Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Lekari joj napravili pakao od života: Čekam dete koje ne može da preživi  (Pročitano 587 puta)
12. Avg 2015, 09:18:48
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
Browser
Mozilla Firefox 39.0
mob
Sony xperia
Lekari joj napravili pakao od života: Čekam dete koje ne može da preživi

Trudnica Ana A. (35) iz Kragujevca čeka već sedam dana da dobije odobrenje Etičke komisija kako bi prekinula rizičnu trudnoću u sedmom mesecu.

Administracija i loša organizacija u bolnici samo joj produžuju agoniju, iako joj je saopšteno da joj se dete neće roditi živo. Etička komisija u KC Kragujevac, jedino telo koje može da odobri prekid odmakle trudnoće, ne radi jer nedostaju dva člana koja su na bolovanju, a njihove zamene su na odmoru.
- Svaki minut mi je kao godina. Imam bolove, ne mogu da spavam. Dete se u stomaku pomera, a znam da živo neće da se rodi. Nemoćna sam i prinuđena da čekam. Pisala sam bolnici, ministru, ali nisam dobila nikakav odgovor - tužno priča Ana za “Blic”.

Njena trudnoća je bila potpuno normalna. Redovno je išla na kontrole. Radila je i amniocintezu, a rezultati su bili dobri. Međutim, kada je ušla u sedmi mesec trudnoće, 3. avgusta, ginekolog je utvrdio da nešto nije u redu.

- Tada mi je rečeno da trudnoća ne može da se održi. Dijagnoza je da beba ne može da preživi, da se stomak i beba pune vodom. I od tada čekam Etičku komisiju. Do četvrtka prošle nedelje čekala sam u bolnici tu komisiju. Onda sam saznala da je nema jer su lekari na bolovanju i na odmoru. Šokirana sam jer mi se dete pomera u stomaku, a unapred je osuđeno na smrt. Sada čekam komisiju u Beogradu, koja je zakazana za sredu - priča Ana A.

Dok sedi i razgovara, Ana se drži za stomak. Kaže da razume da je neko od lekara bolestan, da je neko na odmoru, ali se pita i „da li neko razume njene muke“.

- Pitanje je dana kada će sve da se iskomplikuje. Isplakala sam sve suze, a sada se bojim i za svoj život. Kada će neko da me operiše? Da li ću da se vratim normalnom životu i ponovo imam decu? - pita se uplakana Ana.

Dr Aleksandra Dimitrijević, zamenik direktora GAK Kragujevac, koja je Ani radila amniocintezu u 17. nedelji trudnoće, kaže da se tada nisu videle nikakve promene niti anomalije ploda.

- Na sledećem pregledu, u 27. nedelji, utvrđeno je da dete ima vodu u trbuhu i plućima. To je retka pojava, ali je jasno da takva beba ako se i rodi, nema nikakve šanse da preživi. Zbog toga je u medicinskoj praksi prekid trudnoće obavezan - kaže dr Dimitrijević.

Dr Slavica Đukić Dejanović, psihijatar i direktorka Klinike “Laza Lazarević”, objašnjava da se trudnica nalazi u nepodnošljivoj situaciji koja mora što pre da se završi.

Dok sedi i razgovara, Ana se drži za stomak. Kaže da razume da je neko od lekara bolestan, da je neko na odmoru, ali se pita i „da li neko razume njene muke“.

- Pitanje je dana kada će sve da se iskomplikuje. Isplakala sam sve suze, a sada se bojim i za svoj život. Kada će neko da me operiše? Da li ću da se vratim normalnom životu i ponovo imam decu? - pita se uplakana Ana.

Dr Aleksandra Dimitrijević, zamenik direktora GAK Kragujevac, koja je Ani radila amniocintezu u 17. nedelji trudnoće, kaže da se tada nisu videle nikakve promene niti anomalije ploda.

- Na sledećem pregledu, u 27. nedelji, utvrđeno je da dete ima vodu u trbuhu i plućima. To je retka pojava, ali je jasno da takva beba ako se i rodi, nema nikakve šanse da preživi. Zbog toga je u medicinskoj praksi prekid trudnoće obavezan - kaže dr Dimitrijević.

Dr Slavica Đukić Dejanović, psihijatar i direktorka Klinike “Laza Lazarević”, objašnjava da se trudnica nalazi u nepodnošljivoj situaciji koja mora što pre da se završi.

Nadležno Ministarstvo zdravlja
Kako je saopštio direktor Kliničkog centra u Kragujevcu dr Nebojša Arsenijević, „članove Komisije za etička pitanja postavlja Ministarstvo zdravlja“, pa je „svako uplitanje rukovodstva KC u Kragujevcu nedopustivo i kažnjivo“. U Ministarstvu zdravlja kažu je zbog teške bolesti članova komisije žena i upućena u Beograd da ne bi čekala. Ana A. je trenutno u Beogradu i u Klinici “Narodni front” podvrgnuta je ispitivanjima koja će trajati narednih nekoliko dana.

