Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Psihologija plate - zadovoljstvo veće kada su drugi plaćeni manje  (Pročitano 861 puta)
09. Dec 2007, 14:41:21
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia 
Psihologija plate - zadovoljstvo veće kada su drugi plaćeni manje

Osećaj nečijeg zadovoljstva platom u velikoj je zavisnosti od toga koliko njegove kolege zarađuju. Ovo potvrđuju čvrsti dokazi dobijeni istraživanjem koje je sprovedeno na Univerzitetu u Bonu. Testirani su parovi ispitanika muškog pola, koji su imali zadatak da obave jednostvan zadatak, pri čemu im je obećana isplata za uspešno rešenje. Upotrebom MR tomografije, istraživači su ispitivali moždanu aktivnost tokom cele aktivnosti dobrovoljnih ispitanika. Oni učesnici u eksperimentu koji su dobijali više novca od svog para su manifestovali veću aktivaciju moždanog "centra za nagrađivanje" od one aktivacije koja se javljala kada su oba ispitanika dobijala istu novčanu nagradu.

Ovo su nalazi samo jednog u nizu istraživanja na Univerzitetu u Bonu koja sprovodi grupa naučnika okupljena oko epileptologa profesora Kristijana Elgera i profesora ekonomije Armina Falka. Istraživanja se preduzimaju u cilju otkrivanja načina funkcionisanja mozga "homo ekonomikusa". U pomenutom eksperimentu, ispitanici su ležali jedan pored drugog, istovremeno obavljajući zadatke, pri čemu im je praćena aktivnost mozga. Oni su morali da procene broj tačkica koje su se pojavljivale na monitoru. Nakon procene, dobijali su ocenu tačnosti njihovog odgovora. Za tačno rešen zadatak dobijali su između 30 i 120 evra. Svaki učesnik imao je uvid u zarade svog partnera u eksperimentu.

Tokom procedure, tomograf je pratio protok krvi kroz različite zone mozgova ispitanika. Viši protok kroz neke zone označava veću aktivnost u njima. U eksperimentu je učestvovalo ukupno 38 muškaraca. Zapažena je povećana aktivnost u više zona mozga, a posebno u ventralnom striatumu, regionu koji obično nazivamo "sistemom za nagrađivanje."

Aktivacija ovoga sistema se događa kada čovek doživi iskustvo za koje smatra da je vredno truda. Aktivacija sistema je zapažena kod ispitanika koji su uspešno rešavali zadatak, a ako bi ispitanik pogrešno rešio zadatak, aktivnost sistema bi opadala. Najzanimljivije je zapažanje o važnosti jednog drugog faktora: učinka ispitanika na drugom skeneru. Najviša aktivacija sistema za nagrađivanje je registrovana kod ispitanika koji su tačno rešili onaj zadatak koji njihovi parovi nisu rešili.

Posebna pažnja je usmerena na slučajeve kada su oba ispitanika tačno rešila zadatke. Kod onih ispitanika kojima je ponuđena ista novčana suma, postojala je umerena aktivacija. Ali kada bi jedan učesnik eksperimenta primio, na primer, 120 evra, a drugi samo 60, kod bolje plaćenog učesnika je registrovana znatno veća aktivacija, dok je kod onog manje plaćenog aktivacija čak opala, bez obzira na to što je uspešno rešio zadatak.

Ovi rezultati su u suprotnosti sa tradicionalnom ekonomskom teorijom, koja apsolutnu visinu nagrade vidi kao jedini važan faktor i, prema njoj, poređenje sa nagradama drugih ljudi ne bi trebalo da igra nikakvu značajnu ulogu. Ovim istraživanjem je ova hipoteza ozbiljno ugrožena. Naravno, i dalje se ne poriče značaj apsolutnog iznosa nagrade, ali se sada uočava i značaj relativnog iznosa.

