ИСПОВЕСТ НОВОГ МУФТИЈЕ: Рођен сам као Иван Трифуновић и сестрић сам Ружице Сокић!
ДРУШТВО 07:45, 31.05.2016. 668 Муфтија србијански Абдулах Нуман, који је рођен као Иван Трифуновић и који је са 19 година прешао у ислам, истиче да му је велика част што је наследио Мухамеда Јусуфспахића
НЕ ПРОПУСТИТЕ... КО ЈЕ НОВИ МУФТИЈА СРБИЈАНСКИ: Доктор наука, рођени Београђанин и сестрић Ружице Сокић ЈУСУФСПАХИЋ РАЗРЕШЕН: Нови муфтија србијански Абдулах Нуман Вест да је Србин Иван Трифуновић, који је прешавши у ислам променио име у Абдулах Нуман, постао нови муфтија србијански и тако наследио Мухамеда Јусуфспахића изненадила је све у Србији.
Он у ексклузивној исповести Куриру објашњава зашто се окренуо Алаху и како је на њега утицала промена вероисповести.
- Звезда је првак, али ја сам друга вест - духовито је одговорио муфтија Нуман.
Новопечени муфтија каже да му је велика част, али и одговорност што је баш он изабран за једног од највиших великодостојника Исламске заједнице Србије.
- Било би боље да се то десило у некој бољој ситуацији, а не оставком претходног муфтије. Али управо зато је то и већа одговорност. Желим да муслиманску заједницу инт егришем у српско друштво, без обзира на то ко је каквог порекла. Није важно да ли је неко православац или муслиманске вере. Ја то најбоље знам. Морамо заједно да делимо и добро и лоше, да будемо удружење свих грађана - наставио је Нуман и додаје да не зна кад ће доћи у Србију.
Иначе, интересантно је да је муфтија и сестрић чувене српске глумице Ружице Сокић, осим што има српске корене. Каже да није у контакту с породицом.
- Знате, понашам се како ме ветар носи. Ако ме они воле, и ја ћу њих. Тешко су примили што сам постао муслиман. Од породице су, док су још били живи, са мном причале једино моје тетке и обе су познате нашој јавности. Једна је била угледна сликарка Љубица Цуца Сокић, а друга чувена Ружица Сокић - присећа се муфтија.
Фото: Приватна архива Фото: Приватна архива
- Волеле су ме и често сам с њима сатима причао. Најчешће сам био у тетка Цуцином атељеу, где је она сликала - каже на крају муфтија Нуман, који је још увек у Аустралији.
Са свега 19 година преузео је ислам. О разлозима преласка из православља у ислам открива:
- Љубав људи према Богу, оних који су изграђивали џамије, имала је утицај на мене. То се поклопило с тим што сам био окружен добрим људима, а такође су се муслимани које сам видео у свом животу показали као изванредно добри људи - рекао је својевремено, додајући да је био несхваћено дете и бунтовник. Духовни отац ХАМДИЈА ЈУСУФСПАХИЋ МЕ НАУЧИО СВЕМУ
Нови муфтија посебно се осврнуо на свог духовног оца, почившег муфтију београдског Хамдију Јусуфспахића.- Био ми је више него родитељ. Бринуо се о мени кад то моји најрођенији нису. Био ми је ближи од породице - каже за Курир муфтија Нуман. ЧИЊЕНИЦЕ
О животу муфтије Абдулаха Нумана
* У 16. години, као средњошколац, почео да трага за истином * Његов први контакт с муслиманом био је 1969. године, са арапским студентом на Тргу републике у Београду, од којег је добио 300 долара за пут до Индије и који га је тада научио какви су лажни долари * Са четири пријатеља путовао је месец дана, возом је дошао до Истанбула, а затим комбијем до Непала * Завршио је три факултета: Факултет за исламске студије и филозофију, Факултет друштвених наука и Факултет за бизнис и менаџмент. Магистрирао је на теми „Исламска теологија“