Preuzeto sa ...

==========================================

Trudnici Ani A. (35) iz Kragujevca, koja već osam dana čeka odobrenje kako bi prekinula rizičnu trudnoću, još nije poznato kada će zasedati Etički odbor, telo koje jedino može da odobri ovu proceduru.

Ona se trenutno nalazi u Klinici za ginekologiju „Narodni front“, gde joj lekari rade nove analize. Kako za “Blic” objašnjava Anin suprug još uvek se ne zna kada će se obaviti prekid.

- U Narodnom frontu rade nove analize i zahvalni smo lekarima, jer su je primili kako treba i ima odličan tretman. Stahovao sam za njen život, jer nam je jasno da je dete u lošem stanju i da realno ne može da peživi. Ali, zbog odugovlačenja, i ona se našla u opasnosti. Sada smo mirniji, jer smo u sigurnim rukama. Verujemo doktorima. Nadam se da će ta komisija da se sastavi, i da će konačno da se obavi intervencija koja je, na žalost, neophodna - kaže suprug Ane A.

Ani su lekari u Kragujevcu u sedmom mesecu trudnoće otkrili da dete ima vodu u stomaku i plućima. S obzirom da se radi o poodmakloj trudnoći, žena je upućena na Etički odbor u Kragujevcu, koji jedini može da odobri prekid trudnoće. Zbog bolesti dva člana i njihovih zamena, koje su na odmoru, Anina agonija se produžila.

– Imam dete od godinu i po, a u novoj trudnoći sam redovno išla na kontrole. Dete se pomera u somaku, a znam da neće ugledati dan. Od bolova ne mogu da spavam. Moji apeli i pisma su bili uzaludni, sve dok se nisam obratila medijima - kaže Ana A., dok čeka neophodnu intervenciju i povratak normalnom životu.

Preuzeto sa ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 40.0
mob
Sony xperia
Trudnici iz Kragujevca odobren prekid trudnoće

Etički odbor GAK „Narodni front“ odobrio je prekid trudnoće Ani A. iz Kragujevca, kojoj je u sedmom mesecu ustanovljena anomalija ploda.

- Zahvalni smo lekarima u Beogradu, jer su je primili kako treba i ima odličan tretman. Strahovao sam za njen život, jer nam je jasno da je dete u lošem stanju i da realno ne može da preživi. Ali zbog odugovlačenja, i ona se našla u opasnosti. Sada smo mirniji, jer smo u sigurnim rukama i ova intervencija, koja je, nažalost, neophodna, konačno će biti obavljena - kaže suprug Ane A.

Lekari u Kragujevcu su u Aninom sedmom mesecu trudnoće otkrili da dete ima vodu u stomaku i plućima. S obzirom na to da se radi o poodmakloj trudnoći, upućena je na Etički odbor u Kragujevcu, jedino telo koje može da odobri prekid poodmakle trudnoće.

Zbog bolesti dva člana i njihovih zamena, koje su na odmoru, Anina agonija se iz dana u dan produžavala dok nije upućena u Beograd.

Dr Dejan Filimonović, ginekolog u GAK „Narodni front“ koji vodi slučaj trudnice Ane, objašanjava da je prekid trudnoće već započet.

- Zbog specifičnosti celog slučaja, prekid trudnoće može trajati i nekoliko dana, ali ćemo se truditi da ženi omogućimo što manje psihičke traume. Svih ovih dana, koliko se trudnica nalazi u našoj bolnici, radili smo razne analize kako bismo ustanovili zbog čega je anomalija ploda nastala u sedmom mesecu i da li je uopšte moguće sanirati ih kod bebe. Međutim, dete se puni velikom količinom tečnosti, a razlog nismo uspeli da saznamo. Obično su ovakve anomalije nepoznatog porekla - objašnjava dr Filimonović.

Lekari u Kragujevcu utvrdili su da beba, ako se i rodi, nema nikakve šanse da preživi. Zbog toga je u medicinskoj praksi prekid trudnoće obavezan.

Konačnu reč ima majka
Sastanku Etičkog odbora, koga čine ginekolozi, neonatolozi, psihijatri i pravnici, uvek prisustvuje i trudnica. Sa njom se posebno obavlja razgovor i nakon pozitivne odluke odbora, majka je ta koja donosi konačnu odluku o prekidu trudnoće i ponovo se pita da li to želi, objašnjava dr Filimonović.

Preuzeto sa ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.