Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Linux Rad Hat 9.0? Pomoć?  (Pročitano 1463 puta)
03. Apr 2005, 19:43:44
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 5
Bilo ko se razume u linux,zna da ga koristi podesi instalira neka mi pomogne!!!!!

Ja sam instalirao RH 9.0,instalacija je trajala oko sat i po vremena sto mi nije i neki veliki problem,nego posle instalacije on pokrene LINUX i postavlja mi hiljadu pitanja gde ja odg sa DA ili NE!!!I posle svih tih silnih odgovora .........i eto RH 9.0 usao je!!!i šta sad!!!Kako instalirati drivere za
monitor,graficku,wifi karticu!!Kako podesiti net i ostale BITNE svtvari da sve funkcionise kako treba!!!

Samo da vam napomenem (prvi put sam ga video koristio i sjebo ukratko nemam nista pojma o njemu)Znaci ja pametan ajd da počnem od podešavanja rezolucije,nekako se snadjem i nadjem gde to treba podesiti i naravno podesi cu na najvecu rezoluciju!!!Imam monitor HANSOL 17 incha i u XP koristim rezoluciju od 1150x864 i ja naravno podesim na tu rezoluciju i sad on meni kaze da treba da se izlogujem što ja i učinim i šta bi BOOOOOM...monitor mi pocrni i izbaci poruku OUT OF RANGE, i sve crno i šta sad?Kako da se vratim da podesim na prvo bitnu rezoluciju?I šta učinih,reinstalirao linux............I AJD JOVO NA NOVO......... opet sat i po vremena blejenja pred kompom..i sve to odradim!!Opet udjem u linux i ajd opet ja PAMETAN da podesim rezoluciju i stavim 1024x764 i ..............i opet ista GREŠKA!!!!OUT OF RANGE!!!!!!!!!Šta da radim?Kako da podesim rezoluciju monitora pre ulaska u linux?

Pomagajte mi?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 23
Kada sledeci put strartujes Linux i poravi ti se crni ekran,
pretisni alt+F1, sto ce ti otvoriti root konzolu.
Uloguj se kao root (username:root password:<sifra koji si odredio
kada si instalirao linux, ako si je odredio>).

Kucaj mc i udji u direktorijum /etc/x11 (nisam siguran, pogledaj
malo u etc-u). nadji xfree86.conf i otvori ga sa F4. Procitaj uputstvo
i prilogodi ga tebi. Kada sve zavrsis, snimi izmene na F2, izadji iz mc-a,
kucar reboot i cekaj da se sve ponovo pokrene. Ako opet zeza, uradi
isto to dok se nesto neuklopi. Kada uspes da podignes X, sve ce ostalo biti
lako.

Javi ako uspes pa ces dobiti i ostalo.
Pozdrav Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 5
Koji crni ekran?ja kad upalim komp on meni ispise sledeće!!
pojavi BIOS za graficku,ondak pocne da broji memoriju itd..onda ispise VERIFYING DMI POOL DATA....(ako se dobro secam) i odma nakon toga ispise mo neki GRUB (ili nesto slicno) i pojavi mi se plavi ekran gde imam listu instal. OS na kompu tj imam opciju da biram da li zelim da bootujem linux ili xp znaci imam dva operativna na kompu!!!!Ali tamo imam i neke opcije ako stisnem ja mislim C E S slova onda mi izbaci neso kao /root (ma nemam pojma lupam) Inace stim sam imao problema oko dva dana i nisam mogao nista jer mi niki nije znao pomoci tj niko se ne razume u linux pa sam se iznervirao i formatirao HDD znaci nemam vise linux,ali ako imas volje da me naucisa par caka pa kad malo skontam nesto opet cu ga instalrati!!!!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Poznata licnost

Insane in the Mainframe

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 4488
Zastava Aachen
mob
Samsung Wave
Mozda si trebao prvo probati knoppix, on ne mora da se instalira na hard, pa cisto da vidis sta je sta ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3021
mob
Nokia n80-1
Taj Grub ti boot loader .. izabereš os koji hoćeš sa liste .. najbolje ćeš ga savladati ako ga imaš instaliranog .. ovako teško da ćeš nešto uraditi ..
IP sačuvana
social share
Svi za jednog - jedan za sve! Te noći kad me stignu potere, kurve sudbine .. sa dva lica ..
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 23
Ako si ga obrisao, onda ti savetujem da se manes od RedHat-a, bar dok ne savladas neke stvari. Pokusaj da nadjes neki Mandrake ili, kao sto @Zoran Karavla kaze, da probas sa knoppix-om.