Čini se da muškarci svoju motivaciju često zasnivaju na takmičenju. Istraživači žele da otkriju da li slične pojave postoje i kod žena, kao i kod ljudi iz Azije, kako bi ispitali i kulturni uticaj.

Science Daily
IP sačuvana
social share

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12370
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Oh Boze kako mi ovo zvuci poznato...ceo se svet okrece oko novca Smile nadjem posao sve je sjajno ja odusevljena radim ga svim srcem....ispunjava me maksimalno...a ljudima je najbitnije..."a kolika ti je plata?" nikad u zivotu nisam pitala nikoga kolika mu je plata...svako radi za pare...na kraju meseca svi se nasmesimo plati..ali apsolutno mi je nebitno koliko ce neko drugi zaraditi..radim za sebe i svoju latu..ako mogu bolje i vise, strava..potrudicu se..ako ja ne umem i ne mogu, ima ko moze...ta m zavist i lubomora ubi....to ko ona fora, uh kako nece komsiji da rikne krava..a kakvu ti korist imas od toga?Ja nikakvu ali on ima stetu Smile
IP sačuvana
social share
Veliki deo svog zivota propustila sam cekajuci da se stvari dese..same od sebe..a nisu se desile..plasim se da cu se jednog dana okrenuti..i iza sebe necu videti nista drugo do hrpu neostvarenih snova , zelja i nadanja, gomilu lazi, izrecenih i neizrecenih...gomilu promasenih investicija i ulaganja sebe...i tek onda cu shvatiti da su sve male stvari u zivotu prosle pored mene..dok sam ja trazila i cekala velike da se dese..nisam umela da citam znakove...trazila sam vise...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Uopste me ne zanima kolika su tudja primanja, interesuju me iskljucivo moja. Nikada nisam postavila pitanje "a kolika ti je plata?". Ukoliko mi neko postavi to pitanje, ostaje bez odgovora.
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

omnia ab ovo

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5614
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Nokia 
sa tom `vecom` zadovoljtsvom samo , i nije potrebno kazati u jednu igrucu je uvucen covek. sa tom zadovoljstvom otudjuje sebe covek nesvesno od stvarnije zadovoljstve. kao sto np. je to kad milujes dete svog.
IP sačuvana
social share
Da li je kocka baceno?
Snezana i vuk
Crvenkapa i kaludjerice
Vuk i sedam kaludjerica
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
LG 4X HD
Kapiram da postoji subjektivni osecaj da si bolji od drugih( a to moze biti i objektivno stanje)  ako su oni manje placeni za isti posao, a to svakome prija.
Lichno,tudje plate me ne interesuju mnogo (sve dok znam da sam ja najplaceniji  Smile )
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

omnia ab ovo

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5614
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Nokia 
trka=neuroza Smile
IP sačuvana
social share
Da li je kocka baceno?
Snezana i vuk
Crvenkapa i kaludjerice
Vuk i sedam kaludjerica
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Namćor&Namćor&Namćor

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1330
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Briga me za tuđu platu, i slovom nikada nisam pitala ni najbolje prijateljice kolika im je plata.
Tu vrstu pitanja doživljavam izraženim primitivizmom.
Naravno da me interesuju moja plata...jer radje ću za dž odmarati nego rintatiti.
Da li smatram da sam dovoljno plaćena , to je već drugo pitanje...
IP sačuvana
social share
Ne volem,
nikog, lutko, takva mi je narav
kao odžak star i garav
puno dima je kroz mene proslo.
Ne volem,
ujne, strine, šogore, komšiluk,
nataknem ih na čiviluk
od njih ništa dobro nije došlo
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
ako neko dobija manju platu od mene, nece moja time porasti  Smile
... eventualno ako sam nezadovoljna svojim poslom, kao sto jesam trenutno, to moze da mi bude uteha... bar dok ne dodjem do posla koji zelim da radim- cak i za manje para   Smile
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.095 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.