Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Legalan svaki peti mobilni  (Pročitano 3754 puta)
11. Okt 2006, 12:25:42
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
mob
Apple 15
Tržište puno falsifikata
Legalan svaki peti mobilni

Od pet prodatih mobilnih telefona u Srbiji, samo jedan je legalno uvezen, procenjuju ljudi koji prate to tržište. Ostala četiri su skinuta sa mreže, odnosno dekodiranjem prilagođena mrežama domaćih operatera, ali im je cena u većini slučajeva ista kao da su pravi.

- Našao sam na Internetu fantastičnu ponudu, sve što je moj san o mobilnom telefonu. Cena je bila prilično visoka, ali telefon je, bar je tako pisalo, imao svu opremu, slušalice, memorijsku karticu, CD... Kad sam, međutim, otišao u radnju, ispostavilo se da uz taj model „nokije“ ne ide sva oprema iz oglasa, a kad sam pomenuo da želim račun za kupljen telefon, ponudili su mi fakturu neke građevinske firme. Konačno, otišao sam u radnju jednog od poznatih velikih dilera u gradu, kupio isti telefon, platio ga nešto više, ali sam dobio i račun i svu opremu - priča Vldimir N, pravnik iz Beograda.

Na tržištu Srbije najveći broj kupljenih i prodatih telefona je ispod ruke. Republički inspektori procenjuju da je 60 odsto tržišta crno, dok dilerske kuće tvrde da je to najmanje 80 odsto.

- Najčešće nam se javljaju ljudi kojima se telefon pokvario, a prodavac neće da mu vrati novac, da mu popravi telefon ili da mu da drugi, novi. Ljudi dolaze kod nas kad već ne mogu ni na koji drugi način da reše problem - priča Nada Mačić-Đurović, šef Odseka za rešavanje prijava Republičke tržišne inspekcije.

Kad inspektor sa oštećenim kupcem poseti radnju, ispostavi se da prodavaci najčešće nemaju dokaz da su legalno uvezli telefone.

- Uglavnom objašnjavaju kako je to komisiona prodaja, iako po zakonu mobilni telefoni ne smeju da se prodaju u komisionu. Zato im pišemo prekršajne prijave. Tada plate novčanu kaznu koja očigledno nije dovoljno visoka da bi prestali da prodaju ilegalno nabavljenu robu - kaže Nada Mačić-Đurović.

Prvi i najvidljiviji znak da telefon nije original je oznaka stranih mobilnih operatera na aparatu.

- Ako na telefonu piše „T-Mobile“ ili „Vodafon“ ili „Orange“, to automatski znači da je neko u inostranstvu kupio paket i u njemu aparat za jedan evro. Potom je tamo prijavio da je telefon izgubio, a zapravo ga je ilegalno uneo u Srbiju. Verovatno nije kupio samo jedan već 50 paketa, i u zemlju uneo 50 telefona koje će ovde da skine sa mreže i prodaje po ceni ne mnogo nižoj od istih takvih aparata legalno uvezenih - objašnjava za „Blic“ Jelena Grujić, produkt menadžer u „ComTrade šopu“.

Crno tržište mobilnih telefona, gde su na šteti potrošači koji kupuju mačka u džaku i država koja ostaje bez poreza, mogu da smanje dve velika mobilna operatera „Telekom“ i „Telenor“ kupovinom veće količine aparata od legalnih uvoznika i plasmanom kroz pakete na naše tržište.

S. Palić

Izvor: Blic

(01. May 2007, 10:40:33)
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 361
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
u jbt, zabrinu me zeno, necu moci da spavam sto mi telefon nije "original"
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Sta reci!!!!!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 18675
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
moracu da ga bacim  Smile

Smile
IP sačuvana
social share
....................................
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
mob
Apple 15
pa, neki od nas zele da putuju negde van ove rupe od zemlje...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Sta reci!!!!!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 18675
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
pa koji problem, radi  telefon ok
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Celav sam pa sta ?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 154
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson p910i
Iz gore navedenog teksta se moze izvuci da su nasi 'strucnjaci' totalno dezinformisani. "kupio paket i u njemu aparat za jedan evro" je recenica koja nije samo smijesna nego je u potpunosti i netacna. Na zapadu ne postoje 'paketi' u kojim mobilni aparat (bilo kakav) kosta 1 evro. Telefon se moze dobiti za jedan evro ako se uzme pretplata za odredjenu mrezu na minimum godinu dana. Znaci gore pomenuti 'sverceri' bi trebali uzeti 50 pretplata, placati svaki mjesec,prijaviti 50 nestalih telefona.... Sve to ide mnogo jednostavnije. Smiley
Skidanje sa mreze nema nikakvog utjecaja na rad telefona a garanciju bi vam trebao dati prodavac tako da se obavezno informisete prije kupovine.
IP sačuvana
social share
Celav sam pa sta ?
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

ko zna zasto je to dobro

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 5560
Zastava ZEMUN
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6630 bl6c n818gb
pa koji problem, radi telefon ok
Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Don't take life to seriously, you're not going to survive it anyway
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 15462
Zastava Zagreb - Republika Hrvatska
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
pa, neki od nas zele da putuju negde van ove rupe od zemlje...

kake veze to ima sas mobilnim  Smile

IP sačuvana
social share
Duh Sekire: Ја да сам се питао сада би у Загребу биле рекламе на ћирилици, и још бисте се извињавали што нисте имали више да вам узмемо - link
Reply by nikola34: @x#%§!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 10
mob
Apple iPhone 6s
Imate blablaonicu za offtopic, budite ljubazni prestanite chatovati na drugim temama i bespotrebno stvarati moderatorima posao... Sve sto mozete postici je da vam postovi budu obrisani, a da, kada nekom dokurchi da za vama ide ko za malom decom, budete sa ovog foruma i udaljeni.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Sta reci!!!!!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 18675
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
sta sad nije ok

lepo pitam, koji problem sa telefonom moze da usledi, sta je tu off, u odnosu na prethodno postavljen post
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.