Drugo, kad instaliras linux, obavezno, ali mislim obavezno, citaj sva uputstva koja su ti dostupna pri instalaciji. Takodje, uvek testiraj podesavanja za X (graficko okruzenje) pre nego sto ih potvrdis. Uvek postoji digme Test Settings, pa ti se, ono od malopre, nece vise desavati.

Trece. U linux-u programi i driver-i se neinstaliraju tako lako kao u windows-u. Ovde dobijas izvorni kod programa i sam ga prevodis (kompajliras) u izvrsnu aplikaciju. I to se sve radi preko konzole, pa ces morati da naucis i njegove komande. Doduse, Mandrake ima izvrsnu skriptu koja sama prevodi i instalira, ali kod ostalih moraces sam.

Evo ti neke osnovne komande:
DOS komanda  Linux komanda
cd                    cd
md                  mkdir
rd                    rmdir
dir                   ls, dir
copy                cp
edit                  vi, nano (opcionalno)
...                    ...

Kada holces nesto da kompajliras, obicno, ali ne uvek, je ova procedura:
./configure
make
make install
i pozeljno je da budes root, to radis
su
password: <root sifra>

Cetvrto. Sam linux se cesto podesava preko *.conf datoteka. Njih uredjujes preko grafickih konfiguratora ili rucno. Za rucno podesavanje, te sevetujem da ne pocinjes, dok ne steknes vise znanje.

Toliko za sada. Prostudiraj ovo i/ili neke knjige na iternetu, pa pisdi sta si naucio i sta ti nije jasno.

Pozdrav Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Poznata licnost

Insane in the Mainframe

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 4488
Zastava Aachen
mob
Samsung Wave
Za pocetak u glavnom svi uzimaju Mandrake ili SUSE linux, jer su oni najbolji za pocetnike i najlaksi, a pritom imaju podrsku za rezni hardware, tako da ne moras nista da instaliras, vec oni sve instaliraju tokom instalicije samog OS-a. I to najbolje da uzmes one full verzije na DVD-u, kao sto je Mandrake 10.1 Powerpack, a ne ove download verzije.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 5
Thanxxxxxxxxxxx for everybody!!!!
Imam i KNOPIXXXXXX ili kako se vec zove nekako mi se uopste ne svidja!!!Nisam baš totalni početnik u vezi računara nego početnik u vezi linuxa,znam da treba da sam sve odradjuem sam kada nesto instaliram tako i drivere!!!!Osnovne komande i te sitne gluposti znam ali ipoka ti hvala!!!
Sad baš nemam vremena za prostudiranje o linuxu jer sam na odsluženju vojnog roka pa tek kad se vratim za 38 dana!!!!Ako imate volje i strpljenja da mi pomognet onda oket!!
Znači voleo bih sve da znam o tom Rad hat jer to imam i nije download versia nego je fullllll na tri cd-a!!!!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Bez napada histerije u porukama...
Apsolutno su nepotrebni i uzvicnici i otezanje reci, pisi normalno i kulturno.
Full verzija RH 9.0 ne dolazi na 3 cd-a.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 5
Izvinjavam se zbog otezanja i silnih uzvičnika!Ali tako sam navikao da pišem ali ne zbog histerije!Znam da nije baš full verzija RH ali ipak nije download verzija!
Interesuje me nešto,da li je izvodljivo podizanje linuxa direktno iz windowsa?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: linux

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.053 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.