly
36 Alberto Aquilani
37 Martin Škrtel
40 Daniel Ayala
Nabil El Zhar
Philipp Degen
Jordan Henderson
Charile Adam


Menadžer : Kenny Dalglish

Prethodni menadžeri

1892/96    John McKenna / William Barclay
1896/1915    Tom Watson    (menadžer sa najdužim stažom u istoriji kluba)
1915/20    (no manager)
1920/23    David Ashworth
1923/28    Matt McQueen
1928/36    George Patterson
1936/50    George Kay
1951/56    Don Welsh      (prvi menažer u istoriji Liverpula koji je smenjen)
1956/59    Phil Taylor
1959/74    Bill Shankly      (menadžer pod kojim je Liverpul odigrao najviše utakmica)
1974/83    Bob Paisley     (menadžer koji je osvojio najviše trofeja)
1983/85    Joe Fagan
1985/91    Kenny Dalglish
1991/94    Graeme Souness
1994/98    Roy Evans
1998/98    Roy Evans / Gérard Houllier
1998/04    Gérard Houllier
2004/10    Rafa Benitez
2010/11    Roy Hodgson    (menadžer sa najkraćim stažom u istoriji kluba)
2011 -       Kenny Dalglish  (prvi menažer Liverpula koji je na to mesto došao po drugi put)


Slavni igrači/menadžeri Liverpula koji su primljeni u Kuću slavnih engleskog fudbala

- Kenny Dalglish
- Kevin Keegan
- Bob Paisley
- Bill Shankly
- John Barnes
- Alan Hansen
- Roger Hunt
- Ian Rush
- Peter Beardsley
- Graeme Souness
- Steven Gerrard
- Emlyn Hughes
- Ian Callaghan
- Ray Clemence
« Poslednja izmena: 07. Jul 2011, 15:32:05 od bookee »
IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28351
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 12.0.742.112
mob
Nokia krntija
I za kraj, najslavnija navijačka pesma svih vremena




When you walk through a storm
Hold your head up high
And don't be afraid of the dark
At the end of the storm
Is a golden sky
And the sweet silver song of a lark

Walk on through the wind
Walk on through the rain
Tho' your dreams be tossed and blown
Walk on, walk on
With hope in your heart
And you'll never walk alone
You'll never walk alone!!!!!



Nek ti je sa srećom nova tema slavni gigantu i daće Bog da ubuduće na njoj pišemo mnogo više pobeda nego što smo ranijih godina.







IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 19874
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
Samsung 
Комшија све је ово лепо, али мислим... Чарли Адам  Smile
IP sačuvana
social share
...Јер си много друкчији од свих
Јер ти си стална опасност за њих
Нешто си ново а не знају шта
Друкчије ходаш, друкчије мислиш...И ниси ко сви
Њихова слабост само си ти...
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28351
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 12.0.742.112
mob
Nokia krntija
đes komšija  Smile

Ne znam šta da mislim o tom čoveku. Gledao sam Blekpul dva puta prošle godine i to oba puta protiv Liverpula. U tom dvomeču Liverpul je uzeo jedan bod. Bio sam pozitivno iznenađen njegovim partijama. Ima dobru tehniku, ima ubitačnu levicu, dobar pas i tajming, dobru dugu loptu i centaršut (sve prekide za Blekpul je on izvodio) dovoljno je čvrst u duelu... Jedino bih mu zamerio to da ne pomaže odbrani dovoljno, al to je samo moj utisak iz ta dva meča.

Nesporno je da je čitave sezone nosio Blekpul, ali nesporno je takođe da je to.. ipak... Blekpul. Da li je dovoljno kvalitetan za Liverpul i kako će se snaći u njemu zaista ne znam.



« Poslednja izmena: 07. Jul 2011, 14:20:20 od bookee »
IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

I Templari c'entrano sempre.

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 32002
Zastava Младеновац
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 5.0
Gledao sam ga jedared u reprezentaciji... ako sudim po tom meču, čovek je majstor fudbala.
IP sačuvana
social share
Let me tell you something you already know. The world ain't all sunshine and rainbows. It's a very mean and nasty place and I don't care how tough you are it will beat you to your knees and keep you there permanently if you let it. You, me, or nobody is gonna hit as hard as life. But it ain't about how hard ya hit. It's about how hard you can get hit and keep moving forward. How much you can take and keep moving forward. That's how winning is done! Now if you know what you're worth then go out and get what you're worth. But ya gotta be willing to take the hits, and not pointing fingers saying you ain't where you wanna be because of him, or her, or anybody! Cowards do that and that ain't you! You're better than that!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Црвене сијају звезде, само једној гаси се сјај...

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42971
Zastava Краљево
OS
Windows 7
Browser
Chrome 11.0.696.68
Dobar si Buki dobar. Smile
Neka je sa srecom nova tema i neka makar neki kup osvojimo ove sezone.
IP sačuvana
social share
Како ти се звао отац? -Хусеин. Његов отац? -Кемал. Чији је Кемал? -Шефкин. Даље? -Шефик Ибров, Ибро Рушидов, Рушид Екрем, Муслија, Адем и Алија! Даље? -Нема даље! -Нема даље, последњи је Алија! Ко је родио Алију? -Одкуд знам, опет неки Хусеин, Кемал! -Није. -Него ко? -Њега су родили Цвјета и Спасоје Југовић. А ако кренеш назад сретаћеш само оваква имена: Вељко, Милош, Душан, Видак, Војак...

Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 363
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.099 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.